Dansportalen
Lidia Wos

Lidia Wos i Because the day was sunny. Foto Imre Zsibrik

Poesi som dansteater

MALMÖ: För 20 år sedan mottog den polske poeten Wislawa Szymborska nobelpriset i litteratur. Nu kommer hennes poesi att omvandlas till dansteater i Lidia Wos nya föreställning Becuase the day was sunny.

Det blir ett spännande möte mellan Lidia Wos skruvade och absurda koreografiska universum och Wislawa Szymborskas surrealistiska men ändå vardagliga och ständigt aktuella poesi.

Lidia Wos är en polsk/svensk dansare och koreograf med drygt 25 års professionell erfarenhet från olika danskompanier i Polen och Sverige. Under 13 år, till och med 2015, tillhörde hon den fasta ensemblen på Skånes Dansteater. Där fick hon även chansen att skapa sina första koreografier i samband med kompaniets så kallade lunchdanser.

Hon visade sig direkt äga ett helt eget personligt koreografiskt språk fyllt av detaljrikedom, musikalitet och oväntade kroppsinklar. Från de första kortare koreografierna inom ramen för Skånes Dansteaters lunchdans har hon sedan gått vidare och skapat koreografier åt kompanier och teatrar i såväl Sverige som internationellt.

Föreställningen Sånger från en inställd skilsmässa, som hon skapade åt Malmö Opera och Skånes Dansteater 2015, kommer t.ex. att gå ut på nationell turné med Riksteatern under våren 2017 och Who let the dogs out? med Company E i Washington hade sin premiär på Kennedy Center i Washington i mars 2016.

Because the day was sunny är hennes första produktion i egen regi. Inspiration till föreställningen har Lidia hämtat från olika dikter av Wisława Szymborska. Ambitionen är att utforska hur poesins uttryck kan omformas till dans, rörelser och kroppsspråk.

Ordens exakta betydelse är inte det viktiga utan det handlar om att använda texten som inspirationskälla. ”För mig fungerar poesin som en grund för fantasin”, förklarar Lidia. ”Jag vill använda de bilder som Szymborska målar upp med ord som en utgångspunkt för mina koreografiska idéer och för att öppna för nya tankar, idéer och att vidga rörelsespråket.”

Förutom den uppenbara polska kopplingen mellan Wislawa Szymborska och Lidia Woś finns det också stora likheter mellan Szymborskas poesi och Lidias koreografi:
– Omsorgen om små detaljer som tar sig närmast perfektionistiska uttryck.
– Hur de omfamnar det allmänmänskliga och hämtar inspiration från vardagslivet.
– Att de vänder sig till en vanlig människa och angelägenheten om att stå i personlig
dialog med varje enskild läsare/åskådare.
– Skenbart enkla konstruktioner bestående av flera olika lager som öppnar upp för
otaliga tolkningar.
– Kontraster som bryter mot varandra och bygger upp en grund för överraskande
och absurda vändningar.
– Samt den ständigt närvarande, subtila och surrealistiska humorn.

”Jag upplever att Szymborskas poesi är mycket dansant”, säger Lidia. ”Jag har också fastnat för de enkla och vardagliga bilderna hon använder och hur varje dikt öppnar för olika tolkningsmöjligheter. Och ju mer jag gräver mig in i hennes diktning ju mer fascinerad blir jag av hur tidlös och samtidigt dagsaktuell den känns.”

Because the day was sunny har premiär på Inkonst i Malmö den 6 oktober. Där spelas den även den 7-8 oktober och sedan finns den tillgänglig för turné såväl nationellt som internationellt.

Det finns naturligtvis en förhoppning att även kunna spela föreställningen i Szymborskas hemland Polen och produktionen stöttas av såväl Polska Institutet i Stockholm som Szymborska-kontoret i Krakow.

I föreställningen medverkar förutom Lidia Woś själv även dansarna Javier Perez och Jernej Bizjak. Javier har tidigare bland annat tillhört ensemblen på Norrdans och Jernej har tidigare bland annat arbetat på Dansk Danseteater i Köpenhamn.

Robert Karlsson

3 okt 2016

NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats