A WEB MAGAZINE ABOUT DANCE – EST. 1995

Dansportalen

Artikelarkiv

Klicka på valfri månad för att se tidigare artiklar.
 • 2017-04-24
  DKT Ballet de Luxe. Alban Lendorf. Foto Costin Radu

  Tre ess i Köpenhamn: Corpus, Kompagni B och Den Kongelige Ballet


  KÖPENHAMN: Likt vår svenska grupp Stockholm 59°North har Köpenhamn en grupp dansare som gör egna föreställningar vid sidan av arbetet som dansare i den fasta ensemblen.

  I Danmark heter den Corpus och leds av dansarna Esther Lee Wilkinson och Tim Matiakis. Dessutom finns ungdomskompaniet Kompagni B , som består av elever vid Det Kongelige Teaters Balletskole. Den Kongelige Ballet fullbordar trion med sina förnämliga solister.
 • 2017-04-19
  Gunilla Roempkes pris 2017 till Pär Isberg, Foto Mats Lindgren

  Pär Isberg prisas för sitt skapande


  STOCKHOLM: Pär Isberg har fått Gunilla Roempkes danspris 2017. Priset – en check på 50.000 kr – överlämnades på Operan vid applådtacket till Isbergs senaste verk för Baletten, Drömmen om Svansjön .Pär Isberg anställdes som dansare vid Operabaletten 1974 0ch utnämndes till premiärdansare 1987. Han visade tidigt intresse för koreografi och hans första balett för Operan, Canzone , hade premiär 1985. • 2017-04-16
  Drömmen om Svansjön 2017_Desislava Soeva och Calum Lowden. Foto Carl Thorborg

  En Svansjön gnistrande av energi med en triumfal avslutning


  STOCKHOLM: Detta var inte rätta helgen att fira tillkomsten av en ny balett. De tragiska händelserna på fredagseftermiddagen, då en lastbil med vilja kördes in i en mängd människor på en livlig butiksgata, fick följden att premiären senarelades då Stockholms centrum spärrades av.Emellertid gavs eftermiddagsföreställningen på lördagen – nu med premiärlaget – och tillägnades offren för attacken.Maggie Foyer har sett Pär Isbergs nya balett Drömmen om Svansjön på Kungliga Operan.


 • 2017-04-13
  Riksteatern-Dans i Nord: Cirka: What Will Have Been. foto Andy Philipson, Rksteatern

  Dansant akrobatik som gränsar till perfektion


  NORRLAND: Tre akrobater utmanar sina kroppars begränsningar och möjligheter till det yttersta i den dansanta nycirkusföreställningen What Will Have Been . Det är tredje gången kompaniet Cirka från Australien turnerat i Sverige och tagit andan ur publiken.
 • 2017-04-07
  2017 Drömmen om Svansjön-Luiza Lopes-Oscar Salomonsson. Foto Carl Thorgorg

  Svansjön, den mest klassiska av alla baletter


  STOCKHOLM: Svandammen/Svansjön har en lång historia på Kungliga Operan. Den mest klassiska av alla baletter har en längre historia på Stockholmsoperan än vad som kanske är känt.

  Några namn som virvlar förbi är Anna Pavlova, Ryska Monte-Carlobaletten, Lucia Nifontova, Mariane Orlando, Verner Klavsen, Rudolf Nurejev och Margot Fonteyn.
NorrDans
GöteborgsOperan
Dans i Nord

Läs mer här:

twitter
Instagram
Instagram

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats