Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Viktor Caudron, 13 år, och Steven Michel i Victor på Dansens Hus. Foto Phile Deprez

Viktor Caudron, 13 år, och Steven Michel i Victor på Dansens Hus. Foto Phile Deprez

70 föreställningar – Dansens mångfald imponerar

STOCKHOLM: Denna novembermånad är dansaktiviteten stor på många spelplatser i Stockholmsområdet.

Dansportalen har räknat till inte mindre än 70 föreställningar/program i november av 25 olika produktioner på 11 scener, samt en installation. Enbart under perioden 1-9 november ges 27 föreställningar. Säkert har vi missat något.

Dans på television – äntligen!
Tre timmar och tjugo minuter varade Sveriges Televisions årliga danskväll för 2014. Den visades i SVT 2 på Allhelgonadagen. Det mäktigaste konstnärliga verket var From Sammy with Love, som framstod som ett litet mästerverk när det spelades på Stockholms stadsteater. Jonna Nordenskiöld stod för manus och regi i en föreställning som blev en sådan publiksuccé att den flyttades upp till den stora scenen från den lilla scenen, där den hade premiär i august 2012. Bengt Wennehorsts utmärkta tv-regi gjorde rättvisa åt verket.

Karl Dyall och Rennie Mirro spelade båda Sammy Davis Junior och alla andra roller som behövdes. Och som de steppade, sjöng, agerade, dansade och flängde runt i Sven Haraldssons fyndiga flytt- och kombinationsbara scenografi! Storartad underhållning mot bister, rasistisk verklighetsbakgrund

Se vidare Anders Jörléns artikel om föreställningen ...

Kenneth Kvarnströn Co: övre raden fr v Sophie Augot, Richard Cilli, Robert Malmborg och Pär Andersson. Undre raden Jonas Nordberg, Jyrki Kasper och Misa Lommi. Foto Mats Bäcker

Kenneth Kvarnströn Co: övre raden fr v Sophie Augot, Richard Cilli, Robert Malmborg och Pär Andersson. Undre raden Jonas Nordberg, Jyrki Kasper och Misa Lommi. Foto Mats Bäcker

En annan höjdpunkt under danskvällen var den välgjorda dokumentären Kenneth Kvarnström – ett danskompani kommer till. Kvarnström är sedan 2013 Kulturhusets/Stadsteaterns förste danschef och har där startat en ensemble med sex dansare.

För mig var återseendets glädje stor i scenerna med Kvarnström och den förstklassige lutenisten Jonas Nordberg. Jag hoppas så att deras samarbete Sofa(r) kan återkomma på repertoaren: ett i alla delar begåvat, generöst, tankeväckande och avspänt stycke musik och rörelse, där ingående samtal de tu emellan gick ut på att de lyssnade på varandra och svarade uppriktigt på varandras frågor. Grundtemat var döden. Uppbyggligt!

Vem dansar?
Under danskvällen visades också fem kortfilmer av sinsemellan mycket olikartad karaktär. Jag försökte via nätet ta reda på vilka de härliga dansarna var i Sigge Modighs Svansjön. Inte lyckades jag med det. Och här kommer en anmärkning: När man i televisionen visar filmer som spelats in för jättestor biografduk kan det vara näst intill omöjligt att läsa eftertexter. Om produktionsfakta åtminstone kunde finnas på SVT:s hemsida, det borde väl ändå inte vara så svårt?

Och när jag ändå håller på: Alltför ofta saknas dansares namn i programblad, bildtexter, affischer och annat informationsmaterial. Det är väl inte bara jag som vill veta vad artister heter? Vad säger Teaterförbundet?

När jag råkade träffa på Sigge Modigh själv kunde han ge mig dansarnas namn: David Lagerqvist (som nu dansar i baletten på Grand Théâtre de Genève) och Renata Simon, ungersk dansös som kan ses med Virpi Pahkinen i Volti subito senare nu i november.

Sandra Medina framträder på Danscentrum 13 och 14 novenber. Foto Danscentrum

Sandra Medina framträder på Danscentrum 13 och 14 novenber. Foto Danscentrum

Nya idéer på Danscentrum Stockholm
Introkväll kallar Danscentrum ett lovvärt initiativ där dansare och koreografer ges möjlighet att i stora studion på Jungfrugatan under avspända former testa idéer och presentera nya projekt.

29 oktober visades delar av fyra pågående arbeten. Hui-Han Hu Gustavsson arbetar på ett verk med utgångspunkt från taiwanesisk kultur. Där kombinerar dansösen element från modern dans och kinesisk, som till exempel traditionella kostymer med jättelånga ärmar.

Satoshi Kudo, utbildad i Japan, undersöker vad som händer med tyngd, rörelseriktning och energi i tillstånd där en stående, rak kropp börjar tappa balansen. Dansören, som nu arbetar tillsammans med Moa Westerlund, viasde flera intressanta förlängningar av rörelse som på så sätt till en början är framtvingad.

Janessa Clark arbetar med idéer hon gett namnet Flaskpost. Insamlade texter bearbetas i form av en sorts transmission (överföring) där både vokalisering och fysikalisering ingår. Systemet verkar fungera mycket kreativt: med ett par regler leder en given början vidare i ett spel som liksom får ett eget liv.

Lisen Ellard och Tea Harryson utgår från hästars rörelser, karaktärer och egenskaper. Det ska bli spännande att se ett färdigt resultat. Hästen har till exempel den inistinkten att inte försvara sig om den blir anfallen. I stället springer den därifrån, hem om den har något hem. Man kan leka med tanken på hur världshistorien sett ut om människor varit lika kloka.

I den klassiska baletten finns det faktiskt ett verk där en häst har huvudrollen: Den lilla puckelryggiga hästen hade urpremiär i S:t Petersburg 1864. Baletten blen mycket populär  och dansas i Ryssland både i en traditionell form och som modern balett med nykomponerad musik.

(Baletten visades vid Kirovbalettens gästspel i Stockholm 2012)

Entrén till Introkvällar är fri. Danscentrum Stockholm arrangerar också en årlig nationell utbudsdag, kallad Dansmässa, på Dieselverkstaden i Nacka. Nästa tillfälle: 30 januari 2015. Utmärkt tillfälle att bekanta sig med dansen utanför institutionerna!

Dansens Hus
Under en vecka gästspelade Arts centre CAMPO från Ghent i Belgien med två föreställningar, en med många medverkande, en med blott två. På CAMPO skapar man föreställningar med barn och vuxna i samarbete.

Det mindre verket heter Victor. Till gregoriansk körsång, omväxlande med tystnad, rör sig en vuxen man och en trettonårspojke i huvudsak m-y-c-k-e-t långsamt. Typrörelse: Pojken hoppar upp på mannen, som för honom runt sig i en sekvens som har drag av en jitterbuggfigur i ultrarapid.

Koreografi? Dans? Jag skulle nog i detta fall föredra uttrycket akrobatiskt pararbete.

Passion of Christ – Från vänster: Anna Gordh Humlesjö, Rozita Auer med Carolina Larsson i knät, Christina Olofsson och Maximo Martin.

Passion of Christ – Från vänster: Anna Gordh Humlesjö, Rozita Auer med Carolina Larsson i knät, Christina Olofsson och Maximo Martin.

Dans i kyrkan
Den religiösa dansen har en lång, fascinerande och dynamisk historia. Det händer att man kan få se sådan dans även i Stockholm. Ett sådant tillfälle erbjöds i Gustaf Vasa kyrka söndagen efter Alla helgons dag.

Efter prästen Åke Nordströms inledning framfördes en liturgiskt duett av Carolina Larsson och Maximo Martin, till musik av Philip Glass framförd på piano av kyrkans kantor Lars Fredén. Musikens minimalism motsvarades av dansarna med ytterligt väl behärskad kroppskontroll, där minsta huvudrörelse fick en innebörd.

Prästens välformulerade predikan handlade denna dag, naturligt nog, om sorg – men också om vikten av att hålla två tankar i huvudet samtidigt, och om vikten av att inte låta en enda känsla utestänga andra. Sorg och glädje hör ihop, som två händer. 

I en gruppdans till Peter Gabriels Passion of Christ gestaltades detta tema av fem svartklädda dansare, bland annat i en scen där långsam slöjdans övergick i rörelser av frenetisk karaktär.

Gustaf Vasa kyrkas altaruppsats, av Burchard Precht (1651-1738), är Sveriges största skulpturverk i barockstil (usrpungligen gjort för Uppsala domkyrka 1728). En höjdpunkt i dansstycket, framför detta altare, var en stiliserad gruppversion av Michelangelos Pietà. Koreografi: Rozita Auer i samarbete med dansarna.

"Låten barnen komma till mig" är en vacker pasage i Bibeln. Dansen slutade med att en vitklädd liten flicka (fem och ett halvt år) inbjöds att ställa sig på ett litet podium och lyfta armarna mot himlen.

Dansen välsignades av prästen med ett Amen. Ett ord kan betyda så mycket.

Peter Bohlin
6 nov 2014


 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

 • Ekman Operan sep 2020
  Det var som om man blev ännu mer passionerad av att vara dansare bara för att man inte kunde ge föreställningar
  Dansportalen träffade dansarna Hampus Gauffin och Gabriel Barrenengoa vid Kungliga Baletten i ett samtal om pandemins konsekvenser och om det nya programmet på Operan av koreografen Alexander Ekman.De...

 • Agneta S
  Agneta Stjernlöf-Valcu: Du ska förmedla dansnotationen till dansare så att det blir en föreställning.
  Dansnotationens syfte är inte bara att bevara något som passerat utan först och främst att ge möjlighet till återskapande. En videofilmning är alltid en tolkning av ett koreografiskt verk.Oavsett om a...

 • COW1
  Nationaloperans säsongöppning med en mycket fräsch COW av Alexander Ekman.
  Höstens första danspremiär vid Nationaloperan i Helsingfors hälsades mycket välkommen av premiärpubliken på lördag kväll. Alexander Ekmans COW visade sig vara den energiska laddning som behövs just nu...

 • SHIFT I CACTI
  Höststart på Kungliga Operan – urpremiär av Alexander Ekman
  Den 26 september slår Kungliga Operan åter upp dörrarna för en ny säsong med två premiärer, först ut är Alexander Ekmans SHIFT | CACTI. Därmed flyttas säsongsstarten fram vilket innebär att premiären ...

 • Oscar Salomonsson
  Oscar Salomonsson, premiärdansare – Det udda och uttrycksfullas mästare
  Oscar är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och anställdes vid baletten 1997. Mellan 2004 och 2007 dansade han i Madrid, Spanien.Han återvände till Stockholm och fick utmärkelsen Årets dansare...

 • SigridYAGP
  Om finalen som ställdes in och Sigrids drivkraft, engagemang och hårda arbete
  Sigrid Åberg är 13 år och går Alhanko Academy of Ballet i Stockholm. I höstas var hon i Cattolica, Italien och tävlade i Youth American Grand Prix.I vår skulle hon egentligen åkt till New York för att...

 • LesBalletSuedois
  There is no lack of creativity in the house. We just work in different ways.”
  Nicolas Le Riche – Ballet director of Royal Swedish Ballet – gives Dansportalen an update on the current situation of the company and informs about the plans for the future.Upon arrival of Covid-19 Ro...

 • Paul Marque Le Louvre
  Scènes de la vie confinée de Paul Marque
  A Paris, le confinement règne depuis le mois de mars. Pour les Français il est interdit de passer plus d’une heure dehors ou s'éloigner au-delà d’un kilomètre de sa maison, sinon on écope d’une amende...

 • Paul Marque Louvre
  Meet Paul Marque and a Soloist Dancers Life Today in Paris
  In Paris, social distancing rules have been in place since March. French people are forbidden to spend more than an hour outside or travelling more than one kilometre from their home. If they do eithe...

 • Carmen Helsinki
  En magisk föreställning av Carmen
  En helaftonsbalett i tre akter till musik av Georges Bizet hade premiär på Nationaloperan i Helsingfors i vår. Produktionen var norsk och koreografen var denna gång Liam Scarlett.Alla föreställningar ...

 • GöteborgsOperan
  Vad händer på våra operahus när världen stängs ner på grund av Covid-19? Katrín Hall, GöteborgsOperans Danskompanis konstnärliga chef om situationen i Göteborg
  Dansportalen har talat med Göteborgsoperans Danskompanis konstnärliga chef, Katrín Hall. Hon berättar att man i dessa dagar får använda all sin kreativitet för att hitta och nå publiken och att vara f...

 • Beyond GO mars 2020
  "Allt som man gör i en uppsättning, vare sig det är teater, dans eller något annat rör det sig om en relation med åskådarna"
  GöteborgsOperans Danskompani backar inte för utmaningar. Efter Sidi Larbi Cherkaouis ”Icon”, med 3,5 ton lera på scenen, och Damien Jalets ”Skid”, där golvet hade en lutning på 34˚, tar de sig nu an ä...

 • Balettpedagogtävlingen
  Många talanger i den nationella balettävlingen
  Den nationella balettävlingen hålls vartannat år av Balettpedagogernas förening i Helsingfors . Den alternerar med tävlingen Ung energi som också anordnas av föreningen. Skolornas intresse stort och ko...

 • Kuckel Foto Mats Bäcker
  Alexander Ekman, highly topical choreographer
  Well renowned choreographer Alexander Ekman , 36, has a voluminous luggage of successes in his baggage. When you open the case, they fly out of it. Eskapist which opened in the spring 2019 at the Stock...

 • Mats Eks "överbord", en del av dansprogrammet Kylián/Ek/Naharin med Kungliga Baletten. På bilden: Dmitry Zagrebinoch Daria Ivanova. Foto: Carl Thorborg
  I det vardagliga livet finns inga rörelser som ser ut som de Mats Ek skapar, men i rätt sammanhang, som på scenen ser det helt naturligt ut.
  Tre av världens främsta koreografer Jiří Kylián, Mats Ek och Ohad Naharin – för första gången tillsammans på Kungliga Operan – varav Mats Eks överbord (Woman with water) är en urpremiär.I en danssal h...

 • MarcoMasiariPDL2020
  I think it’s great to show contrasting sides of youth at Prix de Lausanne, to compete with different ways of dancing and the creative process
  Created in 1973 the Prix de Lausanne is an annual international competition for young dancers age 15-18. Its goal is to discover, promote and support the finest talents. More than 70 of the world's mo...

 • aska 2 Oskar
  Jag hade ingen aning om vad dansyrket var – trodde att det var ett ”gig” på Melodifestivalen
  Henrietta Wallberg, Oskar Landström och Philip Berlin är alla utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolans gymnasielinje i modern nutida dans.Tre dansare som efter avslutad utbildning varit verksamma ...

 • Mattheus Bäckström 1
  In the school your main focus is on the training. In the company your focus is on what you are doing on stage.
  Mattheus Bäckström started his ballet training at the Swedish National Ballet School in Gothenburg in 2011. Now on the brink of launching his professional career, he talks to Dansportalen about life a...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil