Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Erik Näslund om Rolf de Maré på Dansmuseet: Från penningadel till huvudjägare – ett liv utan like!

Samtidigt som Dansmuseet öppnade sin stora utställning Rolf de Maré, Konstsamlare Balettledare Museiskapare, utkom Erik Näslunds stora biografi om de Maré, museets grundare.

Titeln på både boken och utställningen nämner tre av de livsintressen som kännetecknar de Maré som person. Dessa tre attribut ger oss den röda tråden i hans livslånga gärning – men biografin innehåller så mycket mer.

Rolf de Maré porträtterad av Nils Dardel.

Rolf de Maré porträtterad av Nils Dardel.

Erik Näslund går samvetsgrant igenom alla fakta rörande Svenska Baletten, Rolfs konstsamlande och grundandet i Paris av Archive Internationale de la Danse, AID, det första museet och forskningsinstitutet för dans i världen  - embryot till dagens Dansmuseum i Stockholm, öppnat i Operahuset 1953, sedan Rolf flyttat hem till Sverige och tagit med sig en stor del av sina samlingar.

Lika ingående skildrar Näslund de Marés privatliv. De många resorna runt hela jorden, hans privata umgänge som innefattade konstnärer som Picasso, Leger, Bonnard, Cocteau och Satie och internationella berömdheter som Isadora Duncan, Rudolf Valentino och Gloria Swanson.

Mormor och morfar var greveparet von Hallwyl, urtypen för en förening av pengar och börd. Fadern Henrik de Maré var av bruksägarsläkt från Småland med rötter i den franska adeln. Han var militär och tjänstgjorde som kammarherre snasre hovmarskalk hos Prins Carl.

Då föräldrarna skildes och modern så småningom gifte om sig med Rolfs informator Johnny Roosval, blev det stor skandal. Föräldrarna uteslöt dottern ur familjegemenskapen. Rolf bidrog senare till en försoning mellan modern och hennes familj.

Rolf bodde under uppväxten tidvis hos fadern och tidvis i det von Hallwylska palatset. Där lärde han sig uppskatta samlandets konst, något som mormor behärskade till fulländning. Bland annat fick Rolf göra den i tre tjocka halvfranska band inbundna katalogen över hennes samlingar.

Två "dandies" på sanatorium i alperna: Rolf de Maré och Dimitri Sverbéew.

Två "dandies" på sanatorium i alperna: Rolf de Maré och Dimitri Sverbéew.

Rolf blev tidigt en världsmedborgare. En del av barndomen tillbringade han i Berlin där fadern en tid var militärattaché. Då Rolf var sjuklig och ådrog sig en släng av tuberkulos, sändes han 1908 till sanatorier i Schweiz, där han levde ett relativt lättsinnigt liv tillsammans med förmögna patienter av det kosmopolitiska slaget.

Fadern tog honom med på långa resor, bland annat till Indien. 1911 företog han sin första jordenruntresa. Under resan tjänstgjorde han bland annat som page till prinsessan Maria, gift med prins Wilhelm, för att kunna delta i firandet av kung Rama VI:s kröning i Bangkok.

Redan tidigt hade han lärt känna Nils von Dardel, som han träffat i homosexuella kretsar i Stockholm och inlett ett förhållande, som sedan övergick i livslång vänskap. Det utsvävande och glamorösa levernet som "Dandy" passade Rolf och han gjorde ingen hemlighet av sina böjelser.

Detta sågs inte med goda ögon av Stockholmsocieteten och bidrog till att han flyttade till Paris, där han kunde umgås i fördomsfria konstnärskretsar tillsammans med vännen Dardel. I deras umgänge fanns alla de unga och nydanande konstnärerna och han blev vän med bland andra Picasso, Léger, Satie och Cocteau.

Fernand Léger och de Maré "nedklädda" för besök på folklig klubb i Paris.

Fernand Léger och de Maré "nedklädda" för besök på folklig klubb i Paris.

Med Dardel som rådgivare påbörjade Rolf de Maré sin stora konstsamling. Han köpte, förutom ett stort antal Dardel, konst av alla deras vänner och bekantskaper i Paris. De gjorde också en resa till Spanien där de såg och förvärvade målningar av El Greco – vilka senare visat sig ej vara av konstnären själv, utan av hans skola eller kopior.

I Paris upplevde de Maré även den stora succé som tillkommit Serge Diaghilev och hans Ballet Russes. Detta inspirerade honom till tankar om en egen skandinavisk balettrupp, som kunde visa upp nordisk konst i moderna former.

Första världskriget gjorde att planerna fick vänta och när de återupptogs efter kriget hade Rolf funnit en ny älskare i den unge dansaren Jean Börlin från Härnösand. Han hade utbildats vid Kungliga Operan och upptäckts av Michel Fokine som gästspelade i Stockholm och fick överta flera av hans roller när gästspelen var över.

de Maré bekostade Börlins vidareutbildning och när Svenska Baletten bildades blev Börlin dess konstnärlige ledare och koreograf. Rolf tog själv stor del i arbetet med baletten och var långt mer än finansiär. Tillsammans byggde de upp en helt nyskapande repertoar, som saknar motstycke i danshistorien och påverkat scenkonsten under hela nittonhundratalet.

Att de Maré rensat Stockholmsoperan på talangfulla dansare och tagit dem till Paris sågs ej med goda ögon i Stockholm. Detta och rykten om hans utsvävande liv med unga älskare i Paris åstadkom många negativa skriverier och utmynnade i en ren hatkampanj i den högerextrema skvallertidningen Fäderneslandet.

Rolf de Maré som cowboy i USA.

Rolf de Maré som cowboy i USA.


de Maré förblev en globetrotter hela sitt liv. Var han än kom i världen företog han dansforskning och samlade in föremål som kunde belysa ortens traditioner och riter. Under en av sina sista resor besökte han bland annat huvudjägare i Ecuador.

Han förvärvade också en kaffefarm i Kenya, som blev en av hans tillflyktsorter under 1940- och 50-talet. Även om han sålde farmen när oroligheter bröt ut i Kenya, återvände han varje år och bodde då på hotell. Hans "boyfriends" skiftade, men de följde honom oftast på hans resor och deltog i arbetet med att samla in fakta och föremål.

I Stockholm bodde han i en våning vid Karlaplan och umgicks med vänner och konstnärer. Han fortsatte även att stödja dans- och konstvärlden, Rolf de Maré avled 1964, strax innan sin 76-årsdag.

Roilf de Maré och Jean Börlin vid inspelningen av René Clairs film Entr'acte.

Roilf de Maré och Jean Börlin vid inspelningen av René Clairs film Entr'acte.

Biografin över Rolf de Maré utgör en fascinerande läsning och ger oss bilden av en man, som nog kan sägas vara en av de märkligaste och mest betydande svenska kulturpersonligheterna under 1900-talet.

Om hans gärning vittnar såväl Dansmuseet och dess förnäma samlingar som de många modernisterna och annan – äldre – konst i Moderna Museet och Nationalmuseum, som fick motta huvuddelen av den konstsamling han lämnade efter sig.

Erik Näslund. Foto Bokförlaget Langenskiöld

Erik Näslund. Foto Bokförlaget Langenskiöld

LYSSNA HÄR PÅ
Erik Näslund
av Anders Jörlén
Ljudredigering: Cristian Hillbom
mp3: 8.10 min (7,3 MB)
 

Boken, som utkommit på Langensskiölds förlag är mycket rikt illustrerad och innehåller ett oräkneligt flöde av information och fakta. Bildredaktör har varit Johan Rosell och Lars Fuhre har verkat som formgivare. Se även Cap & Design 9/08 hur produktionen av verket gick till.

Anders Jörlén
21 dec 2008


 • RBS1
  Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
  ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

 • Helsinkigala1
  En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
  Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

 • PDL22 1
  Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
  Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

 • Here not here 1
  Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
  Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

 • Kungsbacka1
  Dans på högsta nivå
  Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

 • Nurejevs Svansjön1
  Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
  Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

 • Lana Maxxa
  Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
  Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

 • Transit1
  Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
  Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

 • Bella figura
  Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
  The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

 • Daria Ivanova
  Ett nytt Mariane Orlando stipendium utdelat
  Operans Balettklubbs pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats premiärdansaren vid Kungliga Baletten Daria Ivanova.

 • SAAGA 1
  Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer
  GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapad...

 • Linnar Looris
  Meet Linnar Looris Artistic Director of The Estonian National Opera
  Dansportalen has got an interview with Linnar Looris – Artistic Director since autumn 2019 for the The Estonian National Ballet.

 • Gala Korsaren
  Kungliga Operan rivstartar säsongen med balettgala.
  Äntligen, är vi många som säger. Den 17:e september slås portarna upp, dansen kan börja och det är inte vilken dans som helst. Ett unikt program med åtta verk, varav flera sällan sedda, utgör höstens ...

 • Nimrud
  Liselott Berg, om sina 42 år som fanbärare för dansen i Göteborg – hittills!
  Att det blev Göteborg var en slump. Men där blev hon kvar. 42 år senare brinner och jobbar hon lika engagerat för dansen på Sveriges framsida. Idag som biträdande och administrativ chef för GöteborgsO...

 • Swingle Stepping, Morgann Runacre-Temple, Year 11 students - 
  Whirling flying bodies with the Royal Ballet School
  Coordinating a performance for a ballet school of several hundred pupils to stringent Covid social distancing is a Herculean task but amazingly the Royal Ballet School pulled it off.

 • Vinnare Prix du Nord 2021
  Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare
  Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är sto...

 • Sonatra1
  Joseph Sturdy about Sonatra: I was interested to look at the classical technique, to awaken it and enjoy it
  When Joseph Sturdy was asked to choreograph a work for the Royal Swedish Ballet, he accepted the challenge with alacrity.‘I admired how Nicolas [Le Riche, Artistic Director] was trying to keep his dan...

 • Dansmuseet
  Dansmuseets utställning om Ballets Suédois är förlängd
  Dansmuseets intendent Erik Mattsson har tillbringat många timmar i museets arkiv med att läsa dagböcker, gå igenom alla fotografier och vända på varenda papperslapp som kunde vara av intresse för den ...

 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil