Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Suvi Honkanen i sitt moderna verk Butterfly. Fotograf Cristian Hillbom

Suvi Honkanen i sitt moderna verk Butterfly. Fotograf Cristian Hillbom

Medaljregn över nordiska dansare i Grasse

Till balett-tävlingen i Grasse hade 124 dansare anmält sig. De nordiska deltagarna kom övervägande från Norge, som skickat åtta dansare i olika åldersgrupper, från Finland kom Suvi Honkanen och som svensk representant Frej Ruhl, som vann resan till Grasse på Stora Daldansen i juni.

Suvi Honkanen vann silvermedalj i proffsklassen (guldmedalj utdelades inte) samt staden Grasse pris. I klass "pre-professionnell" fick Frej Ruhl silvermedalj samt dansträning i München. I samma klass tävlade Martine Camilla Braenna från Norge som fick bronsmedalj. I klassen Etude fick Idun Sofie Baekken, Norge, silvermedalj samt dansträning i München. Kristine Moe, Norge i klassen Espoir fick ett 3 grads omnämnande samt pris för musikalitet.

Frej Ruhl i ffflow av Cilla Olsen. Fotograf Cristian Hillbom

Frej Ruhl i ffflow av Cilla Olsen. Fotograf Cristian Hillbom

Staden Grasse ligger vackert i ett kuperat berglandskap i Loiredalen, 12 km norr om Cannes. Staden klättrar på bergskanterna och serpentinvägarna slingrar sig upp mot centrum.

I Stora Daldansen är de tävlande i åldern 15-19 år, i Grasse deltar dansare redan från sjuårsåldern. Det stora flertalet dansare kom naturligtvis från Frankrike, men det var 22 utländska dansare från Belgien, Schweiz, Tyskland, Italien, Japan, Kanada, Ryssland samt Norge, Finland och Sverige.

Tävlingen pågår fredag till söndag, så det var tre intensiva dagar för oss alla. Ganska många föräldrar var också på plats, eftersom det var en stor grupp yngre tävlande.

I Grasse är tävlingen uppdelad i sju olika grupper. Den yngsta gruppen på 7-8 år är ”Débutant” (nybörjare). Nästa grupp är i åldern 9-10 år är ”Premiers Pas” (Första steget). Sedan följer ”Espoir” (Förhoppningar) för 11-12-åringar. Etude (studerande) för 13-14 åringar och Supérieur (Högre nivå) för dansare i 14-15-åringar. I gruppen ”Pré-professionnell” för 15-18 år, deltog Frej Ruhl. Högsta gruppen är ”Professionnell”, för dem som idag är dansare i ett kompani.

Martine Camilla Braenna från Norge tog brons i "Pré-professionnell". Fotograf Cristian Hillbom

Martine Camilla Braenna från Norge tog brons i "Pré-professionnell". Fotograf Cristian Hillbom

Men vad hände då med vinnaren från Stora Daldansen i juni - Ida Viikinkoski? Hon blev ju etta i juniorgruppen och hade fått pris samt resa till Grasse. Från i höst är Ida Viikinkoski antagen som elev på Parisoperan! Och de beviljade inte henne ledigt för att åka till Grasse. Mellan raderna sade de finska representanterna att det beslutet var ganska lätt för henne att acceptera.

Juryn var delvis känd även för en svensk publik. Juryns ordförande var Marc Ribaud, som var balettchef på Kungliga Operan fram till i somras. I juryn var även Marie-Louise Sid-Sylwander, tidigare dansare på Kungliga Operan mellan 1972 och 1996.

Eftersom det är så många deltagare var man tvungen att göra tävlingen mer rationell än i Falun. Där deltar cirka 40 dansare, här var det 124 som ville ta sig fram till prisbordet på söndagen.

Suvi Honkanen från Finland fick första pris för seniorer på StoraDaldansen i Falun. Nu blev hon etta i den professionella och högstaklassen i Grasse, samt även staden Grasse pris – den stora bucklan. Foto Cristian Hillbom.

Suvi Honkanen var anmäld till klassen ”Pre-professionnell” men tävlingsledningen i Grasse flyttade henne till ”Professionnell” eftersom hon har fått jobb i finska operabaletten från i höst och ansågs därför kvalificerad för den högsta klassen.

Dansportalen talade med Suvi, som blev bäst i den professionella klassen.

”Det är första gången som jag är här. Så fort tävlingen är över ska jag åka hem igen till Finland och fortsätta som aspirant på Operan, Vi ska göra Don Quijote i november. Jag gör både zigenare, bolero och täcker upp för andra dansare.”

På frågan hur hon såg denna tävling i jämförelse med Falun, blev svaret tydligt:
”Falun är bättre organiserat, det är inte så många dansare och naturligtvis inte så internationellt. Det är lättare i Falun eftersom här är det tre intensiva dagar med repetitioner och klass.”

Carl van Godtsenhoven, guld i klass Pré-Professionnell och Frej Ruhl, silver i samma klass. Fotograf Cristian Hillbom

Carl van Godtsenhoven, guld i klass Pré-Professionnelloch Frej Ruhl, silver i samma klass. Foto Cristian Hillbom

Vi träffade även guldmedaljören i ”pre-professionnell”: Carl van Godtsenhoven, som trots sitt nederländsk-klingande namn är fransman från Paris.

”Jag har varit här i Grasse nio gånger, första gången var jag 6 år.” Två gånger hade Carl inte möjlighet att åka till Grasse eftersom han var med i ett verk som sattes upp på Parisoperan. Nu är han sista års student på balettskolan.

”Min mormor har även varit min danslärare och min mor koreograferade första verket för mig när jag var 11 år.”

Carl är även uttagen till Prix de Lausanne i februari 2012. En dansare som vi ganska säkert kommer att få se mer av i framtiden.


Frej Ruhl kom på andra plats i samma klass där Carl van Godtsenhoven vann guldmedaljen. Det var en ung man som dansade i Grasse, i Falun i juni var Frej fortfarande en pojke.

”Jag har växt ganska mycket sedan i somras och Mats Wegmann har hjälpt mig att utvecklas som dansare, både tekniskt och konstnärligt,” säger Frej Ruhl till Dansportalen.

Ditt moderna bidrag var fint, berätta mer om det:

”Det är Cilla Olsen, min lärare på moderna linjen, som koreograferat det och jag fick lära mig det på endast ett par veckor. Men jag kände att jag lyckades- - -.”

Stycket heter ffflow och är specialkoreograferat för Frej.

”För det klassiska numret lämnade jag några förslag till Mats".

Där är också Youtube en källa
för Frej. ”Man ser så många dansare på nätet och det ger mig inspiration när jag väljer vad jag vill framföra.

Jag är rätt lugn av mig och när jag går in på scenen så tänker jag att nu ska jag visa dem vad jag kan!” säger Frej Ruhl med ett leende…

Dansportalen konstaterade att det lyckades Frej mycket bra med i Grasse och vi gratulerar till silverplatsen, samt 220 euro och stipendium till dansträning i München.

Alla klasser under ”pre-professionnell”, fick göra sitt första framträdande till samma inspelade pianostycke, visserligen en ny variant för varje klass, men till exempel i klass Etude med 37 dansare, gjorde alla samma variation till samma musik, det krävdes ganska gott humör för att ta sig igenom den första dagen.

Det höll på från kl 9 på morgonen fram till kl 23 på kvällen de första dagarna, men det var möjligt för de äldre att ta klass i en annan studio medan de yngre gick igenom sin variation på scenen.

Efter semifinalerna på lördagen hade cirka 50 dansare plockats bort av juryn. Varje dansare poängsattes där 20 poäng var högsta siffran. Varje klass jämfördes för sig vilket gjorde att även de yngsta fick höga poäng i sin klass. Juryn var noga med stödja de yngre och ge dem beröm för att de ställt sig på scenen och genomfört sin variation. I den allra yngsta gruppen valdes ingen bort inför finalen på söndag.

Redan en kvart över tio på söndag morgon hölls finalen för ”Debutants” och ”Premiere Pas”. Alla fick sina poäng och kunde sedan vänta in prisutdelningen som kom sist på söndagen efter alla finaler på eftermiddagen.

Finalen blev en fin avslutning på de tre dagarna och dansarna genomförde sina variationer med bravur. Med originalmusik och kostym blev det en tre timmar lång härlig föreställning som visade upp det bästa av en kommande generation av dansare.

Vi bjöds även på ett gästspel av Bohemia ballet från Prag, som gav ”Lunedda” i en koregrafi av Bérangére Andreo.

Cristian Hillbom
11 nov 2011

Frej Ruhl i ffflow. Foto Cristian Hillbom.


Nybörjarklassen (Débutant)

Tävlingens yngsta deltagare Suzie Pevel, hade inte fyllt sju år, men fick guld i Nybörjarklassen. Yngste manlige dansaren Vincent Vivel, hade fyllt sju år och fick även guld. Fotograf Cristian Hillbom
Debutant

Tävlingens yngsta deltagare Suzie Pevel, hade inte fyllt sju år, men fick guld i Nybörjarklassen. Yngste manlige dansaren Vincent Vivel, hade fyllt sju år och fick även guld. Fotograf Cristian Hillbom

Första steget (Premiers Pas)
Live Bergström (t v) från Norge tävlade i Första steget, som fransyskan Clara Pevel. Fotograf Cristian Hillbom
Pevel

Live Bergström (t v) från Norge tävlade i Första steget, som fransyskan Clara Pevel. Fotograf Cristian Hillbom

I Första steget fick Balthazar Glotain silver (t v) medan Xavier Grevin blev finalist. Fotograf Cristian Hillbom
Grevin

I Första steget fick Balthazar Glotain (t v) silver medan Xavier Grevin blev finalist. Fotograf Cristian Hillbom

Förhoppningar (Espoir)

Laurie Kokoreff-Brütt

Kristine Moe (t v) från Norge tävlade i Förhoppningar och fick pris för sin musikalitet. Laurie Kokoreff-Brütt fick brons och tävlade i samma klass. Fotograf Cristian Hillbom

Sofie Rutenbeck från Norge (t v) och Ava Sallusti, som fick ett 2 gradens omnämnande. Fotograf Cristian Hillbom

Younes Attoum (t v) fick en 2 gradens omnämnande och Simon Riccardi-Zani fick en 1 gradens omnämnande. Fotograf Cristian Hillbom.

Studerande (Etude)

Johanne Wien Pedersen (t v) från Norge fick guld i Etude-klassen. Antonin Jager hade tävlingens färgstarkaste kostym och fick bronsmedalj samt dansträning i Grasse. Fotograf Cristian Hillbom

Högre nivå (Supérieur)

Estelle Sallé (t v) fick brons och Luna Sallusti fick utöver bronsmedalj även dansträning i Lyon. Fotograf Cristian Hillbom

Pré-professionnell

Carl van Godtsenhoven fick guld i klassen pré-professionnell

, det moderna verket är koreograferat av hans mor. Fotograf Cristian Hillbom

Anna-Lena Uth, Tyskland, fick silvermedalj i klassen pré-professionnell. Fotograf Cristian Hillbom

Frej Ruhl, som är elev på Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm, fick åka till Grass efter att ha kommit på andra plats för juniorer på Stora daldansen i Falun i juni i år. Det moderna verket som Frej här repeterar i Grasse har koreograferats direkt för honom av Cilla Olsen som är lärare på moderna linjen. Fotograf Cristian Hillbom.

I väntan på prisutdelning...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

 • Ekman Operan sep 2020
  Det var som om man blev ännu mer passionerad av att vara dansare bara för att man inte kunde ge föreställningar
  Dansportalen träffade dansarna Hampus Gauffin och Gabriel Barrenengoa vid Kungliga Baletten i ett samtal om pandemins konsekvenser och om det nya programmet på Operan av koreografen Alexander Ekman.De...

 • Agneta S
  Agneta Stjernlöf-Valcu: Du ska förmedla dansnotationen till dansare så att det blir en föreställning.
  Dansnotationens syfte är inte bara att bevara något som passerat utan först och främst att ge möjlighet till återskapande. En videofilmning är alltid en tolkning av ett koreografiskt verk.Oavsett om a...

 • COW1
  Nationaloperans säsongöppning med en mycket fräsch COW av Alexander Ekman.
  Höstens första danspremiär vid Nationaloperan i Helsingfors hälsades mycket välkommen av premiärpubliken på lördag kväll. Alexander Ekmans COW visade sig vara den energiska laddning som behövs just nu...

 • SHIFT I CACTI
  Höststart på Kungliga Operan – urpremiär av Alexander Ekman
  Den 26 september slår Kungliga Operan åter upp dörrarna för en ny säsong med två premiärer, först ut är Alexander Ekmans SHIFT | CACTI. Därmed flyttas säsongsstarten fram vilket innebär att premiären ...

 • Oscar Salomonsson
  Oscar Salomonsson, premiärdansare – Det udda och uttrycksfullas mästare
  Oscar är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och anställdes vid baletten 1997. Mellan 2004 och 2007 dansade han i Madrid, Spanien.Han återvände till Stockholm och fick utmärkelsen Årets dansare...

 • SigridYAGP
  Om finalen som ställdes in och Sigrids drivkraft, engagemang och hårda arbete
  Sigrid Åberg är 13 år och går Alhanko Academy of Ballet i Stockholm. I höstas var hon i Cattolica, Italien och tävlade i Youth American Grand Prix.I vår skulle hon egentligen åkt till New York för att...

 • LesBalletSuedois
  There is no lack of creativity in the house. We just work in different ways.”
  Nicolas Le Riche – Ballet director of Royal Swedish Ballet – gives Dansportalen an update on the current situation of the company and informs about the plans for the future.Upon arrival of Covid-19 Ro...

 • Paul Marque Le Louvre
  Scènes de la vie confinée de Paul Marque
  A Paris, le confinement règne depuis le mois de mars. Pour les Français il est interdit de passer plus d’une heure dehors ou s'éloigner au-delà d’un kilomètre de sa maison, sinon on écope d’une amende...

 • Paul Marque Louvre
  Meet Paul Marque and a Soloist Dancers Life Today in Paris
  In Paris, social distancing rules have been in place since March. French people are forbidden to spend more than an hour outside or travelling more than one kilometre from their home. If they do eithe...

 • Carmen Helsinki
  En magisk föreställning av Carmen
  En helaftonsbalett i tre akter till musik av Georges Bizet hade premiär på Nationaloperan i Helsingfors i vår. Produktionen var norsk och koreografen var denna gång Liam Scarlett.Alla föreställningar ...

 • GöteborgsOperan
  Vad händer på våra operahus när världen stängs ner på grund av Covid-19? Katrín Hall, GöteborgsOperans Danskompanis konstnärliga chef om situationen i Göteborg
  Dansportalen har talat med Göteborgsoperans Danskompanis konstnärliga chef, Katrín Hall. Hon berättar att man i dessa dagar får använda all sin kreativitet för att hitta och nå publiken och att vara f...

 • Beyond GO mars 2020
  "Allt som man gör i en uppsättning, vare sig det är teater, dans eller något annat rör det sig om en relation med åskådarna"
  GöteborgsOperans Danskompani backar inte för utmaningar. Efter Sidi Larbi Cherkaouis ”Icon”, med 3,5 ton lera på scenen, och Damien Jalets ”Skid”, där golvet hade en lutning på 34˚, tar de sig nu an ä...

 • Balettpedagogtävlingen
  Många talanger i den nationella balettävlingen
  Den nationella balettävlingen hålls vartannat år av Balettpedagogernas förening i Helsingfors . Den alternerar med tävlingen Ung energi som också anordnas av föreningen. Skolornas intresse stort och ko...

 • Kuckel Foto Mats Bäcker
  Alexander Ekman, highly topical choreographer
  Well renowned choreographer Alexander Ekman , 36, has a voluminous luggage of successes in his baggage. When you open the case, they fly out of it. Eskapist which opened in the spring 2019 at the Stock...

 • Mats Eks "överbord", en del av dansprogrammet Kylián/Ek/Naharin med Kungliga Baletten. På bilden: Dmitry Zagrebinoch Daria Ivanova. Foto: Carl Thorborg
  I det vardagliga livet finns inga rörelser som ser ut som de Mats Ek skapar, men i rätt sammanhang, som på scenen ser det helt naturligt ut.
  Tre av världens främsta koreografer Jiří Kylián, Mats Ek och Ohad Naharin – för första gången tillsammans på Kungliga Operan – varav Mats Eks överbord (Woman with water) är en urpremiär.I en danssal h...

 • MarcoMasiariPDL2020
  I think it’s great to show contrasting sides of youth at Prix de Lausanne, to compete with different ways of dancing and the creative process
  Created in 1973 the Prix de Lausanne is an annual international competition for young dancers age 15-18. Its goal is to discover, promote and support the finest talents. More than 70 of the world's mo...

 • aska 2 Oskar
  Jag hade ingen aning om vad dansyrket var – trodde att det var ett ”gig” på Melodifestivalen
  Henrietta Wallberg, Oskar Landström och Philip Berlin är alla utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolans gymnasielinje i modern nutida dans.Tre dansare som efter avslutad utbildning varit verksamma ...

 • Mattheus Bäckström 1
  In the school your main focus is on the training. In the company your focus is on what you are doing on stage.
  Mattheus Bäckström started his ballet training at the Swedish National Ballet School in Gothenburg in 2011. Now on the brink of launching his professional career, he talks to Dansportalen about life a...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil