Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Peter Bohlin: Jurij Fatejev, ledare för Mariinskijbaletten


– en av världens främsta ensembler

HELSINGFORS: Det finns tillfällen när man tror att det inte kan bli bättre. Ett sådant var när Mariinskijbaletten gästspelade i Helsingfors tidigare i år och dansade Balanchines Jewels. Sista akten, Diamonds, med ryska dansare, rysk musik, rysk dirigent och rysk orkester, var för undertecknad en högtidsstund med drag av andakt.

Som Dansportalens korrespondent fick jag en intervju med den konstnärlige ledaren för baletten, Jurij Fatejev. Mariinskijteaterns chef, dirigenten Valerij Gergiev, är konstnärlig chef för både opera- och balettsektionerna. Jurij Fatejev har därför titeln Biträdande chef och ansvarar för Mariinskijbaletten direkt under Gergiev.

Viktoria Terjosjkina och Vladimir Sjkljarov i Theme and Variations. Foto Mariinskijtbaletten

Viktoria Terjosjkina och Vladimir Sjkljarov i Theme and Variations. Foto Mariinskijtbaletten

Här följer intervjun:
Jurij Fatejev. Fotograf O Zotov

Jurij Fatejev. Fotograf O Zotov

Maestro Fatejev, hur vill ni presentera er för dansportalens läsare?
Jag är född i Leningrad, Sovjetunionen., numera Sankt Petersburg, Ryssland. Jag började studera balett på Vaganova-akademien 1974, tog examen 1982 och fick möjlighet att bli medlem i Kirovbaletten som kårdansare. Jag dansade också många soloroller som Narren i Svansjön, Bronsguden i La Bayadère, bond-pas de deux i Giselle och pas de trois i Paquita.

1995 började jag arbeta som balettpedagog – gav klasser och repeterade en del. På den tiden satte vi upp en balett av José Antonio, den berömde spanske dansaren och koreografen. Han iscensatte baletten Goya, och jag biträdde honom som balettmästare. Det var min första erfarenhet av det slaget.

Året därpå började vi arbeta med baletter av Roland Petit – med Le jeune homme et la Mort och Carmen. Jag blev balettmästare för de baletterna och biträdde dem som kom för att sätta upp dem.

Ett år senare gästades vi av representanter för The Balanchine Trust, som satte upp baletter som Serenade, Symphony in C och Tchaikovsky pas de deux, och jag hade lyckan att få assistera människorna från trusten. Det arbetet tyckte jag mycket om och jag tyckte även mycket om Balanchines koreografi. 1996 var första gången Kirovbaletten fick erfarenhet av Balanchines baletter. Francia Russell satte upp Theme and Variations och Suzanne Farrell iscensatte Scottish Symphony. I den baletten dansade jag själv. Då njöt jag.

1993, nästa gång Francia Russell kom för att instudera Serenade, Apollo och Tchaikovsky pas de deux assisterade jag henne och hon gillade mig. Vi hade ett unikt samarbete och jag tycker mycket om de baletterna.

Från den tiden har jag ansvar för alla Balanchines baletter i Mariinskijbaletten. När vi arbetade med jätteprojektet Jewels, som vi framförde i Helsingfors i våras, ställde Balanchine Trust nämligen kravet att jag skulle ha det ansvaret. Det är jag väldigt glad över, för jag älskar att arbeta med så trevliga personer som Suki Schorer och Karin von Aroldingen, som båda kom till Mariinskijteatern för detta utsökta program.

Rubies – i centrum Diana Vishnjova. Foto Mariinskijbaletten

Rubies – i centrum Diana Vishnjova. Foto Mariinskijbaletten

Nästa projekt blir The Prodigal Son (Den förlorade sonen), La Valse och Ballet Imperial. Vi har många, många Balanchinebaletter i repertoaren nu, Vi håller just på att sätta upp Theme and Variations igen, som vi gav förra säsongen. Från denna säsong tar vi upp Scottish Symphony. Åter igen bjuder vi in specialister från The Balanchine Trust för att uppnå samma fina, höga kvalitet. Den nya generationen dansare som tar över måste finna den rätta rena Balanchinestilen.

Och jag antar att även dansarna gillar Balanchinestilen?
Ren, klassisk, akademisk – ja.

Jurij Fatejev repeterar Emeralds med Darja Vasnetsova och Alexander Sergejev. I bakgrunden Svetlana Ivanova, Maksim Zjuzin och Jana Selina. Fotograf Cristian Hillbom
Jurij Fatejev repeterar Emeralds med Darja Vasnetsova och Alexander Sergejev. I bakgrunden
Svetlana Ivanova, Maksim Zjuzin och Jana Selina. Fotograf Cristian Hillbom

När blev ni ansvarig för hela baletten maestro?
I början av april 2008, utnämndes jag till ansvarig chef för balettens turné till New York. Därmed började min tid som biträdande chef för kompaniet, direkt under generaldirektören Valerij Gergiev.

Jag hade ansvarat för så många baletter med kompaniet innan jag nådde positionen som balettchef. Jag känner kompaniet mycket väl, då jag arbetar med alla dansarna: kåren, premiärdansarna och solisterna.

Jag arbetar som balettmästare för premiärdansare som Igor Zelenskij, Andrian Fadejev, Diana Vishnjova och Svetlana Zacharova. Nu arbetar jag med Vladimir Sjkljarov, den unge, mycket långe dansaren som dansade i Diamonds för första gången i Helsingfors. Det var hans premiär.  Jag är så glad över att få arbeta med honom.

Jag arbetade också med John Neumeier vid millennieskiftet. Han satte upp tre baletter på Mariinskijteatern – Spring and Fall, Now and Then och Sounds of Empty Pages – och jag var hans assistent. Det var också en mycket fin erfarenhet för mig.

Jekaterina Kondaurova och Anton Pimonov. Fotograf Cristian Hillbom

Jekaterina Kondaurova och Anton Pimonov. Fotograf Cristian Hillbom

Mariinskijbaletten har en enorm repertoar, ansvarar ni för alla baletter eller koncentrerar ni er på Balanchine-repertoaren?
Jag har överinseende över alla baletter. Det måste jag då jag vill behålla den höga kvaliteten hos hela Mariinskijbalettens repertoar. Det är min dröm – jag tycker att vår balett är en av de vackraste i hela världen.

Har ni besökt Sverige någon gång?
Vet ni, jag har arbetat i Stockholm. Det var hösten 2002, när Petter Jacobsson var balettchef för Kungliga Baletten. Då repeterade Natalia Makarova Giselle. Jag gav klass och repeterade med kompaniet. En trevlig upplevelse för mig var att Mats Ek och Ana Laguna kom och tog klass för mig.

Har ni sett några av Mats Eks verk?
Naturligtvis. Under vår balettfestival i april framförde Lyonoperans balett Mats Eks Giselle. I år hölls festivalen för tionde gången, så det var ett jubileum. 2010 är också det "Rysk-franska året" och Lyonoperans turné till vår festival stöddes av Ryska unionens kulturministerium, så det var en extra betydelsefull föreställning.

Hålls festivalen alltid i april?
Nej, inte alltid. Förra året hölls den i mars, men nästa år blir det april igen.

Jurij Fatejev och Darja Vasnetsova. Fotograf Cristian Hillbom

Jurij Fatejev och Darja Vasnetsova. Fotograf Cristian Hillbom

Dagens dansare måste kunna så mycket – inte bara balett utan också en massa modern dansteknik.
Det är riktigt. Min åsikt är att dansare med mycket god baletteknik kan dansa allt, men inte tvärt om. Nu, i vår moderna tid, gillar unga dansare att dansa moderna verk. Det är väldigt viktigt för dem. Samtidigt gillar alla att dansa klassisk balett, för jag tror att den klassiska baletten aldrig dör. Mästerverk som Svansjön, Törnrosa och La Bayadère kommer att ha ett evigt liv.

En betydande, seriös uppgift är att upptäcka nya talangfulla koreografer, som får baletten att leva i framtiden. Idag finns inte så många berömda koreografer som vid mitten av 1800-talet. Petipa var en enastående uppenbarelse inom rysk balett. Nu vinner nya koreografer erkännande.

I vår aprilfestival ingick en specialkväll som vi kallar "En ny generation". Där har jag givit chansen till tre ungdomar från olika delar av världen. En är en rysk pojke som är solist i Mariinskijbaletten, hans namn är Jurij Smekalov. Han vann guldmedaljen för koreografi vid den XI Internationella dansar- och koreografitävlingen i Moskva 2009. Han instuderar Ravels Bolero med titeln Bolero Factory och med åtta dansare.

Jerome Robbins In the Night med Viktoria Terjosjkina och Jurij Smekalov. Foto Mariinskijbaletten

Jerome Robbins In the Night med Viktoria Terjosjkina och Jurij Smekalov. Foto Mariinskijbaletten

Emil Faskin, som gått ut Vaganova-akademien, arbetar nu i Stuttgart. Han började koreografera 2007, och är mycket begåvad. Han gör en balett kallad Simple Things, också den för åtta dansare, till musik av Arvo Pärt.

Edward Liang är den tredje unge koreografen. Han är kines-amerikan, redan berömd, eftersom han redan skapat verk för New York City Ballet och fler än tio andra kompanier. Han har också tidigare erfarenhet av att arbeta med ryska dansare, eftersom han arbetat med Yuri Zelenskij och baletten i Novosibirsk. Nu arbetade han med våra dansare och satte upp en balett kallad Flight of Angels för nio dansare.

En annan tanke med att beställa baletter av unga koreografer är, naturligtvis, att också ge dem chansen att skapa nya stjärnor. I vårt kompani har vi så många fina dansare och var och en av de unga koreograferna arbetar med en ung stjärna. Sålunda, arbetar Jurij Smekalov med Viktoria Terjosjkina, som ni sett i Jewels. Hon är en fantastisk ballerina. Jag anser att hon är unik. Hon kan allt, och hon får det att verka så lätt. Och om det ser lätt ut för publiken – då är det kvalitet, och hennes kvalitet är förbluffande. När hon utför svåra saker, ser det ut som en lek – en rolig lek!

Emil Faskin skapade ett stycke för en ung, mycket begåvad ballerina, Jekaterina Kondaurova. Hon dansade en häst i Den lilla puckelryggiga hästen. Hon var också andra solist i Balanchines Rubies.

Leonid Sarafanov i Den förlorade sonen. Foto Mariinskijbaletten

Leonid Sarafanov i Den förlorade sonen. Foto Mariinskijbaletten

Flight of the Angels studerades in speciellt för en av kompaniets mycket fina stjärnor, Leonid Sarafanov. Jag vill försöka ta fram nya aspekter av hans talang genom att be andra koreografer skapa baletter speciellt för honom. Han är en vacker, tekniskt skicklig dansare, men jag tror det finns mer att avslöja av hans begåvning.

När man provar sig fram vet man inget om resultatet. Men om vi inte försöker, kommer vi aldrig att få veta. Kanske begås misstag, men åter igen, man får inte vara så rädd att begå misstag att man inte gör något alls. Vi kanske gör misstag, men vi kanske också finner något som ger framgång. Det är så viktigt att försöka!

Absolut, Det är musik för mina öron. Hur långt i förväg planeras balettsäsongen?
Ibland planerar vi två tre säsonger framåt. Men denna säsong planlade vi i slutet av mars.

När jag såg Den lilla puckelryggiga hästen verkade det vara ca sjuttio dansare på scenen.
Trettiofem kvinnliga och fyrtio manliga dansare, ja.

Hur många är dansarna i Mariinskijbaletten?
Litet färre än två hundra: 188. Det kan tyckas vara ett stort kompani, men vi behöver alla dansare eftersom vi spelar på Mariinskijteatern i Sankt Petersburg samtidigt som vi gästspelar, i Helsingfors till exempel.  Och Mariinskijbaletten turnerar mycket.

Bara några dagar innan gästspelet i Helsingfors, kom vi hem ifrån en turné till Hongkong, där vi gav sex föreställningar av Don Quijote, och under samma tid uppträdde hälften av kompaniet i Sankt Petersburg. Och, som ni vet, balettvärlden är farlig. Dansare skadar sig ibland, eller blir gravida. Just nu är nio flickor i kompaniet med barn. Många dansare behövs också i operor. som i Ruslan och Ludmila, Ivan Susanin, Eugen Onegin och Spader dam. Och varje år lämnar några dansare kompaniet. Vi behöver ständigt riklig tillökning med nya talanger.

Varje år ger Vaganova-akademien oss tillfälle att välja nya dansare till ensemblen. Detta är en betydelsefull och fin tradition från den ryska tiden då Kejserliga teaterskolan hade samma ledning som den Kejserliga teatern. Då erbjöds skolans elever att komma till teatern. Den traditionen fortsätter, och varje år får vi nya dansare från Vaganova-akademien.

I medeltal, hur många dansare tas in per år? Och går det att ta in dansare på prov?
För två år sedan tog vi in sexton, nio flickor och sju pojkar. De är alla kvar i kompaniet. Uttagningskommittén gjorde då ett mycket gott arbete. Är vi osäkra över en ung dansare tar vi inte in henne eller honom. Jag börjar titta efter framtida dansare redan två år innan de går ut skolan, eftersom jag behöver se hur eleverna artar sig. Jag ingår också i juryn vid slutproven, och har då sett deras utveckling under de senaste åren. I oktober förra året granskade jag avgångsklasserna för att börja bilda mig en uppfattning om vilka dansare jag ville anställa.

I april hade de klasserna sin slutexamen. Då tog jag det slutliga beslutet om årets nya dansare,

Elena Vorontsova - Jurij Fatejev med Jekaterina Kondaurova och Ilja Petrov. Fotograf Cristian Hillbom

Elena Vorontsova - Jurij Fatejev med Jekaterina Kondaurova och Ilja Petrov. Fotograf Cristian Hillbom

Har dansarutbildningen förändrats mycket under de senaste åren?
Ja, jag tror att alla generationer ändras – till det bättre eller till det sämre. Vissa år har vi många begåvningar, andra år färre. Förra året tog vi inte in några manliga dansare. I år är pojkarna väldigt bra. Jag såg sju stycken som jag ville engagera – och vi behöver manliga dansare!

Kommer alla nya dansare från Vaganova-akademien?
Nästan. Men det finns en tradition från sovjettiden att också anställa dansare från Perm, som har den tredje största balettskolan i  Ryssland. Under andra världskriget var Mariinskijteatern och skolan evakuerade till Perm. Ett balettkompani formades där, med en egen skola med nära anknytning till Leningrad och Vaganova-akademien. Så i Mariinskijbaletten har vi nu ca tio dansare som utbildats i Perm.

Är dansarna lika långa?
Nej. Den yngre generationen är mycket högväxt, speciellt flickorna. Det är ett problem, men vi försöker hitta långa pojkar som kan bli deras partners. Kondaurova är lång, Lopatkina är lång, och Terjosjkina är inte bland de längsta, men hon är inte kort. Och vi vill verkligen att dessa toppdansare ska ha toppartners.

Uljana Lopatkina i Giselle. Foto Mariinskijteatern

Uljana Lopatkina i Giselle. Foto Mariinskijteatern

Finns det även utländska dansare i kompaniet?
I år har vi anställt en ung man från Royal Ballet i London.

Jag har arbetat som gästlärare på många ställen, inklusive Bolsjojteatern i Moskva.  Jag har arbetat med Royal Ballet och Kungliga Baletten i Stockholm, gruppen Stars of the American Ballet Theatre och i ett specialprojekt med Ethan Stiefel and Stars under fem år. Jag har också arbetat med Pacific North West Ballet i Seattle (där Francia Russell var konstnärlig ledare från 1977 till 2005), och jag har varit balettmästare och lärare för det internationella projektet Kings of the Dance som startades 2006 av impressarion Sergej Danilian, med fyra – fem – sex av världens främsta dansörer.

Balettens värld är mycket liten, och jag har känslan av att jag känner alla i den världen. När jag arbetade med Royal Ballets dansare i London fanns där så många underbara dansare. En ung man, Alexander Parish, berättade att hans dröm var att få lära sig den ryska stilen, så jag bjöd in honom att bli medlem i Mariinskijbaletten. Jag tror han blev överraskad. Han funderade ett tag, men slutligen accepterade han.

Han började i januari, och sedan dess har han dansat mycket: i Balanchines Serenade, som poeten i Sylfiderna två gånger, somen av Raymondas vänner i Raymonda och i det mycket svåra pas de trois som prinsens vän dansar i Svansjön.

Jag tror det är en bra erfarenhet för oss likaväl som för honom. Vi har fått en ny duktig dansare, och han fick sin dröm uppfylld. Jag anlitade en professionell språklärare till honom, så han försöker lära sig ryska nu. Men många av våra dansare talar engelska, så han klarar sig bra och har vänner i ensemblen.

Mariinskijbalettens perfekta linjer kan här beundras i Svansjön. Foto Mariinskijbaletten

Mariinskijbalettens perfekta linjer kan här beundras i Svansjön. Foto Mariinskijbaletten

Vilka har varit de största förändringarna för kompaniet jämfört med, låt oss säga, för tjugo år sedan?
Dansarna fattar sina egna beslut nuförtiden. De bestämmer själva om de vill stanna i Ryssland eller åka någon annanstans i världen för att dansa. Det är förstås annorlunda. Därför är det extra viktigt för oss inom ledningen att skapa goda förhållanden för dem. Då talar jag inte bara om löner, utan om förhållanden av konstnärlig art: att hitta intressanta koreografer, att välja vackra baletter, att forma en bra repertoar av internationella koreografer. Om dansarna trivs hemma, på Mariinskijteatern, om de känner bra stöd – då stannar de fina dansarna i ensemblen för att de har så goda arbetsförhållanden.

Om de får möjlighet och vill gästspela utomlands får de också göra det. Några har till exempel gästspelat i American Ballet Theatre och Leonid Sarafanov har gästspelat många gånger i Tokyo och Milano.

Jag tackar maestro Fatejev för det långa och intressanta samtalet. Han har mycket att stå i och ska iväg till en repetition, som vi frikostigt fick övervara (se Cristian Hillboms bilder). Det blev en högtidsstund.

– – –
Jurij Fatejev har gått den långa vägen i Mariinskijbaletten, via erfarenhet och kunskap, till att vara chef. Under vårt samtal visade han sig vara en avspänd, lugn, öppenhjärtig och klart sympatisk person. Hans engelska är utmärkt och han visade stort intresse för att kommunicera. Hans åsikter är som synes sunda och genomtänkta, och han verkar mycket mån om dansarnas väl och ve. Med andra ord: förträffliga förutsättningar för framtiden.

Förhoppningen om ett gästspel i Sverige av Mariinskijbaletten borde inte behöva vara enbart en nåd att stilla bedja om. Det är faktiskt bara tolv år sedan Bolsjojbaletten gästade Kungliga Operan. Förvisso skulle ett gästspel av Mariinskijbaletten kräva långa förberedelser. Men tänk om man under tiden kunde få se några av ensemblens många storartade dansare?

Peter Bohlin
29 nov 2010


 • RBS1
  Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
  ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

 • Helsinkigala1
  En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
  Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

 • PDL22 1
  Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
  Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

 • Here not here 1
  Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
  Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

 • Kungsbacka1
  Dans på högsta nivå
  Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

 • Nurejevs Svansjön1
  Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
  Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

 • Lana Maxxa
  Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
  Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

 • Transit1
  Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
  Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

 • Bella figura
  Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
  The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

 • Daria Ivanova
  Ett nytt Mariane Orlando stipendium utdelat
  Operans Balettklubbs pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats premiärdansaren vid Kungliga Baletten Daria Ivanova.

 • SAAGA 1
  Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer
  GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapad...

 • Linnar Looris
  Meet Linnar Looris Artistic Director of The Estonian National Opera
  Dansportalen has got an interview with Linnar Looris – Artistic Director since autumn 2019 for the The Estonian National Ballet.

 • Gala Korsaren
  Kungliga Operan rivstartar säsongen med balettgala.
  Äntligen, är vi många som säger. Den 17:e september slås portarna upp, dansen kan börja och det är inte vilken dans som helst. Ett unikt program med åtta verk, varav flera sällan sedda, utgör höstens ...

 • Nimrud
  Liselott Berg, om sina 42 år som fanbärare för dansen i Göteborg – hittills!
  Att det blev Göteborg var en slump. Men där blev hon kvar. 42 år senare brinner och jobbar hon lika engagerat för dansen på Sveriges framsida. Idag som biträdande och administrativ chef för GöteborgsO...

 • Swingle Stepping, Morgann Runacre-Temple, Year 11 students - 
  Whirling flying bodies with the Royal Ballet School
  Coordinating a performance for a ballet school of several hundred pupils to stringent Covid social distancing is a Herculean task but amazingly the Royal Ballet School pulled it off.

 • Vinnare Prix du Nord 2021
  Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare
  Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är sto...

 • Sonatra1
  Joseph Sturdy about Sonatra: I was interested to look at the classical technique, to awaken it and enjoy it
  When Joseph Sturdy was asked to choreograph a work for the Royal Swedish Ballet, he accepted the challenge with alacrity.‘I admired how Nicolas [Le Riche, Artistic Director] was trying to keep his dan...

 • Dansmuseet
  Dansmuseets utställning om Ballets Suédois är förlängd
  Dansmuseets intendent Erik Mattsson har tillbringat många timmar i museets arkiv med att läsa dagböcker, gå igenom alla fotografier och vända på varenda papperslapp som kunde vara av intresse för den ...

 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil