Dansportalen
Jenny Nilson som Julia. Foto Mats Bäcker

Jenny Nilson som Julia. Foto Mats Bäcker

En ballerina med själ och hjärta

STOCKHOLM: I och med vårsäsongens avslutning 2017 lämnar premiärdansaren Jenny Nilson den Kungliga Baletten efter 26 år. Avskedsföreställningen blev Drömmen om Svansjön, där hon dansat teaterchefens roll i Pär Isbergs nytolkning av den klassiska balettens pärla, Svansjön.

Jenny Nilsons avskedsföeställning. Foto Catarina Falkenhav

Jenny Nilson avtackas på Operan 1 juni 2017. Foto Catarina Falkenhav


Jenny, som anställdes vid Kungliga Operan 1991 efter utbildningen på Svenska Balettskolan, har under sin karriär dansat viktiga roller i de flesta av de stora klassikerna och i många nyskapade verk av såväl svenska koreografer som inbjudna internationella storheter som bl.a. Kennth MacMillan, John Neumeier, Jiří Kylián och William Forsythe.

Hennes dans har alltid kännetecknats av en djup förståelse för koreografens intentioner och en innerlig tolkning av rollens känslomässiga innehåll. En höjdpunkt för undertecknad var till exempel hennes överjordiska uppenbarelse som Ängeln i Mahlers tredje symfoni (koreograf: John Neumeier).

Jenny nilson, Foto Mats Lingren.

Jenny Nilson. Foto Mats Lingren.

Dansportalen fick ett samtal med Jenny där hon bland annat braättade: "Bland de pedagoger jag arbetat med är Christina Bernal, amerikansk lärarlegend, den som har betytt mest i min utbildning."

Hon fortsätter: "Vid sidan av Kungliga Baletten har jag dessutom dansat med Stockholm 59°North under flera år."

När jag frågar om hennes kommande planer säger hon: "Nu närmast ska jag vara med under Bergmanveckan på Fårö i juli. Där medverkar jag i en duett med min partner Pascal Jansson. För koreografin står Joakim Stephenson, min arbetskamrat från Kungliga Baletten."

"Jag har ju också utbildat mig till skådespelare, så jag kommer säkert att dyka upp någonstans inom den svenska teatervärlden framöver.
Vad det kan bli vet jag inte ännu."

Jenny Nilson och Anders Nordström i Romeo och Julia. Foto Mats Bäcker

Jenny Nilson och Anders Nordström i Romeo och Julia. Foto Mats Bäcker

Fakta:
Jenny Nilson anställdes vid Kungliga Baletten 1991, utnämndes till solist 1999 och till premiär-dansare 2001.

Utbildning:
Svenska Balettskolan, Stockholms dramatiska högskola samt
Royal Academy of Dramatic Art (RADA), London.


Utmärkelser:
Mariane Orlandos Stipendium 1998
Philip Morris Ballet Flower Award 2001

Roller: Odette/Odile i Svansjön (Peter Wright), titelrollen i Manon (Kenneth MacMillan), Mary Vetsera i Mayerling (Kenneth MacMillan), Ängeln i Mahlers tredje symfoni (John Neumeier), Bianca i Så tuktas en argbigga (John Cranko), Elsalill i Herr Arnes penningar (Pär Isberg), Husan i Nötknäpparen (Pär Isberg), Julia i Romeo och Julia (Kenneth MacMillan), Maria i Annonciation (Angelin Preljocaj), Syrenfén i Törnrosa (Beryl Grey), Prinsessan i Eldfågeln (Alexei Ratmansky), Aili i Månrenen (Birgit Cullberg), Tatjana i Onegin (John Cranko), Helena i En midsommarnattsdröm (John Neumeier) m fl.

Även solouppgifter i baletter av George Balanchine, Natalie Conus, Rudi van Dantzig, Ulysses Dove, Birgitta Egerbladh, William Forsythe, Jiří Kylián, Natalia Makarova, Rudolf Nurejev, Krzysztof Pastor, Twyla Tharp, m fl.

Gästspel:
Turnéer med Kungliga Baletten till bl.a. Japan, Frankrike, Tyskland och Kina.

Anders Jörlén
26 juni 2017

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats