Dansportalen
Gunilla Roempkes pris 2017 till Pär Isberg, Foto Mats Lindgren

Pär Isberg, mottagare av Gunilla Roempkes pris 2017. Foto Mats Lindgren

Pär Isberg prisas för sitt skapande

STOCKHOLM: Pär Isberg har fått Gunilla Roempkes danspris 2017. Priset – en check på 50.000 kr – överlämnades på Operan vid applådtacket till Isbergs senaste verk för Baletten, Drömmen om Svansjön.

Pär Isberg anställdes som dansare vid Operabaletten 1974 0ch utnämndes till premiärdansare 1987. Han visade tidigt intresse för koreografi och hans första balett för Operan, Canzone, hade premiär 1985.


Juryns motivering:
”Han är fylld av lika delar djup, allvar och humor i sitt skapande. En sann teaterman, som alltid är nyfiken på det nya och med ett stort intresse för all form av scenkonst.

Med en brinnande kärlek för danskonsten mejslar han ut sina steg och rollkaraktärer på ett oerhört raffinerat sätt som träffar åskådaren direkt i hjärtat. I sin iver att dela sin passion för dansen skapar han lika gärna för den vuxna publiken som för ungdom och barn.

Pär Isbergs kunskap och kärlek för danskonsten gör honom till en viktig del av den klassiska balettens utveckling inte bara i Sverige men även internationellt.”

Pär Isberg har sedan debuten med Canzone anlitats av många balettkompanier från GöteborgsOperan till Peking och Hongkong.

På Stockholmsoperan har han skapat några av sina största succéer: Herr Arnes penningar, Nötknäpparen, Ringaren i Notre Dame, Pippi Långstrump och nu senast Drömmen om Svansjön, medan Hans och Greta, Coppelia och Pinocchio är succéer från hans internationella karriär.

För Nötknäpparen tilldelades Pär Isberg Birgit Cullbergstipendiet 1999.

Gunilla Roempke
anställdes som dansare vid Kungliga Operan 1953 och var chef för nuvarande Kungliga Baletten 1980-84. Gunilla Roempkes dansstiftelse bildades 2005 efter hennes bortgång. Stiftelsen delar regelbundet ut stipendier till personer inom dansen.

I juryn för Gunilla Roempkes danspris ingick Titti Gentele, Madeleine Onne, Johannes Öhman samt Mats Qviberg som ordförande.

Redaktionen

19 april 2017

Pär Isbergs Nötknäpparen med Kungliga Baletten. Foto Hams Nilsson

Pär Isbergs tolkning av Nötknäpparen har blivit en av Kungliga Balettens största succéer. Foto Hans Nilsson

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats