Dansportalen

Tre kvinnliga pionjärer i SVT:s danskväll

Alla Helgons dag, den 1 november, sänder SVT traditionsenligt en fullspäckad danskväll. Kvällens tema är kvinnliga pionjärer som alla blivit legendariska och genomgripande förändrat vår syn på danskonst. 


Det blir svenskorna Birgit Cullberg och Birgit Åkesson, som tillsammans med amerikanskan Isadora Duncan, tillägnas årets danskväll i TV2.
Birgit Cullberg. Fotograf Enar Merkel Rydberg

Birgit Cullberg. Fotograf Enar Merkel Rydberg


Birgit Cullberg (1908-1999)
blev världsberömd och folkkär. Hon gjorde dansen tillgänglig för en bred publik. Hennes verk var hennes liv, och tvärtom. Hon grundade Cullbergbaletten – en stor svensk kulturexport. För tv skapade hon en rad verk som förnyade tv-tekniken i mötet med dansen och blev en inspirationskälla för dans i nya dimensioner.

Ett av dem är Abbalett som inleder danskvällen. Det var 1984 som Birgit Cullberg lyssnade mycket på Abbas musik. När hon läste texterna, fann hon att sångerna känslomässigt och dramaturgiskt hörde ihop och hon skapade en handling som bildar sex avsnitt – alltså samma slags berättarteknik som i den högaktuella Abba-musikalen Mamma Mia.

Marie Lindqvist i Persefones dans ur Sisyfos. Foto SVT bild

Marie Lindqvist i Persefones dans ur Sisyfos. Foto SVT bild


Birgit Åkesson (1908-2001)
gick en helt annan väg. Hon var solitären som sökte kroppens egna uttryck. Hennes verk är abstrakta; formstränga och avskalade. Hon har påverkat många postmodernistiska koreografer. ”Dansens Picasso” berättar i Birgitta Öhmans program ”Birgit Åkesson – legendarisk koreograf” om sin säregna karriär.

Vi får glimtar ur hennes sparsmakade produktion och även prov på hennes eget soloartisteri. Inledningssvis framför hovdansaren Marie Lindqvist Persefones dans ur ”Sisyfos” – en koreografi som innehåller essensen av hennes koreografiska credo.

Isadora Duncan. Fotograf Arnold Genthe 1916

Isadora Duncan. Fotograf Arnold Genthe 1916

Isadora Duncan (1878–1927)
är en av dansens stora ikoner. Född i San Fransisco, död i Nice 1927 till följd av en tragisk olycka då hennes scarf fastnade i bilhjulet och drogs åt runt hennes hals. Inspirerad av antikens Grekland, havets vågor och kroppens naturliga rörelser utvecklade hon sin egen plastik till stor performancekonst.  

Hon uppträdde i skira tunikor – chockerande naket för samtiden. Utlevelsen fanns också i det privata. Hon var kontroversiell och orädd, förklarade sig feminist och kommunist. Livsmottot var ”utan gränser” och hennes dramatiska död är lika berömd som hennes liv.

I en ny fransk dokumentär, Isadora Duncan – dansen var mitt liv, får vi ett färgstarkt porträtt av legenden. Koreograferna Carolyn Carlson och Bill T Jones intervjuas. Vi möter också den svenska Lilla Baletten, ledd av Kathleen Quinlan-Zetterberg i Duncans anda. 


2008 års danskväll avslutas med Karel Reisz långfilm Isadora från 1969 som fokuserar på Isadoras stormiga liv. I huvudrollen ser vi en magnifik Vanessa Redgrave – hon tränade i sex månader för att kunna röra sig som Isadora och belönades vid Cannesfestivalen som bästa skådespelerska.   SVT2 lördag 1 november 2008 kl 20.00-01.55: Danskväll

Anders Jörlén
Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats