Dansportalen

Nötknäpparen från Bolsjoj – Live på bio i Spånga

Direktsändningarna i HD-teknik av opera och balett från de stora operahusen har snabbt blivit en succé. Chansen att få se de främsta produktionerna direkt till den egna bion i Osby, Kiruna eller Spånga och känslan att vara på plats tillsammans med publiken i de världsberömda teatrarna lockar många.

Strax före jul var den senaste baletten förstås Nötknäpparen – även om det den här gången var en återutsändning från 19 december 2010. Det var en nyinstudering av Bolsjojbalettens uppsättning, ursprungligen från 1966. Men presentationen från scenen fanns med och i pausen kunde man se en intervju med föreställningens koreograf Jurij Grigorovitj – Bolsjojbalettens ledare under ett trettital år (1964 till 1995).

Nötknäpparen med Nina Kaptsova och Artem Ovtjarenko. Foto Bolsjojteatern

Nötknäpparen med Nina Kaptsova och Artem Ovtjarenko. Foto Bolsjojteatern

En glad överraskning för dem som såg Ryska Statsbalettens gästspel i Sverige i höstas var att huvudrollerna i Nötknäpparen dansades av samma dansare som då framträdde i Giselle: Nina Kaptsova och Artem Ovtjarenko. Det var härligt att se dem dansa på en riktig teater där de fick fritt spelrum för sina eleganta hopp och de 24 snöflingorna kunde breda ut sig. De båda solisterna var i bästa form.

Uppsättningen följer traditionen och de många divertissemangen i andra akten var även de välbesatta. Nu dansade man förstås inte på den stora klassiska Bolsjojteatern – som då fortfarande var under ombyggnad – utan på den nya scenen, invigd år 2000. Den är byggd som en traditionell teater i hästskoform med parkett och tre rader (balkonger). Även den fasta utsmyckningen följer traditionen från 1800-talet. Teaterns klassiska utformning hör kanske ihop med att den inkorporerat äldre byggnader, en av dem från 1600-talet.

Tredimensionell film
Wim Wenders film Pina var den första dansfilm som inspelades i modern 3D-teknik. Den ingår i den allmänna biorepertoaren men åtminstone Bio Rio kunde visa den. Även Royal Ballets Törnrosa visades där i 3D.

 Ekaterina Krysanova och Vladislav Lantratov i Den klara bäcken. Foto Damir Yusupov / Bolsjojteatern

Ekaterina Krysanova och Vladislav Lantratov i

Den Klara bäcken. Foto Damir Jusupov/Bolsjojteatern

Var kan man då se dessa utsändningar?
Huvuddistributör i Sverige är Folkets Huslänk till annan webbplats med sina 116 digitala biografer runt Sverige. De sänder också både opera och musikal. Vårsäsongen börjar med barockoperan Den förtrollade ön från Metropolitan den 21 januari.

Balettutsändningar blir det den 11 mars med Korsaren (Le Corsaire) från Bolsjoj. Senare följer MacMillans Romeo och Julia från Royal Ballet i London (22/3), Den klara bäcken (The Bright Stream, koreografi Ratmanskij) från Bolsjoj (29/4) och Ashtons La Fille Mal Gardée från Royal Ballet (16/5).  

Den klara bäcken är en underhållande drift med sovjettidens kolchosliv med käcka lantarbetare och gästande kulturarbetare från Moskva. Den förbjöds på sin tid av kommunistregimen som inte tålde att man skojade med kolchosidealen.

Kolla med ditt närmaste Folkets Hus om de visar alla sändningarna. I Stockholmsregionen är det biografen Riolänk till annan webbplats på Södermalm, och Folkets Hus i Hallundalänk till annan webbplats och SpångaFolkanlänk till annan webbplats som är aktuella.

Anders Jörlén
23 dec 2011
Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats