Dansportalen
Sasha Waltz Johannes Öhman

Sasha Waltz och Johannes Öhman. Foto Andre Rival

Johannes Öhman till Berlin

STOCKHOLM: Johannes Öhman, Kungliga Operans balettchef blir tillsammans med koreografen Sasha Waltz, konstnärlig chef för Staatsballett Berlin från sommaren 2019.

Men så länge som till sommaren 2019 kommer inte Johannes Öhman att sitta kvar på chefsstolen i Stockholm avslöjar han för Dansportalen.

Vad lockade dig att söka jobbet på Staatsballett i Berlin?

Det är Tysklands största kompani, samt även deras nationalkompani. Ett autonomt danskompani som svarar direkt mot en stiftelse och borgmästaren i Berlin.

Har du jobbat med Sasha Waltz tidigare, ni blir ju tandempar i organisationen?

Vi känner varandra sedan tio år, och anledningen till att vi går in ett dubbelt konstnärligt ledarskap är att vi har olika kompetenser men vi delar också värderingar. De har en stor repertoar med tre scener, hälften av alla produktioner kommer att vara helt klassisk balett. Det kommer även att vara neoklassiskt och modernt. Ovanpå detta ska vi ha något nytt från Sasha, samt även några äldre produktioner.

Tror du att ni kan sätta upp även svenska verk på Berlinscenerna?

Givetvis, många svenska koreografer är internationellt etablerade och de täcker naturligtvis det internationella spektrat av den internationella dansen. Repertoaren ska serva staden, inte bara kompaniet.

Vad har varit mest stimulerande under din tid som chef för Kungliga Baletten?

Vi har lyckats att bredda repertoaren och ökat publiken, varit på världsturnéer, besökt ParisOperan och kombinerat en repertoar som är både klassiskt och modernt. Det har varit en jättefin resa som balettchef.

När gör du din sista dag på Kungliga Operan?

Redan i juni 2017 kommer jag att göra min sista dag eftersom arbetet med repertoaren på Staatsballett kommer att ta så mycket av min tid. Det tar tid att förbereda jobbet i Berlin, och jag behöver även tid för min familj.

Cristian Hillbom

13 sep 2016

NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats