Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

HIBC Heesun Kim i Törnrosa. Foto Mirka Kleemola HIBC

Grand Prix-vinnaren Heesun Kim i solo ur Törnrosa. Foto Mirka Kleemola HIBC

Grand Prix till Heesun Kim, Sydkorea i Helsingfors

HELSINGFORS: HIBC – Helsinki International Ballet Competition – har genomförts vid Nationaloperan. Tävlingen var den åttonde i ordningen och tillhör de förnämligaste och största i dansvärlden.

Det var deltagarna från Sydkorea och Kina som kammade hem flest priser efter att alla tre omgångar hade setts. Ännu i finalen sågs deltagare även från Finland (1), Japan (3), Kanada (2), Portugal (1), USA (1) och Österrike (1). De prisbelönade är listade nederst.

HIBC2016 Bäste herre Byul Yun, Sydkorea Foto Mirka Kleemola HIBC

Bäste herre bland seniorerna, Byul Yun, Sydkorea, belönades med andra pris. Foto Mirka Kleemola HIBC


Numera är de asiatiska dansarna fina i allt, även i framförandet. De här unga lever upp till sina roller som aldrig förr – som prinsessor och prinsar, sjörövare och sjöjungfrur, och till de olika gestalterna i moderna koreografier, ofta dramatiska, och deras teknik är ypperlig.

Man avundas inte domarna som skulle sätta en mängd kunniga unga i en rangordning. Ordföranden Kenneth Greve med Nina Ananiashvili, Angel Corella, Jorma Elo, Feng Ying, Maina Gielgud och Hae Shik Kim är alla kända för sina prestationer inom dansen. De hade suttit till klockan 03.00 på natten efter finalen, och funderat tillsammans hur priserna skulle fördelas.

Man konstaterar att varje deltagare är en vinnare: de har gallrats ut att delta bland en mängd villiga. De har övat i månader på koreografier vilka de annars inte skulle få dansa i sina kompanier förrän de är solister. De har genom att öva kommit vidare i sina yrken eller studier, och till sist får de uppträda inför en sakkunnig publik och för domarna av vilka många är balettchefer eller koreografer.

HIBC 2016 Matthew Cunningham USA. Foto Mirka Kleemola HIBC

HIBC 2016 Matthew Cunningham i solo ur La Bayadère USA. Foto Mirka Kleemola HIBC

Kanske kan de på detta sätt uppmärksammas positivt och få jobb. Dessutom fick de undervisning typ mästarkurs under tävlingens gång, oavsett om de kom vidare eller inte.

Nivån på dansarna var hög, men denna gång syntes ingen tydlig vinnare förrän allt hade dansats. Man kunde dock från allra första början spå framgång för flera, vars artisteri kom fram positivt.

Det största priset kunde, grundat på oklanderliga och goda prestationer hela tävlingen igenom, ges till Heesun Kim, 24. En sydkoreanska med fjäderlätta steg bl.a. som rollfiguren Lise. Hon dansade med kunniga partnern Hojin Jeon ett pas de deux ur La Fille Mal Gardée på ett så fint sätt och med sådan utstrålning att man ­– efter att i finalen ha sett detta – redan kunde inse att hon skulle bli prisbelönt.

HIBC Suvi Honkanen i solo ur Törnrosa. Foto Mirka Kleemola HIBC

Suvi Honkanen i solo ur Törnrosa. Foto Mirka Kleemola HIBC

Som så ofta i tävlingar hade vissa deltagare valt koreografier i vilka de inte kunde visa sig så positivt som annars kunde ha varit möjligt.

Detta gäller t.ex. för finalisterna Kamill Ariston Chudoba, österrikare från Helsingforsoperan med egen modern koreografi, och finska Suvi Honkanen i sitt andra moderna nummer.

Suvi är mycket precis i sina steg och kan vara på väg mot solistiska uppdrag men hade kanske i denna tävling valt att inte ta alltför stora risker och intrycket av hennes kunnande blev kanske inte fullt rättvisande.

Sveriges representant Ida Kallanvaara – även hon från Nationalbaletten i Helsingfors – dansade i tävlingens andra rond en häftig Coexistence av Emrecan Tanis med partnern Daniel Brasil, medtävlare ännu i första omgången.

Från Estland kom den eleganta juniordamen Ketlin Oja, 19, vidare till andra omgången och kunde visa sitt kunnande även i ett modernt nummer – vilket krävdes när man kommit dithän i tävlingen.

HIBC 2016 Zachary Roberts. foto Mirka Kleemola HIBC

Zachary Roberts, Kanada, i i Kost in Motion. Foto Mirka Kleemola HIBC

Kollegan på Estonia-teatern, kanadensaren Zachary Rogers, som i sin tur fick en finalplats, fick i den omgången framföra ännu en variation ur Svansjön.

Vissa dansare med potential kom i denna tävling aldrig vidare efter att ha visat sig i två klassiska koreografier.

En av dessa var Frankrikes seniordam Amélie Joannides som i sina variationer ur Giselle och Paquita gjorde ett lugnt och elegant intryck.

En del av dansarna var tekniskt skickliga i sina nummer, några var ointressanta och saknade scenisk närvaro. Vissa hade behandlat sin musik precis hur de ansåg vara lämpligt för den egna prestationen.

HIBC2016 Yimeng Sun Kina. Foto Mirka Kleemola HIBC

Yimeng Sun, Kina, i Harlequinade. Foto Mirka Kleemola HIBC

Av de kinesiska pristagarna dansar Yimeng Sun på Finlands Nationalbalett sedan fem år tillbaka.

Efter denna tävling har man säkert ögonen på henne på ett annat sätt än tidigare – så bra gjorde hon ifrån sig i t.ex. Grand Pas Classique med sin partner och kollega Maksim Chukarjov.

En annan var Fangqi Li, från Kina. Hon var en av de tävlande som från början märktes i sina prestationer. Hon var dansant och fraserade fint i sin Le Corsaire-variation, och senare samma kväll i Esmeralda.

HIBC 2016 Fangqi Li, Kina, i Wildfire. Foto Mirka Kleemola HIBC

Fangqi Li, Kina, i Wildfire. Foto Mirka Kleemola HIBC

Matthew Cunningham från USA var stark i variationen ur Coppelia, gjorde fina cabriolets som Solor ur Bajadären och erhöll efter finalen ett uppmuntringspris.

Med sitt tävlingsbidrag i första omgången hade Zhuming Chen från Kina påbörjat sin insats som tävlande nr 1 och etta blev han också i klassen för juniorer herrar. Hans Albrecht från Giselle i finalen var övertygande och artistisk.

Alla dessa utgör exempel på framgångsrika tävlingsdeltagare värda sina priser.

HIBC Heesun Kim i Don Quijote. Foto Mirko Kleemola HIBC

Heesun Kim i solo ur Don Quijote. Foto Mirko Kleemola HIBC


Resultat i Helsinki International Ballet Competition 2016

The Jane Erkko Grand Prix, 15 000 €: Heesun Kim, Sydkorea

1.pris, senior damer, 7 000 €: Xinlu Zhan, Kina och Yimeng Sun, Kina
2.pris, senior damer, inte utdelat
3.pris, senior damer, 3 500 €: Yoshiko Kamikusa, Canada

1.pris, junior damer, 3 500 € So Jung Shin, Sydkorea
2.pris, junior damer, 2 500 €: Fangqi Li, China
3.pris, junior damer, 1 500 €: Yeojin Shim,, Sydkorea

HIBC Xinlu Zhan och Jiyu Wang Chi. Foto Mirka Kleemola HIBC

Xinlu Zhan och Jiyu Wang Chi (utom tävlan) i Over Therei. Foto Mirka Kleemola HIBC


1.pris, senior män, inte utdelat
2.pris, senior män, 6 000 €: Byul Yun, Sydkorea
3.pris, senior män, 3 000 € vardera: Takatoshi Machiyama, Japan och
Kengo Nishioka, Japan

1.pris, junior män, 3 500 €: Zhuming Chen, China
2.pris, junior män, 2 500 €: Yuedong Sun, China
3.pris, junior män, 1 500 €: Frederico Loureiro, Portugal

Koreografipris, 2 000 €: Aria (2016)
– Koreografi: Jae Deok Kim
– Musiik: Aria / Jae Deok Kim
– Dansare: Heesun Kim och Jeon Hojin

Uppmuntrinspris, 1 000 €: Matthew Cunningham, USA
Uppmuntrinspris, 1 000 €: Magili Chadbourne, USA
Uppmuntrinspris, 1 000 €: Chongzheng Guan, Kina

Föreningen Attitydis uppmuntrinspris, 1 000 €: Suvi Honkanen, Finland

HIBC Zhuming_Chen_China_Nightingale_and_Rose. Foto Mirko Kleemola HIBC

Zhuming Chen, Kina, i sitt moderna nummer: Nightingale and Rose. Foto Mirko Kleemola HIBC

Anita Jokela
8 juni 2016


 • RBS1
  Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
  ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

 • Helsinkigala1
  En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
  Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

 • PDL22 1
  Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
  Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

 • Here not here 1
  Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
  Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

 • Kungsbacka1
  Dans på högsta nivå
  Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

 • Nurejevs Svansjön1
  Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
  Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

 • Lana Maxxa
  Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
  Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

 • Transit1
  Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
  Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

 • Bella figura
  Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
  The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

 • Daria Ivanova
  Ett nytt Mariane Orlando stipendium utdelat
  Operans Balettklubbs pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats premiärdansaren vid Kungliga Baletten Daria Ivanova.

 • SAAGA 1
  Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer
  GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapad...

 • Linnar Looris
  Meet Linnar Looris Artistic Director of The Estonian National Opera
  Dansportalen has got an interview with Linnar Looris – Artistic Director since autumn 2019 for the The Estonian National Ballet.

 • Gala Korsaren
  Kungliga Operan rivstartar säsongen med balettgala.
  Äntligen, är vi många som säger. Den 17:e september slås portarna upp, dansen kan börja och det är inte vilken dans som helst. Ett unikt program med åtta verk, varav flera sällan sedda, utgör höstens ...

 • Nimrud
  Liselott Berg, om sina 42 år som fanbärare för dansen i Göteborg – hittills!
  Att det blev Göteborg var en slump. Men där blev hon kvar. 42 år senare brinner och jobbar hon lika engagerat för dansen på Sveriges framsida. Idag som biträdande och administrativ chef för GöteborgsO...

 • Swingle Stepping, Morgann Runacre-Temple, Year 11 students - 
  Whirling flying bodies with the Royal Ballet School
  Coordinating a performance for a ballet school of several hundred pupils to stringent Covid social distancing is a Herculean task but amazingly the Royal Ballet School pulled it off.

 • Vinnare Prix du Nord 2021
  Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare
  Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är sto...

 • Sonatra1
  Joseph Sturdy about Sonatra: I was interested to look at the classical technique, to awaken it and enjoy it
  When Joseph Sturdy was asked to choreograph a work for the Royal Swedish Ballet, he accepted the challenge with alacrity.‘I admired how Nicolas [Le Riche, Artistic Director] was trying to keep his dan...

 • Dansmuseet
  Dansmuseets utställning om Ballets Suédois är förlängd
  Dansmuseets intendent Erik Mattsson har tillbringat många timmar i museets arkiv med att läsa dagböcker, gå igenom alla fotografier och vända på varenda papperslapp som kunde vara av intresse för den ...

 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil