Dansportalen
Fredrik Benke Rydman. Foto Andreas Lundberg

Fredrik Benke Rydman. Foto Andreas Lundberg

Dansvärldens Fredrik den store

STOCKHOLM: Man kan tycka vad man vill om företeelser som julbord och bokrea, men faktum är att dem förutan vore antalet resturanger och boklådor betydligt mindre.

En sorts balettens motsvarighet därtill i den del av världen där jul firas med gran är Nötknäpparen, vars original utspelas i ett borgerligt hem vid jultid, med gran och klappar. Hundratals balettensembler och tusentals dansare är för sin existens beroende av att just den baletten går för utsålda hus varje år omkring december.

Dessutom inspirerar Nötknäpparen mängder av amatörgrupper till egen verksamhet. Det kan räcka med två duktiga dansare, i slutduetten, för att en ovan publik ska bli nöjd och glad. Massor av tindrande barnaögon har tack vare den baletten gjort sin första bekantskap med scenens förtrollade värld.

När det nu meddelas att Fredrik "Benke" Rydmans nya stora projekt blir en egen version av Nötknäpparen - då börjar internationella arrangörer omedelbart kasta sig över turnékartor och räkneapparater. Rydmans version av Svansjön nådde en publik på omkring en kvarts miljon!

Duktiga dansare, avancerad teknisk apparatur, kreativ s. k. lokalisering i tid och rum: allt annat än skyhög "production value" vore en sensation.

Urpremiären äger rum 8 september på Dansens Hus i Stockholm. Tjugo framföranden, till att börja med.

En känslig natur skulle möjligen önskat att det i pressmeddelandet om Benkes nya satsning inte stått att originalstoryn är "usel". Härlig utgångspunkt för att förändra - javisst! En förträfflig ny nutida version är Kungliga Baletten, förlagd till en Elsa Beskow-värld. Den har nypremiär i november.

God säsong för Nötknäppare, alltså, och för Fredrik "Benke" likaså. På Göteborgs-Operan ges hans jätteversion av Eldfågeln, med nypremiär i december. Häftig höst för Sveriges store publikdragare i dansens värld! Han önskas hjärtligen lycka till på vidare färder i världen!

Peter Bohlin
8 april 2016


Nötknäpparen Benke Rydman. Foto Ola Kjelbye

Fredrik Benke Rydman nytolkar Nötknäpparen Benke Rydman. Foto Ola Kjelbye


NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats