Dansportalen
Frei Ruhl repeterar Sylvia. Foto C Hillbom

Frei Ruhl repeterar Sylvia. Foto C Hillbom

Framgång för Frei Ruhl i fransk tävling

GRASSE, FRANKRIKE: Sveriges representant i den internationella balettävlingen i Grasse, Frankrike, är Frei Ruhl.

Frei vann möjligheten att delta genom framgången i The Nordic Baltic Ballet Competition i Falun i maj, tävlingen som är ett samarbete med den traditionella Stora Daldansen. Med från Falutävlingen är också Marita Weinrank från Tallinn i Estland.

Concours International de Danse Classique de Grasse är igång för tjugosjätte gången. Tävlingen är omfattande med cirka 130 indivduella tävlanden anmälda i åldrar från 7 till 27, plus sju par som tävlar i pas de deux.

Dansportalen träffade Frei Ruhl i Grasse på lördagen efter morgonskolan. "Det var en lång dag igår – över 16 timmar i sträck med träning, repetitioner och kvalificeringsomgång till semifinalen. Det gick i alla fall bra för mig och jag gick vidare."

Du fick högsta poäng bland dina konkurrenter i klassen "pre-professionella". Grattis!
"Tack, det är jag mycket glad för. Jag har förberett mig en längre tid. Det var tredje gången jag deltog i tävlingen i Dalarna, och sedan har jag förberett mig under hösten för Grasse. Man ska göra två klassiska solon och ett fritt valt solo." 

”Jag har, i samråd med min coach Brendan Collins, valt att göra ett solo ur Sylvia som är rent klassiskt och där jag kan visa min teknik. Det andra solot är ur baletten Harlequinade är mer livfullt och med möjlighet till rolltolkning och att uttrycka karaktär och personlighet. Jag tycker mest om att göra livfulla saker.”

Brendan Collins infogar: "Det är det som gör det så roligt att jobba med Frei. Han reflekterar över vad han skall framställa och kommer varje dag med egna synpunkter och frågor. Han har tänkt igenom saker och han har en väldigt stark bas. Det gäller att få stycket att växa från att vara ett elevarbete och nå ett resultet som är ’preprofessionellt’, som benämningen är på Freis grupp i tävlingen.  

Förutom Freis fina teknik är han en dansare som kan tränga in i rollen och skapa sin egen tolkning. Jag känner att Frei är på rätt väg och det gör det så kul att arbeta med honom."

Vad har du valt som fritt solo. det ska väl vara mer modernt?
"Jag har valt ett solo av Cilla Olsen som heter Dis. Det passar mig och är ett bra solo."

Det gäller inte bara att dansa ett solo rent och korrekt, det måste få liv också, hur får du inspiration för att arbeta med tolkningen?
”Det är bara att gå in på scenen och ha kul” svarar Frei. 

Varför deltar man i tävlingar? Är det spänningen eller önskan att komma vidare?
”Det ger framför allt en motivation för att arbeta mer med att utvecklas. Man får ett mål att sikta emot. Så snart jag vet vad jag ska dansa så får jag ny energi och kan koncentrera mig på att förbättra min dans.”

Brendan påpekar det tajta schema som gäller för tävvlingen: "Nu ska vi snart gå över till teatern där semifinalen börjar klockan 15 i eftermiddag." 

Frei går vidare till final!
På eftermiddagen och kvällen går man under fem timmar igenom alla de olika grupperna ännu en gång och Frei får då dansa sitt glansnummer ur Harlequinade. Resultatet blir att han åter får högsta poäng i sin grupp och går därmed vidare. Även estniska Marita Weinrank går vidare som tvåa efter Frei. 

Anders Jörlén
2 nov 2013

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats