Dansportalen

Göteborg: Adolphe Binder blir ny balettchef

I dag blev det klart att Adolphe Binder tar över som balettchef för GöteborgsOperans Balett från och med säsongen 2011/2012. Adolphe Binder har bland annat varit konstnärlig och administrativ chef för Berlin Ballett vid Komische Oper samt chefsdramaturg för danskompaniet vid Deutsche Oper i Berlin.

Adolphe Binder har även arbetat som kurator och programdirektör för internationella dansfestivaler och världsutställningen Expo 2000 i Hannover.

Adolphe Binder. Fotograf Joakim Roos

Adolphe Binder. Fotograf Joakim Roos

Beslutet är något överraskande. Adolphe Binder är inte bekant för en svensk publik. Hon har visserligen gedigen bakgrund och rika erfarenheter från den tyska dansscenen, men har mest verkat utanför scenen. Hon har arbetat som presschef, dramaturg, producent och konstnärlig ledare vid olika tyska teatrar och leder sedan 2005 ett eget företag: Binder & Partners Berlin.

"Vi är mycket glada över att ha lyckats knyta Adolphe Binder till oss. Hon har en bred erfarenhet och ett stort internationellt kontaktnät inom den nutida dansen, vilket passar danskompaniets profil. Rekryteringsprocessen har avspeglat att GöteborgsOperans Balett i dag har en stark internationell position" säger GöteborgsOperans VD, Peter Hansson.

"Jag känner mig verkligen hedrad över att få leda GöteborgsOperans Balett och dess fantastiska dansare in i framtiden. Jag ska med glädje försöka utveckla detta utmärkta danskompanis unika profil som en lysande plattform för nyskapande dans för Göteborg och Sverige lika mycket som för en internationell publik" säger Adolphe Binder.

André Schmitz, tidigare VD för Deutsche Oper, lyckönskar GöteborgsOperan med orden: "Göteborg kan stolt se fram emot en enastående producent av modern dans".

"Hon är en entusiastisk kvinna som tror på dansens framtid som en livfull konstform och vi är övertygade om att hon kommer skapa framtidens repertoar tillsammans med GöteborgsOperans Balett. Vi ser fram emot att samarbeta med henne i Göteborg 2012" säger den världsledande koreografen Sasha Waltz och Jochen Sandig, VD för Sasha Waltz & Guests. GöteborgsOperans Balett sätter upp deras verk noBody våren 2012.

Adolphe Binder tillträder på posten den 1 augusti 2011. Förordnandet löper på fyra år. Planeringen för GöteborgsOperans Baletts säsong 2011/2012 är lagd av avgående balettchef Johannes Öhman.

Bakgrund
Adolphe Binder är född 1969 i Bukarest, Rumänien, men flyttade till Västtyskland i 10-årsåldern. Hennes utbildning omfattar tyska språket och landets litteratur, politik och historia. Hon har studerat till fil mag (M.A.) vid Academy for Communication & Management, Hannover och har en examen i kulturadministartion.

Hon talar tyska, engelska, franska och rumänska och har arbetat med forskning och olika projekt i Vietnam, Kambodja, Nya Zealand, Australien, USA, England och Kuba.

Anders Jörlén
21 maj 2011
Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats