Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

 Mechanical Trio in a Hot Country med Norrdans. Foto Bengt Wanselius

Mechanical Trio in a Hot Country med Norrdans. Foto Bengt Wanselius

Norrdans: kulturgärning över vida vidder

Uppdraget för Norrdans är att förse landets fyra nordligaste län med modern dans. Åtta dansare stark sätter Norrdans därmed ett prydligt svenskt ansvarsrekord vad gäller antalet dansare per kvadratkilometer. Dansportalen var på plats när Norrdans gjorde en utflykt från sina hemmavidder och gästspelade på Dansens Hus.

Danschef sedan 2007 är Mira Helenius Martinsson. I en inledning till besöket i Stockholm framhöll hon som en ledstjärna att programmen skall vara olikartade säsongerna emellan.

En grundbult i dansvärlden är vikten av att dansarna får samarbeta med koreografer vid tillkomsten av dansverk.  Sedan 2007 har Norrdans haft ett dussin urpremiärer, bland dem Förvandlingar av Pontus Lidberg och Svansjön av Kajsa Giertz.

Dessutom har danschefen haft den förträffliga idén att ta upp två verk som inte spelats på alltför länge i landet: Mats Eks På Norrbotten och Per Jonssons Schakt. Det är kulturgärningar att vara tacksam för. Därvid har dansarna också fått fördjupa sig i betydande verk av särpräglade, svenska konstnärstemperament.

Norrdans är en internationell ensemble. De åtta dansarna kommer från åtta länder. Med två praktikanter ökar antalet länder till nio. De svenska dansarna är César Garcia och praktikanten Angelina Verroca. Sex av dansarna började 2012. Garcia har varit med sedan 2006. Därmed är han äldst i tjänst.

Norrdans har också kunnat gästspela såväl i Europa som Nord- och Sydamerika. Och i senaste numret av Dance Europe kunde Norrdans inhösta en vacker framgång: en engelsk danskritiker röstade fram Beautiful Beast av Thomas Noone som en av två bästa urpremiärer under säsongen. Noone driver en egen ensemble i Barcelona sedan 2001 och skapade verket för Norrdans i våras.

Norrdans ingår i Norrlands nätverk för musikteater och dans, och får stöd av Kulturrådet och Härnösands kommun. Härnösand är också hemmascen för Norrdans.

Ur Härnösand av Marcus Morau med Norrdans. Foto Bengt Wanselius

Ur Härnösand av Marcus Morau med Norrdans. Foto Bengt Wanselius

På Dansens Hus gav Norrdans programmet Glesbygdsliv som uruppfördes 11/10. Aftonen består av tre verk. Den stora nyheten är originalverket Härnösand av Marcus Morau.

Hur skapar man då världens första dansverk om en av Norrlands äldsta städer, grundad vid Ångermanälvens mynning 1585 av Johan III? Svaret innehåller en intressant bakgrund.

Den spanske koreografen Marcos Morau startade 2005 kompaniet La Veronal. 2008 inledde gruppen en dekalog, en kreativ forskningsresa om tio verk. Länder och städer fick därvid utgöra utgångspunkter. Suecia (2008-09) var första anhalt. Finland, Island och Köpenhamn har varit andra startpunkter. Norden har i hög utsträckning fungerat som kreativ mylla.

Vad är då speciellt med Härnösand? I staden huserar Sveriges enda curlinggymnasium. Sverige har stolta traditioner i sporten och vunnit OS- VM- och EM-guld. Därmed bestämde sig Marcos Morau för att skapa världens första curlingdansverk. Han har varit generös med att i programhäftet framhålla att verket skapats i samarbete med dansarna.

Hur ser då Härnösand ut som dansverk?
Scenografin har utformats som ett hörn i en ishockeyrink, komplett med sarg, skyddsglas och curlingmotiv målade på "isen". Höjdpunkten i verket är en guldmedaljutdelning mot slutet. Samtidigt som den pågår ägnar sig två av lagmedlemmarna (alla klädda i stiliserade landslagsdräkter inklusive sponsormärken) åt en rullande brottning på golvet.

Visst kan man undra vad pristagare funderar på när de, ofta i högtidlig givakt, står uppställda och väntar på belöningen för långvariga förberdelser. Här serveras ett kreativt svar: låt oss äntligen få fira riktigt fysiskt! Denna scen torde möta jubel i curlingens hemtrakter. Sak samma med okonventionella lekar med sopkvast och sten. För den oinvigde: curlingstenar kan väga upp till 20 kilo!

Härnösand innehåller flera fiffiga aspekter på livet i Norrland. Inklippta i ljudbandet är flera korta texter. Den sista lyder: "Det har regnat sedan i måndags". Till en början tyckte jag detta var ett ovanligt lamt, intetsägande slut på ett verk. Snart slog det mig dock: regnet kan i Norrland vara ett särskilt efterlängtat vårtecken, då den långa vinterns is och snö så småningom börjar ge vika. Ett vårtecken mer välkommet än en innevånare i södra Sverige nog kan göra sig en föreställning om.

Most of the Day I'm Out av Yossi Berg och Oded Graf. Foto Bengt Wanselius

Most of the Day I'm Out av Yossi Berg och Oded Graf. Foto Bengt Wanselius

Aftonen inleds av två korta verk av det prisbelönta israeliska koreografparet Yossi Berg och Oded Graf, för första gången presenterade i Sverige. Most of the Day I'm Out är en duett för herre och dam. Mechanical Trio in a Hot Country är en trio för två herrar och en dam.

Båda verken börjar i tystnad, rörelsesekvenserna är uppdelade i många korta stycken. Rörelserna är till stor del intressanta, men de många avbrotten gjorde på mig ett splittrat intryck. Kostymeringen är motsatsen till märkvärdig: kortärmade tröjor och mjuka långbyxor.

Desto tydligare framstår tanken med denna inledning: modern dans behöver inte vara något märkvärdigt. Det kan räcka så väl med man och kvinna som rör sig, i vardagliga kläder. Det är en utmärkt idé att ha ambitionen att utvecklas tillsammans med sin publik.

I programhäftet framhåller danschefen sin glädje över att ha fått se koreograferna i aktion tillsammans med dansarna. Berg och Graf "vet exakt vad de vill ha och har coachat våra dansare på detaljnivå".

Jag ser redan fram mot nästa års Norrdans.

Peter Bohlin
22 okt 2013


 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

 • Ekman Operan sep 2020
  Det var som om man blev ännu mer passionerad av att vara dansare bara för att man inte kunde ge föreställningar
  Dansportalen träffade dansarna Hampus Gauffin och Gabriel Barrenengoa vid Kungliga Baletten i ett samtal om pandemins konsekvenser och om det nya programmet på Operan av koreografen Alexander Ekman.De...

 • Agneta S
  Agneta Stjernlöf-Valcu: Du ska förmedla dansnotationen till dansare så att det blir en föreställning.
  Dansnotationens syfte är inte bara att bevara något som passerat utan först och främst att ge möjlighet till återskapande. En videofilmning är alltid en tolkning av ett koreografiskt verk.Oavsett om a...

 • COW1
  Nationaloperans säsongöppning med en mycket fräsch COW av Alexander Ekman.
  Höstens första danspremiär vid Nationaloperan i Helsingfors hälsades mycket välkommen av premiärpubliken på lördag kväll. Alexander Ekmans COW visade sig vara den energiska laddning som behövs just nu...

 • SHIFT I CACTI
  Höststart på Kungliga Operan – urpremiär av Alexander Ekman
  Den 26 september slår Kungliga Operan åter upp dörrarna för en ny säsong med två premiärer, först ut är Alexander Ekmans SHIFT | CACTI. Därmed flyttas säsongsstarten fram vilket innebär att premiären ...

 • Oscar Salomonsson
  Oscar Salomonsson, premiärdansare – Det udda och uttrycksfullas mästare
  Oscar är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och anställdes vid baletten 1997. Mellan 2004 och 2007 dansade han i Madrid, Spanien.Han återvände till Stockholm och fick utmärkelsen Årets dansare...

 • SigridYAGP
  Om finalen som ställdes in och Sigrids drivkraft, engagemang och hårda arbete
  Sigrid Åberg är 13 år och går Alhanko Academy of Ballet i Stockholm. I höstas var hon i Cattolica, Italien och tävlade i Youth American Grand Prix.I vår skulle hon egentligen åkt till New York för att...

 • LesBalletSuedois
  There is no lack of creativity in the house. We just work in different ways.”
  Nicolas Le Riche – Ballet director of Royal Swedish Ballet – gives Dansportalen an update on the current situation of the company and informs about the plans for the future.Upon arrival of Covid-19 Ro...

 • Paul Marque Le Louvre
  Scènes de la vie confinée de Paul Marque
  A Paris, le confinement règne depuis le mois de mars. Pour les Français il est interdit de passer plus d’une heure dehors ou s'éloigner au-delà d’un kilomètre de sa maison, sinon on écope d’une amende...

 • Paul Marque Louvre
  Meet Paul Marque and a Soloist Dancers Life Today in Paris
  In Paris, social distancing rules have been in place since March. French people are forbidden to spend more than an hour outside or travelling more than one kilometre from their home. If they do eithe...

 • Carmen Helsinki
  En magisk föreställning av Carmen
  En helaftonsbalett i tre akter till musik av Georges Bizet hade premiär på Nationaloperan i Helsingfors i vår. Produktionen var norsk och koreografen var denna gång Liam Scarlett.Alla föreställningar ...

 • GöteborgsOperan
  Vad händer på våra operahus när världen stängs ner på grund av Covid-19? Katrín Hall, GöteborgsOperans Danskompanis konstnärliga chef om situationen i Göteborg
  Dansportalen har talat med Göteborgsoperans Danskompanis konstnärliga chef, Katrín Hall. Hon berättar att man i dessa dagar får använda all sin kreativitet för att hitta och nå publiken och att vara f...

 • Beyond GO mars 2020
  "Allt som man gör i en uppsättning, vare sig det är teater, dans eller något annat rör det sig om en relation med åskådarna"
  GöteborgsOperans Danskompani backar inte för utmaningar. Efter Sidi Larbi Cherkaouis ”Icon”, med 3,5 ton lera på scenen, och Damien Jalets ”Skid”, där golvet hade en lutning på 34˚, tar de sig nu an ä...

 • Balettpedagogtävlingen
  Många talanger i den nationella balettävlingen
  Den nationella balettävlingen hålls vartannat år av Balettpedagogernas förening i Helsingfors . Den alternerar med tävlingen Ung energi som också anordnas av föreningen. Skolornas intresse stort och ko...

 • Kuckel Foto Mats Bäcker
  Alexander Ekman, highly topical choreographer
  Well renowned choreographer Alexander Ekman , 36, has a voluminous luggage of successes in his baggage. When you open the case, they fly out of it. Eskapist which opened in the spring 2019 at the Stock...

 • Mats Eks "överbord", en del av dansprogrammet Kylián/Ek/Naharin med Kungliga Baletten. På bilden: Dmitry Zagrebinoch Daria Ivanova. Foto: Carl Thorborg
  I det vardagliga livet finns inga rörelser som ser ut som de Mats Ek skapar, men i rätt sammanhang, som på scenen ser det helt naturligt ut.
  Tre av världens främsta koreografer Jiří Kylián, Mats Ek och Ohad Naharin – för första gången tillsammans på Kungliga Operan – varav Mats Eks överbord (Woman with water) är en urpremiär.I en danssal h...

 • MarcoMasiariPDL2020
  I think it’s great to show contrasting sides of youth at Prix de Lausanne, to compete with different ways of dancing and the creative process
  Created in 1973 the Prix de Lausanne is an annual international competition for young dancers age 15-18. Its goal is to discover, promote and support the finest talents. More than 70 of the world's mo...

 • aska 2 Oskar
  Jag hade ingen aning om vad dansyrket var – trodde att det var ett ”gig” på Melodifestivalen
  Henrietta Wallberg, Oskar Landström och Philip Berlin är alla utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolans gymnasielinje i modern nutida dans.Tre dansare som efter avslutad utbildning varit verksamma ...

 • Mattheus Bäckström 1
  In the school your main focus is on the training. In the company your focus is on what you are doing on stage.
  Mattheus Bäckström started his ballet training at the Swedish National Ballet School in Gothenburg in 2011. Now on the brink of launching his professional career, he talks to Dansportalen about life a...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil