Dansportalen

Dansens dag med Jiři Kylián på SVT2 den 29 april

Med anledning av Internationella Dansdagen den 29 april, presenterar Sveriges Television dels ett porträtt av den världsberömde koreografen Jiři Kylián, dels ett dansverk av denne produktive dansmästare, född i Tjeckien men sedan 1976 huvudsakligen verksam i Holland.

Internationella Dansdagen infördes 1982 av den Internationella Danskommittén inom det Internationella Teaterinstitutet (ITI) och firas samma datum varje år. Detta datum valdes för att fira Jean-Georges Noverre (1727-1810), som lade grunden till den moderna danskonsten.

Ur Wings of Wax. Fotograf Joris-Jan Bos/ NDT

Ur Wings of Wax. Fotograf Joris-Jan Bos/ NDT

Jiři Kylián – glömda memoarer
Vid 63 års ålder är Jiři Kylián en av de mest betydelsefulla koreograferna i sin generation. Trots att han sedan länge är världsberömd, har det aldrig tidigare gjorts en dokumentär om honom. Filmen är inspelad i hans födelsestad Prag och i Haag, där han grundade och i många år var konstnärlig ledare för Nederlands Dans Theater.

Jiři Kylián flydde från dåvarande Tjeckoslovakien på 1960-talet och kom bl.a. att arbeta mycket i Sverige, med Kungliga Baletten, Drottningholmsteatern, Cullbergbaletten, GöteborgsOperans Balett och Sveriges Television. I filmen får vi se utdrag ur hans rika och mästerliga produktion. Han har även varit en återkommande gästkoreograf hos Den Kongelige Ballet i Köpenhamn samt nationalbaletterna i Helsingfors och Oslo. SVT 2, kl 21.00.

Jiři Kylián. Foto Nederlands Dans Theater

Jiři Kylián . Foto Nederlands Dans Theater

Vingar av vax
Åtta dansare från Nederlands Dans Theater framför Jiři Kyliáns uppmärksammade balett Wings of Wax (Vingar av vax), skapad 2009. Dansarna tillvaratar skickligt Kyliáns speciella stil med flytande rörelsemönster.

Scenografin domineras av ett gigantiskt träd med den nakna kronan nedåt, hängande från scenvinden. Det döda trädet belyses av en spotlight, som skapar tydliga skuggverkningar och ger det formen av en planet. Det symboliserar Kyliáns fria och egensinniga tolkning av myten om Ikaros som ville flyga högt mot solen – och solens strålar smälte hans vingar av vax.

Iscensättningen, med sin elaborerade ljussättning och sin utmejslade koreografi, växer till en stark skönhetsupplevelse. SVT 2, kl. 21.52.

Dansens dag på Operan
Kungliga Baletten ger den 29 april Triple Excellence med koreografier av Giovanni Bucchieri, Alexander Ekman och Pontus Lidberg. Kl. 18.00.

Dansens dag i Kungsträdgården
Alla som vill kan välkomna våren med Dansens Dag i Kungsträdgården 29 april 12.15–19.30. Där kan man dansa tillsammans med trevliga och dansanta människor som också framför buskspel för dem som vill spela och lyssna.

Medverkande är Russindalens spelmän, As Saif, Sabbath hela veckan, Kulingarna, Dalaföreningens spelmanslag, Knapphändigt, Komp i Slaget, Söderringens Folkdanslag, Mälarhöjdens gillesdansare och många fler.

Russindalen Musikförening, Kungsträdgården AB, Folkdansringen i Stockholm o Kulturens bildningsverksamhet står för arrangemanget.

Anders Jörlén
9 april 2012
Ur Wings of Wax. Fotograf Joris-Jan Bos/ NDT

Ur Wings of Wax. Fotograf Joris-Jan Bos/ NDT

WINGS OF WAX (Urpremiär 1997)
Koreografi: J. Kylián
Scenografi: J Kylián och Michael Simon
Kostymer: Joke Visser
Ljussättning: Michael Simon
Dansare:
Virginie Martinat, Lukás Timulak, Aurélie Cayla, Stefan Zeromski,
Lydia Bustinduy, Patrick Marin,Valentina Scaglia, Bastien Zorzetto
Musik:
- Heinrich Ignaz Franz Biber: Passacaglia for solo violin,
- John Cage: Prelude for Meditation for prepared piano,
- Philip Glass: Movement III from String Quartet No. 5,
- Johann Sebastian Bach: Goldberg-variation No. 25, Adagio, in G minor,  arr Dimitrij Sitkavetskij
Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats