Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Kalle Wigle i mars 2015. Foto privat

Kalle Wigle i mars 2015. Foto privat

"Trikåer – inte över min döda kropp"

STOCKHOLM–LONDON: Orden är Kalles Wigles när han ska söka in till Kungliga Svenska Balettskolan i 10-års-åldern. Idag säger Kalle i en intervju med Dansportalen: "samlar man nästan på trikåer". . .

Kalle Wigle inledde sitt första år på The Royal Ballet School i maj 2014, strax efter att han varit med i Prix de Lausanne. Tävlingen resulterade i en inbjudan att börja på den ärevördiga skolan i London.

Första dagen på The Royal Ballet School. Foto privat

Första dagen på The Royal Ballet School. Foto privat

”Det var bara att släppa allt och åka dit. Jag har inte varit där ett år än, men det känns längre, eftersom så mycket händer varje dag. Dagarna är otroligt långa” säger Kalle med ett leende.

De långa dagarna inleds halv nio och pågår fram till halv sju på kvällen med dans hela tiden, utom två timmar mitt på dagen då det är teori. Börjar de med dans på morgonen måste eleverna vara där ännu tidigare för att hinna värma upp.

Hur känns det att flytta till London och börja på The Royal Ballet School?

”Det är häftigt och för mig känns det som om jag är i centrum av balettvärlden. När man går över till Operahuset – vi äter lunch där – och ser stjärnor som Vadim Muntagirov, Natalia Osipova och Steven McRae repetera, får det en att kämpa ännu mera.”

Det är 16 killar i klassen, vilket är en enorm förändring för Kalle jämfört med skoltiden i Stockholm.

”Där var vi runt tre killar, det var nästan privatundervisning. Men nu får man pusha sig själv på ett annat sätt.”

På teorilektionerna har eleverna som tema att titta på Billy Elliot, för att ta reda på hur man tänkte när man tog fram idén till showen. Att bryta det vanliga stereotypiska sättet att se manliga balettdansare. Om hur gruvarbetarstrejken påverkar familjer och omgivning. Att det inte handlar om den glada killen som bara vill dansa.

Scott McKenzie i rollen som Billy. Foto Alastair Muir

Scott McKenzie i rollen som Billy. Foto Alastair Muir

”Ibland blir en påhittad historia också verklighet”, säger Kalle. Scott McKenzie, som nu går i Kalles klass, var Billy i Billy Elliot the Musical och liksom Billy i musikalen kom Scott in på The Royal Ballet School. Det gjorde även en Billy från första säsongen – Liam Mower – som senare dansat prinsen i Matthew Bournes Swan Lake.

Elever som går på tredje året är med i föreställningarna på The Royal Opera House, främst för att de ska få erfarenhet av hur man arbetar fram en föreställning för scenen.

Hur började du med dans?

”Jag släpade jämt runt på en gitarr när jag var i två-årsåldern, säger mamma. Så de satte mig i en miniteatergrupp för att jag skulle göra av med min energi. Men min mormors bror – Sten-Torsten Thuul, som var dansare en gång i tiden samtidigt med Ellen Rasch och Björn Holmgren – sade att ”ni måste sätta honom i en dansskola”. Kalle började då på Lasse Kühlers dansskola.

Kalle vid ruinerna i Coucy-le-Château juli 2014. Foto privat

Kalle vid ruinerna i Coucy-le-Château juli 2014. Foto privat

En dag såg hans mamma en annons för Kungliga Svenska Balettskolan. På omslaget till annonsen fanns en bild av ett modernt stycke i streetdancestil. Och streetdance var det Kalle höll på med då.

”Vad kul, tänkte jag, dansa streetdance på skoltid!”

”Jag hade fyllt nio år. På första auditiondagen hade jag på mig säckiga byxor, för jag ville vara lite cool. Men skolan sa till mig att jag måste ha trikåer på mig. Jag vände mig till mamma och sa: trikåer, aldrig över min döda kropp.”

Det slutade med att Kalle köpte ett slags korta badbyxor, för det var ju OK…

Efter första dagen sa han till sin pappa: ”jag tror att det där var ett av de lyckligaste ögonblicken – att jag kom in på skolan”.

Du plockades ganska tidigt upp av läraren i karaktärsdans Pierre de Olivo?

”Ja, jag utvaldes tillsammans med Frei Ruhl och Conrad Olmos för att göra Ungersk verbunk [en ungersk musikgenre], det blev megasuccé. I Falun på Stora Daldansen dansades den första gången. Skolan åkte sedan runt på olika uppvisningar med den publikdragande dansen. ”Jag tror att vi gjorde den i tre-fyra år, från det jag gick i femman tills jag var i åttonde klass.”

Kalle Wigle och Frej Ruhl i Ungersk Verbunk på Stora Daldansen 2010. Foto Cristian Hillbom

Kalle Wigle och Frej Ruhl i Ungersk Verbunk på Stora Daldansen 2010. Foto Cristian Hillbom

”Pierre gjorde så att den blev rolig, han är absolut en av de bästa lärare jag haft.”

”Om jag inte haft Pierre hade jag inte varit där jag är idag, han var strikt men engagerad för att vi skulle vara på topp. Han pratade hela tiden om att man skulle klättra uppåt, och inte ramla nedåt. Det var viktigt för att pusha mig att gå vidare.”

Efter en tid fick Kalle tyvärr flera stressfrakturer i foten.

”Allt hade gått så bra, yes, nu rullar det bara. Och så fick jag finna mig i att gå på gymet varje dag, från sommaren 2013 till i början av januari 2014. Samtidigt ville jag inte svika Donald Kirkpatrick. Han är också en lärare som jag sätter högst,” säger Kalle.

Kalle i Le Jardin du Luxembourg i Paris. Foto privat

Kalle i Le Jardin du Luxembourg i Paris. Foto privat

”När jag kom tillbaka kände jag mig inte bekväm, otränad och helt ur form, men Donald fick mig på rätt spår igen, vi jobbade bara hårdare och hårdare. Det var så jäkla tufft, men idag känner jag hur bra det var,” och Kalle visar med ett leende att detta betydde mycket för honom. ”Jag har haft enorm nytta av det han peppade mig med, nu när jag är i London.”

”När jag slet som mest och kände att jag var på väg tillbaka fullt ut igen, talade man om för mig att jag skulle söka till Prix de Lausanne och göra en video för att söka in med. Bara det tyckte jag var rena halleluja!”

”Jag repade med Donald inför Prix de Lausanne, och trots att man har uppåt- och nedåtdagar, kände jag att jag var på väg någonstans. När jag kom till Lausanne var jag förberedd för tävlingen på ett sätt jag aldrig tidigare känt.”

Kalle i Lausanne. Foto Gregory Batardon

Kalle i Lausanne. Foto Gregory Batardon

En vecka i Lausanne innebär repetitioner hela dagarna. Att värma upp sig, bli kall, värma upp sig igen etc. ”Men det var en fantastisk vecka. Alla stora dansare som jag har sett upp till har tävlat i Lausanne”, säger Kalle med stolthet i rösten.

”När Donald och jag gick fram till resultattavlan i slutet av tävlingen tittade jag och konstaterade att jag inte var med där, inte där heller, men… där högst upp fanns mitt namn.”

”Det var mitt näst lyckligaste ögonblick i livet.” Glädjen skiner fortfarande i hans ansikte när han berättar.

”Jag kom till finalen, och det var ju stort. Efteråt funderade jag, var detta allt?”

”Jag fick ett brev i handen när jag kom ut, men i efterdyningarna så blev det inte av att kolla det, tills någon påpekade att jag kanske skulle läsa innehållet i brevet.”

Selfie med mamma. Foto Kalle W

Selfie med mamma. Foto Kalle W

Det var lite Billy Elliot över dig där.

”Ja, absolut, men det var så mycket just då.”

I kuvertet fanns en lista med skolor och danskompanier som anmält intresse att presentera sig i Lausanne. Det var ikryssat för de som ville ha kontakt. Kalle hade
fått tolv förfrågningar. Där fanns erbjudanden från Royal Ballet School, English National Ballet, Canadian National Ballet, etc.
Dagen efter fick dansarna chans att prata med alla, vad de kunde göra för dem etc.

Kalle fick en inbjudan att börja på the Royal Ballet School. Tyvärr är det inte gratis att gå på skolan, han övervägde istället att åka till Stuttgart eftersom den utbildningen där var fri. Dagen efter fick Kalle ett mail som bekräftade att han skulle få undervisning utan kostnad. Ett stipendium från engelska staten och RBS tillsammans med ett levnadskostnadsbidrag från CSN i Sverige hade gjort det möjligt att gå på RBS.

”Något som gjorde mig extra stolt när jag kom hem efter Lausanne, var att jag fick Gösta Svalbergs stipendium.”

Nu har Kalle precis fått Daria Klimentovas stipendium för att vara med på sommarkursen i Prag i sommar. Daria Klimentova, som är Kalles lärare i pas de deux på Royal, var tidigare premiärdansös vid English National Ballet och danspartner till bl.a. Jan-Erik Wikström, när han också var på ENB.

I våras tränade Kalle för Olof Westring ett par timmar varje dag under ett par veckor. Olof är också en av lärarna som han värderar högt.

Kalle tränar med Olof Westring. Foto Cristian Hillbom

Kalle tränar med Olof Westring. Foto Cristian Hillbom

Kalle på träningen på Balettakademien. Foto Cristian Hillbom

Kalle på träningen på Balettakademien. Foto Cristian Hillbom

”Jag har en absolut längtan att få göra de stora klassikerna och prinsrollerna, men även Solor i Bajadären och Basilio i Don Quijote. Men det är de riktiga prinstyperna jag helst ser fram emot att få framföra på en scen. Att få göra de höga hoppen som till exempel Basilio gör, att få höra den där susningen från publiken.”

”Det skulle vara min tredje största upplevelse i livet!”

Cristian Hillbom
29 juni 2015


  • Remachine – Jefta van Dinther
    Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
    Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

  • Contemporary Dance GO
    Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
    Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

  • Julia Bengtsson Confidencen
    Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
    Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

  • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
    The Royal Ballet School Delights
    Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

  • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
    Ett barockt spectacle på Confidencen
    Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

  • Vivian Assal Koohnavard  1
    Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
    I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

  • Donizetti KSB
    Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
    Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

  • Terpichore
    Dans i Stockholm Early Music Festival
    I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

  • Tallinn Suite en Blanc
    Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
    Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

  •  Marie Larsson Sturdy
    Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
    På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

  • Manon 1
    Manon: An evening to treasure
    Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

  • En slags Berlin 
    Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
    I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

  • Peter Pan & Wendy
    Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
    Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

  • Grand Hotel GöteborgsOperan 
    Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
    Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

  • Virpi Pakkinen trio
    Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
    Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

  • ProDance 2023
    För dansens skull dansas Pro Dance galan
    Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

  • Julia & Romeo 1
    Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
    10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

  • Touched GO 1
    Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
    Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

  • OBK Mats Ek
    Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
    Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

  • PrixduNord2023
    Nordens största danstävling lockade 44 dansare
    Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

  • Affinity Operan
    Young choreographers en bra plattform för nya idéer
    En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

  • Defile Hommage a Patrick Dupond
    Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
    Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

  • Svansjön Helsingfors M Onne
    Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
    Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

  • Cacti Alexander Ekman 
    Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
    The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

  • AlexanderMockrichPDL2023
    Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
    Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

  • 12+ songs 1
    12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
    Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

  • Kungliga Baletten Cacti
    Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
    Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

  • Ecole de danse 1ere filles
    Stor uppvisning av École de Danse
    ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

  • Woo Mitsumori
    Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
    Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

  • Johannes Öhman
    ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
    Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil