Dansportalen
Third year Havana

Tredje årskursen, som är sista året i gymnasiet, har hela 17 killar. I mitten rektor Ms Ramona De Saa. Foto Cristian Hillbom

Tre dansande trillingar

HAVANNA, KUBA: Det finns så många begåvade dansare från Kuba, som inte bara har framträtt på scener i Kuba utan även på scener runt om i världen.

För åtta år sedan började tre trillingbröder, Angel, Cesar och Marcos Ramirez Castellano, på balettskolan i Havanna och idag är de välkända som de dansande trillingarna från Kuba.

Cesar, Marcos och Angel 

Cesar, Marcos och Angel – tre dansande trillingar. Foto Cristian Hillbom


Dansportalen mötte dem när jag besökte Kuba under dansfestivalen i Havanna, som hålls vartannat år. Skolan – Escuela Nacional de Ballet Fernando Alonso – ligger i en imponerande byggnad i gamla staden i Havanna, bara fem- till sexhundra meter från Gran Teatro de la Habana "Alicia Alonso", sätet för Cuban National Ballet.

Escuela Nacional de Ballet Fernando Alonso

Escuela Nacional de Ballet Fernando Alonso. Foto Cristian Hillbom

 
Vad inspirerade er till att börja dansa?

Vår mamma tog med oss till en föreställning av Nötknäpparen. Efteråt sa vi till våra föräldrar att vi också ville dansa.

När började ni dansa?

När vi var nio tog vi vår första balettlektion och vid tio togs vi in på grundskolan, som även inkluderar dansundervisning.

När ni var elva år var ni stjärnor i en film som handlade om ert liv som dansare här på Kuba.

Det var väldigt jobbigt eftersom vi hade en kamera som följde oss runt hela tiden på skolan och under vår baletträning. Det var vi inte vana vid, men det var en bra erfarenhet för oss.

Elever på Prado

Grundskoleelever på väg från teatern till balettskolan. Foto Cristian Hillbom

 
Hur ser en normal dag på skolan ut för er?

Varje vardag vaknar vi halv sju och klockan åtta kommer vi till skolan. Vi har dansklass fram till tolv och inte bara i balettsalen. Vi har också lektioner i teori. Efter repetitionerna inför tävlingarna och efter lunch är det dags för de obligatoriska läsämnena som till exempel matte o s v. På kvällarna när vi är hemma tittar vi på massor av balettvideos.

De beundrar och ser upp till kubanska dansare som Carlos Acosta och Osiel Gouneo. Osiel är idag dansare vid Norska Nationalbaletten. Carlos Acosta pendlar mellan England och Kuba sedan han avslutat sin karriär som premiärdansare vid Royal Ballet efter 17 år.

Gran Teatro de La Habana. 

Gran Teatro de La Habana "Alicia Alonso". Foto Cristian Hillbom


Då ni alla tre är dansare, kan ni kritisera era bröder eller avstår ni från det för att inte göra varandra ledsna?

Jo, vi har alltid varit mycket öppna mot varandra. Ända sedan vi var små, har vi alltid sagt: nej, det där är inte rätt, gör så här, o s v. Vi försöker alltid hjälpa varandra att bli bättre. Och vi lyssnar alltid om någon av oss har kommentarer över vad vi har gjort i balettsalen eller någon annanstans.

Vilken typ av karaktär är ni idag?

Jag är en stark karaktär, säger Cesar. Marcos medger att han är en mjukare typ och Angel är alltid den som uppmuntrar de andra.

Angel sa även att han blir inspirerad av dansen och att Kuba är ett dansens land, vilket ger dem lusten att fortsätta med dansen.

Vid slutet av intervjun tillade de att de ville tacka sina föräldrar för att de ger ett så starkt stöd, och ger dem viljan att fortsätta dansa, som de nu hållit på under åtta år.

Cristian Hillbom
6 jan 2017

Alicia Alonso

Alicia Alonso, 96 år, Kubas grand old lady och skapare av Kubas nationalbalett var med som publik på varje föreställning under festivalen. Foto Cristian Hillbom

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats