Dansportalen

Stockholm:


Offentlig filmning av Mats Eks Ajö med Sylvie Guillem

Efter ett uppmärksammat gästspel i New York fortsätter Sylvie Guillem sin turné med Nicholas Le Riche i programmet 6000 Miles Away, där Mats Eks senste soloverk för stjärnan, Ajö, ingår. I april dansas programmet i Modena och Zürich, i maj framförs det St. Pölten (Österrike) och Lyon.

Däremellan gästas Dansens Hus i Stockholm, där Ajö filmas den 25:e april vid en offentlig föreställning av det 25 minuter långa stycket.

Musiken till verket är andra satsen ur Beethovens pianosonat nummer 32, opus 111, från 1821-22. Det är kompositörens sista pianosonat, så originell att en pianist kallat satsens tredje, häftigt synkoperade variation ett förebud till både jazz, ragtime och boogie-woogie!

Här möts alltså den lyhörda musikaliteten hos både koreograf och interpret med musik av närmast profetiskt framsynt slag.

Sylvie Guillem i Ajö. Fotograf Lesley Leslie Spinks

Sylvie Guillem i Ajö. Fotograf Lesley Leslie Spinks

Sylvie Guillem började med att göra en rekordkarriär. Född 1965 startade hon med att träna gymnastik för sin moder, som var gymnastiklärarinna. 11 år gammal började hon på Parisoperans balettskola, och blev antagen som kårdansös 1981. 1984 utnämndes hon av Rudolf Nurejev till "étoile" (den högsta graden, ung. premiärdansare), den yngsta genom tiderna på den anrika institutionen. Redan 1988 lämnade hon dock Parisoperan för att frilansa: en ballerina som i unga år nått toppen bestämde sig snabbt för att söka nya konstnärliga jaktmarker. Arbetet fortsätter.

1993, under det första samarbetet med Mats Ek, Wet Woman, formulerade hon sig så här om ämnet modern dans contra klassisk balett:

"Man använder kroppen på ett helt annat sätt ... Klassisk balett är alltid så balanserad ... I modern dans är det annorlunda. Det är bara bra om där finns ett moment av otrygghet ... då dansar man hela tiden på helspänn." (Läs originalet på engelska)länk till annan webbplats

Musiken kan man lyssna till  bl.a. här på nätetlänk till annan webbplats .

Biljetter till Dansens hus kan bokas på tfn 08 508 990 90 eller via Ticnetlänk till annan webbplats

Redaktionen
13 april 2012
Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats