Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

DINNA! – avskedsgala på Finlands Nationalopera

HELSINGFORS: Den stora avskedsgalan – som var anordnad och repeterad till ära för Dinna Bjørn, avgående balettchef vid Nationalbaletten – sågs en enda gång, på fredagen 30 maj.

Kvällen bjöd på idel festligheter; först klassiskt och efter pausen mera modernt.  Hela Nationalbaletten sågs på scen. Gäster från Hamburg, Holland, Belgien och Danmark medverkade. Dirigenter i kvällens första nummer och i Törnrosa var Mikko Franck, resten av kvällen leddes orkestern av Peter Ernst Lassen, conferencierer: Dinna Bjørn, Heidi Almi, Kenneth Greve och Jorma Uotinen.

Minna Tervamäki och Nicholas Ziegler i Raymonda. Fotograf Sakari Viika

Minna Tervamäki och Nicholas Ziegler i Raymonda. Fotograf Sakari Viika

Vad gör en skribent för att få inspiration att sätta sig ned vid datorn i stället för att åka ut och lyssna till sommarnaturen med fågelsång – jo, sätter en cd på plattan med Knudåge Riisagers Etudes och börjar lyssna till denna komposition ägnad till baletten! Och lever sig ännu in på Etyderna varav en del – Grand Finale - sågs på galan. Tankarna förs tillbaka till Dinna Bjørn och hennes storsatsning under våren. Förutom det tack som jag redan personligen kunde framföra i samband med en repetition skriver jag ut det här igen: Tack Dinna!

Kvällen inleddes med en festlig Andante Festivo av Jean Sibelius; Nationaloperans orkester spelade under ledning av kommande operachefen och musikchefen Mikko Franck. Och nu får Ni utstå en längre lista (att bara ögna igenom eller läsa noggrannare – valet är fritt) över vad som sågs i en kavalkad. En del av dessa utsnitt ur olika klassiska baletter var skickligt sammansvetsade.

Neumeiers Måsen med Asta Lindholm och Jaako Eerola. Fotograf Sakari Viika

Neumeiers Måsen med Asta Lindholm och Jaako Eerola. Fotograf Sakari Viika

Det hela började med balscenen ur Askungen (kor. Ben Stevenson, musik Prokofjev) som åtföljdes av andra aktens öppningsscen ur Nötknäpparen och Råttkungen (kor. Wayne Eagling och Toer Van Schayk, musik Tjajkovskij); Spansk dans ur Svansjön (kor. Rudi Van Dantzig, musik Tjajkovskij), Drömscenen ur Raymonda (kor. Anna Marie Holmes efter Petipa, musik Glazunov), Desirée Artots pas de deux ur baletten Tjajkovskij (kor. Patrice Bart, musik Tjajkovskij), Revyn och Ninas solo ur Måsen (kor. John Neumeier, musik Sjostakovitj), ”kärleks-pas de deux” ur första akten av Anna Karenina (kor. Alexei Ratmansky, musik Sjtjtedrin) och adagio ur 1. akten av Törnrosa (kor. Javier Torres efter Petipa, musik Tjatkovskij).

Eun-Ji Ha och Wilfried Jacobs, Jarkko Niininen, Henrik Burman och Timo Kokkonen i Törnrosa. Fotograf Sakari Viika

Eun-Ji Ha och Wilfried Jacobs, Jarkko Niininen, Henrik Burman och Timo Kokkonen i Törnrosa. Fotograf Sakari Viika

Numren avlöste varandra i en snabb takt, en del helt utan pauser. Vi såg Nationalbalettens solister och dansare i en god stämning. Dinna Bjørn hade välkomnat publiken och sagt sitt – på en god finska – för vilket hon fick extra applåder!

Fortsättningen visade våra utflugna skickliga dansare. Balkongscenen ur första akten av Romeo och Julia (kor. Rudi Van Dantzig, musik Prokofjev), dansades av finska Anu Viheriäranta med partnern Mathieu Gremillet från Hollands Nationalbalett – och dom VAR  kärleksparet Romeo och Julia! Vad säger man till er som inte såg dessa unga skickliga och fräscha dansare som levde sig in i sina roller – festligt!

Det blev en fin rollprestation till; Barbora Kohoutková ur Hamburg-baletten – för några år sedan ännu solist vid Nationaloperan där hon inledde sin karriär – i fint partnerad av Nationalbalettens Jarkko Niininen i Svansjöns adagio ur 1. akten (kor. Lev Ivanov, musik Tjajkovskij): vackert, rent, fullkomligt i samklang med musiken och svanrollen utarbetad in i minsta detalj!

Tyvärr lär det blir slut med Barboras dansarkarriär; kroppen står inte ut mera. Barbora kommer att fortsätta inom baletten som pedagog – och kommer säkert att kunna ge mycket till andra av de kunskaper som hon själv hunnit inhämta ifrån sin utbildning och sina verksamma år som solistdansare. Nu vid 30 år skall hon tillbaka till Prag och till operan i sin tidigare hemstad.

Barbora Kohoutková med Jiri Bubenicek i Jewels på Hamburgoperan. Fotograf Holger Badekow

Barbora Kohoutková med Jiri Bubenicek i Jewels på Hamburgoperan. Fotograf Holger Badekow

Etudernas Grand Final avslutade första delen av programmet och i pausen sågs pigga åskådare som verkade ivrigt förväntansfulla inför vad som skulle hända härnäst. Och ingen behövde bli besviken: nye balettchefen Kenneth Greve visade sig tillsammans med en tidigare och mera erfaren sådan: Greve fick stöd – i en ny uppgift som conferencier inför den nyfikna finska publiken – av Jorma Uotinen, en tämligen rutinerad person i vilken sorts framträdande som helst (nästan).

Och det varierande programmet då!

Offcore (se Dansportalens tidigare artikel) – en del av Jorma Elos vackra koreografi till musik av Philip Glass inledde; härnäst fick vi se ett pas de deux av dansaren vid Nationalbaletten Jouka Valkamas (kommande koreograf också på hösten) verk Rim, där händelserna utspelas inne i ett litet rum. En representativ del – Furies med kvinnor och män - ur  Jorma Uotinens verk Colours (se tidigare artikel)  och en pigg ”Mina damer och herrar” av Jenni Kivelä till musik av Armando Soricillo (”Volevo un gatto nero”, tango av en svart katt?) – en beställningskoreografi - var på tur och åtföljdes av ett utdrag ur baletten Carmen av balettens egna Marilena Fontoura till musik av Sjtjedrin, fint dansad av solisterna Nina Hyvärinen och Jaakko Eerola samt mansensemblen.

Eun-Ji Ha – som var en av kvällens solister som syntes i flera uppgifter – dansade med verkets koreograf Wilfried Jakobs som partner On the Edge till musik av Mozart, här ackompanjerade av Satu Elijärvi vid pianot.

Marilena Fontouras Carmen med Kare Länsivuori och Nina Hyvärinen. Fotograf Heikki Tuuli

Marilena Fontouras Carmen med Kare Länsivuori och Nina Hyvärinen. Fotograf Heikki Tuuli

Programbladet har foton delvis som bakgrund, och text finns också ovanpå bilderna. Momentary står det nederst på sidan som presenterar en scen ur Carmen, nämnd högst upp på samma sida; och man kommer att tänka på att egentligen skulle detta ord – ett kortare ögonblick där allt står stilla för en sekund - kunna beskriva stillheten på bilden som man ser på de två sidorna. Atmosfären är sådan, fast Nina Hyvärinen har högra benet över axeln på Jaakko Eerolas Don José.

Men Momentary var namnet på Craig Davidsons verk till musik av Arvo Pärt, dansat av Kungliga Balettens i Flandern dansare. Förutom koreografen själv dansade Eva De Waele och Yevgen Kolesnyk. Man måste medge att det är fint att då och då få se en glimt av de andra operahusens repertoar, göra bekantskap med nya dansaransikten och –gestalter, beundra deras skicklighet och uppleva saker på annorlunda sätt!

Före avslutningsscener ur Napoli av Bournonville visades ett utdrag ur Grand Pas Dvorak – koreograferad av Harald Lander till Dvoraks musik, och fint dansad av gästande solisterna ur Den Kongelige Ballet i Danmark, Gudrun Bojesen och Thomas Lund.

Ensemblebild ur Napoli. Fotograf Sakari Viika

Ensemblebild ur Napoli. Fotograf Sakari Viika

Eftersom galaföreställningarna i Danmark brukar avslutas med Napoli (musik: Gade, Helsted, Paulli och Lumbye. Gade, Helsted, Paulli och Lumbye.)
hade Dinna Bjørn valt finalen ur denna färgstarka och traditionellt uppskattade balett också till avslutningsgalan Dinna! vid Finlands Nationalopera.

Med den här galaföreställningen sade Dinna Bjoern farväl till Nationalbaletten. Samtidigt blev hon belönad och hedrad av Finska staten i form av en hög medalj. – Dinna fick på scenen åka i en blomsterdekorerad vagn som drogs av Napoli-klädda dansare. Publiken gav stående ovationer och tog farväl av en uppskattad balettchef.

Minna Tervamäki med Jani Talo i Anna Karenina. Fotograf Sakari Viika

Minna Tervamäki med Jani Talo i Anna Karenina. Fotograf Sakari Viika

Nu vänder man blickarna mot den nya sägongen på hösten – redan den 13 augusti visar baletten upp sig i form av en presentation av kommande verk. Första riktiga balettkväll blir den 30 augusti då Anna Karenina ges, tidigare fint och inlevelsefullt tolkad och dansad av bl.a. Minna Tervamäki i Annas roll med Jani Talo som Vronskij (bilden), alternerande med Asta Lindholm (Anna) och Nicholas Ziegler (Vronskij).

Anita Jokela
19 juni 2008


 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

 • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
  Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

  I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

 • DonQuixote 1
  Don Quixote: A triumph for the company
  Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

 • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
  Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
  Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

 • Drottningholmsteatern
  Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
  Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

 • Carl Sjögren Felicia Andersson
  Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
  Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

 • Unai Celis Peribanes
  Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
  Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

 • RBS Defile
  A thrilling show with the Royal Ballet School
  The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

 • Folia
  José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
  För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

 • KSB på Operan 12 juni
  Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
  På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

 • Nathalie Nordquist Jonathan Davidsson Törnrosa
  Balettgala med hög kvalitet och välavvägd variation
  Det finns ett sug efter klassisk dans, därom råder ingen tvekan. Balettgalan i halländska Kungsbacka blev en succé innan pandemin, och härom veckan ringlade kön äntligen lång utanför Kungsbacka Teater...

 • Clark Engelgroth Maya Schonbrun
  Young Ballet Stars of the future showed their skills in Helsinki
  The Artistic Director of the Finnish National Ballet, Madeleine Onne , worked as the chair of the judges at The 9th Helsinki International Ballet Competition. When welcoming us all to the prize distrib...

 • Five short stories and a prelude av Ana Sendas
  Innehållsrik föreställning på Riddarfjärdsteatern
  Kungliga Svenska Balettskolans avslutande uppvisningar för spelåret 2021-2022 var uppdelade på tre tillfällen. Det första programmet, med titeln Promises, gavs på Riddarfjärdsteatern 20 maj. Föreställ...

 • 2022 års stipendiater och medaljör.
  Carina Ari Dagen firades igen med nya stipendiater och en välförtjänt Carina Ari-medalj
  2022 kunde Carina Ari Dagen åter firas. 16 maj samlades i Operans guldfoajé en krets entusiaster för att hylla stipendiater och mottagare av Carina Ari Medaljen och, inte minst, mecenaten själv. Henne...

 • Askungen Woo Romano
  Colourful new Cinderella in Stockholm
  Tamara Rojo’s new production of Cinderella in Stockholm is successfully adapted to current themes. Cinderella is a refugee washed up on the shore still clutching a precious photo of her family. Two po...

 • Little Dragon
  Dansfestival förgyllde Göteborg
  Under tre dagar i maj förgylls Göteborg av dans. GöteborgsOperans andra dansfestival är ett forum för nyskapande, oförutsägbara möten med publiken, samarbeten mellan artister och olika konstformer, en...

 • Peter Pan och Wendy
  Peter Pan och Wendy ett balettäventyr för hela familjen
  ”Det blir en magisk dansföreställning för hela familjen”, säger Sebastian Michanek om Svenska Balettskolan nya verk Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern i Göteborg. Förutom skolans danselever med...

 • Kasperi Kolehmainen
  Talangfulla elever i den Nationella tävlingen
  En Nationell danstävling för unga dansare ordnas varannat år i Helsingfors. Det är Balettpedagogernas förening som står som arrangör av tävlingen.Solisterna är indelade i tre grupper, 12-14 år, 15-16 ...

 • Grand Ballet de Kyiv
  En alldeles ovanligt känslofylld Giselle i Karlstad
  Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva detta: Publiken hälsar den manlige huvudrollsinnehavaren med samfällt jubel, efter ett framförande av en klassisk balett, när han vid applådtacket vecklar u...

 • ProDance1
  Helsingfors: Festgala med många stipendiater
  Föreningen Pro Dance har varit verksam i 50 år i Finland. En festgala firades vid Aleksandersteatern en söndagseftermiddag i mars. Ändamålet med verksamheten är att samla in medel för att med stipendi...

 • swanlake kiev
  Se den ukrainska Svansjön på bio – alla intäkter går till UNHCR
  Det är folkrörelsen Folkets Hus och Parker som driver initiativet ”Live på bio”. I dessa bistra tider visar man, för första gången, en balett från Kievoperan: Svansjön. Alla intäkter från visningarna ...

 • Stabat Mater KSB 1
  En beundransvärd säkerhet och ett övertygande lugn i framförandet
  Favourites är en elevföreställning med fyra verk på Kungliga Svenska Balettskolan som var genomgående i hög klass på dansandet. Alla fyra var gruppdanser med från åtta till elva medverkande från gymna...

 • Eskapist4
  Läs vad Peter Bohlin skrev om Eskapist vid premiären 2019
  Alexander Ekmans Eskapist: En visionär svingar sitt trollspö


 • The company demonstrated their enthusiasm in vivid characterisations.
  Under the direction of Nicolas Le Riche, the Royal Swedish Ballet presented a double bill of French choreography. Roland Petit’s Carmen is a timeless gem. Premiered in London in 1949, the choreographi...

 • Kites1 GO
  Kites – Allt hänger på en tråd
  Allt hänger på en tråd, tro mig, jag ligger på en slätt, torr i munnen, andfådd, och du är här vid min sida, du skulle kunna gå härifrån, men det finns band som binder, allt är upp och ner och det fin...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil