Dansportalen
Language fools

Language fools Koreografi: Björn Säfsten Dansare: Anja Arnquist, Henrik Vikman och Sanna Söderholm. Foto: Chrisander Brun

En koreografisk resa i språkets värld

Koreografen Björn Säfstens nya verk Language fools är en ständigt föränderlig koreografisk konstupplevelse som i höst besöker Växjö, Ljungby, Karlskrona, Olofström, Umeå, Stockholm, Falkenberg och Jönköping.

Följ med på en koreografisk resa in i språkets värld tillsammans med några av Sveriges främsta dansare; Anja Arnquist, Sanna Söderholm och Henrik Vikman.

Language fools

Language fools Koreografi: Björn Säfsten Dansare: Anja Arnquist, Henrik Vikman och Sanna Söderholm. Foto: Chrisander Brun

 

Vad är egentligen kommunikation? Vad betyder den för relationen mellan kroppar, mellan röster, mellan människor? Language fools är ett verk om att lyssna, om lyhördhet, och om uttalade och outtalade regler som gäller när människor i en grupp kommunicerar med varandra.

-Vi har brutit ned begreppet kommunikation till dess mest basala beståndsdelar för att komma åt betydelsen. Det är stundom väldigt humoristiskt och barnsligt, stundom på djupaste allvar. Vi leker, vi testar, säger Björn Säfsten.

Language fools har sin utgångspunkt i en lek med gesten, vokalljud, kroppsspråk, och fågelsång – språk i vid bemärkelse. Verket är ett flöde av röster, gester och kommunicerande rörelser mellan de tre dansarna Anja Arnquist, Sanna Söderholm och Henrik Vikman.

Det finns en fastlagd dramaturgi, men föreställningen kommer att se lite annorlunda ut vid varje tillfälle, eftersom verkets delar skapas i nuet genom en sorts improvisation med förbestämda regler.

En kedja av reaktioner skapar verkets form och som så ofta i Björn Säfstens koreografiska arbete skapar detta en stämning av aktivitet i nuet och en kärlek till det som kan uppstå.

Formen för arbetet med uttrycket går hand i hand med de teman som koreografin söker utforska - den form av oförutsägbarhet som hela tiden färgar daglig kommunikation mellan människor.

Scenografen Chrisander Bruns scenrum är ett böljande blått hav som innehåller många betydelser som dansarna försöker förstå och använda för att kommunicera med varandra, - ett kommunikationsspel som förstärks ljudmässigt av ljuddesignern Anna Soley Tryggvadottir.

Den 20 oktober är det urpremiär för Language fools på Regionteatern Blekinge Kronoberg i Växjö, följt av föreställningar i Ljungby, Karlskrona och Olofström. Turnén fortsätter sedan med Dansnät Sverige till Umeå, Stockholm, Falkenberg och avslutningsvis till Jönköping den 21 november.

Redaktionen

17 okt 2016


Koreografi Björn Säfsten
Dansare Anja Arnquist, Sanna Söderholm, Henrik Vikman
Scenografi & ljusdesign Chrisander Brun
Ljuddesign Anna Soley Tryggvadottir
Produktion Säfsten Produktion & Nordberg Movement
Samproduktion Säfsten Produktion och Regionteatern Blekinge Kronoberg med stöd av wp Zimmer

Verket skapas på följande platser: 1 vecka Dansens Hus i Stockholm, 2 veckors residens wp Wimmer i Antwerpen, 4 veckor på SITE i Stockholm samt 2 veckors slutresidens på Regionteatern Blekinge Kronoberg i Växjö.

Turnédatum:
20-22/10 Växjö, Regionteatern,

25/10 Ljungby, Teaterbiografen Grand,

26/10 Karlskrona, Sparresalen,

27/10 Olofström, Folkets Hus,

3/11 Umeå, NorrlandsOperan,

8-10/11 Stockholm, Dansens Hus,

17/11 Falkenberg, Falkhallen,

21/11 Jönköping, Kulturhuset Spira.

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats