Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Erik Näslund om Rolf de Maré på Dansmuseet: Från penningadel till huvudjägare – ett liv utan like!

Samtidigt som Dansmuseet öppnade sin stora utställning Rolf de Maré, Konstsamlare Balettledare Museiskapare, utkom Erik Näslunds stora biografi om de Maré, museets grundare.

Titeln på både boken och utställningen nämner tre av de livsintressen som kännetecknar de Maré som person. Dessa tre attribut ger oss den röda tråden i hans livslånga gärning – men biografin innehåller så mycket mer.

Rolf de Maré porträtterad av Nils Dardel.

Rolf de Maré porträtterad av Nils Dardel.

Erik Näslund går samvetsgrant igenom alla fakta rörande Svenska Baletten, Rolfs konstsamlande och grundandet i Paris av Archive Internationale de la Danse, AID, det första museet och forskningsinstitutet för dans i världen  - embryot till dagens Dansmuseum i Stockholm, öppnat i Operahuset 1953, sedan Rolf flyttat hem till Sverige och tagit med sig en stor del av sina samlingar.

Lika ingående skildrar Näslund de Marés privatliv. De många resorna runt hela jorden, hans privata umgänge som innefattade konstnärer som Picasso, Leger, Bonnard, Cocteau och Satie och internationella berömdheter som Isadora Duncan, Rudolf Valentino och Gloria Swanson.

Mormor och morfar var greveparet von Hallwyl, urtypen för en förening av pengar och börd. Fadern Henrik de Maré var av bruksägarsläkt från Småland med rötter i den franska adeln. Han var militär och tjänstgjorde som kammarherre snasre hovmarskalk hos Prins Carl.

Då föräldrarna skildes och modern så småningom gifte om sig med Rolfs informator Johnny Roosval, blev det stor skandal. Föräldrarna uteslöt dottern ur familjegemenskapen. Rolf bidrog senare till en försoning mellan modern och hennes familj.

Rolf bodde under uppväxten tidvis hos fadern och tidvis i det von Hallwylska palatset. Där lärde han sig uppskatta samlandets konst, något som mormor behärskade till fulländning. Bland annat fick Rolf göra den i tre tjocka halvfranska band inbundna katalogen över hennes samlingar.

Två "dandies" på sanatorium i alperna: Rolf de Maré och Dimitri Sverbéew.

Två "dandies" på sanatorium i alperna: Rolf de Maré och Dimitri Sverbéew.

Rolf blev tidigt en världsmedborgare. En del av barndomen tillbringade han i Berlin där fadern en tid var militärattaché. Då Rolf var sjuklig och ådrog sig en släng av tuberkulos, sändes han 1908 till sanatorier i Schweiz, där han levde ett relativt lättsinnigt liv tillsammans med förmögna patienter av det kosmopolitiska slaget.

Fadern tog honom med på långa resor, bland annat till Indien. 1911 företog han sin första jordenruntresa. Under resan tjänstgjorde han bland annat som page till prinsessan Maria, gift med prins Wilhelm, för att kunna delta i firandet av kung Rama VI:s kröning i Bangkok.

Redan tidigt hade han lärt känna Nils von Dardel, som han träffat i homosexuella kretsar i Stockholm och inlett ett förhållande, som sedan övergick i livslång vänskap. Det utsvävande och glamorösa levernet som "Dandy" passade Rolf och han gjorde ingen hemlighet av sina böjelser.

Detta sågs inte med goda ögon av Stockholmsocieteten och bidrog till att han flyttade till Paris, där han kunde umgås i fördomsfria konstnärskretsar tillsammans med vännen Dardel. I deras umgänge fanns alla de unga och nydanande konstnärerna och han blev vän med bland andra Picasso, Léger, Satie och Cocteau.

Fernand Léger och de Maré "nedklädda" för besök på folklig klubb i Paris.

Fernand Léger och de Maré "nedklädda" för besök på folklig klubb i Paris.

Med Dardel som rådgivare påbörjade Rolf de Maré sin stora konstsamling. Han köpte, förutom ett stort antal Dardel, konst av alla deras vänner och bekantskaper i Paris. De gjorde också en resa till Spanien där de såg och förvärvade målningar av El Greco – vilka senare visat sig ej vara av konstnären själv, utan av hans skola eller kopior.

I Paris upplevde de Maré även den stora succé som tillkommit Serge Diaghilev och hans Ballet Russes. Detta inspirerade honom till tankar om en egen skandinavisk balettrupp, som kunde visa upp nordisk konst i moderna former.

Första världskriget gjorde att planerna fick vänta och när de återupptogs efter kriget hade Rolf funnit en ny älskare i den unge dansaren Jean Börlin från Härnösand. Han hade utbildats vid Kungliga Operan och upptäckts av Michel Fokine som gästspelade i Stockholm och fick överta flera av hans roller när gästspelen var över.

de Maré bekostade Börlins vidareutbildning och när Svenska Baletten bildades blev Börlin dess konstnärlige ledare och koreograf. Rolf tog själv stor del i arbetet med baletten och var långt mer än finansiär. Tillsammans byggde de upp en helt nyskapande repertoar, som saknar motstycke i danshistorien och påverkat scenkonsten under hela nittonhundratalet.

Att de Maré rensat Stockholmsoperan på talangfulla dansare och tagit dem till Paris sågs ej med goda ögon i Stockholm. Detta och rykten om hans utsvävande liv med unga älskare i Paris åstadkom många negativa skriverier och utmynnade i en ren hatkampanj i den högerextrema skvallertidningen Fäderneslandet.

Rolf de Maré som cowboy i USA.

Rolf de Maré som cowboy i USA.


de Maré förblev en globetrotter hela sitt liv. Var han än kom i världen företog han dansforskning och samlade in föremål som kunde belysa ortens traditioner och riter. Under en av sina sista resor besökte han bland annat huvudjägare i Ecuador.

Han förvärvade också en kaffefarm i Kenya, som blev en av hans tillflyktsorter under 1940- och 50-talet. Även om han sålde farmen när oroligheter bröt ut i Kenya, återvände han varje år och bodde då på hotell. Hans "boyfriends" skiftade, men de följde honom oftast på hans resor och deltog i arbetet med att samla in fakta och föremål.

I Stockholm bodde han i en våning vid Karlaplan och umgicks med vänner och konstnärer. Han fortsatte även att stödja dans- och konstvärlden, Rolf de Maré avled 1964, strax innan sin 76-årsdag.

Roilf de Maré och Jean Börlin vid inspelningen av René Clairs film Entr'acte.

Roilf de Maré och Jean Börlin vid inspelningen av René Clairs film Entr'acte.

Biografin över Rolf de Maré utgör en fascinerande läsning och ger oss bilden av en man, som nog kan sägas vara en av de märkligaste och mest betydande svenska kulturpersonligheterna under 1900-talet.

Om hans gärning vittnar såväl Dansmuseet och dess förnäma samlingar som de många modernisterna och annan – äldre – konst i Moderna Museet och Nationalmuseum, som fick motta huvuddelen av den konstsamling han lämnade efter sig.

Erik Näslund. Foto Bokförlaget Langenskiöld

Erik Näslund. Foto Bokförlaget Langenskiöld

LYSSNA HÄR PÅ
Erik Näslund
av Anders Jörlén
Ljudredigering: Cristian Hillbom
mp3: 8.10 min (7,3 MB)
 

Boken, som utkommit på Langensskiölds förlag är mycket rikt illustrerad och innehåller ett oräkneligt flöde av information och fakta. Bildredaktör har varit Johan Rosell och Lars Fuhre har verkat som formgivare. Se även Cap & Design 9/08 hur produktionen av verket gick till.

Anders Jörlén
21 dec 2008


 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil