Dansportalen
Nurejev Bolshoi

Bolsjojs nya verk om Rudolf Nurejev stoppades tre dagar innan premiären.

Nytt verk stoppat på Bolsjojteatern

MOSKVA: Lördag 8 juli genomfördes generalrepetitionen av den nya helaftonsbaletten Nurejev på Bolsjojteatern i Moskva. Musiken till baletten var komponerad av Ilja Demutsky, koreografin var skapad av Jurij Possochov och för regin ansvarade Kirill Serebrennikov.

Rollen som Nurejev framfördes av tre dansare, en av dem var Igor Tsvirko, och rollen som Margot Fonteyn dansades av en av teaterns stora stjärnor: Maria Alexandrova.

Dagen efter generalrepetitionen meddelade teaterchefen Vladimir Urin, totalt överraskande, att premiären (planerad till 10 juli) ställts in och att verket fått nytt premiärdatum: 4 maj 2018.

Vladimir Urin

Teaterchefen Vladimir Urin. Foto Pressphoto

Uppståndelsen blev förstås kolossal. Den blev inte mindre av att det omedelbart framfördes oförenliga versioner av anledningarna till beslutet. Baletten var inte färdig. Den var inte bra. Och vem var det som fattat beslutet?

Teaterchefen insisterade på att det var han ensam, men han hade haft ett långt samtal med kulturministern, Vladimir Medinsky.

Repetitionen av baletten Nurejev

Smygtagen bild från repetitionen av baletten om Rudolf Nurejev.

Librettot till baletten författades av Pussochov och Serebrennikov i samarbete. Flera av librettots ämnen är ännu närmast oberörbara i Ryssland. Nurejev var den förste (och störste) balettstjärnan att hoppa av till väst, han var öppet homosexuell och avled i AIDS-relaterad sjukdom.

Repetitionen av Nurejev

Repetition av baletten om Rudolf Nurejev.

Hur går det då med denna balett? Beslutet att inställa premiären stod fast – i stället gavs klassikern Don Quixote. Får verket premiär nästa år? Kommer det att omarbetas? Kommer ballerinan Alexandrova att medverka?

Hon meddelade för övrigt tidigare i år att hon, vid 38 års ålder, säger upp sig. Men, meddelade hon samtidigt: Jag har många intressanta uppgifter framför mig.

Just nu verkar oddsen större för att publiken får se henne i nya uppgifter än att baletten kommer att framföras.

Peter Bohlin

21 juli 2017

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats