Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Jönköping satsar på unga dansare

SOM DANSPORTALEN TIDIGARE meddelat har ett nytt projekt för unga dansare startats av Smålands Musik och Teater – SMOT– i Jönköping. Med koreografen Marie Brolin-Tani som konstnärlig ledare verkar där dansgruppen Unga Fuse sedan hösten 2011. Sju unga dansare i åldern 18-24 år får därmed nyttiga erfarenheter som professionella dansare och samtida koreografi..

Marie har fått fria händer att engagera dansare där hon kan finna dem och gruppen består nu av två svenskutbildade dansare, två från Danmark-Färöarna, en australier från England och två ungdomar från Sydafrika. Marie Brolin-Tani ledde tidigare det dansk-svenska experimentet Unga Danskompaniet, under två år, men det blev i längden svårt att passa ihop de olika förutsättningarna i två länder, när det ena gav anslag var det andra inte redo att fatta beslut o.s.v.

Faith. Fotograf Lars Kroon

Faith. Fotograf Lars Kroon

Projektet gav emellertid goda erfarenheter och när Jönköpings län visade intresse och ville satsa på dans – särskilt på unga dansare – nappade Marie. Man ville öppna länet för mer kultur och hitta internationella kontakter vilket passade Marie, som tidigare arbetat med olika utvecklingsprojekt i samarbete med kulturavdelningen vid DANIDA, Danmarks motsvarighet till SIDA, bland annat i Pretoria i Sydafrika och mellanöstern.

Dessutom har Unga Fuse i höst kunnat flytta in i Jönköpings splitter nya kulturhus SPIRA, en imponerande, vacker och välplanerad byggnad med rum för såväl länsteater och symfoniorkester som dansgruppen. Arkitekt är mästaren Gert Wingårdh och invigningen i november drog 27 000 åskådare till utomhusscenen vid Munksjöns strand,

Spira – Jönköpings nya kulturhus. Foto PEAB

Spira – Jönköpings nya kulturhus. Foto PEAB

Unga Fuse
Dansen är nu permanentad på kulturprogrammet i Jönköpings län och man kan erbjuda dagliga träningsmöjligheter för dansare – något som inte finns utanför storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Till gruppens audition i augusti 2011 kom cirka 90 sökande varav 60 från Sverige.  

Tanken är att varje år samla en ny grupp unga dansare för sex till åtta månader. I år har en föreställningen Faith arbetats fram, som sedan visas på turné i Småland och Skåne samt i år även i Gävleborgs län där ett samarbete sker med bland annat Per Jonsson Center i Ljusdal.

Sedan följer gästspel i Danmark och Sydafrika, I Jönköping har man också presenterat workshops och lunchdans i Spiras "Kaféscen", där man även kan servera mat till publiken.

Den aktuella försöksgruppen arbetar från augusti till mars med utvärdering i april. Man ger sammanlagt 46 föreställningar av Faith och 132 workshops på de platser man besöker. Som koreograf har Marie Brolin-Tani valt sydafrikanen Melody Putu, som hon samarbetat med tidigare i Århus och hos Skånes Dansteater. Till hösten tar man ut en ny grupp som ska arbeta fram till våren 2013.

Om det går som beräknat och som Matie vill, så kommer schemat att upprepas under följande år, med de eventuella förändringar som gjorda erfarenheter föranleder.    

Tshepo Zasekhaya. Fotograf Lars Kroon

Tshepo Zasekhaya. Fotograf Lars Kroon

Tshepo Zasekhaya
År 2002 var Marie i Sydafrika, där hon satte upp Oliver, en modern dansföreställning byggd på Dickens välkända roman Oliver Twist. I Johannesburg sökte man dansare hos organisationen Dance Factory, som ger alla som önskar möjlighet att lära och träna dans oavsett ras eller bakgrund och allt är gratis. Där mötte hon för första gången 10-årige Tshepo Zasekhaya, som nu vid 18 års ålder ingår i Unga Fuse.

Tshepo berättar:  
"Jag kom hit i september – det var mörkt och kallt – men nu har jag börjat gilla vädret, men man får klä sig därefter.
Jag började dansa när jag var 4-5 år gammal på Dance Factory i Johannesburg – jag följde med en kusin, som redan gick där varje lördag.

När jag var 8 blev jag sedan uttagen till Oliver i Kapstaden. Jag har också gått fem års dansarutbildningpå National School of Arts, både balett och modernt.
  
Dans är populärt i Sydafrika både modern dans, sällskapsdans och street dance. De traditionella afrikanska danserna finns också, men inte lika mycket som förr.

I fjol när Marie sökte dansare till Unga Fuse, kom hon ihåg mig och mailade mig. Jag gjorde en audition för Melody Putu i Johannesburg och i mars kom Marie och höll en workshop, sedan fick jag erbjudande att komma hit med alla omkostnader betalda och avtalsenlig lön som dansare.

Det är andra gången jag är hemifrån – jag var på turné i Israel 2009 – och jag blir här till mars. I höst ska jag vara med i en sydafrikansk turné till Europa med Svansjön. Om jag får tid då ska jag se om jag kan få jobb i Europa. Jag vill också gärna göra egna koreografier i framtiden. Jag gjorde några små försök till lunchdansen här, och det gav mersmak, men Marie gjorde förstås det mesta."

Akhona Maqhina i Faith. Fotograf Lars Kroon

Akhona Maqhina i Faith. Fotograf Lars Kroon

Marie Brolin-Tani. Fotograf Hans-Olof Tani

Marie Brolin-Tani. Fotograf Hans-Olof Tani

FAKTA
Marie Brolin-Tani är född i Stockholm, där hennes far var violinist vid Operan. Hon började som 16-åring vid Balettakademien i Stockholm och studerade sedan vid London School of Contemporary Dance och vid École Joseph Russillo i Paris.

1982 engagerades hon till Den Jyske Opera i Århus och flyttade dit med sin man Hans-Olof Tani 1984. Hon skapade en unik dansmiljö vid teatern som ledde till bildandet av MBT Dansteater i Århus.

Marie debuterade som koreograf 1987 med uppsättningen av Ikaros. Tillsammans med Århus Symfoniorkester skapade hon 1998 en uppsättning av Kung Lear som senare sattes upp i Pretoria Sydafrika.

2001 flyttade hon till Malmö som konstnärlig ledare och koreograf för Skånes Dansteater fram till 2007. 2008 etablerade hon Unga danskompaniet där hon var koreograf och konstnärlig ledare fram till 2010. Från 2011 har Marie samma funktioner vid Unga Fuse.

Unga Fuse
Dansare 2011-12: Joakim Envik Karlsson (Sv), Fanny Kivimäki (Sv), Oliver Mahar, (Austr), Akhona Maqhina (SA), Katya Dushka Nielsen (Färö)), David Price (Dk) och Tshepo Zasekhaya (SA).

A J
Föreställningen
Melody Putu gör med Faith (premiåren var den 17 november 2011i) sin debut som koreograf och Marie Brolin-Tani tycker att hans stil och tema passar utmärkt för årets dansgrupp. Han berättar historien om en ung moderlös afrikansk flicka som förväntas ta hand om både syskon och pappa. Hon bekämpar det manliga förtrycket genom att utbilda sig, hitta sig själv, passa in och hitta kärlek och lycka.

Koreografin, som gjordes i samarbete med dansarna, är kraftfullt uttrycksfull och dansarna ger sig hän både fysiskt och mentalt. De är på scenen så gott som hela den timme verket varar, särskilt Akhona Maqhina imponerar i huvudrollen. Musiken är av Henrik Munch, verksam vid Musikkonservatoriet i Århus, Scenografi och ljusdesign har gjorts av Hans-Olof Tani och kostymerna av Åsa Gjerstad.

Anders Jörlén
13 feb 2012

 • RBS1
  Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
  ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

 • Helsinkigala1
  En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
  Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

 • PDL22 1
  Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
  Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

 • Here not here 1
  Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
  Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

 • Kungsbacka1
  Dans på högsta nivå
  Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

 • Nurejevs Svansjön1
  Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
  Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

 • Lana Maxxa
  Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
  Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

 • Transit1
  Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
  Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

 • Bella figura
  Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
  The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

 • Daria Ivanova
  Ett nytt Mariane Orlando stipendium utdelat
  Operans Balettklubbs pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats premiärdansaren vid Kungliga Baletten Daria Ivanova.

 • SAAGA 1
  Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer
  GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapad...

 • Linnar Looris
  Meet Linnar Looris Artistic Director of The Estonian National Opera
  Dansportalen has got an interview with Linnar Looris – Artistic Director since autumn 2019 for the The Estonian National Ballet.

 • Gala Korsaren
  Kungliga Operan rivstartar säsongen med balettgala.
  Äntligen, är vi många som säger. Den 17:e september slås portarna upp, dansen kan börja och det är inte vilken dans som helst. Ett unikt program med åtta verk, varav flera sällan sedda, utgör höstens ...

 • Nimrud
  Liselott Berg, om sina 42 år som fanbärare för dansen i Göteborg – hittills!
  Att det blev Göteborg var en slump. Men där blev hon kvar. 42 år senare brinner och jobbar hon lika engagerat för dansen på Sveriges framsida. Idag som biträdande och administrativ chef för GöteborgsO...

 • Swingle Stepping, Morgann Runacre-Temple, Year 11 students - 
  Whirling flying bodies with the Royal Ballet School
  Coordinating a performance for a ballet school of several hundred pupils to stringent Covid social distancing is a Herculean task but amazingly the Royal Ballet School pulled it off.

 • Vinnare Prix du Nord 2021
  Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare
  Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är sto...

 • Sonatra1
  Joseph Sturdy about Sonatra: I was interested to look at the classical technique, to awaken it and enjoy it
  When Joseph Sturdy was asked to choreograph a work for the Royal Swedish Ballet, he accepted the challenge with alacrity.‘I admired how Nicolas [Le Riche, Artistic Director] was trying to keep his dan...

 • Dansmuseet
  Dansmuseets utställning om Ballets Suédois är förlängd
  Dansmuseets intendent Erik Mattsson har tillbringat många timmar i museets arkiv med att läsa dagböcker, gå igenom alla fotografier och vända på varenda papperslapp som kunde vara av intresse för den ...

 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil