Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Suvi Honkanen i sitt moderna verk Butterfly. Fotograf Cristian Hillbom

Suvi Honkanen i sitt moderna verk Butterfly. Fotograf Cristian Hillbom

Medaljregn över nordiska dansare i Grasse

Till balett-tävlingen i Grasse hade 124 dansare anmält sig. De nordiska deltagarna kom övervägande från Norge, som skickat åtta dansare i olika åldersgrupper, från Finland kom Suvi Honkanen och som svensk representant Frej Ruhl, som vann resan till Grasse på Stora Daldansen i juni.

Suvi Honkanen vann silvermedalj i proffsklassen (guldmedalj utdelades inte) samt staden Grasse pris. I klass "pre-professionnell" fick Frej Ruhl silvermedalj samt dansträning i München. I samma klass tävlade Martine Camilla Braenna från Norge som fick bronsmedalj. I klassen Etude fick Idun Sofie Baekken, Norge, silvermedalj samt dansträning i München. Kristine Moe, Norge i klassen Espoir fick ett 3 grads omnämnande samt pris för musikalitet.

Frej Ruhl i ffflow av Cilla Olsen. Fotograf Cristian Hillbom

Frej Ruhl i ffflow av Cilla Olsen. Fotograf Cristian Hillbom

Staden Grasse ligger vackert i ett kuperat berglandskap i Loiredalen, 12 km norr om Cannes. Staden klättrar på bergskanterna och serpentinvägarna slingrar sig upp mot centrum.

I Stora Daldansen är de tävlande i åldern 15-19 år, i Grasse deltar dansare redan från sjuårsåldern. Det stora flertalet dansare kom naturligtvis från Frankrike, men det var 22 utländska dansare från Belgien, Schweiz, Tyskland, Italien, Japan, Kanada, Ryssland samt Norge, Finland och Sverige.

Tävlingen pågår fredag till söndag, så det var tre intensiva dagar för oss alla. Ganska många föräldrar var också på plats, eftersom det var en stor grupp yngre tävlande.

I Grasse är tävlingen uppdelad i sju olika grupper. Den yngsta gruppen på 7-8 år är ”Débutant” (nybörjare). Nästa grupp är i åldern 9-10 år är ”Premiers Pas” (Första steget). Sedan följer ”Espoir” (Förhoppningar) för 11-12-åringar. Etude (studerande) för 13-14 åringar och Supérieur (Högre nivå) för dansare i 14-15-åringar. I gruppen ”Pré-professionnell” för 15-18 år, deltog Frej Ruhl. Högsta gruppen är ”Professionnell”, för dem som idag är dansare i ett kompani.

Martine Camilla Braenna från Norge tog brons i "Pré-professionnell". Fotograf Cristian Hillbom

Martine Camilla Braenna från Norge tog brons i "Pré-professionnell". Fotograf Cristian Hillbom

Men vad hände då med vinnaren från Stora Daldansen i juni - Ida Viikinkoski? Hon blev ju etta i juniorgruppen och hade fått pris samt resa till Grasse. Från i höst är Ida Viikinkoski antagen som elev på Parisoperan! Och de beviljade inte henne ledigt för att åka till Grasse. Mellan raderna sade de finska representanterna att det beslutet var ganska lätt för henne att acceptera.

Juryn var delvis känd även för en svensk publik. Juryns ordförande var Marc Ribaud, som var balettchef på Kungliga Operan fram till i somras. I juryn var även Marie-Louise Sid-Sylwander, tidigare dansare på Kungliga Operan mellan 1972 och 1996.

Eftersom det är så många deltagare var man tvungen att göra tävlingen mer rationell än i Falun. Där deltar cirka 40 dansare, här var det 124 som ville ta sig fram till prisbordet på söndagen.

Suvi Honkanen från Finland fick första pris för seniorer på StoraDaldansen i Falun. Nu blev hon etta i den professionella och högstaklassen i Grasse, samt även staden Grasse pris – den stora bucklan. Foto Cristian Hillbom.

Suvi Honkanen var anmäld till klassen ”Pre-professionnell” men tävlingsledningen i Grasse flyttade henne till ”Professionnell” eftersom hon har fått jobb i finska operabaletten från i höst och ansågs därför kvalificerad för den högsta klassen.

Dansportalen talade med Suvi, som blev bäst i den professionella klassen.

”Det är första gången som jag är här. Så fort tävlingen är över ska jag åka hem igen till Finland och fortsätta som aspirant på Operan, Vi ska göra Don Quijote i november. Jag gör både zigenare, bolero och täcker upp för andra dansare.”

På frågan hur hon såg denna tävling i jämförelse med Falun, blev svaret tydligt:
”Falun är bättre organiserat, det är inte så många dansare och naturligtvis inte så internationellt. Det är lättare i Falun eftersom här är det tre intensiva dagar med repetitioner och klass.”

Carl van Godtsenhoven, guld i klass Pré-Professionnell och Frej Ruhl, silver i samma klass. Fotograf Cristian Hillbom

Carl van Godtsenhoven, guld i klass Pré-Professionnelloch Frej Ruhl, silver i samma klass. Foto Cristian Hillbom

Vi träffade även guldmedaljören i ”pre-professionnell”: Carl van Godtsenhoven, som trots sitt nederländsk-klingande namn är fransman från Paris.

”Jag har varit här i Grasse nio gånger, första gången var jag 6 år.” Två gånger hade Carl inte möjlighet att åka till Grasse eftersom han var med i ett verk som sattes upp på Parisoperan. Nu är han sista års student på balettskolan.

”Min mormor har även varit min danslärare och min mor koreograferade första verket för mig när jag var 11 år.”

Carl är även uttagen till Prix de Lausanne i februari 2012. En dansare som vi ganska säkert kommer att få se mer av i framtiden.


Frej Ruhl kom på andra plats i samma klass där Carl van Godtsenhoven vann guldmedaljen. Det var en ung man som dansade i Grasse, i Falun i juni var Frej fortfarande en pojke.

”Jag har växt ganska mycket sedan i somras och Mats Wegmann har hjälpt mig att utvecklas som dansare, både tekniskt och konstnärligt,” säger Frej Ruhl till Dansportalen.

Ditt moderna bidrag var fint, berätta mer om det:

”Det är Cilla Olsen, min lärare på moderna linjen, som koreograferat det och jag fick lära mig det på endast ett par veckor. Men jag kände att jag lyckades- - -.”

Stycket heter ffflow och är specialkoreograferat för Frej.

”För det klassiska numret lämnade jag några förslag till Mats".

Där är också Youtube en källa
för Frej. ”Man ser så många dansare på nätet och det ger mig inspiration när jag väljer vad jag vill framföra.

Jag är rätt lugn av mig och när jag går in på scenen så tänker jag att nu ska jag visa dem vad jag kan!” säger Frej Ruhl med ett leende…

Dansportalen konstaterade att det lyckades Frej mycket bra med i Grasse och vi gratulerar till silverplatsen, samt 220 euro och stipendium till dansträning i München.

Alla klasser under ”pre-professionnell”, fick göra sitt första framträdande till samma inspelade pianostycke, visserligen en ny variant för varje klass, men till exempel i klass Etude med 37 dansare, gjorde alla samma variation till samma musik, det krävdes ganska gott humör för att ta sig igenom den första dagen.

Det höll på från kl 9 på morgonen fram till kl 23 på kvällen de första dagarna, men det var möjligt för de äldre att ta klass i en annan studio medan de yngre gick igenom sin variation på scenen.

Efter semifinalerna på lördagen hade cirka 50 dansare plockats bort av juryn. Varje dansare poängsattes där 20 poäng var högsta siffran. Varje klass jämfördes för sig vilket gjorde att även de yngsta fick höga poäng i sin klass. Juryn var noga med stödja de yngre och ge dem beröm för att de ställt sig på scenen och genomfört sin variation. I den allra yngsta gruppen valdes ingen bort inför finalen på söndag.

Redan en kvart över tio på söndag morgon hölls finalen för ”Debutants” och ”Premiere Pas”. Alla fick sina poäng och kunde sedan vänta in prisutdelningen som kom sist på söndagen efter alla finaler på eftermiddagen.

Finalen blev en fin avslutning på de tre dagarna och dansarna genomförde sina variationer med bravur. Med originalmusik och kostym blev det en tre timmar lång härlig föreställning som visade upp det bästa av en kommande generation av dansare.

Vi bjöds även på ett gästspel av Bohemia ballet från Prag, som gav ”Lunedda” i en koregrafi av Bérangére Andreo.

Cristian Hillbom
11 nov 2011

Frej Ruhl i ffflow. Foto Cristian Hillbom.


Nybörjarklassen (Débutant)

Tävlingens yngsta deltagare Suzie Pevel, hade inte fyllt sju år, men fick guld i Nybörjarklassen. Yngste manlige dansaren Vincent Vivel, hade fyllt sju år och fick även guld. Fotograf Cristian Hillbom
Debutant

Tävlingens yngsta deltagare Suzie Pevel, hade inte fyllt sju år, men fick guld i Nybörjarklassen. Yngste manlige dansaren Vincent Vivel, hade fyllt sju år och fick även guld. Fotograf Cristian Hillbom

Första steget (Premiers Pas)
Live Bergström (t v) från Norge tävlade i Första steget, som fransyskan Clara Pevel. Fotograf Cristian Hillbom
Pevel

Live Bergström (t v) från Norge tävlade i Första steget, som fransyskan Clara Pevel. Fotograf Cristian Hillbom

I Första steget fick Balthazar Glotain silver (t v) medan Xavier Grevin blev finalist. Fotograf Cristian Hillbom
Grevin

I Första steget fick Balthazar Glotain (t v) silver medan Xavier Grevin blev finalist. Fotograf Cristian Hillbom

Förhoppningar (Espoir)

Laurie Kokoreff-Brütt

Kristine Moe (t v) från Norge tävlade i Förhoppningar och fick pris för sin musikalitet. Laurie Kokoreff-Brütt fick brons och tävlade i samma klass. Fotograf Cristian Hillbom

Sofie Rutenbeck från Norge (t v) och Ava Sallusti, som fick ett 2 gradens omnämnande. Fotograf Cristian Hillbom

Younes Attoum (t v) fick en 2 gradens omnämnande och Simon Riccardi-Zani fick en 1 gradens omnämnande. Fotograf Cristian Hillbom.

Studerande (Etude)

Johanne Wien Pedersen (t v) från Norge fick guld i Etude-klassen. Antonin Jager hade tävlingens färgstarkaste kostym och fick bronsmedalj samt dansträning i Grasse. Fotograf Cristian Hillbom

Högre nivå (Supérieur)

Estelle Sallé (t v) fick brons och Luna Sallusti fick utöver bronsmedalj även dansträning i Lyon. Fotograf Cristian Hillbom

Pré-professionnell

Carl van Godtsenhoven fick guld i klassen pré-professionnell

, det moderna verket är koreograferat av hans mor. Fotograf Cristian Hillbom

Anna-Lena Uth, Tyskland, fick silvermedalj i klassen pré-professionnell. Fotograf Cristian Hillbom

Frej Ruhl, som är elev på Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm, fick åka till Grass efter att ha kommit på andra plats för juniorer på Stora daldansen i Falun i juni i år. Det moderna verket som Frej här repeterar i Grasse har koreograferats direkt för honom av Cilla Olsen som är lärare på moderna linjen. Fotograf Cristian Hillbom.

I väntan på prisutdelning...

 • RBS1
  Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
  ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

 • Helsinkigala1
  En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
  Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

 • PDL22 1
  Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
  Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

 • Here not here 1
  Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
  Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

 • Kungsbacka1
  Dans på högsta nivå
  Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

 • Nurejevs Svansjön1
  Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
  Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

 • Lana Maxxa
  Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
  Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

 • Transit1
  Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
  Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

 • Bella figura
  Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
  The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

 • Daria Ivanova
  Ett nytt Mariane Orlando stipendium utdelat
  Operans Balettklubbs pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats premiärdansaren vid Kungliga Baletten Daria Ivanova.

 • SAAGA 1
  Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer
  GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapad...

 • Linnar Looris
  Meet Linnar Looris Artistic Director of The Estonian National Opera
  Dansportalen has got an interview with Linnar Looris – Artistic Director since autumn 2019 for the The Estonian National Ballet.

 • Gala Korsaren
  Kungliga Operan rivstartar säsongen med balettgala.
  Äntligen, är vi många som säger. Den 17:e september slås portarna upp, dansen kan börja och det är inte vilken dans som helst. Ett unikt program med åtta verk, varav flera sällan sedda, utgör höstens ...

 • Nimrud
  Liselott Berg, om sina 42 år som fanbärare för dansen i Göteborg – hittills!
  Att det blev Göteborg var en slump. Men där blev hon kvar. 42 år senare brinner och jobbar hon lika engagerat för dansen på Sveriges framsida. Idag som biträdande och administrativ chef för GöteborgsO...

 • Swingle Stepping, Morgann Runacre-Temple, Year 11 students - 
  Whirling flying bodies with the Royal Ballet School
  Coordinating a performance for a ballet school of several hundred pupils to stringent Covid social distancing is a Herculean task but amazingly the Royal Ballet School pulled it off.

 • Vinnare Prix du Nord 2021
  Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare
  Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är sto...

 • Sonatra1
  Joseph Sturdy about Sonatra: I was interested to look at the classical technique, to awaken it and enjoy it
  When Joseph Sturdy was asked to choreograph a work for the Royal Swedish Ballet, he accepted the challenge with alacrity.‘I admired how Nicolas [Le Riche, Artistic Director] was trying to keep his dan...

 • Dansmuseet
  Dansmuseets utställning om Ballets Suédois är förlängd
  Dansmuseets intendent Erik Mattsson har tillbringat många timmar i museets arkiv med att läsa dagböcker, gå igenom alla fotografier och vända på varenda papperslapp som kunde vara av intresse för den ...

 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil