Dansportalen
Ellen Rasch i Sylfiderna. Foto Enar Merkel Rydberg, Kgl Operan

Ellen Rasch i Sylfiderna. Foto Enar Merkel Rydberg, Kgl Operan

Ellen Rasch in memoriam

STOCKHOLM: Premiärdansösen Ellen Rasch har avlidit i en ålder av 95 år.

Ellen började sitt dansarliv på Kungliga operans Balettelevskola 1928, blev premiärdansös 1946 och gav sin avskedsföreställning 1962 i älsklingsrollen Giselle.

Hon var en av sin tids stora lyrisk-dramatiska ballerinor och dansade alla de klassiska huvudrollerna. Hon arbetade även med samtida koreografer som Anthony Tudor, Janine Charrat, Maurice Béjart, Björn Holmgren, Ivo Cramér, Birgit Åkesson och Birgit Cullberg.

Ellen Rasch spelade också huvudrollen i Eldfågeln, den första svenska långfilmen om dans i regi av Hasse Ekman. Den producerades av hennes dåvarande make Lorens Marmstedt och var även ett pionjärverk för färgfilmen i Sverige,

Ellen var god vän med hela den svenska dansvärlden. Hon var gladlynt och hade alltid en uppmuntrande kommentar till hands när vi möttes.

Efter pensioneringen från operan drev Ellen Rasch med stor framgång en egen balettskola, 'Institut för klassisk balett', där bland andra dansare som Johanna Björnson och Johannes Öhman började sin bana. Hon har även gjort betydelsefulla insatser för Föreningen Dansmusei vänner och i Carina Ari Stiftelsen.

Ellen har även genom sin stipendiefond uppmuntrat unga dansare i början av deras karriärer.

För sina insatser för kulturutbytet mellan Sverige och Frankrike hedrades Ellen Rasch med utnämning till officer i den franska orden Arts et Lettres.

Läs här intervjun med Ellen Rasch från 2010!

Anders Jörlén
30 oktober 2015

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats