Artiklar från 2008 – till idag
GÖTEBORG: Till och med mitten av januari 2017 är 3:e våningens stora försökshall utformad som en japansk trädgård, med vitt marmorgrus och grått granitgrus arrangerat i böljande runda formationer.
Mästaren bakom verket är den japanske trädgårdskonstnären Sachimine Masui. Det är första gången han blivit bjuden utomlands för att anlägga en trädgård. Hemma studerade han landskapsarkitektur och fortsatte med att gå i lära hos en mästare i trägårdsdesign.
Mästaren Masui tillbringade en tid i Göteborg för att finna det rätta gruset och för att insupa traktens anda:
"Denna stenträdgårds-installation görs i form av "karesansui", en traditionell japansk trädgårdskonst som vanligen består av stenar och grus. Inspirationskällan är naturliga landskap, berg, floder och hav. Stenkompositionerna utgår från idén om djur i grupp som rör sig och kommunicerar. Jag ser detta som en hyllning till det vackra havslandskapet i Göteborg."
På stengården är formationer utplacerade i vad som kan liknas vid små öar. En förtjusande formation utgörs av en stiliserad and-familj: den största stenen är en mamma and, den minsta stenen en liten unge, en något större sten är en han-unge som gett sig iväg på egen hand.
En fjärde, ännu något större, är en annan mamma and, som förklarar för mamman med ungar att sådan är livets gång: ynglingar är ofta ivriga att ge sig ut på äventyr.
Efter uppdraget i Göteborg reser mästaren Masui vidare i Europa. Han är inbjuden till universitetet i Milano, där han bland annat ska föreläsa på universitetets institution för landskapsarkitektur.
I den japanska trädgården finns förnyelse, enkelhet och renhet. Det finns regler för hur anläggningen kan göras – geometri, nord-sydaxlar att ta hänsyn till, hur stenarna skall resas, deras storlek och karaktär, grusets färg. Utgångspunkten är landskapets egna former, där man kan bygga vidare för att skapa en civilisation.
Hur föddes då idén till detta projekt? Gun Lund, konstnärlig ledare för 3:e våningen:
“Den ultimata trädgården är för mig den torra stenträdgården, som på ett abstrakt plan kan återskapa det levande, en plats för själen att försjunka i, för meditation, tomhet och livskraft. Redan i mitten på 90-talet, när vi först kom hit till Sockerbruket, fanns drömmen om att skapa en torr japansk stenträdgård inomhus. Nu femton år senare blir detta verklighet!”
Vernissagen inleddes med en betraktelse av Håkan Wettre, före detta intendent på Göteborgs konstmuseum. Han talade bland annat om begreppet ma (långt a). Det kan översättas med mellanrum, rymd, paus och intervall.
Begreppet är centralt och mångfacetterat i japansk tradition. Det kan vara en paus i en rörelse eller ett uttalande, och ett moment av stillhet och koncentration inför ett beslut. Ma är också vad som skapar sinnesro i en människa.
Fram till mitten av januari 2017 levandegörs den japanska trädgården med till exempel musik, teceremoni, poesiläsning, butoh och annan dans, och keramik. Lördagar kl. 14.00. Valfri entréavgift.
Kommande programpunkter:
8/10: STEFAN OSTROWSKI, japankännare, samtal om japansk estetik.
15/10: GUNILLA WITT, dikter och ANNA SVENSDOTTER, tvärflöjt.
Poesiläsning och musik i växelverkan.
22/10: NONAKA KUMIKO, traditionell noh-flöjt, långväga gäst från Japan.
29/10: ELSBETH BERG, viola, spelar musik av kompositören Xenakis,
m dansinslag.
12/11: FRAUKE, butohdansare. Performance i trädgården, en förkortad version
av verket Wolf - Moon som turnérat internationellt under 2016.
19/11: STAFFAN SVENSSON, trumpet. GUN LUND, dans.
26/11: LISA NORDSTRÖM, kompositör/producent, film och ljud ur musikprojektet
Sonica Sequence som genomfördes i Japan i våras.
3/12: CHRICHAN LARSON, cello, spelar musik av kompositören Xenakis.
14/1: ISA MARIA KVENSLER, dansare, koreograf. Japansk teceremoni.
Dessutom spelas under hösten på 3:e våningens scen:
4-27/10: EMBALLAGE, E=mc2 Danskonst
12-14/10: VORACIOUS - GLUPSKHETENS KROPP av/med SU-EN Butoh Company
16-19/11: OFF THE WALL, OLOF PERSSON PROJECTS
7-9/12: BETWEEN BEAT AND BLUE, CARMEN OLSSON
Redaktionen
27 sep 2016
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision