Dansportalen
Anastasia Stasjkevitj och Vjatcheslav Lupatin i Marco Spada. Foto Damir Yusupov

Anastasia Stasjkevitj och Vjatcheslav Lupatin i Marco Spada. Foto Damir Yusupov

Färgstark rövarromantik med Bolsjojbaletten

LIVE PÅ BIO: Baletten Marco Spada skapades ursprungligen för Parisoperan 1857 och blev en stor framgång. Nu har den tagits upp av Bolsjojteatern i Moskva och sänds i direktsändning i Sverige av Folkets Hus och Parker.

Efter en lång tid av glömska återskapades Marco Spada av den franske koreografen Pierre Lacotte för Operan i Rom. Denna frejdiga och glättiga balett om en storhjärtad bandit, som påstår att han är en adelsman. intresserade starkt Rudolf Nureyev, som själv ville dansa den.

Scenbild ur Marco Spada på Bolsjojteatern, Foto Damir Yusupov

Scenbild ur Marco Spada på Bolsjojteatern, Foto Damir Yusupov

Nureyev fick Lacotte att signera ett kontrakt skrivet på en pappersduk i restaurangen där de satt och åt. Därmed åtog han sig att under tre veckor lära ut baletten och skräddarsy rollen för Nureyev, som fann stort nöje i att spela rollen som rövare och fader, med inspirerad komik och kraftfull vitalitet.

Denna balett har Pierre Lacotte nu återskapats speciellt för Bolsjojteatern i Moskva, där den hade premiär i november 2013.

Det är en grandios och unik balett, både på det tekniska och dramatiska planet: en komplex koreografi med fem huvudpersoner, flera scenbyten, i princip dansar hela balettensemblen, och man har till och med djur på scenen...

Med pantomimscener, en djävulsk intrig, försmådda älskare, kidnappande hjältinnor, uppror och kärleksmissförstånd, är Marco Spada en balett man inte får missa.

Kristina Kretova som Angela och Artemy Beljakov som Prins Frederici. Foto Elena Petisova

Kristina Kretova som Angela och Artemy Beljakov som Prins Frederici. Foto Elena Petisova


HANDLING:

AKT  I, Scen 1
Italien på den "gamla goda tiden" Bröllop i byn.
Byborna klagar hos guvernören över rövaren Marco Spadas härjningar.
En trupp dragoner anländer. Kaptenen blir förtjust i guvernörens dotter, markisinnan Sampietri, som dock är förlovad med Prins Frederici.
Marco Spada länsar osedd fickorna hos de kringstående. Regn utbryter, alla skingras utom Broder Borromeo, som blivit 'befriad' från sina allmosor av Spada.

Scen 2
Markisinnan, guvernören och Prins Pepinelli har gått vilse och anländer till Marco Spadas läger. Spadas dotter Angela känner inte till sin fars bravader. Prinsen ser Spadas anhängare lämna lägret och varnar Spada för att han blivit hemsökt av rövare. Dragonerna fattar posto. Då förändras rummet genom ett trollslag till en gästabudssal med mat, dryck och förföriska kvinnor.

AKT  II
Guvernören bjuder Spada och Angela till en bal. Just när prins Frederici skall be Spada om Angelas hand, dyker broder Boromeo upp och berättar att han blivit rånad. Spada försöker gömma sig men Boromeo pekar ut honom. Bestört säger Angela nej till Fredericis frieri, varpå denne i stället friar till Markisinnan. Pepinelli tappar andan!

AKT  III, Scen 1
Pepinelli förklarar en sista gång Markisinnan sin kärlek. Hon har tänkt om och svarar ja – hon har ju redan brudklänningen på sig! Plötsligt dyker rövarna upp och kidnappar dem båda.

Scen 2
Omgiven av sina kumpaner, får den förvånade Spada se sin dotter i rövarkostym. "Levande eller död vill jag leva här med er alla!" utbrister hon. Mot sin vilja tvingas broder Boromeo viga Markisinnan och Pepinelli.

Regementet hörs i antågande och rövarna drar sig tillbaka i en grotta och för med sig Frederici och guvernören.  Emellertid ingriper Angela som räddar livet på dem båda. Skottlossning hörs. Spada, dödligt sårad, stapplar in. Innan han dör erkänner han, till allas förvåning, att Angela inte är hans dotter. Denna lögn räddar henne från att bli fängslad och lämnar vägen öppen för hennes giftermål med Prins Frederici.

Anders Jörlén
16 mars 2013

MARCO SPADA visas den 30 mars kl 17.00 och ersätter den tidigare annonserade Den gyllene åldern.
Titelrollen dansas då av den amnerikanske stjärndansaren David Hallberg.

Speltid 2 tim 50 min

Koreograf
: Pierre Lacotte
Scenografi och kostym: Pierre Lacotte
Dirigent
: Alexei Bogorad
Ljussättning: Damir Ismagilov

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats