Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Finland: Helsinki International Ballet Competition

Helsingfors internationella balettävling 2009 presenterade en rad fina unga dansare som under tiden 2 till 11 juni tävlade om priser – samt om möjligheter att bli sedda och få jobb inom prominenta balettkompanier.

För publiken, som orkade sitta på sina stolar alla kvällar i en och en halv veckas tid, blev det mycket att se och uppleva. De ungas talanger uppskattades som sig bör, och en till största delen mycket sakkunnig publik gav generöst applåder åt alla deltagarna. Dessa kom, förutom från Finland, från närområden som t ex Estland och Ryssland, samt från fjärran – från Sydafrika, till Cuba, från Kina till USA. Några jobbade redan långt borta från sina hem.

Haijing Yao – första pris damseniorer och Xiaoyu He – vinnare av Gloria Grand Prix – i Paris flammor. Fotograf Sakari Viika

Haijing Yao – första pris damseniorer och Xiaoyu He – vinnare av Gloria Grand Prix – i Paris flammor. Fotograf Sakari Viika

Deltagarna  – Priserna - Tävlingen
Avetik Karapetyan representerade Armenien men vi noterar att han framgångsrikt dansat på Kungliga Operan i Stockholm redan under flera år, och var den enda dansaren som jobbar i Sverige – den här gången. För hans del lönade det sig att delta: ett delat andrapris för seniormän. Standarden vid tävlingen var mycket hög, konstaterade balettchefen Kenneth Greve som hade ordförandeskapet i juryn. Finland själv hade åtta deltagare varav tre gick till finalen och en av dessa belönades med ett pris: 17-åriga Maria Baranova som tog hem segern och första priset i juniordamernas klass.

Det tävlades om ett huvudpris: Gloria Grand Prix, samt om tre priser i två serier för damer och herrar, juniorer i åldersklass 15-18 år, seniorer mellan 19 och 25 år, samt några specialpriser. Helsingforstävlingen startades år 1984 och tillhör de främsta i världen vid sidan av Varna, Moskva och Jackson. Organisationen är medlem i ITI – Internationella teaterinstitutet – och nu genomfördes Helsinki International Ballet Competition för sjätte gången. Nästa gång blir 2013, om fyra år igen.

Yao Wei och Marcin Kupinski från Det Kongelige dansade ur Nötknäpparen vid avslutningsgalan. Fotograf Sakari Viika

Yao Wei och Marcin Kupinski från Det Kongelige dansade ur Nötknäpparen vid avslutningsgalan. Fotograf Sakari Viika

Tävlingen är populär, och alla som skulle vilja delta och vilka man gärna skulle bereda en plats kan tyvärr inte ses. Det finns en gräns för såväl domarnas som åskådarnas ork – fast man skulle vara hur intresserad som helst. – Den här gången kom 75 dansare på plats av alla ca 80 utvalda deltagare. Några meddelade skada och var tvungna att ställa in deltagandet.

Tävlingen är tredelad: i första omgången dansar juniorerna två variationer och seniorerna likaså – eller alternativt ett pas de deux ur den klassiska repertoaren från 1800-talet. I andra omgången dansas utdrag ur en nutidsbalett med en längd på 3-6 minuter. Denna koreografi skall innehålla nya element som till stilen kännetecknas av modernt rörelsespråk. Tredje omgången ska omfatta ett Pas de deux eller två variationer ur den klassiska balettrepertoaren från 1800- eller 1900-talet med en längd på högst 10 minuter, samt utdrag ur en nutidsbalett med en längd på högst 6 minuter. Koreografin skall vara gjord år 2000 eller senare.

Kungliga Balettens Avetik Karapetyan - t.v. i Don Duijote - och Brooklyn Mack från USA - i Le Corsaire - fick var sin silvermedalj i seniorherrarnas tävling. Fotograf Sakari Viika

Kungliga Balettens Avetik Karapetyan - t.v. i Don Duijote - och Brooklyn Mack från USA - i Le Corsaire - fick var sin silvermedalj i seniorherrarnas tävling. Fotograf Sakari Viika

Finalen
När finalen – två kvällar – var i tur, skulle de deltagare som hade vunnit en finalplats presentera sitt kunnande i både klassiskt och modernt. Bland deltagarna hade vi från Finland två seniordamer, Aino Ettala och Tiina Myllymäki – vinnaren i Stora Daldansen i Mora från 2002 – och en junior, Maria Baranova, förstapristagare i Mora 2007;  och förstås en mängd andra deltagare i tävlingen – delvis mycket intressanta att se.  Av dessa kan nämnas publikens storfavorit Brooklyn Mack, som redan i tävlingen 2005 profilerade sig positivt och då tog ett extra pris – domarna kunde även den här gången sporra unga talenter med olika tilläggspriser. Brooklyn blev den här gången tvåa i seniorklassen tillsammans med Avetik – som även han blev en favorit bland publiken med sina gedigna prestationer i såväl klassiskt som modernt.
Aino Ettala (t.v.) och Tiina Myllymäki från Finska Nationalbaletten gick båda till final. Fotograf Sakari Viika

Aino Ettala (t.v.) och Tiina Myllymäki från Finska Nationalbaletten gick båda till final. Fotograf Sakari Viika

Aino Ettala och Tiina Myllymäki gjorde bra ifrån sig även vid finalen, speciellt med sina moderna inslag och för båda damerna, som dansar vid Finska nationalbaletten, bär vägen bara uppåt. De är talangfulla, klassiskt välskolade dansare med mycket sinne för stilen även i modernt dansspråk – och de syns på scenen. Det gör förresten Maria Baranova också – hon är vid sina unga år redan en färdig dansare – och lär redan ha fått erbjudande att dansa åtminstone från två nationella kompanier: i Hamburg och hemma i Helsingfors. Numera förstår balettcheferna att engagera unga talanger till sina baletter direkt från tävlingarna. Av detta har vi exempel från Helsingfors – Barbora Kohoutková  från Tjeckien, Grand Prix 1995 och första pris i juniordamer, upplockad till Operan av dåvarande balettchefen Jorma Uotinen;  och från Stockholm – Jurgita Dronina, Litauen, andra pris i seniordamer 2005 – som balettchefen Madeleine Onne inte var sen att upptäcka i god tid.

Maria Baranova är utbildad vid privata institutet för dans Helsingin tanssiopisto, där Maj-Lis Rajala svarat för hennes utveckling i balett. Maj-Lis Rajala – före detta premiärdansös vid Nationaloperan – är namnet bakom många intressanta förmågor.

Förstapristagare, juniorer, blev Maria Baranova, här som Kitri i Don Quijote. T.v. herrtrean Jungxiong Zhao i Memory. Fotograf Sakari Viika.

Förstapristagare, juniorer, blev Maria Baranova, här som Kitri i Don Quijote. T.v. herrtrean Jungxiong Zhao i Memory. Fotograf Sakari Viika.

Domarna …
Domarna är kända och meriterade danskonstnärer från olika delar av världen: balettchefen från Helsingfors Kenneth Greve hade ordförandeskapet, och de övriga medlemmarna i juryn var Reid Anderson (Stuttgartbaletten, Tyskland), Kathryn Bennetts (Baletten i Flandern, Belgien), Jorma Elo (Finland), Zhao Ruheng (Kinas nationalbalett, Kina), Kenji Usui (Balettföreningen i Japan) och Makharbek Vaziev (La Scalaoperan, Italien). Marcia Haydée från Chile var tyvärr förhindrad att delta.  – Från domarnas arbete har rapporterats att det har varit gott – och även om de suttit väldigt långt in på natten och diskuterat deltagarna, har man bara haft positivt att säga om samarbetet. Så lätt är det ju inte alla gånger när olika kulturer, synpunkter och prioriteringar kolliderar med varandra.

… och dansarna
Vid pressmötet före finalen berättar Kenneth Greve för sin publik att på grund av den höga nivån i tävlingen har domarna fått fundera ordentligt och länge – och vid min fråga riktad till finalisterna själva, hurudan de uppfattat stämningen under de arbetsdryga dagarna, får jag se tummar upplyfta. De tävlandes dagar är fulla av allt möjligt, från en början med morgonklass och repetitioner till möten med press; och vila och sömn, och allt möjligt som inte syns.  –  Aino och Tiina förklarar senare att spänningen nog är stor – denna är deras största tävling. En Brooklyn, som redan har den här sortens erfarenheter – bl.a. i den äldre och fortfarande aktiva balettävlingen i Jackson, USA där han vunnit silver 2006, förhåller sig mycket lugn inför den kommande finalen.

Förutom de ovannämnda finalisterna var det fem juniorer från USA, flera från Kina och Korea och en eller två deltagare från följande länder: Armenien, Vitryssland, Frankrike, Belgien, Sydafrika, Tjeckien och Ungern. Skickliga unga dansare med den internationella potential som krävs idag finns det i alla delar av världen och det syns tydligt också i den här tävlingen. Många är redan utnämnda solister eller har annars gjort viktiga roller vid berömda operahus eller danskompanier. Asien har redan uppmärksammats vid många tillfällen, och kommer allt starkare fram och når världstoppen.

Huixin Zhang, China och seniorettan Junshuang Huang i The Same Moonlight. Fotograf Sakari Viika

Huixin Zhang, China och seniorettan Junshuang Huang i The Same Moonlight. Fotograf Sakari Viika

Resultatet
Och man misstar sig inte; Gloria Grand Prix går till en favorit från Kina med mångsidigt kunnande; han heter Xiaoyu He. Partnern Haijing Yao kammar åt sig damernas första pris i seniorklassen, inte att undra på. Dessa dansares pas de deux ur Blomsterfestivalen i Genzano var redan vid tävlingsstarten så bra och ypperligt att fortsättningen bara kunde lova gott för Haijing och Xiaoyu, vilka dansar vid Nationalbaletten i Kina. Båda har sin bakgrund i Beijing (Peking) Dance Academy.

Dansarna har allt som krävs för baletten; uppträdandet är så fint, vackert och njutningsfullt; dessa dansare ”kan” stilen och uttrycket, deras teknik håller. Man behöver inte spänna sig i undran om hur allt kommer att gå på scenen då man ser deras dans. Vi kanske har hopp om att se dem i Europa i fortsättningen också – Xiaoyu He uttrycker sin vilja att komma och se världen på den här sidan av jordklotet.

Vid inledningen av finalen kunde man redan gissa att flera av de asiatiska deltagarna vid torsdagkvällens prisutdelningsfestligheter skulle komma att stå på prispallen – om detta uttryck egentligen passar när man talar om dansare som ju oftast tågar med eleganta steg till scenen för att ta emot lyckönskningarna, publikens hedersbetygelser och sina priser.

Salla Eerola och Denis Matvienko i pas de deux ur Le Corsaire. Fotograf Sakari Viika

Salla Eerola och Denis Matvienko i pas de deux ur Le Corsaire. Fotograf Sakari Viika

Galaföreställningen med prisutdelning
Galan var tvådelad: först uppträdde gäster från Danmark, och sedan deltagare i tävlingen. Efter pausen var det dags för festligheterna. Kvällen inleddes med ett gästspel från Köpenhamn:  Det Kongeliges kvinnliga solist Yao Wei är Grand Prix vinnaren från år 2001, som uppträdde med partnern Marcin Kupinski i ett pas de deux från Nötknäpparen av Kenneth Greve. Här har vi fina solister och paret kom suveränt igenom sin uppgift . En lång rad nummer som juryn valt ut från deltagarnas prestationer under tävlingen följde. Dansarna visste bara att de skulle få priser men inte mer. Placeringarna skulle de få veta vid slutet av kvällen samtidigt som övrig publik.

I galakvällens andra del sågs först ett pas de deux från Le Corsaire med gästsolisten och stjärndansaren Denis Matvienko från Mariinskijteatern i St. Petersburg och Salla Eerola från Finska Nationaloperan, som var en av finalisterna 1995 vid denna tävling. Hon har studerat in sin roll med maken Jaakko Eerola på hemmaplan. Samarbetet med Matvienko lyckades bra och prestationerna var mycket imponerande. Han tillhör absoluta stjärnklassen och visade alla hur man skall uppträda i en roll.

Efter allt det här följde festligheterna; först uppmärksammades professorn, före detta prima ballerinan vid Nationaloperan och tidigare balettchefen vid Komische Oper i Berlin, Doris Laine. Denna dam med en stark tro på sin sak, med mångsidigt kunnande och med sina kontakter – som fortfarande tycks vara full av energi – är initiativtagaren till denna tävling i Helsingfors.

Meaghan Hinkis som Kitri i Don Quixote. T.h. Maxime Quiroga i On The Thread. Fotograf Sakari Viika

Meaghan Hinkis som Kitri i Don Quixote. T.h. Maxime Quiroga i On The Thread. Fotograf Sakari Viika

Man kunde det här året vara ganska ense om resultaten; vinnarna var värda sina priser – minst sagt. Förutom de tidigare nämnda kan vi plocka upp följande dansare. Frankrikes Maxime Quiroga (ypperlig James  i La Sylphide, akt I) kunde man uppskatta för hans stiliga framförande i alla nummer, och han – såsom vissa andra – gjorde bra ifrån sig vid varje uppträdande. USA:s juniorer var ett starkt gäng med Jeffrey A Cirio (Albrecht i Giselle med hans egen koreografi som modernt moment) och Meaghan Hinkis i spetsen.  Likaså visade Belgiens personliga Jim de Block, sydafrikanska junioren Camille Bracher och vissa av kineserna sina klor och inte minst alla de unga som kom bland pristagarna. Tjeckiens Magda Matejková dansade med en partner som inte gick vidare till finalen, men Mattia Mantellato gav henne stöd in i det sista. Brons åt Magda, dvs. i euro.

Från Kina kommer dansare som lagt ned mycket jobb bakom prestationerna som är rena i stilen. Fötterna hamnar precis i femte positionen från ett hopp (och inte lite ditåt), är oftast bra sträckta (inte lösa) och kroppen vrids inte på fel sätt i poserna – dansarna har en korrekt form.

T.v. Magda Matejkova och Mattia Mantellato Italy i Harlequinade. T.h. Hong Yu Guo i Don Quijote. Fotograf Sakari Viika

T.v. Magda Matejkova och Mattia Mantellato Italy i Harlequinade. T.h. Hong Yu Guo i Don Quijote. Fotograf Sakari Viika

Förutom pristagarna var några kanske ”nära” pris eller annars värda att uppmärksammas: t ex den uttrycksfulle, skicklige och stilige Arman Zazyan från Armenien, nu engagerad av Stuttgartbaletten, där han också fått en del av sin utbildning; Ekaterina Ploshkina från Ryssland med sina uttrycksfulla linjer – och som tycktes missa sina chanser efter andra omgången då hon presenterat sig i en modern koreografi som inte passade henne.

Alena Shkatula  från Vitryssland – som kom till finalen – har vid Estoniateatern i Tallinn redan gjort Odette-Odile i Svansjön.  Det skulle kanske vara bra om hon kunde ägna uppmärksamhet åt hur hon uttrycker sig med armarna – vilka ibland viftar ganska oroligt – dansen blir onödigt nervös. Annars är hon en dansare med potential.

Juniorvinnaren Jeffrey A Cirio i Cardiac Arrest och tvåan Lonnie Weeks i Endangered Species, båda från USA. Fotograf Sakari Viika

Juniorvinnaren Jeffrey A Cirio i Cardiac Arrest och tvåan Lonnie Weeks i Endangered Species, båda från USA. Fotograf Sakari Viika

Vinnarna:
Gloria Grand Prix – 12 000 euro: Xiaoyu He, Kina
Seniorer – damer
1.   Haijing Yao, Kina
2.   Hong Yu Guo, Kina
3.   Magda Matejková, Reb. Tsech

Seniorer – herrar
1.   Jun Shuang Huang, Kina
2.   Brooklyn Mack, USA och Avetik Karapetyan, Armenien
3.   Maxime Quiroga, Frankrike

Juniorer – damer
1.   Maria Baranova, Finland
2.   Camille Bracher, Sydafrika
3.   Meaghan Hinkis, USA

Juniorer – herrar
1.   Jeffrey A. Cirio, USA
2.   Lonnie Weeks, USA
3.   Jungxiong Zhao, Kina; Gergely Leblanc , Ungern

Arman Zazyan i Affi av Marco Goecke, som vann koreografpriset. T.h. Alena Shkatula i Red With Me. Fotograf Sakari Viika

Arman Zazyan i Affi av Marco Goecke, som vann koreografpriset. T.h. Alena Shkatula i Red With Me. Fotograf Sakari Viika

Koreografpris: Marco Goecke för Affi och David Jonathan för ”303”
Finlands Danskonstnärförbunds uppmuntringspris: Maria Baranova, Finland
Pessi & Illusia, Doris Laine-Almis och Heikki Värtsis uppmuntringspris: Hong Yu Guo och Wen Jun Zhang, Kina med Distance Between

Anita Jokela
22 juni 2009


 • RBS1
  Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
  ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

 • Helsinkigala1
  En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
  Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

 • PDL22 1
  Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
  Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

 • Here not here 1
  Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
  Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

 • Kungsbacka1
  Dans på högsta nivå
  Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

 • Nurejevs Svansjön1
  Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
  Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

 • Lana Maxxa
  Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
  Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

 • Transit1
  Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
  Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

 • Bella figura
  Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
  The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

 • Daria Ivanova
  Ett nytt Mariane Orlando stipendium utdelat
  Operans Balettklubbs pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats premiärdansaren vid Kungliga Baletten Daria Ivanova.

 • SAAGA 1
  Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer
  GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapad...

 • Linnar Looris
  Meet Linnar Looris Artistic Director of The Estonian National Opera
  Dansportalen has got an interview with Linnar Looris – Artistic Director since autumn 2019 for the The Estonian National Ballet.

 • Gala Korsaren
  Kungliga Operan rivstartar säsongen med balettgala.
  Äntligen, är vi många som säger. Den 17:e september slås portarna upp, dansen kan börja och det är inte vilken dans som helst. Ett unikt program med åtta verk, varav flera sällan sedda, utgör höstens ...

 • Nimrud
  Liselott Berg, om sina 42 år som fanbärare för dansen i Göteborg – hittills!
  Att det blev Göteborg var en slump. Men där blev hon kvar. 42 år senare brinner och jobbar hon lika engagerat för dansen på Sveriges framsida. Idag som biträdande och administrativ chef för GöteborgsO...

 • Swingle Stepping, Morgann Runacre-Temple, Year 11 students - 
  Whirling flying bodies with the Royal Ballet School
  Coordinating a performance for a ballet school of several hundred pupils to stringent Covid social distancing is a Herculean task but amazingly the Royal Ballet School pulled it off.

 • Vinnare Prix du Nord 2021
  Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare
  Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är sto...

 • Sonatra1
  Joseph Sturdy about Sonatra: I was interested to look at the classical technique, to awaken it and enjoy it
  When Joseph Sturdy was asked to choreograph a work for the Royal Swedish Ballet, he accepted the challenge with alacrity.‘I admired how Nicolas [Le Riche, Artistic Director] was trying to keep his dan...

 • Dansmuseet
  Dansmuseets utställning om Ballets Suédois är förlängd
  Dansmuseets intendent Erik Mattsson har tillbringat många timmar i museets arkiv med att läsa dagböcker, gå igenom alla fotografier och vända på varenda papperslapp som kunde vara av intresse för den ...

 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil