Artiklar från 2008 – till idag
Bland de 18 program som står på spellistan är William Forsythe den mest internationellt namnkunnige gästen, men där finns också en rad svenska danskonstnärer. Tre av dem har dessutom antagits till Dansens Hus residensprogram med särskilda resurser för att vidareutveckla och fördjupa sina konstnärliga idéer: Helena Franzén, Gunilla Heilborn och Sebastian Lingserius.
Open for Everything av Canstanza Macras. Fotograf Thomas Aurin
Från Shobana Jeyasinghs Classic Cut. Fotograf Chris Nash
Jeyasinghs koreografi ställs i kontrast till de historiska byggnaderna och deras dramatiska struktur. Hon utforskar människors sårbarhet och uthållighet och rummet som fristad och plats för tröst. Verket ges i Jacobs kyrka.
Classic Cut består av äldre verk som bildar en hybrid mellan den klassiska indiska dansen Bharatha Natyam och samtida västerländsk dans. Configurations från 1988 till Michael Nymans musik är ett pionjärverk och Dev Kahan Hai (Var är Dev) anknyter till indisk klassisk dans och film.
Helena Franzéns nya verk Slipping Through My Fingers är inspirerat av filmaren Gus van Sant och låten Det överexponerade gömstället av Bob Hund. Titeln anspelar på de tillfällen som går en ur händerna – en högst närvarande frånvaro.
"Fantastiskt, underbart, skimrande" utlovar Virve Sutinen inför gästspelet av den belgiska gruppen Peeping Tom (5-6 okt) och deras 32 Rue Vandenbrandsen – surrealistisk, brokig och uttrycksfull dansteater om invånarna i en snötäckt bergsby.
Hun Mol Jung i 32 Rue Vandenbranden, Fotograf Maarten van den Abeele
Gunilla Heilborns verk har präglats av filmisk timing och torr humor. Enkelt och vardagligt. Roligt och melankoliskt. I det nya verket Akademien (19-20 okt) sysselsätter sig de fyra dansarna med den kanske mänskligaste av alla aktiviteter: att prata "om måttfullhet, användbarhet och annat vi sällan har tid att tänka på. Kollektiv dans kan förekomma" enligt programförklaringen.
Pontus Lidberg har redan nått internationellt erkännande. Han är konstnärlig ledare för kompaniet Morphoses i New York och just nu sätter han upp klassikern Giselle i ny tappning för baletten i Genève.
För Dansens Hus-publiken presenterar Pontus Within (28 okt) en bearbetning för scenen av filmen Labyrinth Within som visats i TV. I föreställningen väver han ihop filmens passionerade svartsjukedrama med dans av sex dansare och musik av kompositören David Lang.
Ur Labyrinth Wythin. Fotograf Erin Baiano
Norges främsta samtida danstrupp Carte Blanche visar Corps de Walk (9-10 nov) för tolv dansare av Sharon Eyal och Gai Behar från Israel – "en både skrämmande och andlöst vacker föreställning med hypnotiska rörelser och rytmer". Sharon Eyal är före detta dansare i Batsheva Dance Company och en snabbt stigande stjärna som koreograf. Den vibrerande musiken är samplad av DJ Ori Lichtik från bl.a. Umstürzende Neubauten och Ol' Dirty Bastard.
Corps de Walk. Fotograf Erik Berg
Unidentified. Fotograf Patrick Petroff
Anknytning till mellanöstern har också dansgruppen Iraqi Bodies, som bildades i Bagdad 2002. På grund av det ökande våldet där, tvingades de lämna Irak och är numera verksamma i Amsterdam och Göteborg.
Verket Unidentified (23 nov) handlar om en grupp människor klädda i niqab, slöjor som täcker hela kroppen. Vad döljer sig under slöjan? Förlegade uppfattningar granskas och de lyfter fram vad som förenar oss snarare än separerar. De fyra dansarna gestaltar blyghet, mod, identitet och mänsklighet.
Efterlängtad repris blir det den första december då Fredrik "Benke" Rydmans nutidsversion av Svansjön återkommer för en sejour som varar in i januari.
Tjajkovskijs musik samsas med nyskrivna låtar av bland andra Salem Al Fakir och Moneybrother.
Den spännande scenografin är skapad av Lena Edwall och Fredrik Rydman själv. Linus Fellbom har åter skapat en effekt-
full ljussättning.
Nå, men William Forsythe då?
"Jag är väldigt stolt över att vi får besök av William Forsythe, något jag länge försökt åstadkomma" säger Virve Sutinen. "Nu kommer han och gör en performance/installation i grannhuset Norra Latin, men jag hoppas att stockholmarna tar emot honom med värme och uppskattning, så att han vill komma tillbaka med sitt kompani på stora scenen i Dansens Hus."
William Forsythe är en av världens främsta koreografer och ständigt banbrytande och han har förnyat balett till den dynamiska konstform den är idag. Hans kompani visar nu Human Writes (ung: Mänsklig skrift; 14-15 dec), en installation som speglar historien om de mänskliga rättigheterna och de hinder som fortfarande finns kvar för att kunna genomföra FN:s allmänna förklaring fullt ut – mer än 50 år efter att den antagits.
Här kan publiken gå runt mellan dansarna och de många borden täckta av vitt papper. Installationen ingår i symposiet Weaving Politics som hålls i Stockholm 14-16 december.
William Forsythes Human Writes. Fotograf Dominik Mentzos
Our Social Democratic Bodies
Med gymnastikband, kaffe och Marimekko presenterar finska koreografen Maija Hirvonen sitt hemlands socialdemokratiska välfärdssamhälle (20-21 sep). En humoristisk performance ur 70-talisternas synvinkel. Hon har tidigare framträtt på Dansens Hus med On Ice, en ironisk föreställning om kvinnliga könsroller.
Den 3-4 oktober presenteras Alma Söderberg med Cosas, en föreställning där hon sjunger när hon talar och dansar när hon sjunger. Ett ljud- och rörelsecollage med rötter i flamenco och tentakler mot svensk folkvisa, som fick första pris 2011 vid Act Festival i Bilbao, Spanien
Alma delar kvällen med den chilenske koreografen Rodrigo Sobarzo och verket Mining. Sobarzo – som liksom Söderberg utbildats vid School for New Dance Development i Amsterdam – utforskar kroppen som en ständig gräns mellan framtiden och nuet, där tid och rum är hans främsta verktyg., han rör sin kropp till röstens upprepande rytm och sveper in publiken i en visuell själviakttagelse.
I Introduction (11-13 okt) synar Björn Säfsten och dansarna Sophie Augot och Anja Arnquist sitt sätt att arbeta tillsammans – och vänder ut och in på det. De är intresserade av hur koreografi skapar identitet, representation och närvaro i en självständig uppföljare till förra årets uppmärksammade Display. Båda föreställningarna ingår i serien Attending Presence som visar konstnärskap i ständig utveckling och förnyelse.
Iki.Shi.Tai med C/Company. Foto Matron
Tre japanska män fyller golvet med dans och akrobatik
C/Company är ett kollektiv som arbetar i Japan och Sverige och drivs av dansaren och koreografen Shintaro Oue, känd från Cullbergbaletten.
Tillsammans med Masahiro Yanagimoto och Shintaro Hirarhara ger han med Iki.Shi.Tai (15-17 nov) en mångsidig föreställning fylld av fantasi och glädje.
De tre har alla dansat med några av Europas främsta koreografer och kompanier och har samlats här för att dela sina japanska rötter med varandra och publiken.
John Cage 100 år
Den store avantgardisten och ljudkonstnären John Cage skulle i år ha fyllt 100 år. Ryoanji – Ett möte med musiker från KammarensembleN och solister och dansare på scenen är Alice Kollektivs hyllning till Cage (24-27 nov).
Föreställningen bygger på hans Ryoanji från 1983, där namnet är hämtat från en japansk zen-buddhistisk trädgård. I musiken uppstår möten, ur möten kommer förändring. Virve Sutinen utlovar dessutom en hemlig gästdansare som presenteras vid en presskonferens den 6 september.
Alice Kollektiv är en sammanslutning av svenska scenkonstnärer, författare, musiker och kulturarbetare engagerade i nutida ljud- och scenkonst.
Utöver dessa framträdanden anordnar Dansens Hus samtal med artister och danscirklar, symposier med mera.
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision