Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

SVB Piteå

Det är en stor dröm som skulle krossas. Svensk balettskolans personal börjar att förlora hoppet. Eleverna är oroliga för att deras drömmar ska krossas. "Det skulle kännas så jobbigt" säger Wilma Hagerman, 11 år till Piteåtidningen 24 sep. Foto Joel Gustafsson, Piteå-tidningen.

Öppet brev till Piteå Kommun

PITEÅ: Svenska Balettskolan hotas av nedläggning. Piteå Kommun behöver spara 4,5 miljoner och då väljer man att spara in pengarna genom att lägga ner en riksrekryterande utbildning som bara finns i Stockholm, Göteborg och just det Piteå.

Det faktum att drömmarna krossas för de elever som efter hårda antagningsprov lyckats ta sig in på Svenska Balettskolan tas inte med i beräkningen.

Då man sedan tar del av de visioner som presenteras i Piteå Kommuns Verksamhetsplan 2017-2019 blir beslutet än märkligare. Låt oss ge er några exempel:

För det första hävdar verksamhetsplanen att Piteå Kommun ska vara en ”plats där människor vill bo, verka och leva, och att positiva upplevelser gör Piteå till ett självklart val för såväl boende, som för företagare, besökare, turister och studenter. Vi bidrar gemensamt till ett tryggt, öppet och kreativt samhälle både i stads- och landsbygd.”

Fortsättningsvis kan man läsa att ”Piteå är en plats där unga kan förverkliga sina drömmar.” En nedläggning av Svenska Balettskolan visar tydligt på att så inte är fallet. I alla fall inte om man är dansare och drömmer om att få möjligheten att under skoltid utbilda sig till sitt drömyrke.

För det andra, strävar Piteå Kommun efter en god miljö och hälsa för nästa generation: ” För en god folkhälsa är trygghet, delaktighet och kultur viktiga faktorer.”

Svenska Balettskolan erbjuder alla de delarna till sina elever. Det är trygga barn och ungdomar som går till skolan med ett leende på läpparna varje dag.

De är delaktiga i sin utbildning och tränas i att ta eget ansvar för sin fortsatta hälsa genom medvetna val både när det gäller kost och sömn. Kulturen är en stor del av utbildningen.

Dans är en uttrycksform och eleverna får ta del av olika kulturers dans och studerar dans i alla dess former likväl som den klassiska musiken.

För det tredje, hävdar verksamhetsplanen vidare att ”samverkan mellan nämnderna ska bidra till främjande av förebyggande arbete för att förbättra ungas psykiska hälsa”.

Barn och utbildningsnämnden betonar ”den sociala hållbarheten och särskilt det främjande och förebyggande arbetet för att förbättra ungas psykiska hälsa.”

Ett led i detta borde rimligtvis vara att behålla Svenska Balettskolan. Att krossa unga människors drömmar förebygger knappast psykisk ohälsa.

För det fjärde, strävar kommunen efter att skapa ett Piteå för alla – med ökad mångfald.

Mångfald är både en förutsättning och en möjlighet för tillväxt. Piteå vill vara en förebild för mångfald och värna öppenhet. Öppenhet för idéer, kulturer, företagande, andra olikheter eller helt enkelt öppenhet för mångfald”.

Även denna vision blir svår att realisera om man lägger ner Svenska Balettskolan. Dansen är ett internationellt språk där alla kan mötas oavsett modersmål, religion, kön eller sexualitet. Dansen är för alla.

Avslutningsvis går förslaget att lägga ner Svenska Balettskolans verksamhet stick i stäv med den forskning som visar hur viktig fysisk aktivitet är för såväl inlärning som fysiskt välbefinnande.

Anders Hansen, leg läkare från Karolinska Institutet och idag verksam som överläkare i psykiatri, menar i sin bok Hjärnstark:

– Vi människor har inte bara en kropp som är byggd för rörelse. Även vår hjärna är byggd för det. Fysisk aktivitet är medicinen vi glömde för att ingen tjänade pengar på den. Det är ofattbart att inte fler känner till hur viktigt det är för hjärnan att vi rör på oss. Om du inte är fysiskt aktiv fungerar inte din hjärna så bra som den skulle kunna.

Hansen skriver vidare att fysisk aktivitet gör oss mer kreativa. ”Forskning visar att resultaten på kreativitetstester ökar med 60 procent om testerna görs efter att du varit i rörelse. Träning stärker koncentrationen även hos barn och tycks särskilt bra för koncentrationen för barn med ADHD."

"Träning är enormt effektivt när det gäller att förbättra toleransen mot stress och dämpa aktiviteten i kroppens stressystem. Träning stärker minnet. Effekterna på hjärnan av att träna är så omfattande att de faktiskt kan beskrivas som en mental uppgradering.”

Det faktum att våra barn och ungdomar idag blir alltmer inaktiva är ytterligare en anledning till att Piteå Kommun borde låta Svenska Balettskolan leva vidare.

För att sammanfatta, om Piteå Kommuns verksamhetsplan för 2017-2019 ska betyda mer än fina formuleringar i ett dokument så anser vi att förslaget om att lägga ner Svenska Balettskolans verksamhet genast ska dras tillbaka.

Det är en utbildning som Piteå Kommun inte har råd att vara utan om de visioner om ett Piteå för alla som kommunen vill skapa ska kunna realiseras.

Camilla och Göran Sundqvist

12 okt 2017 • Sibelius1
  The Ballet Sibelius at the Finnish National Ballet is a story – and a great love story of a composer
  Finnish National Ballet celebrates its centenary this year and the new commission, Sibelius , plays an important role. The significance of the composer and his works inspired Finnish choreographer, Jor...

 • RBS1
  Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
  ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

 • Helsinkigala1
  En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
  Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

 • PDL22 1
  Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
  Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

 • Here not here 1
  Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
  Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

 • Kungsbacka1
  Dans på högsta nivå
  Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

 • Nurejevs Svansjön1
  Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
  Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

 • Lana Maxxa
  Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
  Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

 • Transit1
  Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
  Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

 • Bella figura
  Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
  The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

 • Daria Ivanova
  Ett nytt Mariane Orlando stipendium utdelat
  Operans Balettklubbs pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats premiärdansaren vid Kungliga Baletten Daria Ivanova.

 • SAAGA 1
  Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer
  GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapad...

 • Linnar Looris
  Meet Linnar Looris Artistic Director of The Estonian National Opera
  Dansportalen has got an interview with Linnar Looris – Artistic Director since autumn 2019 for the The Estonian National Ballet.

 • Gala Korsaren
  Kungliga Operan rivstartar säsongen med balettgala.
  Äntligen, är vi många som säger. Den 17:e september slås portarna upp, dansen kan börja och det är inte vilken dans som helst. Ett unikt program med åtta verk, varav flera sällan sedda, utgör höstens ...

 • Nimrud
  Liselott Berg, om sina 42 år som fanbärare för dansen i Göteborg – hittills!
  Att det blev Göteborg var en slump. Men där blev hon kvar. 42 år senare brinner och jobbar hon lika engagerat för dansen på Sveriges framsida. Idag som biträdande och administrativ chef för GöteborgsO...

 • Swingle Stepping, Morgann Runacre-Temple, Year 11 students - 
  Whirling flying bodies with the Royal Ballet School
  Coordinating a performance for a ballet school of several hundred pupils to stringent Covid social distancing is a Herculean task but amazingly the Royal Ballet School pulled it off.

 • Vinnare Prix du Nord 2021
  Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare
  Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är sto...

 • Sonatra1
  Joseph Sturdy about Sonatra: I was interested to look at the classical technique, to awaken it and enjoy it
  When Joseph Sturdy was asked to choreograph a work for the Royal Swedish Ballet, he accepted the challenge with alacrity.‘I admired how Nicolas [Le Riche, Artistic Director] was trying to keep his dan...

 • Dansmuseet
  Dansmuseets utställning om Ballets Suédois är förlängd
  Dansmuseets intendent Erik Mattsson har tillbringat många timmar i museets arkiv med att läsa dagböcker, gå igenom alla fotografier och vända på varenda papperslapp som kunde vara av intresse för den ...

 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil