Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Luiza Lopes och Dawid Kupinski dansar Nötknäpparen tillsammans. Foto privat.

Luiza Lopes och Dawid Kupinski dansar Nötknäpparen tillsammans. Foto privat.

En genuin Nötknäppare

STOCKHOLM: Julen är Nötknäppartid för världens baletteatrar. Det blir många föreställningar även med Kungliga Baletten och flera lag måste byta av varandra för att orka med. 

Operans Balettklubb hade bjudit in ett av huvudparen, Luiza Lopes och Dawid Kupinski som dansar Husan och Kolaren i Kungliga Balettens julföreställning.

Med var även koreologen och repetitören Agneta Stjernlöf Valcu, flitigt anlitad världen över som iscensättare av klassisk balett.

Luiza Lopes efter Raymonda. Foto privat

Luiza Lopes efter Raymonda. Foto privat

Luiza Lopes kommer från Sao Paolo i Brasilien, men ville komma till Europa för att träna balett.

”Jag fick en chans att träna både på Royal Ballet School och English National Ballet School. Men efter en tid där längtade jag tillbaka till Sao Paolo och fick jobb på ett nystartat kompani i hemstaden.”

Under våren 2015 sökte Luiza till Stockholm och blev då anställd vid Kungliga Baletten. Bland de första verken hon var med i var Raymonda och Don Quijote.


”Stämningen i baletten här är verkligen bra, med en mängd enastående, professionella människor. Jag trivs här och stannar här även nästa säsong" säger hon. "Den här versionen av Nötknäpparen är den första jag gör, men jag har gjort den klassiska Nötknäpparens pas de deux tidigare."

"Det är något av det mest krävande jag någonsin gjort under min karriär. Jag läste boken Petter och Lottas jul, som den här versionen bygger på, och det är verkligen en passande berättelse. Baletten skapades 20 år tidigare för Marie Lindqvist som är min coach nu. Det är ett stort nöje att få arbeta med och lära av henne. Också att arbeta med koreografen själv, Pär Isberg” säger Luiza.

I vår ska Luiza göra Alice i Alice in Wonderland (Alice i underlandet). ”Det är en fantastisk balett. Det är svårt att förstå att någon kan skapa en klassisk balett som den. Musiken stämmer så bra med balettens fantasivärld," säger Luiza.

”Jag gör Kolaren för tredje gången,” säger vår nyaste premiärdansare Dawid Kupinski, och fortsätter: ”Jag tränades av Jan-Erik Wikström som utöver att sätta in mig i rollen även förklarade bakgrunden till den. Det gjorde att jag fick en helhetsbild av Kolaren.”

Pär Isbergs Nötknäpparen har ingen prins i vanlig mening, utan det finns en skogsarbetare, eller kolare som han kallas här. Det vill säga en som jobbar med att framställa träkol i skogen. Prinsessrollen motsvaras av husan hos tanterna Grön, Brun och Gredelin. I andra aktens drömscen drömmer Petter och Lotta att kolaren och husan har förvandlats till en prins och hans prinsessa.

"Jag har inte gjort någon version av Nötknäpparen tidigare, om man bortser från att jag var med i Ratmanskis version men där var jag bara råtta eller i liknande mindre roller” säger Dawid.

Agneta Stjernlöf i balettsalen. Foto Kungliga Operan

Agneta Stjernlöf är koreolog på Kungliga Operan: ”Jag var med som koreolog redan när Pär Isberg skapade baletten för 20 år sedan. Pär fick inspirationen till baletten när han hade varit på julmarknaden på Skansen och sett alla halmbockar och nötknäppare i stånden där. Senare läste han Petter och Lottas jul och kom då på att dessa båda historier kunde sättas ihop."

Idén presenterades för Nils-Åke Häggbom i början på 1990-talet när han var balettchef på Operan. Men förslaget blev inte förverkligad den gången, utan den som nappade på idén var nästa balettchef: Simon Mottran. "Simon tyckte att Pär först skulle göra ett kortare verk, innan man satsade på ett helaftonsverk,” säger Agneta.

Pär Isberg skapade då Harmonilära. Det var spartider på Operan och Pär fick skapa kostymerna själv, men man kostade på lite ljus och rök. Efter detta verk fick Pär klartecken av Simon att gå vidare med Nötknäpparen. Men det blev chefsbyte igen och nye balettchefen Frank Andersen var den som fick skörda frukterna och presentera Nötknäpparen.

Den 14 december 1995 var det premiär med tre olika lag. Första premiären dansade Marie Lindqvist och Anders Nordström. I den andra var det Johanna Björnson och Jan-Erik Wikström. Den tredje premiären gjorde Eva Nissen och Christian Rambe.

Jens Rosén var den allsmäktige Petter då och gjorde den rollen i nästan alla föreställningarna – han gör den fortfarande! Ivailo Valev gjorde även rollen och Lotta var Ann Brattselius, Alexandra Szendrei och Nathalie Perriraz.

Erik Näslund skrev librettot till verket. Pär hade även mycket god hjälp av Gunilla Roempke.

"I andra aktens kårdanser dansar tolv par, men det krävs ytterligare dansare eftersom till exempel de tre dansmössen inte kan göra blomstervalsen samma kväll. Hela kompaniet går åt för att få ihop föreställningen,” säger Agneta och kommer in på scenografin av Nötknäpparen:

”Pär hade tidigare arbetat med scenografen Bo-Ruben Hedvall för produktioner på TV. På Operan hade de samarbetat med ett verk, Skiljeväg, och då jobbade de med ljussättaren Torkel Blomqvist. Så nu fattades det bara en kostymdesigner . . .

Kostymavdelning kom med förslag, en tjej man frågade ville inte alls göra något i Elsa Beskows anda så Pär tackade nej till hennes erbjudande. Från dansaren Tiu Kokkonen kom ett förslag på Ann-Mari Antiila. "Där föddes vinnarteamet som senare även gjorde bland annat Pippi Långstrump,” säger Agneta med ett leende.

Nathalie Nordquist, Husan; Daria Ivanova, Tant Gredelin; Katarzyna Kucharska, Tant Grön; Pascal Jansson, Farbror Blå; Jeannette Diaz-Barboza, Tant Brun; Minji Namn, Lotta; Nacho Lopez, Petter. Foto Hans Nilsson

Nathalie Nordquist, Husan; Daria Ivanova, Tant Gredelin; Katarzyna Kucharska, Tant Grön; Pascal Jansson, Farbror Blå; Jeannette Diaz-Barboza, Tant Brun; Minji Namn, Lotta; Nacho Lopez, Petter. Foto Hans Nilsson


"Gunilla Roempke hjälpte Per att skapa karaktärerna i baletten, så att varje rollfigur fick en egen personlig tolkning. Man skapade då olika temasteg för de viktiga rollerna. Hon hjälpte även Pär att utforma alla gästerna på festen: Polisen som ska vara ordningsam och ordentlig och hans fru som är ännu värre! Polisens son, som är en liten minipolis, och dottern som är jätterädd för mamma hela tiden för att hon är så sträng till exempel.”

Agneta beskriver några olika rolltyper:

”Det jovialiska bagarparet som alltid pratar bakrecept med Tant Brun. Sotaren är mer 'bonnig' i sin attityd än de andra, torkar sig om näsan . . . Tant Gredelin är så rädd att få hans svarta fingrar på sin fina klänning. Sotarens fru är en riktigt kokett madam i röda lockar – och dottern är ännu värre. De håller hela tiden på med att justera hennes klänning så den ska sitta perfekt."

"Alla dessa roller har sin egen utmejslade karaktär, vilket gör att varje dansare kan göra rollen till sin egen krumelur. Alla de roliga episoderna som sker i första akten får dock inte komma samtidigt. Som publik ska ditt öga kunna söka sig till var och en av dessa episoder," säger Agneta.

Luiza Lopes berättar: "I första akten är min rollfigur verkligen en husa. Hon tar hand om barnen, huset och det som sker där. I andra akten förvandlas hon till prinsessan i barnens dröm. Det är en utmaning att skildra skillnaden."

"I början var jag lite tveksam om att göra en roll som den här. Konstnärligt är det svåraste för mig att visa skillnaden mellan första och andra akten. Tekniskt är också vårt pas de deux i andra akten krävande, med massor av hopp, snabba steg i två riktningar o s v."

Dmitri Zagrebin i Kolarens bockdans med Nacho Lopez som Petter och Minji Nam som Lotta. Foto Hans Nilsson

Dmitri Zagrebin i Kolarens bockdans med Nacho Lopez som Petter och Minji Nam som Lotta. Foto Hans Nilsson

Dawids roll är också en dubbelroll, först måste han vara en kraftkarl som jobbar i skogen och i andra akten en elegant prins, som också måste visa en stark passion för sin prinsessa.

Han säger att "förvandlingen av karaktär är ganska knepig men den största utmaningen är kostymen. I första akten är man svettig redan från början – och då har man en hel balett framför sig . . .  Man har julbockens huvud som mask för ansiktet, vilket gör att man inte ser så mycket, plus en massa smink från maskören. Dessutom har man flera lager av kostymer på sig. Det är trikån, läderbyxorna och västen, sedan en tjock rock och ovanpå allt det en lurvig getskinnskappa. Det väger en hel del!"

"Därefter har man två steg hit och fem steg dit, sen hamnar man i ett rökmoln med en massa människor på scenen – råttor och soldater – och scenen känns så liten. Samtidigt ska man försöka framställa en berättelse . . ."

"Det viktigaste i första akten är att bara köra på och berätta historien. Och andra akten som aldrig tar slut! Så fort man kommer in på scenen börjar det snurra på hela tiden . . .  Alla steg är 'off balance' [i obalans] – med massor av piruetter! På sluttande golv!"

Luiza tillägger: "Pär är mycket noga med att man ska ge en tolkning, att känslorna ska komma fram."

Om koreografin berättar Agneta: "Pärs pas de deux är baserat på klassisk teknik men sedan har han, som varje koreograf som får en inspiration, gjort något annat av de vanliga stegen. En fingerpiruett [ballerinan snurrar med endast ett finger i partnerns hand som stöd] förvandlas till något helt annat.

"Med Husans variation har Pär tänkt att hon ska dansa som på isblock. Om man ser det lite uppifrån så ser man att det ser ut som is. Idén kom från Pärs mamma som jumpade på isflaken i Nybroviken som barn. På gamla dar så hävdade hon att hon hade rättigheten till den variationen . . ."

Agneta fortsätter: "I andra akten har vi temasteg och karaktärer, smällkarameller, polkagrisar etc ska ha eget stegmaterial. Varje dans skall ha sitt speciella rörelsespråk. Det gäller även hur man utnyttjar ytan på scenen."

Tre dansmöss låter ganska likt tre musor. I Balanchines balett Apollon Musagete finns de tre musorna – där fick Pär inspirationen till de tre dansmössen. Gänget med Klippsnögubbar är med i andra akten och är man uppmärksam så ser man att Farbror Blå hänger upp tre klippsnögubbar i granen i första akten.

Daniel Norgren Jensen som Muskungen. Foto Hans Nilsson

Daniel Norgren Jensen som Muskungen. Foto Hans Nilsson

I granen finns även polkagrisar och pepparkakor. Efter pepparkakorna kommer polkagrisarna. Till musiken från den arabiska dansen gjorde han en dans för de tre tanterna, som annars inte skulle vara med i andra akten.

Här lät han dem gå i sömnen, passande nog till den lite sömniga arabiska musiken. Därefter kommer den ryska musiken som smällkaramellerna dansar till – den får alla att vakna!  I originalet ligger de två musikstyckena omvänt, den ryska musiken före den arabiska.

Agneta kan även bakgrunden till denna version av Nötknäpparenn: "Bakgrunden till att Pär Isberg valde sagan om Petter och Lotta är hans egen upplevelse som barn. Han växte upp ensam med sin mamma och drömde alltid om att få en komplett familj. Scenen i andra akten när Kolaren och Husan dansar tillsammans med Petter och Lotta, kallar Pär för 'the Happy Family'."

Beskowfamiljen var dock mycket noga med att det inte gick för sig att gifta bort Husan med Kolaren för det stämmer inte med Elsa Beskows historia . . .

Den första scenen är direkt hämtad från Elsa Beskows bok, men Bo-Ruben Hedvall som gjort scenografin var inte nöjd med andra akten. Då kom han på att hans mormor i Skåne hade röda girlanger i taket och en röd moraklocka. Promenaden i skogen i andra akten var promenaden han gjorde med sin mormor när de gick genom skogen med pudersnö på marken.

Blommorna som kommer ned från väggarna och dansar blomstervalsen är också efter mormors tapet. En gammal dam berättade för Bo-Ruben att i hennes barndom var årets höjdpunkt på julaftonen när man gjorde sig redo för polonäsen och fick inleda dansen i salongen.

"Epilogen är direkt gjord efter Elsa Beskows förlaga, men vi undrar alltid när alla är på väg till kyrkan, varför det inte lyser i kyrkan ? Så vi undrar om prästen sover . . ." säger Agneta med ett skratt.

Slutscenen med kyrkfärden direkt efter Elsa Beskow. Foto Hans Nilsson

Slutscenen med kyrkfärden direkt efter Elsa Beskow. Foto Hans Nilsson

Allting blir större i andra akten, Moraklockan, granen och stolen. En gång hade Bo-Ruben med sig en liten pojke som såg föreställningen och kommenterade ”Titta, människorna krymper”. Bo-Ruben tog då med honom upp på scenen i pausen så han fick se att människorna inte hade krympt. Scenarbetarna höll på att dammsuga upp snöflingorna som avslutar första akten. Dammsugaren var stor som en mindre traktor och då säger pojken: "Du ser väl att människorna har blivit små!"

Som avslutning berättar Agneta; "När Brendan Collins son var i 5-årsåldern, skulle han se pappa dansa Kolaren för första gången. Råttorna griper Kolaren och slänger in honom i elden i kakelungen, då hör man den lilla rösten från mitten av parketten: ”Paaapppaaa…”

Intervjuare på Operans balettklubbs möte Anders Jörlén
Textbearbetning för Dansportalen Cristian Hillbom
28 dec 2015


 • RBS1
  Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
  ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

 • Helsinkigala1
  En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
  Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

 • PDL22 1
  Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
  Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

 • Here not here 1
  Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
  Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

 • Kungsbacka1
  Dans på högsta nivå
  Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

 • Nurejevs Svansjön1
  Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
  Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

 • Lana Maxxa
  Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
  Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

 • Transit1
  Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
  Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

 • Bella figura
  Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
  The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

 • Daria Ivanova
  Ett nytt Mariane Orlando stipendium utdelat
  Operans Balettklubbs pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats premiärdansaren vid Kungliga Baletten Daria Ivanova.

 • SAAGA 1
  Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer
  GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapad...

 • Linnar Looris
  Meet Linnar Looris Artistic Director of The Estonian National Opera
  Dansportalen has got an interview with Linnar Looris – Artistic Director since autumn 2019 for the The Estonian National Ballet.

 • Gala Korsaren
  Kungliga Operan rivstartar säsongen med balettgala.
  Äntligen, är vi många som säger. Den 17:e september slås portarna upp, dansen kan börja och det är inte vilken dans som helst. Ett unikt program med åtta verk, varav flera sällan sedda, utgör höstens ...

 • Nimrud
  Liselott Berg, om sina 42 år som fanbärare för dansen i Göteborg – hittills!
  Att det blev Göteborg var en slump. Men där blev hon kvar. 42 år senare brinner och jobbar hon lika engagerat för dansen på Sveriges framsida. Idag som biträdande och administrativ chef för GöteborgsO...

 • Swingle Stepping, Morgann Runacre-Temple, Year 11 students - 
  Whirling flying bodies with the Royal Ballet School
  Coordinating a performance for a ballet school of several hundred pupils to stringent Covid social distancing is a Herculean task but amazingly the Royal Ballet School pulled it off.

 • Vinnare Prix du Nord 2021
  Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare
  Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är sto...

 • Sonatra1
  Joseph Sturdy about Sonatra: I was interested to look at the classical technique, to awaken it and enjoy it
  When Joseph Sturdy was asked to choreograph a work for the Royal Swedish Ballet, he accepted the challenge with alacrity.‘I admired how Nicolas [Le Riche, Artistic Director] was trying to keep his dan...

 • Dansmuseet
  Dansmuseets utställning om Ballets Suédois är förlängd
  Dansmuseets intendent Erik Mattsson har tillbringat många timmar i museets arkiv med att läsa dagböcker, gå igenom alla fotografier och vända på varenda papperslapp som kunde vara av intresse för den ...

 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil