Artiklar från 2008 – till idag
STOCKHOLM: Det är lördag. I entrén till Kungliga Svenska Balettskolan i Münchenbryggeriet vimlar det av barn, ungdomar och föräldrar. Dofter sipprar ut genom dörren till balettsalen intill där eleverna i gymnasie 3 har kaffeservering. Det är öppet hus!
"Alla Stockholms skolor håller Öppet hus på varierande tider för att locka elever. Idag vill vi visa hela skolans verksamhet för alla som söker till skolan och alla andra som är intresserade och nyfikna" hälsar skolans producent Susanna Bjurström. "Vi får adresserna till de elever som via Skolverket har sökt till både grundskolan och till gymnasiet, och vi har bjudit in alla som sökt hit. Det har visat sig att flera av dem har aldrig varit på skolan."
Enligt regeringens beslut får skolan ha upp till 115 elever i grundskolan och en klass brukar ha 20-22 elever. Fler kan man inte hantera i en danssal. I det treåriga gymnasiet får de ha totalt 66 elever eller 22 i varje årskurs, men man har inte riktigt så många.
Kungliga Svenska Balettskolan har dessutom en internationell linje dit man inbjuder utländska studerande för ett år. Dansare som kanske avslutat sin utbildning, men vill ha ett extra studieår för att förkovra sig. I år är det nio elever som följer undervisningen i Gymnasiet 2 och 3.
"Vi är mycket glada över att så många kommer för att lära känna skolan" säger Susanna och fortsätter: "Föräldrar som vill se att deras barn har det bra och barn och ungdomar som kanske funderar på att börja dansa eller vill se vad deras syskon och kompisar har för sig på lektionerna."
Lotsad av en av de äldre elever, som fungerar som guider under dagen, hamnar jag i en av de åtta danssalar, som tillsammans med skolans egen scen – Riddarfjärds-teatern – är fyllda av verksamhet. I salen tränar Emma, Agnes och Lea från årskurs 8 inför danstävlingen 'Nordic Baltic Ballet Competition' i Falun (18-19 mars 2016). De övar på var sin solovariation ur den klassiska balettrepertoaren följda av läraren Marie Kearings allseende blickar, uppmuntrande ord och sakliga korrigering.
I salen intill övar sjuorna akrobatik under Anna Gräslunds och Hannu Bööks ledning och avslutar med att bygga en 4 våningar hög pyramid med sina smidiga kroppar. Det blir en livlig röra av klättrande ungar, skakande knän och glad triumf när den minste äntrar i topp – innan alla ramlar ihop i en skrattande hög.
Efter en kort paus blir det klassisk baletträning för sjuorna under ledning av Brendan Collins, tidigare premiärdansare vid Kungliga Baletten. Gruppen befinner sig mitt i ett skede där kropparna utvecklas och växer i varierande takt men Brendan är noga med att alla får pröva på och visa hur långt de kommit i utvecklingen som dansare.
Sammanlagt erbjuds besökarna att, förutom allmän information, välja mellan 19 olika typer av träning och undervisning under de tre timmar huset är 'öppet'. När jag är på väg ut träffar jag på skolledningen.
"Vi är nöjda med dagen. Det har varit roligt att kunna visa vad skolan går för" berättar Margareta Lidström, konstnärlig ledare för utbildningen i klassisk balett, och får instämmanden från kollegan Nina Höglund, som svarar för utbildningen i modern nutida dans, och skolans rektor Pär Emteryd.
"Vi vill visa vad vi gör här på skolan – vad dansutbildning innebär. Vi vill locka nya årgångar av barn och ungdomar att söka till skolan och vi vill ge föräldrar och andra intresserade en inblick i hur skolarbetet går till."
"En lyckad dag" sammanfattar skolans ledning – nu återgår man till det dagliga livet!
Anders Jörlén
1 feb 2016
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision