Dansportalen
Pontus Lidberg. Foto Gregory Batardon

Pontus Lidberg. Foto Gregory Batardon

Koreograf och långpendlare

STOCKHOLM: Att pendla till jobbet är ganska vanligt numera, men det är inte många som pendlar tvärs över Atlanten. Det gör emellertid koreografen och dansaren Pontus Lidberg.

Han hör numera mest hemma i New York men driver sin egen dansgrupp Pontus Lidberg Dance både i Stockholm och New York.

Text in English

Sara-Jane Brodbeck, Calum Lowden och Kungliga Baletten i Raymonda. Foto Hans Nilsson

Sara-Jane Brodbeck, Calum Lowden och Kungliga Baletten i Raymonda. Foto Hans Nilsson


Pontus koreograferar både för den egna gruppen och på uppdrag av kompanier i Europa och USA. Varje år är olika. Ibland blir det mer för gruppen, ibland blir det mer för andra kompanier.

Nu i september har han varit i Stockholm för att se över framförandet av Raymonda på Kungliga Operan, där nya solister har övertagit huvudrollerna.

Dansportalen träffade Pontus inför en föreställning och fick veta litet mer om hans digra schema:

"Jag har skapat ett verk för Les Ballets de Monte Carlo i sommar: Summer's Winter Shadow. Det hade premiär den 16 juli. Musiken är Franz Schuberts Impromptus och nyskriven musik av svensken Stefan Levin. Jag trivs mycket bra med ensemblen i Monte Carlo, jag känner mig välkommen där och det är roligt att arbeta med dem.

Baletten är för elva dansare. Det är ett lekfullt verk fyllt av glädje och gott humör men också med mörkare inslag. Även den ljusaste sommardag har sina skuggor.

Efter Stockholm bär det direkt av tillbaka till New York och min egen grupp. Jag koreograferar för dem, mest moderna verk, men arbetar också med en ny dansfilm, som i princip är färdig för produktion. I bakfickan finns också idéer om mer klassiskt.

Nathalie Nordquist och Oscar Salomonsson i Raymonda. Foto Hans Nilsson

Nathalie Nordquist och Oscar Salomonsson i Raymonda. Foto Hans Nilsson


Senare i år ska jag arbeta med Martha Graham Dance Company, och med gruppen BalletBoyz i England. Jag ska också ha en ny residensperiod på Baryshnikov Arts Center i New York.

Jag förbereder även ett nytt stort modernt helaftonsverk för baletten i Genève. Under året har jag även arbetat med SemperOper Ballett Dresden och ABT Studio Company. Austin Ballet ska också sätta upp ett verk ursprungligen koreograferat för Oregon Ballet Theater."

Där bryter Pontus av, det är 10 minuter till den första föreställningen av Raymonda för Nathalie Nordquist och Daniel Norgren Jensen, och blommor ska lämnas in till scenen.

Nathalie och hennes partner Daniel gör strålande ifrån sig. Tidigare under månaden har Calum Lowden, i rollen som den rivaliserande unge solisten, glatt publiken med övertygande stilsäkerhet och karaktärisering.

Anders Jörlén

10 sep 2015

Se Pontus berätta om Summer's Winter Shadowlänk till annan webbplats

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats