Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Stora Daldansen 2012: Möt en ambitiös yngling från Norge

Nami Kitagawa Aam och Lukas Bjørneboe Brændsrød genomgick ett eldprov som juniorer på årets Stora Daldansen, de dansade då ett pas-de-deux från Karnevalen i Venedig. Som de klarade alldeles utmärkt.

Veckan efter tävlingen åkte Lukas till The Royal Ballet School på en inbjuden att göra ett uppdansningsprov.  Han var på sommarskola i London 2011 så de hade redan sett hans möjligheter. 

Dansportalen har intervjuat Lukas Bjørneboe-Brændsrød. Att bli intervjuad var han numera ganska van vid, genom att regissören Kenneth Slotterøy Elvebakk med stöd från Norska filminstitutet håller på med en film om pojkar som dansar balett. Lukas är en av dem som medverkar i filmen.

Lukas Bjørneboe Brændsrød och Nami Kitagawa Aam på Stora Daldansen i Falun. Fotograf Cristian Hillbom

Lukas Bjørneboe Brændsrød och Nami Kitagawa Aam på Stora Daldansen i Falun. Fotograf Cristian Hillbom

"Det är bara roligt att få dansa ett pas-de-deux", sa Lukas med ett lättsamt leende. "Först skulle vi leta fram några solon som vi skulle ha med på tävlingen här i Falun. Jag och min partner Nami hade hittat Karnevalen i Venedig och då föreslog min lärare Sandra Wiesner att vi skulle göra ett pas-de-deux i stället för två solon."

Lukas har varit elev på balettskolan vid Den Norske Opera & Balett sedan han var 10 år, och är nu inne på det femte året på balettskolan. Då han medverkade vid den nya Operans öppningsgala i Oslo hade han gått på skolan i ett år. Alla elever i skolan skulle då stå vid räcket i trappan i foajeen som på led när de kungliga gjorde entré.

På frågan om hur han får inspiration och motivation att klara den krävande undervisning som det innebär att utbilda sig till dansare i klassisk balett, säger Lukas:

"Jag gillar att träna och jobba med olika instuderingar av baletter, och det stimulerar mig att fortsätta med baletträningen."

Lukas går i Ruseløkka skole i Oslo som i samarbete med balettskolan driver Norges första integrerade balett- och skolundervisning for årskurs 8-10. De har anpassat tiderna så att eleverna även kan följa undervisningen på Operan.

"Vi går på morgonträning på Operan innan vi börjar dagen på den vanliga skolan och efter skolan tar vi trikken eller bussen från skolan till Operan igen för fortsatt träning."

"Det blir långa dagar för dig?" "Ja, men det är det värt", säger Lukas och verkar mena det också.

"Jag har hittat en bild på dig från Nötknäpparen som du var med i och där du har en fin pepparkakekostym och en elegant röd sminkning". 

"Hm… ja det kommer jag ihåg, , jag var väl ca 11 år då. Det är förresten min klasskompis Jonas från balettklassen som är till höger på bilden, men han har slutat dansa."

Till vänster Lukas Bjørneboe Brændsrød - då 11 år - i en kostym från Nötknäpparen på Nasjonalballetten 2007. Fotograf Wenche Norberg-Schulz

Till vänster Lukas Bjørneboe Brændsrød - då 11 år - i en kostym från Nötknäpparen på Nasjonalballetten 2007. Fotograf Wenche Norberg-Schulz

Från hösten byter Lukas skola eftersom han har blivit antagen till Kunsthøgskolen, som ligger i stadsdelen Grünerløkka. På Operans balettskola går man till och med 15 år, vidareutbildning i dans sker i Oslo alltid på Kunsthøgskolen fram till examen vid 18 år.

"Jag var på uppdansningsprov där i januari, det var spännande eftersom det var det första provet jag gjort – och jag kom in!"

Provet, eller snarare proven, var i tre omgångar. Första dagen var det enbart klass. Dagen efter talade man om vilka som gick vidare till dag två. Då var det klassisk klass och improvisation för att lärarna skulle få en chans att se mer hur eleverna rörde sig och uppfattade uppgifterna. 

"Andra dagen fick jag chans att även visa upp ett solo, och jag hade valt solot från Karnevalen i Venedig, samma som ingick i vårt pas-de-deux idag", säger Lukas.

Tredje dagen fick de som var kvar instudera ett klassiskt solo. "Det var inte så komplicerat eftersom vi skulle lära det under dagen," fortsätter Lukas. "Efter provet var det en väntan på att få veta om man kom in eller inte – jag var också lite rädd att jag inte skulle komma in. För jag hade ingen plats på någon annan skola till hösten och då hade jag fått börja söka febrilt för att komma in på en skola…" 

Efter fem dagar kom besked, genom att rektorn Knut Breder kom in i klassen och började läsa upp namnen på dem som kommit in på Kunsthøgskolen. "Och när jag hörde mitt namn, så tänkte jag: Yes!, jag kom in!" 

Lukas Bjørneboe Brændsrød. Foto: Privat

Lukas Bjørneboe Brændsrød. Foto: Privat

Nu börjar en träning som ska ge eleverna full färdighet i både modernt och klassiskt om tre år. "Vad föredrar du Lukas?"

"Jag tycker om båda formerna, de utgör var för sig en utmaning som jag gillar. I modern dans kan man röra sig på ett helt annat sätt än i den klassiska baletten. Samtidigt är det roligt att hålla på med klassisk balett och vidareutveckla sin teknik, en teknik som även kan användas för modern dans…"

Vi kommer in på arbetet med klassisk balett och Lukas tycker att det är en speciell känsla att arbeta med ett stilla verk som Giselles andra akt, men även med en livlig balett som Don Quijote som lyfter fram dansarens möjligheter. Också Bournonville-tekniken har Lukas lust att få prova på.

Lukas hoppas på en dansframtid i Nasjonalballetten i Oslo, men kan även tänka sig att prova på att vara med i utländska kompanier en tid.

"Jag tycker att de kubanska dansarna är så bra, t ex Carlos Acosta!"

Och här en video med en mycket begåvad dansare från Kuba:

Lukas är en av tre manliga dansare som är med i en film som preliminärt visas på norsk TV under 2014. Filmaren följer dem under två år, bl a här i Falun. Det är filmaren och regissören Kenneth Slotterøy Elvebakk som gör en dokumentär om pojkar som dansar balett.

"Jag tror att man måste visa att klassisk balett egentligen är ganska maskulint", svarar Lukas på frågan hur man vänder sig till pojkar och unga män för att intressera dem för balett. "Hur ska man t ex kunna lyfta sin partner på ett säkert sätt om man inte själv är vältränad. Det finns även roller som visar fram en maskulin och stark karaktär, som i Don Quijote till exempel. 

"De som inte alls sett någon balett, har en något fel uppfattning om vad balett egentligen är. Innan jag själv började dansa trodde jag att balett endast var för tjejer…" Jag började med breakdance när jag var liten och det är minst lika mycket träning i breakdance som det är inom baletten ..."

Hösten 2012 börjar sju dansare på Kunsthøgskolen i Oslo:

Lukas Bjørneboe Brændsrød, Norge (deltagit i årets Stora Daldansen)
Nami Kitagawa Aam, Norge (deltagit i årets Stora Daldansen)
Christoffer-Robin Andreasson, Göteborg (deltagit i årets Stora Daldansen)
Martine Camilla Brænna, Norge (tidigare deltagit i Stora Daldansen)
Vilde Frisk, Norge
Syvert Lorenz Garcia, Norge
Torgeir Lund, Norge

Cristian Hillbom
23 mars 2012 


 • RBS1
  Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
  ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

 • Helsinkigala1
  En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
  Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

 • PDL22 1
  Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
  Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

 • Here not here 1
  Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
  Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

 • Kungsbacka1
  Dans på högsta nivå
  Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

 • Nurejevs Svansjön1
  Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
  Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

 • Lana Maxxa
  Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
  Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

 • Transit1
  Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
  Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

 • Bella figura
  Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
  The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

 • Daria Ivanova
  Ett nytt Mariane Orlando stipendium utdelat
  Operans Balettklubbs pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats premiärdansaren vid Kungliga Baletten Daria Ivanova.

 • SAAGA 1
  Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer
  GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapad...

 • Linnar Looris
  Meet Linnar Looris Artistic Director of The Estonian National Opera
  Dansportalen has got an interview with Linnar Looris – Artistic Director since autumn 2019 for the The Estonian National Ballet.

 • Gala Korsaren
  Kungliga Operan rivstartar säsongen med balettgala.
  Äntligen, är vi många som säger. Den 17:e september slås portarna upp, dansen kan börja och det är inte vilken dans som helst. Ett unikt program med åtta verk, varav flera sällan sedda, utgör höstens ...

 • Nimrud
  Liselott Berg, om sina 42 år som fanbärare för dansen i Göteborg – hittills!
  Att det blev Göteborg var en slump. Men där blev hon kvar. 42 år senare brinner och jobbar hon lika engagerat för dansen på Sveriges framsida. Idag som biträdande och administrativ chef för GöteborgsO...

 • Swingle Stepping, Morgann Runacre-Temple, Year 11 students - 
  Whirling flying bodies with the Royal Ballet School
  Coordinating a performance for a ballet school of several hundred pupils to stringent Covid social distancing is a Herculean task but amazingly the Royal Ballet School pulled it off.

 • Vinnare Prix du Nord 2021
  Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare
  Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är sto...

 • Sonatra1
  Joseph Sturdy about Sonatra: I was interested to look at the classical technique, to awaken it and enjoy it
  When Joseph Sturdy was asked to choreograph a work for the Royal Swedish Ballet, he accepted the challenge with alacrity.‘I admired how Nicolas [Le Riche, Artistic Director] was trying to keep his dan...

 • Dansmuseet
  Dansmuseets utställning om Ballets Suédois är förlängd
  Dansmuseets intendent Erik Mattsson har tillbringat många timmar i museets arkiv med att läsa dagböcker, gå igenom alla fotografier och vända på varenda papperslapp som kunde vara av intresse för den ...

 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil