Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Proxy 1

Proxy – en föreställning där man också strävar att få publiken involverad med vad som visas på scenen. Foto Chrisander Brun

06 nov
2019

"Norrdans ska ha en inriktning mot en ung publik"

HÄRNÖSAND: Danschefen Martin Forsberg tog över Norrdans i augusti 2018. ”Jag har varit chef här i ett år och två månader nu,” berättar Martin. ”Jag är född uppväxt i Härnösand men lämnade staden som femtonåring. Jag utbildade mig i Danmark och har jobbat som professionell dansare och frilansande koreograf i 15 år. Nu bor jag i Sundsvall och pendlar till Norrdans här i Härnösand."

Martin Forsberg

Danschefen för Norrdans Martin Forsberg. Foto Christian Bang

Norrdans hör hemma i Härnösand som är en gammal kultur- och residensstad i Västernorrlands län. En ganska lugn stad med en rikedom på äldre bebyggelse, typisk för en centralort uppvuxen kring förra sekelskiftet.

Inte så brandhärjad som många andra norrländska trästäder. Officiella byggnader som domkyrka, länsresidens, rådhus och bankpalats pryder fortfarande dess centrum.

Härnösand har däremot en ny, stor och funktionell teaterbyggnad med två scener, en stor och en mindre. Tvärs över gatan har Norrdans sitt hem i en tidigare biografbyggnad. Här finns goda resurser för träning, skapande och repetitioner.

Norrdans bildades 1995 i Härnösand som ett kompani för samtida dans riktat till en bred publik både lokalt, nationellt och internationellt. Den första ledaren blev Jeanne Yasco, som stannade i ett tiotal år.

2007 tog Mira Helenius Martinsson över med ett starkt engagenang och en högklassig repertoar. Truppen har utöver sitt hemmadistrikt även framträtt för Stockholms publiken med regelbundna föreställningar på Dieselverkstaden i Nacka. Mira började här som dansare och blev sedan producent och chef i 11 år med en bred och kvalitativ repertoar.

Jag har koreograferat flera gånger för Norrdans under min frilanskarriär, säger danschefen Martin Forsberg. Norrdans har funnits här sedan 1995, så vi firar 25 år nästa år.

Jag har ju sett kompaniet vid dess gästspel på Dieselverkstaden i Stockholm och det har varit mycket intressanta och uppskattade föreställningar.
Vi kommer att visa oss i Stockholm även i framtiden, men om det blir på Dieselverkstan vet jag inte ännu.

Vilket är ert uppdrag här i Härnösand?
Vi har väldigt tydliga ägardirektiv från våra uppdragsgivare som är region Västernorrland och Sundsvallskommun. Vi ska verka med särskilt inriktning mot en ung publik och hålla hög konstnärlig kvalité.
Vi ska också turnera i de fyra nordligaste länen. Det är en satsning på att där ska finnas tillgång till högkvalitativ scenkonst i form av musikteater, teater, opera och samtida dans. Vi spelar normalt från Sundsvall i söder till Kiruna i norr.

Norrdans är en del av NMD (Norrlands nätverk för musikteater och dans) som förutom Norrdans består av Norrlandsoperan, Piteå kammaropera och Estrad Norr.

Proxy 3

I Proxy vill man få åskådarna att svara på dansarnas rörelser på scenen genom att ta efter. Foto Chrisander Brun

Hur lägger du upp repertoaren? Koreograferar du allting själv?
Jag koreograferar väl högst en gång per säsong, men sedan bjuder vi in nya koreografer som gör sina egna verk. Det ger dansarna möjlighet att utvecklas och få nya impulser. Nu har vi många nya dansare från i år, vilket innebär att vi kommer att bygga upp en ny repertoar. Dansarna kommer från ett tiotal länder och representerar nästan alla olika bakgrunder och inriktningar man kan tänka sig.

Vilken är din personliga vision för dansen i det område ni förfogar över?
Dans är ju ingen vara utan ett erbjudande. Jag hoppas att vi kan fortsätta att ge en varierad och högklassig repertoar. Det är viktigt dansen är relevant och samtida och arbetar med samtida koreografer. Jag brukar citera uttrycket Art shall comfort the disturbed and disturb the comfortable. Dansen ska inte konservera!

Nästa projekt är ett helt nytt verk av en rysk koreograf, regissör och performance-konstnär, Olga Tsvetkova. Hon gör en ny skapelse Human after All, fortsätter Martin och tillägger:
Vi kommer i fortsättningen att arbeta enbart med nya verk – inte shoppa bland de gamla! Det är bättre att göra vårt eget.

Hur tar publiken emot era föreställningar?
Vi har ett spännande uppdrag, ett stort geografiskt område med både större städer och mindre orter. Vi har en hängiven publik men den största gåvan är att vi gör många skolföreställningar där alla barn får uppleva samma sak, oavsett deras bakgrund.

Jag hoppas att det ska göra dem intresserade och att de kommer tillbaka och aktivt söker konst i alla former. Både intensivt och impulsivt. Dans handlar så mycket om närvaro – upplevelse. Jag får ju ofta höra att 'jag förstår inte modern samtida dans'. Då brukar jag svara: vad händer om du inte försöker förstå utan bara uppleva dansen?

Proxy 2

I Martin Forsbergs nya produktion ska du känna dig delaktig som åskådare. Foto Chrisander Brun

På kvällen var det premiär på Martin Forsbergs nya produktion Proxy. Föreställningen har en ovanlig inledning då publiken möter dansarna redan i foajén. Man inbjuds att sätta sig vid borden tillsammans med dem eller vandra runt och möta andra dansare runt om i lokalen.

Avsikten är att man ska känna sig delaktig – minska avståndet mellan scen och salong. Själv får jag bland annat uppleva hur det känns att synbarligen byta fötter med en av dem. En upplevelse jag kan rekommendera men inte beskriva i ord!

Föreställningen flyttar så över till teatersalongen. Man har också där en strävan att få publiken involverad med vad som visas på scenen. Få oss att svara på dansarnas rörelser på scenen genom att ta efter och göra likadant i salongen.

Det blir till en början lite trevande, men många viftar med uppsträckta armar, reser sig i bänkarna, vickar på höfterna och svarar på tillropen från scenen.

Dansarna själva står för sin del koreografin och resultatet är en livfull dans som så småningom övergår till en häftig dansshow där dansarna få släppa lös till häftig musik. Då känns det skönt att få se på och bara njuta!

En annorlunda och upplivande kväll!

Anders Jörlén
6 nov 2019

 • 2020-03-08
  Balettpedagogtävlingen
  Många talanger i den nationella balettävlingen
  Den nationella balettävlingen hålls vartannat år av Balettpedagogernas förening i Helsingfors . Den alternerar med tävlingen Ung energi som också anordnas av föreningen. Skolornas intresse stort och ko...
 • 2020-02-29
  Kuckel Foto Mats Bäcker
  Alexander Ekman, highly topical choreographer
  Well renowned choreographer Alexander Ekman , 36, has a voluminous luggage of successes in his baggage. When you open the case, they fly out of it. Eskapist which opened in the spring 2019 at the Stock...
 • 2020-02-23
  Mats Eks "överbord", en del av dansprogrammet Kylián/Ek/Naharin med Kungliga Baletten. På bilden: Dmitry Zagrebinoch Daria Ivanova. Foto: Carl Thorborg
  I det vardagliga livet finns inga rörelser som ser ut som de Mats Ek skapar, men i rätt sammanhang, som på scenen ser det helt naturligt ut.
  Tre av världens främsta koreografer Jiří Kylián, Mats Ek och Ohad Naharin – för första gången tillsammans på Kungliga Operan – varav Mats Eks överbord (Woman with water) är en urpremiär.I en danssal h...
 • 2020-02-15
  MarcoMasiariPDL2020
  I think it’s great to show contrasting sides of youth at Prix de Lausanne, to compete with different ways of dancing and the creative process
  Created in 1973 the Prix de Lausanne is an annual international competition for young dancers age 15-18. Its goal is to discover, promote and support the finest talents. More than 70 of the world's mo...
 • 2020-02-02
  aska 2 Oskar
  Jag hade ingen aning om vad dansyrket var – trodde att det var ett ”gig” på Melodifestivalen
  Henrietta Wallberg, Oskar Landström och Philip Berlin är alla utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolans gymnasielinje i modern nutida dans.Tre dansare som efter avslutad utbildning varit verksamma ...
 • 2020-01-24
  Mattheus Bäckström 1
  In the school your main focus is on the training. In the company your focus is on what you are doing on stage.
  Mattheus Bäckström started his ballet training at the Swedish National Ballet School in Gothenburg in 2011. Now on the brink of launching his professional career, he talks to Dansportalen about life a...
 • 2020-01-16
  SVB70 sidan 186
  Man måste lära sig stå still innan man kan dansa
  Sebastian Michaneks tillträde i slutet av 2016 som konstnärlig ledare för Svenska Balettskolan i Göteborg har betytt en ordentlig nytändning för skolan.Nyligen utgavs också den vackra jubileumsboken D...
 • 2020-01-07
  AnastasiaLeppist - 11
  Anastasia går på den berömda, ryska Vaganovaskolan: Utbildningen är få förunnat och att få gå där innebär stora möjligheter.
  När Anastasia och jag träffas senhösten 2019 är hon 13 år och har precis börjat på den anrika balettskolan Vaganova i Ryssland. Hon har som hon själv uttrycker det arbetat hårt för att kunna komma in....
 • 2020-01-02

  25 år med Dansportalen – fler än 2000 publicerade artiklar
  DANSPORTALEN: Det har gått 25 år sedan jag grundade Dansportalen, för att skapa ett webbmagazin på nätet om dans. En resa som inte varit möjlig utan entusiastiska medarbetare och kunniga skribenter. V...
 • 2019-12-22
  Elin_David_NötknäpparenSVB
  Charmerande nötknäppare från Svenska balettskolan i SVT
  GÖTEBORG: På julaftonskvällen kl 19.45 serverar SVT 2 en fin julklapp för oss som gillar dans. Då visas en charmerande, smakfull, välgjord version av baletten Nötknäpparen , producerad av Svenska Balet...
 • 2019-12-13
  malinthoorsksbserenad1
  Malin Thoors: dansare, koreolog och balettmästare med bred internationell erfarenhet
  STOCKHOLM: Malin Thoors ska under skolåret 2019-20 instuderar baletten ”Serenade” på Kungliga Svenska Balettskolan inför vårens föreställningar 13-14 mars på Riddarfjärdsteatern.Ett verk skapat av den...
 • 2019-12-01
  Seb M Mareld
  Dansglädje, drömmar och disciplin
  GÖTEBORG: Svenska Balettskolan i Göteborg fyller i år 70 år. Dansportalen har träffat Svenska Balettskolans konstnärlige ledare Sebastian Michanek och pratat om skolan, hans egna dansdrömmar och hur S...
 • 2019-11-27
  FlemingFlindt1
  Flemming Flindt: Jag fick förmånen att leka, men gjorde det med allvar. Ny biografi
  KÖPENHAMN: Utbildad i Köpenhamn blev Flemming Flindt dansör i världsklass, med, från 24 års ålder, sex år som danseur étoile (ungefär premiärdansör) på Parisoperan. Därefter 12 år som mycket produktiv...
 • 2019-11-20
  FAS Cullberg1
  Cullberg muting their skin
  STOCKHOLM: Since May 1:st 2014 Gabriel Smeets is the artistic director at what was earlier known as the Cullbergballet, now Cullberg. He comes from Valkenburg, Netherlands where he was born in 1958.I ...
 • 2019-11-12
  Vem KSB
  Kungliga Svenska Balettskolan med ett massivt dansprogram
  STOCKHOLM: Dansportalen har fått en intervju med konstnärlig chef Cecilia Selander Moss vid Kungliga Svenska Balettskolan. Cecilia är själv utbildad vid skolan och har en bakgrund som dansare, balettm...
 • 2019-11-06
  Proxy 1
  "Norrdans ska ha en inriktning mot en ung publik"
  HÄRNÖSAND: Danschefen Martin Forsberg tog över Norrdans i augusti 2018. ”Jag har varit chef här i ett år och två månader nu,” berättar Martin. ”Jag är född uppväxt i Härnösand men lämnade staden som f...
 • 2019-10-30
  Grasse1
  Samira Bethkes succé vid årets tävling i Grasse
  GRASSE, Frankrike: Den stora stjärnan vid de internationella balettävlingarna i Grasse, var sjuttonåriga Samira Bethke från Sverige. Hon erövrade första pris i årets högsta kategori.Samira tränar nu v...
 • 2019-10-24
  Marlen
  Marlen Fuertes Castro: "Dansen har valt mig, det är inte något som jag har kunnat välja bort"
  VAISON LA ROMAINE, FRANKRIKE: Éric Vu-An har av Vaison Danse 2019 blivit ombedd att sätta upp Don Quijote i den lilla staden Vaison la Romaine i Vaucluse.Denna 23-åriga festival har alltid strävat eft...
 • 2019-10-18
  Aspects Willmanstrand
  Världsstjärnor på balettgala
  WILLMANSTRAND/LAPPEENRANTA: Balett och dans är populärt i Willmanstrand/Lappeenranta, kallad för lindarnas stad. Uppgången för denna konstform i orten startade i och med att operabalettens solistdansa...
 • 2019-10-08
  Näss 5, foto Charlotte Audureau
  Marie Larsson Sturdy: Det är viktigt att sprida danskonsten i hela Norrbotten
  PITEÅ: Dansportalen har besökt Dans i Nord, Sveriges nordligaste institution för professionell danskonst, lokaliserad i Piteå men med nästan en fjärdedel av Sveriges yta som arbetsområde.
 • 2019-10-02
  Nathalie Nordqvist och Jonatan Davidsson. 
  "People say that it is enriching to be a dancing parent"
  STOCKHOLM: "Jonatan and I had a discussion about whether we really wanted to post this picture or not as it is very revealing. Besides being naked, it shows us quite openly. However, we see it as a wa...
 • 2019-09-23
  Ernst Meisner
  Ernst Meisner: It is very much a classical based school
  AMSTERDAM: Ernst Meisner is Artistic Coordinator for Junior Company – Dutch National Ballet. Mr Meisner has been running the Junior Company since it was created 2013 and from 2018 he is also in charge...
 • 2019-09-15
  Oliver ensemble
  Oliver! Imponerande unga artister och självklara i sina roller
  GÖTEBORG: För mig är det en utmaning att göra en hel musikal med koreografi och regi, säger Fredrik Benke Rydman – en av vår tids mest efterfrågade koreografer.I föreställningen finns en ensemble på i...
 • 2019-09-09

  Haruka Sassa: En dröm att få dansa Giselle
  STOCKHOLM: När applåderna som vällt in tystnar tar balettchefen Nicolas Le Riche till orda. På scenen står alla dansare som medverkat i Giselle samt den stora legendaren Natalia Makarova. Noggrant tac...
 • 2019-09-02
  DQ Sammatti
  Don Quijote från en mysig ladugård
  HELSINGFORS: Det dansades också under sommaren: Helsingfors dansinstitut har i 20 års tid haft ett sommarläger i Sammatti, ett naturskönt område väster om Helsingfors. Lägret leds av professionella da...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil