Dansportalen
Johannes Öhman. Foto Ingmar Jernberg

Johannes Öhman. Foto Ingmar Jernberg

Johannes Öhman får Litteris et Artibus

STOCKHOLM: Johannes Öhman får medaljen Litteris et Artibus, för framstående konstnärliga insatser som balettchef vid Kungliga Operan.

Även operasångerskorna Kerstin Avemo och Malin Byström samt kapellmästaren Anders Eljas tilldelas medaljen som delas ut på Slottet den 4 februari 2016.

"Det är jättekul och en stor ära" säger Johannes när jag gratulerar. "Det är inte alla förunnat att få en sån utmärkelse!"

Johannes Öhman tillträdde posten som balettchef på Kungliga Operan hösten 2011 och kom då närmast från GöteborgsOperan där han var balettchef 2007-2011.

På Stockholmsperan har han presenterat en repertoar som till lika delar utgörs av de stora klassiska baletterna och modern, nutida dans – även om de klassiska verken ofta drar mer publik och får fler föreställningar på scenen. Det viktiga är att det är verk av hög klass oavsett vilken genre man väljer.

En stor del av satsningen är på svenska koreografer som Mats Ek, Johan Inger, Alexander Ekman och Pontus Lidberg – för att nämna några. Bland de största framgångarna kan nämnas Mats Eks båda succéer Julia och Romeo och Svansjön.

Litteris et Artibus instiftades 1853 av kronprins Carl (XV). Litteris et Artibus är latin och betyder vetenskap och konst. Medaljen utdelas för framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur.

Anders Jörlén
28 jan 2016NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats