Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Jönköping satsar på unga dansare

SOM DANSPORTALEN TIDIGARE meddelat har ett nytt projekt för unga dansare startats av Smålands Musik och Teater – SMOT– i Jönköping. Med koreografen Marie Brolin-Tani som konstnärlig ledare verkar där dansgruppen Unga Fuse sedan hösten 2011. Sju unga dansare i åldern 18-24 år får därmed nyttiga erfarenheter som professionella dansare och samtida koreografi..

Marie har fått fria händer att engagera dansare där hon kan finna dem och gruppen består nu av två svenskutbildade dansare, två från Danmark-Färöarna, en australier från England och två ungdomar från Sydafrika. Marie Brolin-Tani ledde tidigare det dansk-svenska experimentet Unga Danskompaniet, under två år, men det blev i längden svårt att passa ihop de olika förutsättningarna i två länder, när det ena gav anslag var det andra inte redo att fatta beslut o.s.v.

Faith. Fotograf Lars Kroon

Faith. Fotograf Lars Kroon

Projektet gav emellertid goda erfarenheter och när Jönköpings län visade intresse och ville satsa på dans – särskilt på unga dansare – nappade Marie. Man ville öppna länet för mer kultur och hitta internationella kontakter vilket passade Marie, som tidigare arbetat med olika utvecklingsprojekt i samarbete med kulturavdelningen vid DANIDA, Danmarks motsvarighet till SIDA, bland annat i Pretoria i Sydafrika och mellanöstern.

Dessutom har Unga Fuse i höst kunnat flytta in i Jönköpings splitter nya kulturhus SPIRA, en imponerande, vacker och välplanerad byggnad med rum för såväl länsteater och symfoniorkester som dansgruppen. Arkitekt är mästaren Gert Wingårdh och invigningen i november drog 27 000 åskådare till utomhusscenen vid Munksjöns strand,

Spira – Jönköpings nya kulturhus. Foto PEAB

Spira – Jönköpings nya kulturhus. Foto PEAB

Unga Fuse
Dansen är nu permanentad på kulturprogrammet i Jönköpings län och man kan erbjuda dagliga träningsmöjligheter för dansare – något som inte finns utanför storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Till gruppens audition i augusti 2011 kom cirka 90 sökande varav 60 från Sverige.  

Tanken är att varje år samla en ny grupp unga dansare för sex till åtta månader. I år har en föreställningen Faith arbetats fram, som sedan visas på turné i Småland och Skåne samt i år även i Gävleborgs län där ett samarbete sker med bland annat Per Jonsson Center i Ljusdal.

Sedan följer gästspel i Danmark och Sydafrika, I Jönköping har man också presenterat workshops och lunchdans i Spiras "Kaféscen", där man även kan servera mat till publiken.

Den aktuella försöksgruppen arbetar från augusti till mars med utvärdering i april. Man ger sammanlagt 46 föreställningar av Faith och 132 workshops på de platser man besöker. Som koreograf har Marie Brolin-Tani valt sydafrikanen Melody Putu, som hon samarbetat med tidigare i Århus och hos Skånes Dansteater. Till hösten tar man ut en ny grupp som ska arbeta fram till våren 2013.

Om det går som beräknat och som Matie vill, så kommer schemat att upprepas under följande år, med de eventuella förändringar som gjorda erfarenheter föranleder.    

Tshepo Zasekhaya. Fotograf Lars Kroon

Tshepo Zasekhaya. Fotograf Lars Kroon

Tshepo Zasekhaya
År 2002 var Marie i Sydafrika, där hon satte upp Oliver, en modern dansföreställning byggd på Dickens välkända roman Oliver Twist. I Johannesburg sökte man dansare hos organisationen Dance Factory, som ger alla som önskar möjlighet att lära och träna dans oavsett ras eller bakgrund och allt är gratis. Där mötte hon för första gången 10-årige Tshepo Zasekhaya, som nu vid 18 års ålder ingår i Unga Fuse.

Tshepo berättar:  
"Jag kom hit i september – det var mörkt och kallt – men nu har jag börjat gilla vädret, men man får klä sig därefter.
Jag började dansa när jag var 4-5 år gammal på Dance Factory i Johannesburg – jag följde med en kusin, som redan gick där varje lördag.

När jag var 8 blev jag sedan uttagen till Oliver i Kapstaden. Jag har också gått fem års dansarutbildningpå National School of Arts, både balett och modernt.
  
Dans är populärt i Sydafrika både modern dans, sällskapsdans och street dance. De traditionella afrikanska danserna finns också, men inte lika mycket som förr.

I fjol när Marie sökte dansare till Unga Fuse, kom hon ihåg mig och mailade mig. Jag gjorde en audition för Melody Putu i Johannesburg och i mars kom Marie och höll en workshop, sedan fick jag erbjudande att komma hit med alla omkostnader betalda och avtalsenlig lön som dansare.

Det är andra gången jag är hemifrån – jag var på turné i Israel 2009 – och jag blir här till mars. I höst ska jag vara med i en sydafrikansk turné till Europa med Svansjön. Om jag får tid då ska jag se om jag kan få jobb i Europa. Jag vill också gärna göra egna koreografier i framtiden. Jag gjorde några små försök till lunchdansen här, och det gav mersmak, men Marie gjorde förstås det mesta."

Akhona Maqhina i Faith. Fotograf Lars Kroon

Akhona Maqhina i Faith. Fotograf Lars Kroon

Marie Brolin-Tani. Fotograf Hans-Olof Tani

Marie Brolin-Tani. Fotograf Hans-Olof Tani

FAKTA
Marie Brolin-Tani är född i Stockholm, där hennes far var violinist vid Operan. Hon började som 16-åring vid Balettakademien i Stockholm och studerade sedan vid London School of Contemporary Dance och vid École Joseph Russillo i Paris.

1982 engagerades hon till Den Jyske Opera i Århus och flyttade dit med sin man Hans-Olof Tani 1984. Hon skapade en unik dansmiljö vid teatern som ledde till bildandet av MBT Dansteater i Århus.

Marie debuterade som koreograf 1987 med uppsättningen av Ikaros. Tillsammans med Århus Symfoniorkester skapade hon 1998 en uppsättning av Kung Lear som senare sattes upp i Pretoria Sydafrika.

2001 flyttade hon till Malmö som konstnärlig ledare och koreograf för Skånes Dansteater fram till 2007. 2008 etablerade hon Unga danskompaniet där hon var koreograf och konstnärlig ledare fram till 2010. Från 2011 har Marie samma funktioner vid Unga Fuse.

Unga Fuse
Dansare 2011-12: Joakim Envik Karlsson (Sv), Fanny Kivimäki (Sv), Oliver Mahar, (Austr), Akhona Maqhina (SA), Katya Dushka Nielsen (Färö)), David Price (Dk) och Tshepo Zasekhaya (SA).

A J
Föreställningen
Melody Putu gör med Faith (premiåren var den 17 november 2011i) sin debut som koreograf och Marie Brolin-Tani tycker att hans stil och tema passar utmärkt för årets dansgrupp. Han berättar historien om en ung moderlös afrikansk flicka som förväntas ta hand om både syskon och pappa. Hon bekämpar det manliga förtrycket genom att utbilda sig, hitta sig själv, passa in och hitta kärlek och lycka.

Koreografin, som gjordes i samarbete med dansarna, är kraftfullt uttrycksfull och dansarna ger sig hän både fysiskt och mentalt. De är på scenen så gott som hela den timme verket varar, särskilt Akhona Maqhina imponerar i huvudrollen. Musiken är av Henrik Munch, verksam vid Musikkonservatoriet i Århus, Scenografi och ljusdesign har gjorts av Hans-Olof Tani och kostymerna av Åsa Gjerstad.

Anders Jörlén
13 feb 2012

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

 • Ekman Operan sep 2020
  Det var som om man blev ännu mer passionerad av att vara dansare bara för att man inte kunde ge föreställningar
  Dansportalen träffade dansarna Hampus Gauffin och Gabriel Barrenengoa vid Kungliga Baletten i ett samtal om pandemins konsekvenser och om det nya programmet på Operan av koreografen Alexander Ekman.De...

 • Agneta S
  Agneta Stjernlöf-Valcu: Du ska förmedla dansnotationen till dansare så att det blir en föreställning.
  Dansnotationens syfte är inte bara att bevara något som passerat utan först och främst att ge möjlighet till återskapande. En videofilmning är alltid en tolkning av ett koreografiskt verk.Oavsett om a...

 • COW1
  Nationaloperans säsongöppning med en mycket fräsch COW av Alexander Ekman.
  Höstens första danspremiär vid Nationaloperan i Helsingfors hälsades mycket välkommen av premiärpubliken på lördag kväll. Alexander Ekmans COW visade sig vara den energiska laddning som behövs just nu...

 • SHIFT I CACTI
  Höststart på Kungliga Operan – urpremiär av Alexander Ekman
  Den 26 september slår Kungliga Operan åter upp dörrarna för en ny säsong med två premiärer, först ut är Alexander Ekmans SHIFT | CACTI. Därmed flyttas säsongsstarten fram vilket innebär att premiären ...

 • Oscar Salomonsson
  Oscar Salomonsson, premiärdansare – Det udda och uttrycksfullas mästare
  Oscar är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och anställdes vid baletten 1997. Mellan 2004 och 2007 dansade han i Madrid, Spanien.Han återvände till Stockholm och fick utmärkelsen Årets dansare...

 • SigridYAGP
  Om finalen som ställdes in och Sigrids drivkraft, engagemang och hårda arbete
  Sigrid Åberg är 13 år och går Alhanko Academy of Ballet i Stockholm. I höstas var hon i Cattolica, Italien och tävlade i Youth American Grand Prix.I vår skulle hon egentligen åkt till New York för att...

 • LesBalletSuedois
  There is no lack of creativity in the house. We just work in different ways.”
  Nicolas Le Riche – Ballet director of Royal Swedish Ballet – gives Dansportalen an update on the current situation of the company and informs about the plans for the future.Upon arrival of Covid-19 Ro...

 • Paul Marque Le Louvre
  Scènes de la vie confinée de Paul Marque
  A Paris, le confinement règne depuis le mois de mars. Pour les Français il est interdit de passer plus d’une heure dehors ou s'éloigner au-delà d’un kilomètre de sa maison, sinon on écope d’une amende...

 • Paul Marque Louvre
  Meet Paul Marque and a Soloist Dancers Life Today in Paris
  In Paris, social distancing rules have been in place since March. French people are forbidden to spend more than an hour outside or travelling more than one kilometre from their home. If they do eithe...

 • Carmen Helsinki
  En magisk föreställning av Carmen
  En helaftonsbalett i tre akter till musik av Georges Bizet hade premiär på Nationaloperan i Helsingfors i vår. Produktionen var norsk och koreografen var denna gång Liam Scarlett.Alla föreställningar ...

 • GöteborgsOperan
  Vad händer på våra operahus när världen stängs ner på grund av Covid-19? Katrín Hall, GöteborgsOperans Danskompanis konstnärliga chef om situationen i Göteborg
  Dansportalen har talat med Göteborgsoperans Danskompanis konstnärliga chef, Katrín Hall. Hon berättar att man i dessa dagar får använda all sin kreativitet för att hitta och nå publiken och att vara f...

 • Beyond GO mars 2020
  "Allt som man gör i en uppsättning, vare sig det är teater, dans eller något annat rör det sig om en relation med åskådarna"
  GöteborgsOperans Danskompani backar inte för utmaningar. Efter Sidi Larbi Cherkaouis ”Icon”, med 3,5 ton lera på scenen, och Damien Jalets ”Skid”, där golvet hade en lutning på 34˚, tar de sig nu an ä...

 • Balettpedagogtävlingen
  Många talanger i den nationella balettävlingen
  Den nationella balettävlingen hålls vartannat år av Balettpedagogernas förening i Helsingfors . Den alternerar med tävlingen Ung energi som också anordnas av föreningen. Skolornas intresse stort och ko...

 • Kuckel Foto Mats Bäcker
  Alexander Ekman, highly topical choreographer
  Well renowned choreographer Alexander Ekman , 36, has a voluminous luggage of successes in his baggage. When you open the case, they fly out of it. Eskapist which opened in the spring 2019 at the Stock...

 • Mats Eks "överbord", en del av dansprogrammet Kylián/Ek/Naharin med Kungliga Baletten. På bilden: Dmitry Zagrebinoch Daria Ivanova. Foto: Carl Thorborg
  I det vardagliga livet finns inga rörelser som ser ut som de Mats Ek skapar, men i rätt sammanhang, som på scenen ser det helt naturligt ut.
  Tre av världens främsta koreografer Jiří Kylián, Mats Ek och Ohad Naharin – för första gången tillsammans på Kungliga Operan – varav Mats Eks överbord (Woman with water) är en urpremiär.I en danssal h...

 • MarcoMasiariPDL2020
  I think it’s great to show contrasting sides of youth at Prix de Lausanne, to compete with different ways of dancing and the creative process
  Created in 1973 the Prix de Lausanne is an annual international competition for young dancers age 15-18. Its goal is to discover, promote and support the finest talents. More than 70 of the world's mo...

 • aska 2 Oskar
  Jag hade ingen aning om vad dansyrket var – trodde att det var ett ”gig” på Melodifestivalen
  Henrietta Wallberg, Oskar Landström och Philip Berlin är alla utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolans gymnasielinje i modern nutida dans.Tre dansare som efter avslutad utbildning varit verksamma ...

 • Mattheus Bäckström 1
  In the school your main focus is on the training. In the company your focus is on what you are doing on stage.
  Mattheus Bäckström started his ballet training at the Swedish National Ballet School in Gothenburg in 2011. Now on the brink of launching his professional career, he talks to Dansportalen about life a...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil