Dansportalen
Michael Bojesen 

Michael Bojesen. Foto dr.dk

Michael Bojesen ny chef på Malmö Opera

MALMÖ: Dirigenten, kompositören och ledaren för Copenhagen Opera Festival blir ny chef på Malmö Opera. Han tar över efter Bengt Hall, som framgångsrikt lett operan sedan 2009.

Som operachef får Michael Bojesen det administrativa och konstnärliga ansvaret för över 300 anställda, fördelat på orkester, kör, verkstäder och administration.

Michael Bojesen börjar sitt arbete 1 januari 2017 och tar över det formella ansvaret för Malmö Opera 1 juli 2017. Förordnandet sträcker sig över fyra år.

"Det är med stor ödmjukhet och stolthet jag säger ja till detta spännande uppdrag. Det är just på Malmö Opera som jag de senaste åren haft några av mina största operaupplevelser och jag gläder mig att få bli en del av en hängiven och väl fungerande konstnärlig institution", säger Michael Bojesen, som i och med detta säger farväl till Copenhagen Opera Festival.

Under Bojesens fyraåriga ledning har festivalen etablerat sig som en av Köpenhamns stora musikbegivenheter och attraherar nu en stor publik.

Britt-Marie Lundqvist (s) är Malmö Operas styrelseordförande:

"Det känns bra att vi i rimlig tid innan Bengt Halls förordnande går ut kan presentera en ny VD. Jag är övertygad om att Michael Bojesen väl kan förvalta den framgångsrika verksamhet som Malmö Opera har haft de senaste åren samtidigt som han har förmågan att utveckla nya tankar och idéer.

Vi har under rekryteringsprocessen träffat flera bra kandidater, men Michael Bojesen är den som både till person och kompetens motsvarar styrelsens kravprofil. Jag ser fram mot att ha Michael vid rodret på Malmö Opera de kommande åren."

Bengt Hall, nuvarande chef på Malmö Opera:

"Efter ett mångårigt och framgångsrikt samarbete med Copenhagen Opera Festivals ledare Michael Bojesen har jag fått ett oerhört stort förtroende för honom. Han kommer att förvalta och utveckla verksamheten på bästa sätt och jag kommer att göra allt för att övergången ska bli så smidig som möjligt."

Om Michael Bojesen

Dirigent, utexaminerad från Det kgl Danske Musikkonservatorium. Lärare på Sankt Annæ Gymnasium 1984-2000. Docent i körledning vid Det kgl. Danske Musikkonservatorium 1996-2004. Chefdirigent för Danmarks Radios flickkör och en del av DR:s orkester. Administrativ ledare för kören 2000-2010. Frilansande dirigent och kompositör i Danmark och utomlands och ledare för Copenhagen Opera Festival från 2012. Har medverkat i flera musikprogram på DR, bland annat Landeplagen, Maestro og Vidunderbørn. Ledamot i en lång rad styrelser och utskott, däribland vice ordförande i Tænketanken for Musikundervisning. Riddare av Dannebrogen 2008.

Redaktionen Dansportalen

29 aug 2016

NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats