Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Glesbygdsliv med Norrdans. Foto Carl Thorborg

Glesbygdsliv med Norrdans. Foto Carl Thorborg

Dansens Hus säger JA till dansen!

STOCKHOLM: Med Nya manifest inleder Virve Sutinen sin presentation av höstsäsongen på Dansens Hus. Hon vill därmed bejaka alla sidor i den samtida dansen. Detta manifesteras i höstens första produktion Absolut dans (6-7/9), som visar på dansens olika ansikten. Inte mindre än tretton produktioner ges på stora scenen och fem på den lilla.

Cullbergbaletten i Plateau Effect. Foto Urban Jörén

Cullbergbaletten i Plateau Effect. Foto Urban Jörén

I Absolut dans möts Kenneth Kvarnströms subtila rörelseflöde och den energiska streetdansen hos gruppen Complete. Tove Sahlins skakande stand up ställs mot Kungliga Balettens tekniska skicklighet. I takt med utvecklingen och samhällsdebatten i omvärlden framförs politiskt medveten, socialt ansvarsfull och konstnärligt förnyad dans.

Hösten övriga program på stora scenen
Cullbergbaletten bjuder på Plateau Effect (18-24/9) av koreografen Jetta van Dinther, verksam i Amsterdam och Berlin men även i Stockholm. Efter The Way Things Go för två år sedan, tar sig Cullbergdansarna nu an ett nytt verk: en fusion av koreografi, ljus och ljud där dansarna rör sig som rotlösa i ett litet samhälle.

Mette Ingvartsen kommer från Danmark och arbetar för närvarande på en doktorsexamen vid Dans- och Cirkushögskolan, DOCH, i Stockholm. Hon presenterar ett verk, The Artificial Nature Project (27-28/9) som speglar människans relation till miljön. Från lugn till våldsamt kaos med neonljus, stormar, eld och flodvågor. Magiskt och uppfinningsrikt.

Company Sébastien Ramirez (4-5/10) består av en fransman från Tyskland med spansk-katalanska rötter, Sébastien Ramirez, och Honji Wang, född i Tyskland av koreanska föräldrar. Tillsammans ställer de frågan vem är jag, vad skiljer oss åt – vi är ju alla människor? Koreografiskt utgår de i Monchichi från sina erfarenheter av b-boying, hiphop och klassisk dans. 

2013 är jubileumsår för Stravinskijs och Nijinskijs Våroffer från 1913. Många nya versioner har skapats under årens lopp. Nu kommer Sveriges Pintus Lidberg och Jeanette Langert med var sin version, finstämt och humoristiskt respektive stilistiskt och intimt. (11-12/10).

Norrdans från Härnösand har som uppgift att turnea i Norrland med sina uppsättningar. Ett besök i Stockholm brukar dock kunna inflikas. Med två verk samlade under titeln Glesbygdsliv gästar de Dansens Hus (17/10). Mechanical Trio in a Hot Country och Most of the Day I'm Out har skapats av Yossi Berg och Oded Graf från Israel och Marcus Morau från det spanska kompaniet La Veronal har skapat ett verk de kallar Härnösand.

Wagneråret har uppmärksammats i många former. På Dansens Hus ger sångaren, dansaren och performancedivan Charlotte Engelkes tillsammans med, bland andra, lika mångsidige artisten Lindy Larsson och operasångerskan Ingrid Tobiasson sin egen hyllning!? till den omstridde/älskade mästaren, titel: All Is Devine (24+28/10).

Franske koreografen Jérôme Bell säger att teater handlar om att kunna se det du inte är van att se. Hans Disabled Theater (31/10) är ett samarbete med elva skådespelare med olika funktionsförutsättningar från Theater HORA i Zürich.

Vindhäxor. Foto Lesley Leslie Spinks

Vindhäxor. Foto Lesley Leslie Spinks

Vindhäxor är ett kompani som under många år berikat den svenska dansscenen. Dess ledare och eldsjäl är koreografen Eva Lundkvist, som den här gången presenterar verket Cheeta Running (8-9/11. Åter inspirerad av naturen, låter hon vildmarksvrålet väcka det glömda till liv.

Franska performancedrottningen Giselle Vienne blandar dockor med levande aktörer, blandar dans med teater. Hennes nya verk Pyre (14-15/11) ifrågasätter vårt sätt att tolka världen. Det blir ett spännande spel som utmanar våra sinnen och vår känsla av mening.

Carte Blanche är Norges nationella moderna danskompani. Nu har de engagerat den kinesiske koreografen Sang Jijia för att sätta upp sitt verk Not Here/Not Ever (27-28/11). Sang Jijia har erfarenheter från sitt arbete med William Forsythe. Han använder ny musik, ljus- och videokonst i ett vibrerande verk för elva dansare.

December inleds med gruppen Complete, som i Siri (11-14/12) fantasifullt och överraskande levererar energisk hiphop. Några av gruppens sju medlemmar har tidigare dansat med Bounce och i Benke Rydmans Svansjön.

Höstsäsongen på stora scenen avslutas med en ny sejour på en dryg månad av Cirkus Cirkör och deras succéföreställning Knitting Peace (27/12-2/2).

Olof Perssons Every Body, Volume II. Foto Hannes A Brandulv

Olof Perssons Every Body, Volume II. Foto Hannes A Brandulv

Lilla scenen
Sidney Leoni är ännu en fransman. Hans verk Herz (12-14/9) är en experimentell föreställning där han leker med fiktion och verklighet, där publiken blir delaktig och gränsen mellan dansare och betraktare suddas ut.

En återkommande gäst på Dansens Hus är Philippe Blanchard. Han fortsätter att fördjupa sig i identiteter tillsammans med de italienska bröderna Stifani i Original Copy (30/9-3/10). Nu frågar han: Att vi är unika och utbytbara på samma gång, vad gör det egentligen med vilka vi är?

Så till den oförtröttliga Cristina Caprioli. Hon är en av Sveriges mest uppskattade koreografer och har uppmärksammats internationellt. Bland annat har hon deltagit vid biennalen i Venedig. I hennes The Piece (15-18/10) blir det högläsning av poesi, stående, gungande, liggande, sittande – trögflytande och i all hast – mitt bland publiken.

Konstnären och koreografen Olof Persson och hans konstnärskollektiv bygger världar med ljus och ljud. Han har tidigare visat Every Body, Volume I. Nu kommer Volume II (5-7/11), en sinnlig helhetsupplevelse där ljudet av dansarnas rörelser skapar elektronisk musik.

Livekonstkollektivet MELO består av personer med bakgrund inom arkitektur, musik, konst och dans. I det nya verket Hollow (19-28/11) sammanflätar de konstuttryck och ger en hybrid av konsert, dansföreställning och installation med livemusik som pendlar mellan rock och stämningsfulla ljudlandskap – poetiskt, explosivt och avskalat. 

Övrig verksamhet
För barn och ungdom blir det skolföreställningar, höstlovsaktiviteter, söndagsbus.

Dialog är bland annat en serie samtal med Eva Lundkvist från Vindhäxor. Man anordnar också en danscirkel med föreställningar som följs av en träff då man samtalar om upplevelser och tankar. 

Danskvart anordnas som introduktion till en rad av höstens föreställningar och Meet the Artist är samtal med koreograferna som arrangeras efter en föreställning.

Dessutom blir det föreläsning med Mette Ingvartsen, utställning av Katarina McPherson, öppen visning av projektet ExChange South Africa-Sweden/sHe: KUHLISHA.

Drömgala på stora scenen 20 november
Clowner utan gränser avslutar sin Sverigeturné med en gala fylld av skratt, lek och kreativitet-

Anders Jörlén
27 aug 2013


 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

 • Ekman Operan sep 2020
  Det var som om man blev ännu mer passionerad av att vara dansare bara för att man inte kunde ge föreställningar
  Dansportalen träffade dansarna Hampus Gauffin och Gabriel Barrenengoa vid Kungliga Baletten i ett samtal om pandemins konsekvenser och om det nya programmet på Operan av koreografen Alexander Ekman.De...

 • Agneta S
  Agneta Stjernlöf-Valcu: Du ska förmedla dansnotationen till dansare så att det blir en föreställning.
  Dansnotationens syfte är inte bara att bevara något som passerat utan först och främst att ge möjlighet till återskapande. En videofilmning är alltid en tolkning av ett koreografiskt verk.Oavsett om a...

 • COW1
  Nationaloperans säsongöppning med en mycket fräsch COW av Alexander Ekman.
  Höstens första danspremiär vid Nationaloperan i Helsingfors hälsades mycket välkommen av premiärpubliken på lördag kväll. Alexander Ekmans COW visade sig vara den energiska laddning som behövs just nu...

 • SHIFT I CACTI
  Höststart på Kungliga Operan – urpremiär av Alexander Ekman
  Den 26 september slår Kungliga Operan åter upp dörrarna för en ny säsong med två premiärer, först ut är Alexander Ekmans SHIFT | CACTI. Därmed flyttas säsongsstarten fram vilket innebär att premiären ...

 • Oscar Salomonsson
  Oscar Salomonsson, premiärdansare – Det udda och uttrycksfullas mästare
  Oscar är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och anställdes vid baletten 1997. Mellan 2004 och 2007 dansade han i Madrid, Spanien.Han återvände till Stockholm och fick utmärkelsen Årets dansare...

 • SigridYAGP
  Om finalen som ställdes in och Sigrids drivkraft, engagemang och hårda arbete
  Sigrid Åberg är 13 år och går Alhanko Academy of Ballet i Stockholm. I höstas var hon i Cattolica, Italien och tävlade i Youth American Grand Prix.I vår skulle hon egentligen åkt till New York för att...

 • LesBalletSuedois
  There is no lack of creativity in the house. We just work in different ways.”
  Nicolas Le Riche – Ballet director of Royal Swedish Ballet – gives Dansportalen an update on the current situation of the company and informs about the plans for the future.Upon arrival of Covid-19 Ro...

 • Paul Marque Le Louvre
  Scènes de la vie confinée de Paul Marque
  A Paris, le confinement règne depuis le mois de mars. Pour les Français il est interdit de passer plus d’une heure dehors ou s'éloigner au-delà d’un kilomètre de sa maison, sinon on écope d’une amende...

 • Paul Marque Louvre
  Meet Paul Marque and a Soloist Dancers Life Today in Paris
  In Paris, social distancing rules have been in place since March. French people are forbidden to spend more than an hour outside or travelling more than one kilometre from their home. If they do eithe...

 • Carmen Helsinki
  En magisk föreställning av Carmen
  En helaftonsbalett i tre akter till musik av Georges Bizet hade premiär på Nationaloperan i Helsingfors i vår. Produktionen var norsk och koreografen var denna gång Liam Scarlett.Alla föreställningar ...

 • GöteborgsOperan
  Vad händer på våra operahus när världen stängs ner på grund av Covid-19? Katrín Hall, GöteborgsOperans Danskompanis konstnärliga chef om situationen i Göteborg
  Dansportalen har talat med Göteborgsoperans Danskompanis konstnärliga chef, Katrín Hall. Hon berättar att man i dessa dagar får använda all sin kreativitet för att hitta och nå publiken och att vara f...

 • Beyond GO mars 2020
  "Allt som man gör i en uppsättning, vare sig det är teater, dans eller något annat rör det sig om en relation med åskådarna"
  GöteborgsOperans Danskompani backar inte för utmaningar. Efter Sidi Larbi Cherkaouis ”Icon”, med 3,5 ton lera på scenen, och Damien Jalets ”Skid”, där golvet hade en lutning på 34˚, tar de sig nu an ä...

 • Balettpedagogtävlingen
  Många talanger i den nationella balettävlingen
  Den nationella balettävlingen hålls vartannat år av Balettpedagogernas förening i Helsingfors . Den alternerar med tävlingen Ung energi som också anordnas av föreningen. Skolornas intresse stort och ko...

 • Kuckel Foto Mats Bäcker
  Alexander Ekman, highly topical choreographer
  Well renowned choreographer Alexander Ekman , 36, has a voluminous luggage of successes in his baggage. When you open the case, they fly out of it. Eskapist which opened in the spring 2019 at the Stock...

 • Mats Eks "överbord", en del av dansprogrammet Kylián/Ek/Naharin med Kungliga Baletten. På bilden: Dmitry Zagrebinoch Daria Ivanova. Foto: Carl Thorborg
  I det vardagliga livet finns inga rörelser som ser ut som de Mats Ek skapar, men i rätt sammanhang, som på scenen ser det helt naturligt ut.
  Tre av världens främsta koreografer Jiří Kylián, Mats Ek och Ohad Naharin – för första gången tillsammans på Kungliga Operan – varav Mats Eks överbord (Woman with water) är en urpremiär.I en danssal h...

 • MarcoMasiariPDL2020
  I think it’s great to show contrasting sides of youth at Prix de Lausanne, to compete with different ways of dancing and the creative process
  Created in 1973 the Prix de Lausanne is an annual international competition for young dancers age 15-18. Its goal is to discover, promote and support the finest talents. More than 70 of the world's mo...

 • aska 2 Oskar
  Jag hade ingen aning om vad dansyrket var – trodde att det var ett ”gig” på Melodifestivalen
  Henrietta Wallberg, Oskar Landström och Philip Berlin är alla utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolans gymnasielinje i modern nutida dans.Tre dansare som efter avslutad utbildning varit verksamma ...

 • Mattheus Bäckström 1
  In the school your main focus is on the training. In the company your focus is on what you are doing on stage.
  Mattheus Bäckström started his ballet training at the Swedish National Ballet School in Gothenburg in 2011. Now on the brink of launching his professional career, he talks to Dansportalen about life a...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil