Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

HIBC Heesun Kim i Törnrosa. Foto Mirka Kleemola HIBC

Grand Prix-vinnaren Heesun Kim i solo ur Törnrosa. Foto Mirka Kleemola HIBC

Grand Prix till Heesun Kim, Sydkorea i Helsingfors

HELSINGFORS: HIBC – Helsinki International Ballet Competition – har genomförts vid Nationaloperan. Tävlingen var den åttonde i ordningen och tillhör de förnämligaste och största i dansvärlden.

Det var deltagarna från Sydkorea och Kina som kammade hem flest priser efter att alla tre omgångar hade setts. Ännu i finalen sågs deltagare även från Finland (1), Japan (3), Kanada (2), Portugal (1), USA (1) och Österrike (1). De prisbelönade är listade nederst.

HIBC2016 Bäste herre Byul Yun, Sydkorea Foto Mirka Kleemola HIBC

Bäste herre bland seniorerna, Byul Yun, Sydkorea, belönades med andra pris. Foto Mirka Kleemola HIBC


Numera är de asiatiska dansarna fina i allt, även i framförandet. De här unga lever upp till sina roller som aldrig förr – som prinsessor och prinsar, sjörövare och sjöjungfrur, och till de olika gestalterna i moderna koreografier, ofta dramatiska, och deras teknik är ypperlig.

Man avundas inte domarna som skulle sätta en mängd kunniga unga i en rangordning. Ordföranden Kenneth Greve med Nina Ananiashvili, Angel Corella, Jorma Elo, Feng Ying, Maina Gielgud och Hae Shik Kim är alla kända för sina prestationer inom dansen. De hade suttit till klockan 03.00 på natten efter finalen, och funderat tillsammans hur priserna skulle fördelas.

Man konstaterar att varje deltagare är en vinnare: de har gallrats ut att delta bland en mängd villiga. De har övat i månader på koreografier vilka de annars inte skulle få dansa i sina kompanier förrän de är solister. De har genom att öva kommit vidare i sina yrken eller studier, och till sist får de uppträda inför en sakkunnig publik och för domarna av vilka många är balettchefer eller koreografer.

HIBC 2016 Matthew Cunningham USA. Foto Mirka Kleemola HIBC

HIBC 2016 Matthew Cunningham i solo ur La Bayadère USA. Foto Mirka Kleemola HIBC

Kanske kan de på detta sätt uppmärksammas positivt och få jobb. Dessutom fick de undervisning typ mästarkurs under tävlingens gång, oavsett om de kom vidare eller inte.

Nivån på dansarna var hög, men denna gång syntes ingen tydlig vinnare förrän allt hade dansats. Man kunde dock från allra första början spå framgång för flera, vars artisteri kom fram positivt.

Det största priset kunde, grundat på oklanderliga och goda prestationer hela tävlingen igenom, ges till Heesun Kim, 24. En sydkoreanska med fjäderlätta steg bl.a. som rollfiguren Lise. Hon dansade med kunniga partnern Hojin Jeon ett pas de deux ur La Fille Mal Gardée på ett så fint sätt och med sådan utstrålning att man ­– efter att i finalen ha sett detta – redan kunde inse att hon skulle bli prisbelönt.

HIBC Suvi Honkanen i solo ur Törnrosa. Foto Mirka Kleemola HIBC

Suvi Honkanen i solo ur Törnrosa. Foto Mirka Kleemola HIBC

Som så ofta i tävlingar hade vissa deltagare valt koreografier i vilka de inte kunde visa sig så positivt som annars kunde ha varit möjligt.

Detta gäller t.ex. för finalisterna Kamill Ariston Chudoba, österrikare från Helsingforsoperan med egen modern koreografi, och finska Suvi Honkanen i sitt andra moderna nummer.

Suvi är mycket precis i sina steg och kan vara på väg mot solistiska uppdrag men hade kanske i denna tävling valt att inte ta alltför stora risker och intrycket av hennes kunnande blev kanske inte fullt rättvisande.

Sveriges representant Ida Kallanvaara – även hon från Nationalbaletten i Helsingfors – dansade i tävlingens andra rond en häftig Coexistence av Emrecan Tanis med partnern Daniel Brasil, medtävlare ännu i första omgången.

Från Estland kom den eleganta juniordamen Ketlin Oja, 19, vidare till andra omgången och kunde visa sitt kunnande även i ett modernt nummer – vilket krävdes när man kommit dithän i tävlingen.

HIBC 2016 Zachary Roberts. foto Mirka Kleemola HIBC

Zachary Roberts, Kanada, i i Kost in Motion. Foto Mirka Kleemola HIBC

Kollegan på Estonia-teatern, kanadensaren Zachary Rogers, som i sin tur fick en finalplats, fick i den omgången framföra ännu en variation ur Svansjön.

Vissa dansare med potential kom i denna tävling aldrig vidare efter att ha visat sig i två klassiska koreografier.

En av dessa var Frankrikes seniordam Amélie Joannides som i sina variationer ur Giselle och Paquita gjorde ett lugnt och elegant intryck.

En del av dansarna var tekniskt skickliga i sina nummer, några var ointressanta och saknade scenisk närvaro. Vissa hade behandlat sin musik precis hur de ansåg vara lämpligt för den egna prestationen.

HIBC2016 Yimeng Sun Kina. Foto Mirka Kleemola HIBC

Yimeng Sun, Kina, i Harlequinade. Foto Mirka Kleemola HIBC

Av de kinesiska pristagarna dansar Yimeng Sun på Finlands Nationalbalett sedan fem år tillbaka.

Efter denna tävling har man säkert ögonen på henne på ett annat sätt än tidigare – så bra gjorde hon ifrån sig i t.ex. Grand Pas Classique med sin partner och kollega Maksim Chukarjov.

En annan var Fangqi Li, från Kina. Hon var en av de tävlande som från början märktes i sina prestationer. Hon var dansant och fraserade fint i sin Le Corsaire-variation, och senare samma kväll i Esmeralda.

HIBC 2016 Fangqi Li, Kina, i Wildfire. Foto Mirka Kleemola HIBC

Fangqi Li, Kina, i Wildfire. Foto Mirka Kleemola HIBC

Matthew Cunningham från USA var stark i variationen ur Coppelia, gjorde fina cabriolets som Solor ur Bajadären och erhöll efter finalen ett uppmuntringspris.

Med sitt tävlingsbidrag i första omgången hade Zhuming Chen från Kina påbörjat sin insats som tävlande nr 1 och etta blev han också i klassen för juniorer herrar. Hans Albrecht från Giselle i finalen var övertygande och artistisk.

Alla dessa utgör exempel på framgångsrika tävlingsdeltagare värda sina priser.

HIBC Heesun Kim i Don Quijote. Foto Mirko Kleemola HIBC

Heesun Kim i solo ur Don Quijote. Foto Mirko Kleemola HIBC


Resultat i Helsinki International Ballet Competition 2016

The Jane Erkko Grand Prix, 15 000 €: Heesun Kim, Sydkorea

1.pris, senior damer, 7 000 €: Xinlu Zhan, Kina och Yimeng Sun, Kina
2.pris, senior damer, inte utdelat
3.pris, senior damer, 3 500 €: Yoshiko Kamikusa, Canada

1.pris, junior damer, 3 500 € So Jung Shin, Sydkorea
2.pris, junior damer, 2 500 €: Fangqi Li, China
3.pris, junior damer, 1 500 €: Yeojin Shim,, Sydkorea

HIBC Xinlu Zhan och Jiyu Wang Chi. Foto Mirka Kleemola HIBC

Xinlu Zhan och Jiyu Wang Chi (utom tävlan) i Over Therei. Foto Mirka Kleemola HIBC


1.pris, senior män, inte utdelat
2.pris, senior män, 6 000 €: Byul Yun, Sydkorea
3.pris, senior män, 3 000 € vardera: Takatoshi Machiyama, Japan och
Kengo Nishioka, Japan

1.pris, junior män, 3 500 €: Zhuming Chen, China
2.pris, junior män, 2 500 €: Yuedong Sun, China
3.pris, junior män, 1 500 €: Frederico Loureiro, Portugal

Koreografipris, 2 000 €: Aria (2016)
– Koreografi: Jae Deok Kim
– Musiik: Aria / Jae Deok Kim
– Dansare: Heesun Kim och Jeon Hojin

Uppmuntrinspris, 1 000 €: Matthew Cunningham, USA
Uppmuntrinspris, 1 000 €: Magili Chadbourne, USA
Uppmuntrinspris, 1 000 €: Chongzheng Guan, Kina

Föreningen Attitydis uppmuntrinspris, 1 000 €: Suvi Honkanen, Finland

HIBC Zhuming_Chen_China_Nightingale_and_Rose. Foto Mirko Kleemola HIBC

Zhuming Chen, Kina, i sitt moderna nummer: Nightingale and Rose. Foto Mirko Kleemola HIBC

Anita Jokela
8 juni 2016


 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

 • Ekman Operan sep 2020
  Det var som om man blev ännu mer passionerad av att vara dansare bara för att man inte kunde ge föreställningar
  Dansportalen träffade dansarna Hampus Gauffin och Gabriel Barrenengoa vid Kungliga Baletten i ett samtal om pandemins konsekvenser och om det nya programmet på Operan av koreografen Alexander Ekman.De...

 • Agneta S
  Agneta Stjernlöf-Valcu: Du ska förmedla dansnotationen till dansare så att det blir en föreställning.
  Dansnotationens syfte är inte bara att bevara något som passerat utan först och främst att ge möjlighet till återskapande. En videofilmning är alltid en tolkning av ett koreografiskt verk.Oavsett om a...

 • COW1
  Nationaloperans säsongöppning med en mycket fräsch COW av Alexander Ekman.
  Höstens första danspremiär vid Nationaloperan i Helsingfors hälsades mycket välkommen av premiärpubliken på lördag kväll. Alexander Ekmans COW visade sig vara den energiska laddning som behövs just nu...

 • SHIFT I CACTI
  Höststart på Kungliga Operan – urpremiär av Alexander Ekman
  Den 26 september slår Kungliga Operan åter upp dörrarna för en ny säsong med två premiärer, först ut är Alexander Ekmans SHIFT | CACTI. Därmed flyttas säsongsstarten fram vilket innebär att premiären ...

 • Oscar Salomonsson
  Oscar Salomonsson, premiärdansare – Det udda och uttrycksfullas mästare
  Oscar är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och anställdes vid baletten 1997. Mellan 2004 och 2007 dansade han i Madrid, Spanien.Han återvände till Stockholm och fick utmärkelsen Årets dansare...

 • SigridYAGP
  Om finalen som ställdes in och Sigrids drivkraft, engagemang och hårda arbete
  Sigrid Åberg är 13 år och går Alhanko Academy of Ballet i Stockholm. I höstas var hon i Cattolica, Italien och tävlade i Youth American Grand Prix.I vår skulle hon egentligen åkt till New York för att...

 • LesBalletSuedois
  There is no lack of creativity in the house. We just work in different ways.”
  Nicolas Le Riche – Ballet director of Royal Swedish Ballet – gives Dansportalen an update on the current situation of the company and informs about the plans for the future.Upon arrival of Covid-19 Ro...

 • Paul Marque Le Louvre
  Scènes de la vie confinée de Paul Marque
  A Paris, le confinement règne depuis le mois de mars. Pour les Français il est interdit de passer plus d’une heure dehors ou s'éloigner au-delà d’un kilomètre de sa maison, sinon on écope d’une amende...

 • Paul Marque Louvre
  Meet Paul Marque and a Soloist Dancers Life Today in Paris
  In Paris, social distancing rules have been in place since March. French people are forbidden to spend more than an hour outside or travelling more than one kilometre from their home. If they do eithe...

 • Carmen Helsinki
  En magisk föreställning av Carmen
  En helaftonsbalett i tre akter till musik av Georges Bizet hade premiär på Nationaloperan i Helsingfors i vår. Produktionen var norsk och koreografen var denna gång Liam Scarlett.Alla föreställningar ...

 • GöteborgsOperan
  Vad händer på våra operahus när världen stängs ner på grund av Covid-19? Katrín Hall, GöteborgsOperans Danskompanis konstnärliga chef om situationen i Göteborg
  Dansportalen har talat med Göteborgsoperans Danskompanis konstnärliga chef, Katrín Hall. Hon berättar att man i dessa dagar får använda all sin kreativitet för att hitta och nå publiken och att vara f...

 • Beyond GO mars 2020
  "Allt som man gör i en uppsättning, vare sig det är teater, dans eller något annat rör det sig om en relation med åskådarna"
  GöteborgsOperans Danskompani backar inte för utmaningar. Efter Sidi Larbi Cherkaouis ”Icon”, med 3,5 ton lera på scenen, och Damien Jalets ”Skid”, där golvet hade en lutning på 34˚, tar de sig nu an ä...

 • Balettpedagogtävlingen
  Många talanger i den nationella balettävlingen
  Den nationella balettävlingen hålls vartannat år av Balettpedagogernas förening i Helsingfors . Den alternerar med tävlingen Ung energi som också anordnas av föreningen. Skolornas intresse stort och ko...

 • Kuckel Foto Mats Bäcker
  Alexander Ekman, highly topical choreographer
  Well renowned choreographer Alexander Ekman , 36, has a voluminous luggage of successes in his baggage. When you open the case, they fly out of it. Eskapist which opened in the spring 2019 at the Stock...

 • Mats Eks "överbord", en del av dansprogrammet Kylián/Ek/Naharin med Kungliga Baletten. På bilden: Dmitry Zagrebinoch Daria Ivanova. Foto: Carl Thorborg
  I det vardagliga livet finns inga rörelser som ser ut som de Mats Ek skapar, men i rätt sammanhang, som på scenen ser det helt naturligt ut.
  Tre av världens främsta koreografer Jiří Kylián, Mats Ek och Ohad Naharin – för första gången tillsammans på Kungliga Operan – varav Mats Eks överbord (Woman with water) är en urpremiär.I en danssal h...

 • MarcoMasiariPDL2020
  I think it’s great to show contrasting sides of youth at Prix de Lausanne, to compete with different ways of dancing and the creative process
  Created in 1973 the Prix de Lausanne is an annual international competition for young dancers age 15-18. Its goal is to discover, promote and support the finest talents. More than 70 of the world's mo...

 • aska 2 Oskar
  Jag hade ingen aning om vad dansyrket var – trodde att det var ett ”gig” på Melodifestivalen
  Henrietta Wallberg, Oskar Landström och Philip Berlin är alla utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolans gymnasielinje i modern nutida dans.Tre dansare som efter avslutad utbildning varit verksamma ...

 • Mattheus Bäckström 1
  In the school your main focus is on the training. In the company your focus is on what you are doing on stage.
  Mattheus Bäckström started his ballet training at the Swedish National Ballet School in Gothenburg in 2011. Now on the brink of launching his professional career, he talks to Dansportalen about life a...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil