Dansportalen
Madde Hongkong Svansjön

Svansjön spelas just nu i Hongkong. Från vänster: Ballet Master Tang Min, Ye Fei-fei som prins, Madeleine Onne, Ye Ei-Fe som Odette/Odile och Senior Ballet Master Liang Jing. Foto privat

Från Hongkong till Houston

HOUSTON, TEXAS: Madeleine Onne har utnämnts till chef för Houston Ballet Academy. Hon kommer där att arbeta i nära samarbete med den konstnärlige ledaren för Houston Ballet: Stanton Welch, för att fortsätta utveckla den höga standard på utbildning och konstnärlighet som akadmien har grundlagt under de senaste 61 åren.

Madeleine Onne kommer att leda en lärarkår med världsrykte, och en utbildning som omfattar ca 1 300 studerande varje år. Hon skall även arbeta som coach för dansarna i Houston Ballet.

Hong Kong Ballet

En av Madeleine Onnes favoritbilder från Hong Kong Ballet som visar på mångfalden i kompaniet. Curtesy of the Hong Kong Ballet. Foto HKB


“Det blir så spännande att få ingå i Houston Ballets team som chef för akademien," säger Madeleine. "Den positiva skolmiljön som Statnton Welch och hans personal har skapat där, gör att jag känner att Houston Ballet är mitt nya hem. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med Stanton och personalen på akademien och föra vidare deras visioner för artistisk fullkomlighet i Houston och utanför USA."

Balettakademien i Houston grundades 1955 och har sedan dess givit baletträning av högsta kvalitet. Lärarkåren innehåller erfarna dansare från Houston Ballet och andra framstående balettkompanier världen runt. Akademien administrerar även Houston Ballet II, en ensemble av blivande balettdansare från hela världen. Houston Ballet Academy lockar fler än 50 000 lokala studerande årligen till dansen genom ett flertal utbildnings- och kommunala ungdomsverksamheter.

Hong Kong sponsorevent

Sponsorevent förekommer ofta bl a i Hongkong, här med storstjärnan från San Francisco Yuan Yuan Tan (t.h. om Madeleine). Curtesy of the Hong Kong Ballet.


Madeleine Onne

debuterade som dansare i Kungliga Baletten 1978 och utnämndes till premiärdansare 1984. Hon har dansat de flesta huvudrollerna i den klassiska balettrepertoaren och gästdansat i merparten länder i Europa samt i USA och Kanada. Hon utnämndes till hovdansare 1995. 1700-talsbaletterna på Drottningholm och Ulriksadal ingick även i hennes repertoar.

Madeleine Onne. Foto Hong Kong Ballet

Madeleine Onne. Foto HKB

 

Hon lämnade den aktiva dansarkarriären 2002, då hon utsågs till konstnärlig ledare för Kungliga Baletten, en ställning hon innehade till 2008. Hon har även suttit i juryn vid internationella danstävlingar.

Madeleine grundade 1997 den fristående gruppen Stockholm 59° North med dansare från Kungliga Baletten.

För sitt arbete tilldelades hon 1999 den kungliga medaljen Litteris et Artibus och 2009 Kungliga Operans Hedersmedalj i guld.

Hon är sedan maj 2009 konstnärlig ledare för Hong Kong Ballet, ett av Asiens främsta balettkompanier. Under hennes ledning har baletten gjort stora framsteg och utvecklat såväl den klassiska som den samtida repertoarten. Under hennes ledarskap har även kvalitén på truppens dansare ökats.

Anders Jörlén
22 aug 2016

NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats