Dansportalen
De 24 svanorna i Odettes följe. Foto Bolsjojteatern

De 24 svanorna i Odettes följe. Foto Bolsjojteatern

Världsstjärna i Bolsjojteaterns Svansjön på bio

LIVE PÅ BIO: Nästa godbit för alla balettälskare som upptäckt Live på Bio blir Svansjön från Bolsjojteatern den 25 januari.

Den dubbla huvudrollen som prinsessan Odette och hennes motsats den onda Odile dansas av Bolsjojbalettens stora stjärna Svetlana Zakharova.

Svansjön brukar ju, inte oförtjänt, kallas baletternas balett. Efter en bortglömd premiäruppsättning i Moskva 1877, tog den revansch med dennu traditionella och fulländade uppsättningen i S:t Petersburg av Marius Petipa och Lev Ivanov den 27 januari 1895 – nästan exakt för 120 år sedan.

Den version vi får se på bioduken iscensattes på Bolsjojteatern redan 1969 av dåvarande balettchefen (1964-95) Jurij Grigorovitj, som även 2001 gjort den nyinstudering som nu framförs. Scenografin är av den store scenografen Simon Virsaladze, som var med även 1969.     

Förutom Svetlana Zakharova i den kvinnliga huvudrollen får vi se Denis Rodkin som Prinsen, Artemi Beljakov som den onde trollkarlen och Igor Zvirko som Narren. Som en av Prinsens väninnor ses även Nina Kaptsova, som faktiskt gästat Stockholm och dansat Giselle i Filadelfiakyrkan för ett par år seda – tappert utfört på den provisoriska scenen där. (Reservation för eventuella ändringar!)

Nu hoppas vi och ser fram emot en stor upplevelse.

Anders Jörlén
21 jan 2015

Se efter här om Svansjön visas på en biograf nära dig!länk till annan webbplats

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats