Dansportalen
Drömmen om Svansjön Foto Carl Thorborg

Drömmen om Svansjön av Pär Isberg. Foto Carl Thorborg

En sensation och en dunderskräll

STOCKHOLM: Kungliga balettens säsong 2016-17 innehåller fem nya verk skapade direkt för ensemblen. Dessutom återkommer ett par favoriter i en säsong som är mer än spännande.

En direkt sensation i oktober är att August Bournonvilles 150 år gamla Pontemolle återskapas, för första gången sedan 1866, av de två förnämliga Bournonvillespecialisterna Dinna Bjørn och Frank Andersen. Baletten har underrubriken "Ett konstnärsgille i Rom".

Samma kväll skapar Dorte Olesen, också hon från Danmark, ett nytt verk: Hon var gul. "Varandras totala motsatser till både form och innehåll" skriver balettchefen Johannes Öhman i det nya säsongsprogrammet. Där finns alla förutsättningar för en dynamisk, dansk dansafton.

Olivier Dubois i Sharon Eyal Foto Henrik Halvarsson

Olivier Dubois i ett verk av Sharon Eyal. Foto Henrik Halvarsson

I februari 2017 samsas två nya verk i ett blandprogram. Sharon Eyal, från Israel, satte 2014 upp Bill för Kungliga baletten. Hon återkommer nu med ett nytt verk. Fransmannen Olivier Dubois beskrivs som en koreograf som fick sitt genombrott med verket Tragédie 2012. Då fylldes scenen av arton från början till slut helnakna dansare.

Nästa urpremiär, i april, vill jag kalla en dunderskräll. Pär Isberg skapar då Drömmen om Svansjön, till eget libretto, med Tjajkovskijs musik. Speltid: tre timmar, inklusive paus. Redan är en Sverigeturné lagd: i maj till Malmö, i juni till Göteborg. Sammanlagt 19 framföranden.

I november 2016 återkommer Pär Isbergs genialiska Nötknäpparen i 23 framföranden till och med 19 januari 2017.

Jeannette Diaz-Jeannet Diaz-Barboza Foto Alexander Kenny

Jeannette Diaz-Barboza i Nötknäpparen. Foto Alexander Kenny

Tidigare under hösten, i september återkommer Alexander Ekmans innehållsrika Midsommarnattsdröm.

Avdelningen Unga på Operan har en egen konstnärlig chef: Anna Karinsdotter. I november och december 2016 ges i Rotundan dansverket #jag, som riktar sig till 10-12 åringar. I den urpremiären, med koreografi av Christina Tingskog, möter huvudpersonen "utmaningar, äventyr och personer i både virtuella och verkliga  miljöer". Låter spännande. Stor satsning: 28 framföranden!

Under säsongen möts därmed det storartade med ett mått om inte av gift så av risktagande.

Fredag 26 och lördag 27 augusti 2016 dansar Kungliga Baletten dessutom i Vitabergsparken, i samarbete med Parkteatern.

Peter Bohlin

30 mars 2016

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats