Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Glesbygdsliv med Norrdans. Foto Carl Thorborg

Glesbygdsliv med Norrdans. Foto Carl Thorborg

Dansens Hus säger JA till dansen!

STOCKHOLM: Med Nya manifest inleder Virve Sutinen sin presentation av höstsäsongen på Dansens Hus. Hon vill därmed bejaka alla sidor i den samtida dansen. Detta manifesteras i höstens första produktion Absolut dans (6-7/9), som visar på dansens olika ansikten. Inte mindre än tretton produktioner ges på stora scenen och fem på den lilla.

Cullbergbaletten i Plateau Effect. Foto Urban Jörén

Cullbergbaletten i Plateau Effect. Foto Urban Jörén

I Absolut dans möts Kenneth Kvarnströms subtila rörelseflöde och den energiska streetdansen hos gruppen Complete. Tove Sahlins skakande stand up ställs mot Kungliga Balettens tekniska skicklighet. I takt med utvecklingen och samhällsdebatten i omvärlden framförs politiskt medveten, socialt ansvarsfull och konstnärligt förnyad dans.

Hösten övriga program på stora scenen
Cullbergbaletten bjuder på Plateau Effect (18-24/9) av koreografen Jetta van Dinther, verksam i Amsterdam och Berlin men även i Stockholm. Efter The Way Things Go för två år sedan, tar sig Cullbergdansarna nu an ett nytt verk: en fusion av koreografi, ljus och ljud där dansarna rör sig som rotlösa i ett litet samhälle.

Mette Ingvartsen kommer från Danmark och arbetar för närvarande på en doktorsexamen vid Dans- och Cirkushögskolan, DOCH, i Stockholm. Hon presenterar ett verk, The Artificial Nature Project (27-28/9) som speglar människans relation till miljön. Från lugn till våldsamt kaos med neonljus, stormar, eld och flodvågor. Magiskt och uppfinningsrikt.

Company Sébastien Ramirez (4-5/10) består av en fransman från Tyskland med spansk-katalanska rötter, Sébastien Ramirez, och Honji Wang, född i Tyskland av koreanska föräldrar. Tillsammans ställer de frågan vem är jag, vad skiljer oss åt – vi är ju alla människor? Koreografiskt utgår de i Monchichi från sina erfarenheter av b-boying, hiphop och klassisk dans. 

2013 är jubileumsår för Stravinskijs och Nijinskijs Våroffer från 1913. Många nya versioner har skapats under årens lopp. Nu kommer Sveriges Pintus Lidberg och Jeanette Langert med var sin version, finstämt och humoristiskt respektive stilistiskt och intimt. (11-12/10).

Norrdans från Härnösand har som uppgift att turnea i Norrland med sina uppsättningar. Ett besök i Stockholm brukar dock kunna inflikas. Med två verk samlade under titeln Glesbygdsliv gästar de Dansens Hus (17/10). Mechanical Trio in a Hot Country och Most of the Day I'm Out har skapats av Yossi Berg och Oded Graf från Israel och Marcus Morau från det spanska kompaniet La Veronal har skapat ett verk de kallar Härnösand.

Wagneråret har uppmärksammats i många former. På Dansens Hus ger sångaren, dansaren och performancedivan Charlotte Engelkes tillsammans med, bland andra, lika mångsidige artisten Lindy Larsson och operasångerskan Ingrid Tobiasson sin egen hyllning!? till den omstridde/älskade mästaren, titel: All Is Devine (24+28/10).

Franske koreografen Jérôme Bell säger att teater handlar om att kunna se det du inte är van att se. Hans Disabled Theater (31/10) är ett samarbete med elva skådespelare med olika funktionsförutsättningar från Theater HORA i Zürich.

Vindhäxor. Foto Lesley Leslie Spinks

Vindhäxor. Foto Lesley Leslie Spinks

Vindhäxor är ett kompani som under många år berikat den svenska dansscenen. Dess ledare och eldsjäl är koreografen Eva Lundkvist, som den här gången presenterar verket Cheeta Running (8-9/11. Åter inspirerad av naturen, låter hon vildmarksvrålet väcka det glömda till liv.

Franska performancedrottningen Giselle Vienne blandar dockor med levande aktörer, blandar dans med teater. Hennes nya verk Pyre (14-15/11) ifrågasätter vårt sätt att tolka världen. Det blir ett spännande spel som utmanar våra sinnen och vår känsla av mening.

Carte Blanche är Norges nationella moderna danskompani. Nu har de engagerat den kinesiske koreografen Sang Jijia för att sätta upp sitt verk Not Here/Not Ever (27-28/11). Sang Jijia har erfarenheter från sitt arbete med William Forsythe. Han använder ny musik, ljus- och videokonst i ett vibrerande verk för elva dansare.

December inleds med gruppen Complete, som i Siri (11-14/12) fantasifullt och överraskande levererar energisk hiphop. Några av gruppens sju medlemmar har tidigare dansat med Bounce och i Benke Rydmans Svansjön.

Höstsäsongen på stora scenen avslutas med en ny sejour på en dryg månad av Cirkus Cirkör och deras succéföreställning Knitting Peace (27/12-2/2).

Olof Perssons Every Body, Volume II. Foto Hannes A Brandulv

Olof Perssons Every Body, Volume II. Foto Hannes A Brandulv

Lilla scenen
Sidney Leoni är ännu en fransman. Hans verk Herz (12-14/9) är en experimentell föreställning där han leker med fiktion och verklighet, där publiken blir delaktig och gränsen mellan dansare och betraktare suddas ut.

En återkommande gäst på Dansens Hus är Philippe Blanchard. Han fortsätter att fördjupa sig i identiteter tillsammans med de italienska bröderna Stifani i Original Copy (30/9-3/10). Nu frågar han: Att vi är unika och utbytbara på samma gång, vad gör det egentligen med vilka vi är?

Så till den oförtröttliga Cristina Caprioli. Hon är en av Sveriges mest uppskattade koreografer och har uppmärksammats internationellt. Bland annat har hon deltagit vid biennalen i Venedig. I hennes The Piece (15-18/10) blir det högläsning av poesi, stående, gungande, liggande, sittande – trögflytande och i all hast – mitt bland publiken.

Konstnären och koreografen Olof Persson och hans konstnärskollektiv bygger världar med ljus och ljud. Han har tidigare visat Every Body, Volume I. Nu kommer Volume II (5-7/11), en sinnlig helhetsupplevelse där ljudet av dansarnas rörelser skapar elektronisk musik.

Livekonstkollektivet MELO består av personer med bakgrund inom arkitektur, musik, konst och dans. I det nya verket Hollow (19-28/11) sammanflätar de konstuttryck och ger en hybrid av konsert, dansföreställning och installation med livemusik som pendlar mellan rock och stämningsfulla ljudlandskap – poetiskt, explosivt och avskalat. 

Övrig verksamhet
För barn och ungdom blir det skolföreställningar, höstlovsaktiviteter, söndagsbus.

Dialog är bland annat en serie samtal med Eva Lundkvist från Vindhäxor. Man anordnar också en danscirkel med föreställningar som följs av en träff då man samtalar om upplevelser och tankar. 

Danskvart anordnas som introduktion till en rad av höstens föreställningar och Meet the Artist är samtal med koreograferna som arrangeras efter en föreställning.

Dessutom blir det föreläsning med Mette Ingvartsen, utställning av Katarina McPherson, öppen visning av projektet ExChange South Africa-Sweden/sHe: KUHLISHA.

Drömgala på stora scenen 20 november
Clowner utan gränser avslutar sin Sverigeturné med en gala fylld av skratt, lek och kreativitet-

Anders Jörlén
27 aug 2013


 • RBS1
  Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
  ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

 • Helsinkigala1
  En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
  Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

 • PDL22 1
  Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
  Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

 • Here not here 1
  Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
  Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

 • Kungsbacka1
  Dans på högsta nivå
  Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

 • Nurejevs Svansjön1
  Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
  Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

 • Lana Maxxa
  Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
  Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

 • Transit1
  Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
  Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

 • Bella figura
  Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
  The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

 • Daria Ivanova
  Ett nytt Mariane Orlando stipendium utdelat
  Operans Balettklubbs pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats premiärdansaren vid Kungliga Baletten Daria Ivanova.

 • SAAGA 1
  Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer
  GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapad...

 • Linnar Looris
  Meet Linnar Looris Artistic Director of The Estonian National Opera
  Dansportalen has got an interview with Linnar Looris – Artistic Director since autumn 2019 for the The Estonian National Ballet.

 • Gala Korsaren
  Kungliga Operan rivstartar säsongen med balettgala.
  Äntligen, är vi många som säger. Den 17:e september slås portarna upp, dansen kan börja och det är inte vilken dans som helst. Ett unikt program med åtta verk, varav flera sällan sedda, utgör höstens ...

 • Nimrud
  Liselott Berg, om sina 42 år som fanbärare för dansen i Göteborg – hittills!
  Att det blev Göteborg var en slump. Men där blev hon kvar. 42 år senare brinner och jobbar hon lika engagerat för dansen på Sveriges framsida. Idag som biträdande och administrativ chef för GöteborgsO...

 • Swingle Stepping, Morgann Runacre-Temple, Year 11 students - 
  Whirling flying bodies with the Royal Ballet School
  Coordinating a performance for a ballet school of several hundred pupils to stringent Covid social distancing is a Herculean task but amazingly the Royal Ballet School pulled it off.

 • Vinnare Prix du Nord 2021
  Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare
  Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är sto...

 • Sonatra1
  Joseph Sturdy about Sonatra: I was interested to look at the classical technique, to awaken it and enjoy it
  When Joseph Sturdy was asked to choreograph a work for the Royal Swedish Ballet, he accepted the challenge with alacrity.‘I admired how Nicolas [Le Riche, Artistic Director] was trying to keep his dan...

 • Dansmuseet
  Dansmuseets utställning om Ballets Suédois är förlängd
  Dansmuseets intendent Erik Mattsson har tillbringat många timmar i museets arkiv med att läsa dagböcker, gå igenom alla fotografier och vända på varenda papperslapp som kunde vara av intresse för den ...

 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil