Dansportalen
Kirven James Boyd och Glenn Allen Sims i Robert Battles The Hunt. Foto Andrew Eccles

Kirven James Boyd och Glenn Allen Sims i Robert Battles The Hunt. Foto Andrew Eccles, AAADT

Ailey till Köpenhamn och Rock the Ballet till Sverige

Utländska dansgästspel är vanligare i Danmark än i Sverige, bland annat på grund av bristen på lämpliga gästspelsscener för större danstrupper i Sverige. Nu blir det emellertid spännande gästspel i både Danmark och Sverige. Alvin Ailey American Dance Theater är en ofta återkommande gäst vid danssäsongerna i Konsertsalen i Köpenhanns Tivoli. I år kommer de för trettonde gången med två olika program den 18 till 23 september.

En grupp som också gästat de nordiska länderna tidigare är Rock the Ballet, som startats och leds av den amerikanske stjärndansaren Rasta Thomas. Årets Sverigeturné startar den 26 september i Göteborg och går sedan vidare till Växjö, Helsingborg, Halmstad, Malmö och Stockholm, som blir sista anhalt den 1 oktober.


Alvin Ailey (1931-89) föddes i Texas. Han utbildade sig till dansare och framträdde bland annat med den berömda dansgrupp som leddes av Katherine Dunham. Han insåg att det fanns en publik för dans i den afro-amerikanska traditionen och inspirerades till att själv koreografera. 1958 instiftades Alvin Ailey American Dance Theater /AAADT).

Truppen fick stöd av det amerikanska kulturetablissemanget och sändes ofta ut i världen för att representera USA. Det blev succé överallt och så har det fortsatt. Truppen innehåller idag inte bara afroamerikanska dansare utan även medlemmar med olika etnisk bakgrund.

Efter Aileys död 1989 övertogs ledningen för kompaniet av Judith Jamison, en av Aileys tidiga stjärndansare. 2011 övergick ledarskapet till Robert Battle, en av Aileys favoritdansare, som han hade utpekat som en framtida ledare för truppen. Battle har dock inte själv dansat med AAADT.

Årets program innehåller både nyare verk av Robert Battle och Ohad Naharin liksom gamla säkra kort som Paul Taylors Arden Court och Alvin Aileys signaturverk Revelations.

Rasta Thomas. Foto Rock the Ballet

Rasta Thomas. Foto Rock the Ballet

Rock the Ballet är klassisk baletteknik blandad med bl.a. spännande musikalteater, hip hop, balett, stepp och modern dans. 

Rock the Ballet framförs till ett stjärnspäckat soundtrack som inkluderar några av de största hitsen från bland annat U2, Michael Jackson, Prince, Queen, Coldplay och Lenny Kravitz.

Gruppens ledare Rasta Thomas föddes 1981 i San Francisco men växte upp i Saudiarabien. Han har studerat vid världsberömda Kirov Academy i Washington DC under Oleg Vinogradov. Redan vid 12 års ålder deltog han i 'Stars of the Kirov Balllet' i rysk TV.

Rasta Thomas fick det särskilda jurypriset i Paris International Dance Competition 1994 och vann juniorguld i Varna International Ballet Competition 1996. 1995 blev han medlem i Le Jeune Ballet de France.

Rasta Thomas har uppträtt med bl a American Ballet Theatre, Kinas Nationalballett, Joffrey Ballet, Lar Lubovitch Dance Company och Pacific Northwest Ballet i Seattle. Rasta Thomas är grundare av gruppen 'Bad Boys of Dance' och under 2008 skapade han Rock The Ballet tillsammans med sin fru Adrienne Canterna-Thomas.

Anders Jörlén
4 sep 2012

Alvin Ailey American Dance Theater framför i Köpenhamn:

Program A: Takademe (av Robert Battle)
, The Hunt (av Robert Battle),

                    Love Stories (av Battle, Harris, Jamison)
 och Revelations (av Alvin Ailey)Program B:
 Arden Court (av Paul Taylor), 
Minus 16 (av Ohad Naharin) och 
Revelations (av Alvin Ailey)

Läs mer om Rock the Ballet

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats