Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

HIBC Heesun Kim i Törnrosa. Foto Mirka Kleemola HIBC

Grand Prix-vinnaren Heesun Kim i solo ur Törnrosa. Foto Mirka Kleemola HIBC

Grand Prix till Heesun Kim, Sydkorea i Helsingfors

HELSINGFORS: HIBC – Helsinki International Ballet Competition – har genomförts vid Nationaloperan. Tävlingen var den åttonde i ordningen och tillhör de förnämligaste och största i dansvärlden.

Det var deltagarna från Sydkorea och Kina som kammade hem flest priser efter att alla tre omgångar hade setts. Ännu i finalen sågs deltagare även från Finland (1), Japan (3), Kanada (2), Portugal (1), USA (1) och Österrike (1). De prisbelönade är listade nederst.

HIBC2016 Bäste herre Byul Yun, Sydkorea Foto Mirka Kleemola HIBC

Bäste herre bland seniorerna, Byul Yun, Sydkorea, belönades med andra pris. Foto Mirka Kleemola HIBC


Numera är de asiatiska dansarna fina i allt, även i framförandet. De här unga lever upp till sina roller som aldrig förr – som prinsessor och prinsar, sjörövare och sjöjungfrur, och till de olika gestalterna i moderna koreografier, ofta dramatiska, och deras teknik är ypperlig.

Man avundas inte domarna som skulle sätta en mängd kunniga unga i en rangordning. Ordföranden Kenneth Greve med Nina Ananiashvili, Angel Corella, Jorma Elo, Feng Ying, Maina Gielgud och Hae Shik Kim är alla kända för sina prestationer inom dansen. De hade suttit till klockan 03.00 på natten efter finalen, och funderat tillsammans hur priserna skulle fördelas.

Man konstaterar att varje deltagare är en vinnare: de har gallrats ut att delta bland en mängd villiga. De har övat i månader på koreografier vilka de annars inte skulle få dansa i sina kompanier förrän de är solister. De har genom att öva kommit vidare i sina yrken eller studier, och till sist får de uppträda inför en sakkunnig publik och för domarna av vilka många är balettchefer eller koreografer.

HIBC 2016 Matthew Cunningham USA. Foto Mirka Kleemola HIBC

HIBC 2016 Matthew Cunningham i solo ur La Bayadère USA. Foto Mirka Kleemola HIBC

Kanske kan de på detta sätt uppmärksammas positivt och få jobb. Dessutom fick de undervisning typ mästarkurs under tävlingens gång, oavsett om de kom vidare eller inte.

Nivån på dansarna var hög, men denna gång syntes ingen tydlig vinnare förrän allt hade dansats. Man kunde dock från allra första början spå framgång för flera, vars artisteri kom fram positivt.

Det största priset kunde, grundat på oklanderliga och goda prestationer hela tävlingen igenom, ges till Heesun Kim, 24. En sydkoreanska med fjäderlätta steg bl.a. som rollfiguren Lise. Hon dansade med kunniga partnern Hojin Jeon ett pas de deux ur La Fille Mal Gardée på ett så fint sätt och med sådan utstrålning att man ­– efter att i finalen ha sett detta – redan kunde inse att hon skulle bli prisbelönt.

HIBC Suvi Honkanen i solo ur Törnrosa. Foto Mirka Kleemola HIBC

Suvi Honkanen i solo ur Törnrosa. Foto Mirka Kleemola HIBC

Som så ofta i tävlingar hade vissa deltagare valt koreografier i vilka de inte kunde visa sig så positivt som annars kunde ha varit möjligt.

Detta gäller t.ex. för finalisterna Kamill Ariston Chudoba, österrikare från Helsingforsoperan med egen modern koreografi, och finska Suvi Honkanen i sitt andra moderna nummer.

Suvi är mycket precis i sina steg och kan vara på väg mot solistiska uppdrag men hade kanske i denna tävling valt att inte ta alltför stora risker och intrycket av hennes kunnande blev kanske inte fullt rättvisande.

Sveriges representant Ida Kallanvaara – även hon från Nationalbaletten i Helsingfors – dansade i tävlingens andra rond en häftig Coexistence av Emrecan Tanis med partnern Daniel Brasil, medtävlare ännu i första omgången.

Från Estland kom den eleganta juniordamen Ketlin Oja, 19, vidare till andra omgången och kunde visa sitt kunnande även i ett modernt nummer – vilket krävdes när man kommit dithän i tävlingen.

HIBC 2016 Zachary Roberts. foto Mirka Kleemola HIBC

Zachary Roberts, Kanada, i i Kost in Motion. Foto Mirka Kleemola HIBC

Kollegan på Estonia-teatern, kanadensaren Zachary Rogers, som i sin tur fick en finalplats, fick i den omgången framföra ännu en variation ur Svansjön.

Vissa dansare med potential kom i denna tävling aldrig vidare efter att ha visat sig i två klassiska koreografier.

En av dessa var Frankrikes seniordam Amélie Joannides som i sina variationer ur Giselle och Paquita gjorde ett lugnt och elegant intryck.

En del av dansarna var tekniskt skickliga i sina nummer, några var ointressanta och saknade scenisk närvaro. Vissa hade behandlat sin musik precis hur de ansåg vara lämpligt för den egna prestationen.

HIBC2016 Yimeng Sun Kina. Foto Mirka Kleemola HIBC

Yimeng Sun, Kina, i Harlequinade. Foto Mirka Kleemola HIBC

Av de kinesiska pristagarna dansar Yimeng Sun på Finlands Nationalbalett sedan fem år tillbaka.

Efter denna tävling har man säkert ögonen på henne på ett annat sätt än tidigare – så bra gjorde hon ifrån sig i t.ex. Grand Pas Classique med sin partner och kollega Maksim Chukarjov.

En annan var Fangqi Li, från Kina. Hon var en av de tävlande som från början märktes i sina prestationer. Hon var dansant och fraserade fint i sin Le Corsaire-variation, och senare samma kväll i Esmeralda.

HIBC 2016 Fangqi Li, Kina, i Wildfire. Foto Mirka Kleemola HIBC

Fangqi Li, Kina, i Wildfire. Foto Mirka Kleemola HIBC

Matthew Cunningham från USA var stark i variationen ur Coppelia, gjorde fina cabriolets som Solor ur Bajadären och erhöll efter finalen ett uppmuntringspris.

Med sitt tävlingsbidrag i första omgången hade Zhuming Chen från Kina påbörjat sin insats som tävlande nr 1 och etta blev han också i klassen för juniorer herrar. Hans Albrecht från Giselle i finalen var övertygande och artistisk.

Alla dessa utgör exempel på framgångsrika tävlingsdeltagare värda sina priser.

HIBC Heesun Kim i Don Quijote. Foto Mirko Kleemola HIBC

Heesun Kim i solo ur Don Quijote. Foto Mirko Kleemola HIBC


Resultat i Helsinki International Ballet Competition 2016

The Jane Erkko Grand Prix, 15 000 €: Heesun Kim, Sydkorea

1.pris, senior damer, 7 000 €: Xinlu Zhan, Kina och Yimeng Sun, Kina
2.pris, senior damer, inte utdelat
3.pris, senior damer, 3 500 €: Yoshiko Kamikusa, Canada

1.pris, junior damer, 3 500 € So Jung Shin, Sydkorea
2.pris, junior damer, 2 500 €: Fangqi Li, China
3.pris, junior damer, 1 500 €: Yeojin Shim,, Sydkorea

HIBC Xinlu Zhan och Jiyu Wang Chi. Foto Mirka Kleemola HIBC

Xinlu Zhan och Jiyu Wang Chi (utom tävlan) i Over Therei. Foto Mirka Kleemola HIBC


1.pris, senior män, inte utdelat
2.pris, senior män, 6 000 €: Byul Yun, Sydkorea
3.pris, senior män, 3 000 € vardera: Takatoshi Machiyama, Japan och
Kengo Nishioka, Japan

1.pris, junior män, 3 500 €: Zhuming Chen, China
2.pris, junior män, 2 500 €: Yuedong Sun, China
3.pris, junior män, 1 500 €: Frederico Loureiro, Portugal

Koreografipris, 2 000 €: Aria (2016)
– Koreografi: Jae Deok Kim
– Musiik: Aria / Jae Deok Kim
– Dansare: Heesun Kim och Jeon Hojin

Uppmuntrinspris, 1 000 €: Matthew Cunningham, USA
Uppmuntrinspris, 1 000 €: Magili Chadbourne, USA
Uppmuntrinspris, 1 000 €: Chongzheng Guan, Kina

Föreningen Attitydis uppmuntrinspris, 1 000 €: Suvi Honkanen, Finland

HIBC Zhuming_Chen_China_Nightingale_and_Rose. Foto Mirko Kleemola HIBC

Zhuming Chen, Kina, i sitt moderna nummer: Nightingale and Rose. Foto Mirko Kleemola HIBC

Anita Jokela
8 juni 2016


 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Shen Yun framför unik scenkonst
  Med sina 800 dansare och musiker i åtta kompanier har Shen Yun gjort ett kraftfullt avtryck i samtida scenkonst. Med säte i New York, har de friheten att ge liv åt tradit...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil