Dansportalen
GrimLohmanDavidFridholmFotoMalinArnesson

Grim Lohman och David Fridholm i "Var dig själv". Foto Malin Arnesson

Svensk Billy Elliot en maximal show

MALMÖ: Två nya stjärnor har fötts på den svenska scenen: Grim Lohman som Billy och David Fridholm som Michael – i den succéartade showen Billy Elliot som fick svensk premiär på Malmö Opera.

Teamet bakom den svenska versionen har gjort Billy Elliot till en fullödig musikal med ett brett register av artister, där vi får dans, stepp, sång, akrobatik och teater – till en njutbar musik.

GrimLohmanNinaNorbladFotoMalinArnesson

Grim Lohman och Nina Norblad som spelar den döda mamman. Foto Malin Arnesson

Att få använda en av de största scenerna i Sverige är en förmån som scenograf och koreograf har utnyttjat till fullo. Orkestern sitter med på scenen längst bak i fonden och medverkar aktivt i många scener.

Grim Lohman gör en rollprestation som går direkt in i publikens hjärta. Han har en röst som lyfter sångnumren, den entusiastiska Malmöpubliken vill inte sluta applådera.

Musikalen textas och det avslöjar när artisten på scenen kommer av sig. Men inte Grim! Hans repliker sitter perfekt i den 2,5 timme långa föreställningen, det är en prestation på en premiärkväll.

David gör en mycket trovärdig och varm tolkning av Michael. Det är en roll där det gäller att spela ut och det kan David. Hela inledningen till numret ”Var dig själv” är en njutning och plötsligt har båda pojkarna fyllt den stora Malmöscenen med sitt nummer – som publiken tar till sig direkt!

ApplådtackBE130216

Applådtacken var många och långa för en fin premiärkväll. Foto Cristian Hillbom

Marianne Mörks mormor är en härlig personlighet, här släpar hon sin väska kors och tvärs över scenen. Hennes version av sången om hennes man är naturligtvis framförd med den bravur som anstår en artist på Mariannes professionella nivå.

En annan lyckad rolltolkning gör Rasmus Mononen som Tony Elliot, Billy äldre bror – som i sina skinheadskläder lyfter sin Tony att en person som tror på det han kämpar för. Ett bättre samhälle åt alla. I hans värld är han inte negativ till att Billy vill göra det han själv vill – att dansa, utan mera att han vill ha brorsan vid sin sida i kampen om en bättre tillvaro.

Den svenska versionen följer inte helt originalversionen, det är friskt att man vågat göra ändringar för att anpassa den för svensk publik. Men bara att komma på idén att göra en musikal om en engelsk inrikespolitisk händelse på 1980-talet är stort, och att den blir en succé i alla länder den har spelats. Arbetare i huvudrollen i en musikal är lätt räknade ...

MalmoOpera130216

Den vackra Operan i Malmö, en premiärkväll. Foto Cristian Hillbom

Att det blev just Malmö som fick vara värd för den svenska premiären är nog mera symboliskt än någon tänkte. Vilken förvandling har inte Malmö gått igenom sedan den stora varvskrisen på 1990-talet när allt var tungt och svart, till att bli en modern stad med ljust sinne.

Cristian Hillbom

22 feb 2016

Musikalen Billy Elliot spelas fram till 2 juni i Malmö. Den 10 februari 2017 är det stockholmspremiär på Kulturhuset, Stadsteatern.

Oliver Lohk och Carl Sjögren. Foto Cristian Hillbom

Oliver Lohk och Carl Sjögren. Foto Cristian Hillbom

Jacob Hermansson Uno Elger Foto CH

Jacob Hermansson och Uno Elger. Foto Cristian Hillbom

Roller:

Billy: Jacob Hermanssonlänk till annan webbplats, Grim Lohmanlänk till annan webbplats, Oliver Lohklänk till annan webbplats.

Michael: David Fridholmlänk till annan webbplats, Carl Sjögrenlänk till annan webbplats, Uno Elgerlänk till annan webbplats

Debbie, danslärarens dotter: Izabella Magalänk till annan webbplats, Nora Silverberg Johanssonlänk till annan webbplats

Pappa Jackie Elliot: Lars Väringerlänk till annan webbplats

Mrs Wilkinson, danslärare: Åsa Fånglänk till annan webbplats

Mormor Edna: Marianne Mörcklänk till annan webbplats

Tony Elliot, storebror: Rasmus Mononenlänk till annan webbplats

Döda mamman Sarah: Nina Norbladlänk till annan webbplats

Mr Braithwaite, balettpianist: Michael Janssonlänk till annan webbplats George Watson

Boxningstränaren: Erik Gullbranssonlänk till annan webbplats

Big Davey: Johan Wikströmlänk till annan webbplats

Vuxne Billy: Robert Thomsenlänk till annan webbplats/Paul James Rooneylänk till annan webbplats

Tall boy: Casper Maga, Max Ivarsson, Bill Hallberg

Posh boy: André Persson-Gintner, Karl Elofsson, Felix Dahlgren

Small boy: Bruno Sten Heuman, Simon Isgar, Oliver Palm

Balettflickor: Märtha Bogren, Sally Zetterström, Molly Johansson, Sophie Binder, Viktoria Palm, Isabella Olasson, Freja Pennsäter, Nora Silverberg Johansson, Izabella Maga, Amanda Ortega Simonsson, Tara Edmonds, Lena Olszewska, Katarina von Lingelsheim, Sophia Brommann, Klara Eriksson, Malin Widman, Emy Liljegren, Hanna Flygare, Alessia Corvo, Ofelia Frejd

Ensemble: Lisa Löfqvistlänk till annan webbplats, Joel Zerpelänk till annan webbplats, Paul James Rooneylänk till annan webbplats, Magnus Lundgrenlänk till annan webbplats, Victor Molino Sanchezlänk till annan webbplats, Jacob Walleberglänk till annan webbplats, Frank Sehlstedtlänk till annan webbplats, Tommy Englundlänk till annan webbplats, Fredrik Wentzellänk till annan webbplats, Nikola Stankoviclänk till annan webbplats, Sara Lehmannlänk till annan webbplats, Christian Bragelänk till annan webbplats, Lars-Gunnar Dahllänk till annan webbplats, Lotte Ohlanderlänk till annan webbplats, Anne-Karin Mikonaholänk till annan webbplats.

Malmö Operaorkesterlänk till annan webbplats


NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats