Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

En showstopper är numret med "be yourself". Kevin Haugan och Thomas Kvamme Urnes. Foto John Andresen

En showstopper är numret med "be yourself". Kevin Haugan och Thomas Kvamme Urnes. Foto John Andresen

Billy Elliot i Oslo sålde 25 000 biljetter i förköp

OSLO: Billy Elliot the Musical spelas nu för första gången i Norden. Showen är översatt till norska – en östoslodialekt – som bäst motsvarar den nordengelska dialekt som Londonversionen använder. Huvudrollen spelas i Oslo av Kevin Haugan, 12 år, som är scenvan från andra produktioner i Norge.

”Kevin Haugan som spelar huvudrollen i Oslo, har tränat på den rollen i ett år. I London tränade man i två-tre år före premiären. Vi hade rätt pojke för rollen som Billy och därefter fick vi som första produktionsbolag i Europa utanför England, kontraktet för att sätta upp musikalen i Oslo”, säger Andrea Volsdal Skirbekk på produktionsbolaget Scenekvelder.

Oslos Billy Elliot är Kevin Haugan, 12 år. Foto Cristian Hillbom

Oslos Billy Elliot är Kevin Haugan, 12 år. Foto Cristian Hillbom

”Att sjunga har jag gjort länge och jag har lyssnat till den engelska versionen på Youtube,” säger Kevin Haugan till Dansportalen efter premiären. Sjungandet finns även inom familjen där både mor och far sjunger professionellt på olika scener i Norge.

”När jag stod på scenen såg jag inte publiken, men när belysningen slogs på vid applådtacket såg jag plötsligt tusentals åskådare, det var väldigt roligt.”

Efter numret "electric dance" så ville aldrig applåderna ta slut, hur kändes det?

”Det var jätteroligt! Jag såg föreställningen två gånger i London för ett år sedan och i somras. När jag såg deras scenbilder tog jag dem till mig för att få inspiration.”

Hur orkar du hålla det höga tempot genom hela föreställningen?

”Jag får så mycket extra energi av att stå på scenen – och i morgon står jag på scenen igen med ett nytt lag”, säger Kevin med ett stort leende till Dansportalen.

”Vi har arbetat med Kevin i tidigare produktioner som Pippi Långstrump och Dyrene i Hakkebakkeskogen. Så han är en erfaren aktör trots sina 12 år.”

Den andre som alternerar (är understudy) i Billy-rollen var även med i Pippi Långstrump och den tredje fann man på en audition.

”Vi spelar i första hand fram till jul och förhoppningsvis får vi spela den även efter nyår. Billy spelas 4-5 gånger i veckan med dubbla föreställningar på lördagar," säger Andrea Volsdal Skirbekk på produktionsbolaget Scenekvelder.

Billy Elliot the Musical ges på klassisk mark i Oslo, nämligen den scen som var Den Norske Operas i många år innan man flyttade ut till det nya världsberömda Operahuset. Nu heter scenen Folkteateret – som den gjorde innan operan flyttade in.

Applådtacket med hela ensemblen på premiären. Publiken stod upp och applåderade. Foto Cristian Hillbom (För större bild - klicka på bilden)Förstora bilden

Applådtacket med hela ensemblen på premiären. Publiken stod upp och applåderade. Foto Cristian Hillbom (För större bild - klicka på bilden)

”Det har gått kämpebra – vi har redan sålt 25 000 biljetter i förköp före premiären. På de genrep vi hade i veckan fick vi stående applåder och folk var verkligen i extas efter showen. Till idag har vi sålt 35 000 biljetter," säger Andrea Volsdal Skirbekk.

I originalshowen talar man en nordengelsk arbetardialekt, hur får man det att låta på norska? Man har valt en östoslodialekt, som påminner om en arbetardialekt.

I östoslodialekten använder man tjocka L, t ex balett uttalas med betoning på L. Den mest kända refrängen i showen är ”be yourself” som skulle översättas till ”vær deg selv”, som på dialekt blir ”vær deg sjøl”…

För att förtydliga Margaret Thatchers betydelse i showen har man valt att berätta om händelserna vid gruvstrejken i norra England på ett mer tydligt sätt än vad som behöver göras i England.

Men den norska publiken vet ganska mycket om Järnkvinnan Margaret Thatcher, därför är det möjligt att göra julscenen som den spelas i London.

”Kose er nu i kväll,” säger Andrea Volsdal Skirbekk till Dansportalen innan shown börjar.

De tre Michael: Fr v Sebastian Hassfjell, Thomas Kvamme Urnes (premiärkvällens Michael, se även topp-bilden!) och Marcus Malling Breen. Foto Cristian Hillbom

De tre Michael: Fr v Sebastian Hassfjell, Thomas Kvamme Urnes (premiärkvällens Michael, se även topp-bilden!) och Marcus Malling Breen. Foto Cristian Hillbom

Dansportalen fick chans att tala med en av dem som ska spela rollen som Billys vän Michael. Sebastian Hassfjell, 13 år, berättar att han repeterat showen i sex månader. Han har spelat barnteater sedan han var sju år, bland annat i Ronja Rövardotter. I fjol medverkade han i Oliver på Oslo Nye Teater.

Mamma inflikar: ”Jag har även en 4-åring hemma som börjar tala ett lite mer fult språk eftersom han hör på när Sebastian tränar på rollen hemma. Det är många ord som är lite fräcka…”

Sebastian spelar ca två föreställningar i veckan, han ingår i ett lag av tre pojkar som gör rollen som Michael.

”Ja den här rollen som Michael är verkligen annorlunda!”, säger Thomas Kvamme Urnes med ett skratt. Han gjorde Michael-rollen på premiärkvällen. 

”Jag måste tänka mig in i rollen för att vara en Michael som bl a sätter på sig kjolar och sminkar sig. Men det är väldig roligt för han är väldigt intressant att spela. Han är annorlunda på så sätt att han är helt fri,” säger Thomas Kvamme Urnes.

”Jag måste göra en roll som är helt ovan för mig i vardagen, och de senaste två veckorna har jag noterat hur både Marcus och Thomas har utvecklat rollen,” säger Sebastian Hassfjell som alternerar med de två andra i rollen som Michael.

De tre Debbie: Julie Winther-Larsen, Nora Bratfors och Katarina Petrovic (premiärkvällens Debbie). Foto Cristian Hillbom

De tre Debbie: Julie Winther-Larsen, Nora Bratfors och Katarina Petrovic (premiärkvällens Debbie). Foto Cristian Hillbom

Många musikaler har uppnått status som klassiker och satts upp över hela världen på olika teaterhus. I motsatts till operaverk har många musikaler blivit uppförda på ett sätt som mycket liknar originaluppsättningen. Det är också en trygghet för produktionsledningen som kan luta sig mot en redan framgångsrik version och därmed också hoppas på att publiken ska uppskatta den lokala versionen.

Teaterföreställningar sätts upp efter ett helt annat manér. Där eftersträvar både teaterproducenter och regissörer en helt egen tolkning av en pjäs. Publiken förväntar sig också att man har skapat något nytt av en känd teaterpjäs.

I Norge ville man satsa på att göra en egen version av musikalen, dvs inte en kopia av originalversionen. Att få med sig rättighetsinnehavare och få dem att lita på att man ändå följer andan i själva showen. Som första teaterproduktionsbolag fick man den tillåtelsen från London och den norske producenten Scenekvelder tog den uppgiften på stort allvar.

F d Kulturminister Åse Kleveland med Magda och Anna på premiärkvällen. Foto Cristian Hillbom

F d Kulturminister Åse Kleveland med Magda och Anna på premiärkvällen. Foto Cristian Hillbom

Musikalen Billy Elliot kräver en stor ensemble, duktiga solister, skådespelare/sångare på en hög nivå och en stor orkester för att uppfyllla den sceniska potentialen.

I London har Billy Elliot the Musical spelats i mer än nio år. Elton John skrev all musik och Lee Hall alla sångtexter och dramatiserade det hela för teaterscenen. Musikalen bygger på filmen Billy Elliot, som var en stor filmframgång, både i Storbritannien och var den än visats.

Billy Elliot växer upp under tunga förhållanden i Norra England på mitten av 1980-talet. Landet står inför stora kriser och kolgruvorna gör stora förluster. Billys framtidsutsikter är ganska mörka. Trots det kan han inte låta bli att drömma sig bort till en helt annan värld. Det möter på motstånd både från familjen och omgivningen. Moralen i stycket kan ses som att bara genom hårt och målinriktat arbete kan vi visa vilken potential vi bär omkring på.

Underhållningsindustrin handlar idag om att lyckas, genom exponeringar i talangshower och på annat sätt. Billy Elliot visar att det inte finns genvägar för dem som vill nå framgång inom konstnärliga yrken.

Cristian Hillbom
9 okt 2014


  • En slags Berlin 
    Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
    I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

  • Peter Pan & Wendy
    Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
    Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

  • Grand Hotel GöteborgsOperan 
    Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
    Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

  • Virpi Pakkinen trio
    Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
    Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

  • ProDance 2023
    För dansens skull dansas Pro Dance galan
    Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

  • Julia & Romeo 1
    Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
    10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

  • Touched GO 1
    Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
    Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

  • OBK Mats Ek
    Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
    Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

  • PrixduNord2023
    Nordens största danstävling lockade 44 dansare
    Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

  • Affinity Operan
    Young choreographers en bra plattform för nya idéer
    En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

  • Defile Hommage a Patrick Dupond
    Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
    Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

  • Svansjön Helsingfors M Onne
    Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
    Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

  • Cacti Alexander Ekman 
    Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
    The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

  • AlexanderMockrichPDL2023
    Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
    Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

  • 12+ songs 1
    12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
    Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

  • Kungliga Baletten Cacti
    Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
    Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

  • Ecole de danse 1ere filles
    Stor uppvisning av École de Danse
    ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

  • Woo Mitsumori
    Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
    Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

  • Johannes Öhman
    ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
    Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

  • Killdag KSB
    Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
    På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

  • 10 nya dansare Operan
    Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
    Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
    »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

  • Balanchine Themes and variations
    Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
    The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

  • Luca Masala Princess Grace
    The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
    Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

  • Julia - Abigail Sheppard
    Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
    John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

  • Hammer 1
    Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
    Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

  • GO 8 nya dansare 2022
    Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
    Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
    GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

  • Dansmuseet Nurejev 1
    Passion på Dansmuseet
    Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

  • Last Boy Left
    Dansfest i nord målar med bred pensel
    Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

  • Cabaret1 GO
    Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
    Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

  • Vortex10
    Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
    Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil