Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Viktoria Nowak, Polen, vinnare av Eurovision Young Dancers 2015, Foto ElenaVolotova, EBU

Viktoria Nowak, Polen, vinnare av Eurovision Young Dancers 2015, Foto ElenaVolotova, EBU

Viktoria vann tv-tävlingen

PILSEN, Tjeckien: 19 juni avgjordes Eurovisionens tävling för unga
dansare 2015. SVT2 sände tävlingen kvällen därpå. Idén med en europeisk tävling för unga dansare är utmärkt.

Under åren har intresserade fått tillfälle att bekanta sig med spirande talanger från många länder, ofta i deras första internationella framträdanden.

Somliga minns fortfarande, med ett leende på läpparna, norske kanonöverraskningen Arne Fagerholt, som i den första tävlingen 1985 erövrade ett andrapris.

Tvåa blev Staša Tušar från Slovenien. Foto Elena Volotova. EBU

Tvåa blev Staša Tušar från Slovenien. Foto Elena Volotova. EBU

Tävlingen har genomgått flera förändringar sedan starten 1985. Från början var moderna dansinslag snarare undantag. I år dansade bara en deltagare en klassisk variation. Frågan har återkommit hur ska man kunna jämföra klassiskt och modernt.

Tidigare har man gjort försök med uppdelning i två kategorier. Man har prövat mycket: 2008-10 kunde tävlingen inte alls genomföras.

I år tävlade tio ungdomar, mellan 16 och 21 år gamla i en och samma klass (den åldersgrupperingen finner jag orimlig, då dansare utvecklas mycket under dessa år).

Den här gången innehöll utsändningen tråkigt nog en provkarta på vad som inte borde förekomma i ett internationellt sammanhang som detta.

Programledaren var över hövan flamsig när han skulle presentera dansarna. När de väl framförde sin solovariation visade det sig att scenografin utgjordes av insidan av en sorts stiliserat nystan som belystes i olika mönster.

Ibland var ljussättningen för mörk, ibland blinkade ljus oroligt på scenografin. Golvutrymmet var för litet. Dansnumren filmades av tio olika kameror, som oavbrutet åkte runt och fram och tillbaka som jojosnurror.

De dansande ungdomarna hade varit värda ett bättre öde. Därvid framstår tävlingen Prix de Lausanne som ett ideal: stor, kal scen, vitt golv, ljusblå fond, starkt ljus. Och framför allt: koncentration på dansarna. Så var inte fallet i denna tävling.

Thijs Hogenboom från Nederländerna. Foto Elena Volotova, EBU

Thijs Hogenboom från Nederländerna. Foto Elena Volotova, EBU

Efter de respektive dansnumren skulle en trehövdad jury framföra sina synpunkter. Juryn saftade på så att det emellanåt var närmast genant att höra lovorden. Därefter skickades dansaren till tävlingens repetitör Cameron McMillan. Han ställde fler frågor – de flesta blev "Hur kändes det?"

Det tråkiga med koreografierna var att de, med något undantag, i alldeles otillräcklig mån förmådde framhäva ungdomarnas talanger. I mina ögon var koreografierna dessutom oftast direkt ointressanta som dansverk betraktade.

Undantag fanns: Min favorit var 20-årige Thijs Hogenboom, som hoppade högt och snurrade snabbt. (Genomgående var det brist på hopp i dansnumren.) Vår svenska deltagare, Agnes Klapp, fick i Mia Staghs koreografi visa tävlingens vackraste linjer.

Agnes Klapp genomförde sitt solo mycket fint. Foto Elena Volotova,EBU

Agnes Klapp genomförde sitt solo mycket fint. Foto Elena Volotova,EBU

Dessutom skulle ungdomarna delta i gruppdans. Koreografen, Cameron McMillan, framhöll att man där ville se hur ungdomarna, efter några dagars repetitioner av ett nytt stycke, kunde fås att fungera ihop. Därefter utsåg juryn två finalister, som skulle tävla i ett improviserat "battle".

Vad TV-tittarna därpå fick se var att de två fick varsin glastallrik i pris. (Tidigare under utsändningen hade utlovats ett icke närmare preciserat penningpris. Först efteråt meddelades på hemsidan att första pris var 7000 euro.)

Organisationens hemsida Länk till annan webbplats. är med ett milt uttryck otillräcklig. Var finns tävlingsreglerna? Hur fungerade de nationella uttagningarna? Hur fungerade uttagningen av de tio ungdomar som fick delta i TV-utsändningen?

Historieskrivningen är också inkomplett. Man får söka på andra håll om man vill veta till exempel vilket pris Arne Fagerholt vann för trettio år sedan.

Sammanfattningsvis tycker jag det är befogat med skärpning. Börja med att ta bort flamset. Man måste också tänka mer på de ambitiösa ungdomar som ägnat sin konstart åratal av hård träning.

Det borde vara de och deras dans som är det viktigaste i detta principiellt så lovvärda arrangemang. Då skulle också denna stora Europasatsning kunna bli värd en stor TV-publik.

Finalister:
Victoria Nowak. Polen – vinnare
Staša Tušar, Slovenien – tvåa

Övriga tävlande (ingen inbördes placering):
Klaudio Begaj, Albanien
Anthea Zammit, Malta
Trine Lise Moe, Norge
Thijs Hogeboorn, Nederländerna
Valéria Staškowa, Slovakien
Agnes Klapp, Sverige
Helena Nováčková, Tjeckien
Thomas Rohe, Tyskland

Jury:
Jiří Bubeníček, tjeckisk dansare/koreograf, premiärdansare i Dresden, Tyskland
Alexandra ‘Spicey’ Landé, hip-hopdansare från Kanada
Zenaida Yanowsky, spanjorska, premiärdansare vid Royal Ballet i London.

Peter Bohlin
21 juni 2015


 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil