Dansportalen
Tre  glada svenskar: Viktoria, Joshi och Alexander. Foto Maria Langbro/Sv Konståkningdförbundet

Tre glada svenskar: Viktoria, Joshi och Alexander. Foto Maria Langbro/Sv Konståkningdförbundet

Sveriges bästa konståknings-EM på 83 år!

STOCKHOLM: Just när det behövdes som bäst slog systrarna Helgesson till med säsongens bästa åk i konståknings-EM i Stockholm. Först Viktoria, sen Joshi slog nya svenska rekord. Joshi slutade fyra, Viktoria femma efter tre fenomenala ryskor.

Alexander Majorov, tillbaka efter svåra skador, kom på en hedrande elfteplats.

Så sent som i november förra året var Joshi skadad, men med berömlig styrka och kämpaanda lyckades hon inte bara komma tillbaka utan också erövra Sveriges bästa placering på 83 år. Dansportalen hurrar för både Joshi och Viktoria!

Inte sedam Vivi-Anne Hultén tog en bronsmedalj vid EM i Paris 1932 har Sverige hamnat så högt i prislistan. I år var det dessutom två svenskor som kämpade om fjärdeplatsen! (Vivi-Anne Hultén tog brons vid VM också: 1935, -36 och -37.)

Två unga ryskor kämpade hårt om mästerskapstiteln. Artonåriga Elizaveta Tuktamysjeva vann knappt före Elena Radionova, som fyllde sexton sjätte januari. Strålande hoppteknik förstås. Tuktamysjeva visar större artistiska kvaliteter – än så länge. Trea blev likaså 16-åriga Anna Pogorilaya.

Tråkigt var att favoriten Kiira Korpi från Finland, som låg fyra efter korta programmet, fick lov att dra sig ur på grund av sjukdom.

Alexander Majorov i stilstudie. Foto Dennis Wernersson / Sv Konståkningsförbundet

Alexander Majorov i stilstudie. Foto Dennis Wernersson / Sv Konståkningsförbundet


Svenska herrar

Storartad kämpaanda visade också Sveriges Alexander Majorov, som varit skadad länge. I säsongens första tävling hamnade han på en hedervärd elfteplats.

Från Sverige kommer också en fjärde deltagare i tävlingarna. Justus Strid, född i Göteborg, tävlar för Danmark. Han lyckades med målsättningen att bli en av 24 herrar i finalen. I friåkningen kom han på sextonde plats och slutade sammnalagt på 19:e. Den trevliga publiken hurrade högt under hans härliga stegkombination och eggade honom till heroiskt kämpnde fram till slutskäret..

Andra resultat
I isdansen vann det franska paret Gabriella Papadakis/Guillaume Cizeron både det korta och långa programmet, där de åkte i enklast tänkbara kostymer, till musik från Mozarts 23:e pianokonsert – säkert, känsloladdat och oerhört vackert. Som förstaårsseniorer slutade paret 2014 på femtonde plats. Fantastisk förbättring!

Paråkningen vanns som väntat tredubbelt av de ryska åkarna. Vann gjorde det mest erfarna paret Yuko Kavaguti/Alexander Smirnov, följt av Ksenia Stolbova och Fedor Klimov som gjorde ett fantastiskt åk. Favorittippade Evgenia Tarasova och Vladimir Morosov gjorde ett par oturliga missar och hamnade på tredje plats.

Ett par att se fram emot i kommande tävlingar är Valenina Marchei och Ondrej Hotarek från Italien, som nu slutade på fjärde plats..

Javier Fernandez i sitt uppvisningsprogram

Javier Fernandez i sitt uppvisningsprogram


Festlig avslutning

Bland herrarna vann Javier Fernandez från Spanien överlägset. Han åkte till tre stycken ur Rossinioperan Barberaren i Sevilla. Utöver sin härliga teknik har han en personlig utstrålning av det naturliga, till synes obekymrade slaget. Han vann EM för tredje gången i rad.

Vid den avslutande uppvisningsgalan gjorde han dundersuccé med sin fantasifulla och otroligt skickliga parodi på en aerobicsinstruktör/superhjälte. Inte bara bäst, han är roligast också!

Viktoria och Joshi Helgesson tog loven av allt prat om syskonkonkurrens i en skämtsam syskonkamp med illröda boxhandskar, allt slutade dock i gott samförstånd och kramar.

Att svensk konståkning har en framtid kunde man bland annat se på 14-åriga Anita Östlund, som vid uppvisningen fick visa upp sin redan förnämliga teknik och skicklighet med bland annat trippelhopp på rad. Hon skall representera Sverige i ungdomslandslaget.

VM i konståkning går i år i Shanghai 23-29 mars.

Peter Bohlin/Anders Jörlén
1 feb 2015

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats