Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Mästarkurs i Helsingfors med stjärndansare från Paris

Balettpedagogernas förening i Finland hade anordnat en sommarkurs med Elisabeth Platel och Wilfried Romoli som gästpedagoger under fem dagar mitt i sommaren, den 18 - 22 juli. Elisabeth Platel, tidigare étoile (stjärna) på Parisoperan är från 2004 chef för dess balettskola, och Wilfried Romoli, étoile på operan är nu förutom en fortsatt dansarverksamhet även aktiv med att undervisa.  

22 flitiga ungdomar, valda på grund av dvd-inspelningar, kom för att – delade i två grupper – göra sitt bästa inför ögonen på de två. Redan tidigt på morgonen började undervisningen. Klockan 9.00 startade man med klass för att senare på dagen ha repertoarundervisning. Dagen avslutades med instudering av en modern koreografi tillsammans med danskonstnären Natasha Lommi, Helsingfors.

Elisabeth Platel

Elisabeth Platel

Organisation
Kursen ordnades av Balettpedagogit r.y. – balettpedagogföreningen i Finland – och av organisationen Helsingin kansainvälinen balettikilpailu - yhdistys – Föreningen för Helsingfors internationella balettävling – i syfte att främja ungdomarnas kunskaper inför den stora tävlingen våren 2012.

Balettpedagogernas förening har som mål att ordna högklassiga kurser både för pedagoger och dansstuderande, och denna gång var det möjligt för pedagogerna att delta som åskådare. På vissa kurser får lärarna själva delta med att träna och lära sig nya saker och trender. Det är viktigt att umgås och att få diskutera med andra också.

Den internationella balettävlingen i Helsingfors – HIBC Länk till annan webbplats. – ordnas vart fjärde år i maj-juni, och har från sin början 1984 varit mycket populär. Såsom i många fall har det funnits en eldsjäl bakom tanken; Doris Laine-Almi – tidigare primaballerinan och balettchefen vid bl.a. Helsingforsoperan.

Många stjärnor och solistdansare har deltagit och stått på prispallen, t.ex. Daniil Simkin, Barbora Kohoutková och Jurgita Dronina, som var solist på Kungliga Operan. Men även dansare som Nina Hyvärinen och Maria Baranova, Finland; Eve Andre och Maria Seletskaja från Estland; Alexandre Riabko, Tyskland; Alena Shkatula, Vitryssland. En ganska stor mängd unga dansare från Asien har också deltagit.

Nu ser vi fram emot tävlingen 2012 med de 100 unga dansare som blir utvalda från olika håll i världen.

Elisabeth Platel i Svansjön

Elisabeth Platel i Svansjön

Elisabeth Platel – chef för Parisoperans balettskola Länk till annan webbplats. – och de finska flickorna
Elisabeth – är en mycket elegant dam. Så som så många tidigare dansare som har självdisciplin, och vilka fortsätter att vara aktiva på ett område som har anknytning till balett. Hon är energisk, trevlig, och ibland också rolig när hon förklarar saker för sina elever.

Jag frågar flickorna, som äter sina mellanmål eller vilar på golvet: om hon är sträng? Nej, lyder ett roat svar från flera munnar samstämmigt. Flickorna är nöjda med undervisningen, och i salen lyssnar de mycket noggrant till vad deras lärare har att komma med, korrigerar sina ställningar, tempon och mycket annat – i enlighet med anvisningarna.

Till exempel får vissa höra att de inte ska lämna baken efter sig när de går vidare i ett hopp: ”ta med ryggen och allt i hoppet” säger Elisabeth. Och det blir bättre, det syns genast.

Vad syftar ni till när ni så här i mitten av era sommarlov kommer till kursen? Orkar ni träna och jobba hårt – undrar jag vidare, och ställer den dumma frågan: Har ni drömmar om att bli dansare”. Någon medger direkt, och en röst säger att det är väl allas önskan. De flesta är studerande vid operans balettskola, men också privata skolor såsom Helsingin Tanssiopisto är representerade. Inga pojkar finns på kursen.

Jag talar mera med Elli Purkunen som flyttat från Östra Finland för att kunna gå på operans balettskola i huvudstaden, och med Anni Jokimies och Anna Yliaho. Dessa 15-16-åringar är stolta över vad de gör och jobbar målmedvetet framåt. Vissa av ungdomarna på kursen får vi säkert se på kommande tävlingar.

Jag frågar Elisabeth Platel
Varför ville Ni komma hit till Norden - i mitten av er sommarledighet - och jobba med dessa unga?

Svaret lyder att intresset att se sig omkring är ledstjärnan, och jag frågar vidare hur det varit att avsluta en fin dansarkarriär och börja göra något helt annat – fast jag kan ana att en person som Elisabeth också kan hantera en sak som denna med klokhet.

Hon säger att hon ju börjat förbereda sig för förändringen i livet i god tid. Redan då hon ännu var i mitten av dansarkarriären började hon undervisa, och steget från dansare till pedagog och chef för balettskolan var en naturlig följd i karriären.

Borde man ändra något i er utbildning, frågar jag trots att alla ju vet att Parisskolan tillhör de bästa i världen. Nej, det ska vi inte - vi är ju bäst! – och vi ska ha samma anda kvar även i fortsättningen. Vi tar in eleverna som 8- eller 9-åringar.

De kommer då in i atmosfären och de ska andas ”francais”, de ska ha hemlandets anda i sig. Ingen kritik av det nutida systemet eftersom det ju skapar kunniga dansare, världens topp!

Parisoperans skola – en av de bästa i världen. Fotograf David Elofer

Parisoperans skola – en av de bästa i världen. Fotograf David Elofer

Systemet då, jag säger mig märka att det inte är så strikta regler för lektionen, när det gäller till exempel positioner – såsom i Vaganovaskolan Länk till annan webbplats.. Titta på eleven, säger Elisabeth, om det inte går att åstadkomma en alldeles perfekt position går det kanske att kompensera på annat sätt.

Hon visar senare under timmen för någon av eleverna att på scenen kan man stå i första positionen lite bekvämare, i en position som är bättre för den egna utåtvridningen, eftersom åskådarna ju finns framför scenen, inte på sidorna. Ändå kan man komma vidare i sin dans och se bra ut i en ställning.

Spara energi här! ropar Elisabeth. Flickorna visar sig på sista timmen i ”Soir de Fête” till Delibes musik – det är krävande och man kanske inte orkar så bra ända till slutet, om man inte är ”economique” i utförandet av vissa rörelser.

Det är liknande finesser som man går igenom, utan att någonsin låta eleverna göra dansen omusikalisk. Då är det strikta regler, att lyssna och följa musiken, och stilen. Lärarna förklarar vad som är fel och vad som borde synas i dansen. Det som bjuds åt åskådaren får inte vara flummigt.

Wilfried Romoli, den andra gästande stjärnan från Paris, håller den sista timmen tillsammans med Elisabeth Platel och de samarbetar på ett trevligt sätt. Båda tycker att de finska eleverna kunde visa mer än vad de gör, det är tydligt att lärarna är vana vid en annan sorts elevmaterial.

Vissa 15- och 16-åringar i Norden är ofta ännu ganska osäkra på sig själva – eller möjligtvis har de en stor respekt för lärarna, och detta tycker en del av de finska pedagogerna är en bra sak; de finska ungdomarna är inte och ska inte vara som de franska, säger någon.

En smaksak, men ett är säkert; när man träder ut på scenen ska man utstråla säkerhet på rätt sätt och dra blickarna till sig. I en tävling gäller detta även för tonåringar – det gäller alltså inte att vara för blyg.

Wilfried Romoli i Balanchines balett De fyra temperamenten med fr v Marie-Isabelle Peracchi, Sabrina Mallem, Marie-Solene Boulet och Vanessa Legassy. Fotograf Sebastien Mathe/Opéra National de Paris

Wilfried Romoli i Balanchines balett De fyra temperamenten med fr v Marie-Isabelle Peracchi, Sabrina Mallem, Marie-Solene Boulet och Vanessa Legassy. Fotograf Sebastien Mathe/Opéra National de Paris

Wilfried Romoli
Jag talar även med Wilfried Romoli om karriär, om undervisningen vid balettskolan i Paris och om eleverna. Han är på samma linje i sina tankar som Elisabeth Platel. Han är ännu aktiv inom sin dansarkarriär och uppträder med Ballet Preljocaj Länk till annan webbplats..

Som balettpedagog har även han börjat jobba för att landa mjukt efter karriären, och mycket väl. Han tycks trivas med att undervisa och gör det på ett säkert sätt. Han tror på metoden som tillämpas i Parisskolan och som ger fina dansare som resultat.

Natasha Lommi – en kunnig pedagog
Slutet av varje eftermiddag var ägnat åt en modern koreografi av Susanna Leinonen. Natasha Lommi är själv en av dansarna i ensemblen Susanna Leinonen Company Länk till annan webbplats.. Det var en glädje att se hur även denna unga pedagog tog hand om sina elever. Hon gav dem självförtroende, tips om hur man tacklar olika problem med koreografin, samt visade om och om igen hur rörelserna skulle utföras, utan att lämna någon rådlös om en elev ville veta mer om en detalj. Samtidigt upplyste hon flickorna om att det gäller att hitta en tanke, ett mål i det man gör.

Sträck på fötterna! Foto L'École de ballet de l'Opéra de Paris

Sträck på fötterna! Foto L'École de ballet de l'Opéra de Paris

Ida Viikinkoski har fått sitt livs chans vid tidig ålder
En av kursdeltagarna – Ida Viikinkoski – som i år var juniorvinnare i Stora daldansen i Falun – har efter kursen fått möjlighet att delta i undervisningen på Parisoperans balettskola under höstterminen. Detta meddelade Kenneth Greve – balettchef vid Finlands nationalopera – stolt vid ett möte inför höstsäsongen och konstaterade att en sådan möjlighet är ytterst sällsynt.

Ida inleder studierna i Paris i september med en provtid, och även om Kenneth Greve önskar att hon också ska komma tillbaka till Finland, får man önska att hon får utnyttja alla de möjligheter som finns till för hennes del, vid en kommande karriär inom baletten.

Anita Jokela
30 augusti 2011

 • RBS1
  Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
  ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

 • Helsinkigala1
  En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
  Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

 • PDL22 1
  Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
  Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

 • Here not here 1
  Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
  Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

 • Kungsbacka1
  Dans på högsta nivå
  Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

 • Nurejevs Svansjön1
  Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
  Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

 • Lana Maxxa
  Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
  Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

 • Transit1
  Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
  Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

 • Bella figura
  Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
  The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

 • Daria Ivanova
  Ett nytt Mariane Orlando stipendium utdelat
  Operans Balettklubbs pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats premiärdansaren vid Kungliga Baletten Daria Ivanova.

 • SAAGA 1
  Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer
  GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapad...

 • Linnar Looris
  Meet Linnar Looris Artistic Director of The Estonian National Opera
  Dansportalen has got an interview with Linnar Looris – Artistic Director since autumn 2019 for the The Estonian National Ballet.

 • Gala Korsaren
  Kungliga Operan rivstartar säsongen med balettgala.
  Äntligen, är vi många som säger. Den 17:e september slås portarna upp, dansen kan börja och det är inte vilken dans som helst. Ett unikt program med åtta verk, varav flera sällan sedda, utgör höstens ...

 • Nimrud
  Liselott Berg, om sina 42 år som fanbärare för dansen i Göteborg – hittills!
  Att det blev Göteborg var en slump. Men där blev hon kvar. 42 år senare brinner och jobbar hon lika engagerat för dansen på Sveriges framsida. Idag som biträdande och administrativ chef för GöteborgsO...

 • Swingle Stepping, Morgann Runacre-Temple, Year 11 students - 
  Whirling flying bodies with the Royal Ballet School
  Coordinating a performance for a ballet school of several hundred pupils to stringent Covid social distancing is a Herculean task but amazingly the Royal Ballet School pulled it off.

 • Vinnare Prix du Nord 2021
  Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare
  Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är sto...

 • Sonatra1
  Joseph Sturdy about Sonatra: I was interested to look at the classical technique, to awaken it and enjoy it
  When Joseph Sturdy was asked to choreograph a work for the Royal Swedish Ballet, he accepted the challenge with alacrity.‘I admired how Nicolas [Le Riche, Artistic Director] was trying to keep his dan...

 • Dansmuseet
  Dansmuseets utställning om Ballets Suédois är förlängd
  Dansmuseets intendent Erik Mattsson har tillbringat många timmar i museets arkiv med att läsa dagböcker, gå igenom alla fotografier och vända på varenda papperslapp som kunde vara av intresse för den ...

 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil