Dansportalen
Mikael Ståhl

Dansläraren Mikael Ståhl som pendlar mellan Skellefteå och Piteå för att lära ut bl a breakdance. Foto privat

En pendlare med gatudans som livsluft

SKELLEFTEÅ-PITEÅ: När Mikael Ståhl var tio år såg han en video med dansare som rörde sig på ett speciellt sätt, till musik som tilltalade honom.

Sedan dess är breakdance till hiphop, soul och funk hans livsluft. Mikael Ståhl är den ende i Skellefteå och Piteå som undervisar andra i dansstilen som har kompetens på en undervisande nivå i breaking.

Breakdansunga

Vårens avslutningsföreställning med barn och ungdomar som dansar hos Beats Dansstudio med Mikael Ståhl som lärare. F v: Elmer, Axel, Herman, Mikael Ståhl (lärare), Matilda, Kaima och Jonathan. Foto Mikael Ståhl

­
”Att frilansa som danslärare är mitt jobb som jag vill leva på, för det är superroligt. Numera dansar jag modernt också, jag både undervisar och uppträder”, säger han.

I hemstaden Skellefteå är han anställd som kvällslärare hos Dans- och balettföreningen. Uppemot tre gånger varje vecka åker Mikael Ståhl till Piteå som ligger åtta mil norrut. På uppdrag av Beats Dansstudio håller han kvällsklasser för elever från sex år och uppåt. På dagarna undervisar han med jämna mellanrum elever i gymnasieskolan.

”I Skellefteå har jag just nu totalt 30-40 elever och i Piteå omkring 20. I Piteå har dans hög status och entusiasmen kring dans märks på ett helt annat sätt än i Skellefteå, så jag tänker fortsätta så här ett tag framöver”, säger Mikael Ståhl som började lära ut sina kunskaper på kvällstid när han var 15 år.

Breakdance äldre

I rörelse är Maisam, i bakgrunden f v: Josef, Isadora, Alina, ”Z” och Valy. Foto Mikael Ståhl


Efter gymnasieskolans estetprogram i Skellefteå där han även dansade jazz, modernt och balett, gick han ett år på Åsa folkhögskolas utbildning med streetdanceinriktning. Efter det en termin på Dans och Cirkushögskolan i Stockholm.

”Någon pedagogisk utbildning har jag inte, men jag har försökt ta till mig hur jag bäst kan förmedla min kunskap om de olika dansstilarna. En kul insikt om mig själv är att jag blir bättre och bättre som pedagog och det innebär större och större framsteg för eleverna”, säger Mikael Ståhl.

Mikael Ståhl. Foto privat

Dansläraren Mikael Ståhl. Foto privat


Helt ledig är han aldrig, han arbetar även på nattklubb och som vimmelfotograf. Men bland det viktigaste är att styrketräna regelbundet.

”För att kroppen ska hålla tränar jag på ett prehabiliterande sätt och jobbar mycket med kroppsvikt. Det är inte stora utan starka muskler som är intressant”.

Under sommaren ska han bland medverka på ett dansläger i Piteå som Beats Dansstudio arrangerar, samt uppträda med en ny dansföreställning.

”Mina kompisar Anna Westergren och Kajza Rauhala i Skellefteå har ett kompani för modern dans, AKDANS. De hyrde in mig för en föreställning som turnerade till skolklasser i Västerbotten 2015-2016. Nu gör de en ny produktion för barn som jag ska vara med i”, säger Mikael Ståhl.

Karina Sundkvist
26 maj 2017

Fotnot: Streetdance är ett samlingsnamn för danser som uppstått på gator, i klubbar och parker över hela världen. Breaking utvecklades inom hiphopkulturen och är en av dansstilarna inom streetdance.

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats