Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Viktor Caudron, 13 år, och Steven Michel i Victor på Dansens Hus. Foto Phile Deprez

Viktor Caudron, 13 år, och Steven Michel i Victor på Dansens Hus. Foto Phile Deprez

70 föreställningar – Dansens mångfald imponerar

STOCKHOLM: Denna novembermånad är dansaktiviteten stor på många spelplatser i Stockholmsområdet.

Dansportalen har räknat till inte mindre än 70 föreställningar/program i november av 25 olika produktioner på 11 scener, samt en installation. Enbart under perioden 1-9 november ges 27 föreställningar. Säkert har vi missat något.

Dans på television – äntligen!
Tre timmar och tjugo minuter varade Sveriges Televisions årliga danskväll för 2014. Den visades i SVT 2 på Allhelgonadagen. Det mäktigaste konstnärliga verket var From Sammy with Love, som framstod som ett litet mästerverk när det spelades på Stockholms stadsteater. Jonna Nordenskiöld stod för manus och regi i en föreställning som blev en sådan publiksuccé att den flyttades upp till den stora scenen från den lilla scenen, där den hade premiär i august 2012. Bengt Wennehorsts utmärkta tv-regi gjorde rättvisa åt verket.

Karl Dyall och Rennie Mirro spelade båda Sammy Davis Junior och alla andra roller som behövdes. Och som de steppade, sjöng, agerade, dansade och flängde runt i Sven Haraldssons fyndiga flytt- och kombinationsbara scenografi! Storartad underhållning mot bister, rasistisk verklighetsbakgrund

Se vidare Anders Jörléns artikel om föreställningen ...

Kenneth Kvarnströn Co: övre raden fr v Sophie Augot, Richard Cilli, Robert Malmborg och Pär Andersson. Undre raden Jonas Nordberg, Jyrki Kasper och Misa Lommi. Foto Mats Bäcker

Kenneth Kvarnströn Co: övre raden fr v Sophie Augot, Richard Cilli, Robert Malmborg och Pär Andersson. Undre raden Jonas Nordberg, Jyrki Kasper och Misa Lommi. Foto Mats Bäcker

En annan höjdpunkt under danskvällen var den välgjorda dokumentären Kenneth Kvarnström – ett danskompani kommer till. Kvarnström är sedan 2013 Kulturhusets/Stadsteaterns förste danschef och har där startat en ensemble med sex dansare.

För mig var återseendets glädje stor i scenerna med Kvarnström och den förstklassige lutenisten Jonas Nordberg. Jag hoppas så att deras samarbete Sofa(r) kan återkomma på repertoaren: ett i alla delar begåvat, generöst, tankeväckande och avspänt stycke musik och rörelse, där ingående samtal de tu emellan gick ut på att de lyssnade på varandra och svarade uppriktigt på varandras frågor. Grundtemat var döden. Uppbyggligt!

Vem dansar?
Under danskvällen visades också fem kortfilmer av sinsemellan mycket olikartad karaktär. Jag försökte via nätet ta reda på vilka de härliga dansarna var i Sigge Modighs Svansjön. Inte lyckades jag med det. Och här kommer en anmärkning: När man i televisionen visar filmer som spelats in för jättestor biografduk kan det vara näst intill omöjligt att läsa eftertexter. Om produktionsfakta åtminstone kunde finnas på SVT:s hemsida, det borde väl ändå inte vara så svårt?

Och när jag ändå håller på: Alltför ofta saknas dansares namn i programblad, bildtexter, affischer och annat informationsmaterial. Det är väl inte bara jag som vill veta vad artister heter? Vad säger Teaterförbundet?

När jag råkade träffa på Sigge Modigh själv kunde han ge mig dansarnas namn: David Lagerqvist (som nu dansar i baletten på Grand Théâtre de Genève) och Renata Simon, ungersk dansös som kan ses med Virpi Pahkinen i Volti subito senare nu i november.

Sandra Medina framträder på Danscentrum 13 och 14 novenber. Foto Danscentrum

Sandra Medina framträder på Danscentrum 13 och 14 novenber. Foto Danscentrum

Nya idéer på Danscentrum Stockholm
Introkväll kallar Danscentrum ett lovvärt initiativ där dansare och koreografer ges möjlighet att i stora studion på Jungfrugatan under avspända former testa idéer och presentera nya projekt.

29 oktober visades delar av fyra pågående arbeten. Hui-Han Hu Gustavsson arbetar på ett verk med utgångspunkt från taiwanesisk kultur. Där kombinerar dansösen element från modern dans och kinesisk, som till exempel traditionella kostymer med jättelånga ärmar.

Satoshi Kudo, utbildad i Japan, undersöker vad som händer med tyngd, rörelseriktning och energi i tillstånd där en stående, rak kropp börjar tappa balansen. Dansören, som nu arbetar tillsammans med Moa Westerlund, viasde flera intressanta förlängningar av rörelse som på så sätt till en början är framtvingad.

Janessa Clark arbetar med idéer hon gett namnet Flaskpost. Insamlade texter bearbetas i form av en sorts transmission (överföring) där både vokalisering och fysikalisering ingår. Systemet verkar fungera mycket kreativt: med ett par regler leder en given början vidare i ett spel som liksom får ett eget liv.

Lisen Ellard och Tea Harryson utgår från hästars rörelser, karaktärer och egenskaper. Det ska bli spännande att se ett färdigt resultat. Hästen har till exempel den inistinkten att inte försvara sig om den blir anfallen. I stället springer den därifrån, hem om den har något hem. Man kan leka med tanken på hur världshistorien sett ut om människor varit lika kloka.

I den klassiska baletten finns det faktiskt ett verk där en häst har huvudrollen: Den lilla puckelryggiga hästen hade urpremiär i S:t Petersburg 1864. Baletten blen mycket populär  och dansas i Ryssland både i en traditionell form och som modern balett med nykomponerad musik.

(Baletten visades vid Kirovbalettens gästspel i Stockholm 2012)

Entrén till Introkvällar är fri. Danscentrum Stockholm arrangerar också en årlig nationell utbudsdag, kallad Dansmässa, på Dieselverkstaden i Nacka. Nästa tillfälle: 30 januari 2015. Utmärkt tillfälle att bekanta sig med dansen utanför institutionerna!

Dansens Hus
Under en vecka gästspelade Arts centre CAMPO från Ghent i Belgien med två föreställningar, en med många medverkande, en med blott två. På CAMPO skapar man föreställningar med barn och vuxna i samarbete.

Det mindre verket heter Victor. Till gregoriansk körsång, omväxlande med tystnad, rör sig en vuxen man och en trettonårspojke i huvudsak m-y-c-k-e-t långsamt. Typrörelse: Pojken hoppar upp på mannen, som för honom runt sig i en sekvens som har drag av en jitterbuggfigur i ultrarapid.

Koreografi? Dans? Jag skulle nog i detta fall föredra uttrycket akrobatiskt pararbete.

Passion of Christ – Från vänster: Anna Gordh Humlesjö, Rozita Auer med Carolina Larsson i knät, Christina Olofsson och Maximo Martin.

Passion of Christ – Från vänster: Anna Gordh Humlesjö, Rozita Auer med Carolina Larsson i knät, Christina Olofsson och Maximo Martin.

Dans i kyrkan
Den religiösa dansen har en lång, fascinerande och dynamisk historia. Det händer att man kan få se sådan dans även i Stockholm. Ett sådant tillfälle erbjöds i Gustaf Vasa kyrka söndagen efter Alla helgons dag.

Efter prästen Åke Nordströms inledning framfördes en liturgiskt duett av Carolina Larsson och Maximo Martin, till musik av Philip Glass framförd på piano av kyrkans kantor Lars Fredén. Musikens minimalism motsvarades av dansarna med ytterligt väl behärskad kroppskontroll, där minsta huvudrörelse fick en innebörd.

Prästens välformulerade predikan handlade denna dag, naturligt nog, om sorg – men också om vikten av att hålla två tankar i huvudet samtidigt, och om vikten av att inte låta en enda känsla utestänga andra. Sorg och glädje hör ihop, som två händer. 

I en gruppdans till Peter Gabriels Passion of Christ gestaltades detta tema av fem svartklädda dansare, bland annat i en scen där långsam slöjdans övergick i rörelser av frenetisk karaktär.

Gustaf Vasa kyrkas altaruppsats, av Burchard Precht (1651-1738), är Sveriges största skulpturverk i barockstil (usrpungligen gjort för Uppsala domkyrka 1728). En höjdpunkt i dansstycket, framför detta altare, var en stiliserad gruppversion av Michelangelos Pietà. Koreografi: Rozita Auer i samarbete med dansarna.

"Låten barnen komma till mig" är en vacker pasage i Bibeln. Dansen slutade med att en vitklädd liten flicka (fem och ett halvt år) inbjöds att ställa sig på ett litet podium och lyfta armarna mot himlen.

Dansen välsignades av prästen med ett Amen. Ett ord kan betyda så mycket.

Peter Bohlin
6 nov 2014


 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil