Artiklar från 2008 – till idag
STOCKHOLM: Carina Ari medaljen tilldelas en utomordentligt välförtjänt och mångkunnig, synnerligen framgångsrik person inom svensk scenkonst. Årets mottagare av Carina Ari medaljen har följande yrken i bokstavsordning: dansare, koreograf, regissör, pedagog och producent och han har också spelat piano i flera år.
Det var en glad och något omtumlad Roine Söderlundh som tog emot årets Carina Ari medalj. 2018 väntar en ny spännande uppgift för Roine.
I år firas nära på överallt hundraårsminnet av Leonard Bernsteins födelse. Kulturhuset Spira i Jönköping bidrar med en Skandinavienpremiär på musikalen ”On the Town”. Regi och koreografi: Roine Söderlundh. Medverkande bland andra Karl Dyall och Rennie Mirro.
Årets Carina Ari dag i Kungliga Operans guldfoajé blev en festlig tillställning med många bekanta ansikten som sågs och minglade.
Det skålades även i champagne till Carina Ari, den svenska dansvärldens mest betydande donatrix.
Wilma Randler (som i våras vann andrapriset för juniorer i Stora Daldansen i Falun) framförde en variation ur Bournonvillebaletten Kermessen i Brügge.
Ninos Josef (utbildad vid Svenska Balettskolan i Stockholm) bidrog med en improvisation till musik av Gustavo Santaolalla: Deportation.
Kaho Yanagisawa och Dragos Mihalcea, båda i Kungliga Baletten, dansade en duett ur William Forsythes Artifact Suite, till musik av Johann Sebastian Bach.
Fyra dansare bidrog med levande dans i guldfoajén.
Carina Ari stipendiater 2018
Tre unga dansare tilldelades helårsstipendier: Matheus Bäckström för studier vid Royal Ballet School i London, Jack Hartill för studier vid Kunsthøgskolen i Oslo och Auguste Marmus för studier vid École supérieure de danse de Rosella Hightower, i Cannes.
Tretton stipendier för sommarstudier utomlands gick till Felicia Andersson, Cassandra Arnmark, Samira Bethke, Esther Maria Bit-Narva, Emanuel Heimann Ippolito, Athena Jansson Nesti, Ninos Josef, Patrick Karlström, Dante Lagercrantz, David Lagerqvist, Isabella Larsson, Wilma Randler och Mani Samawi.
Ytterligare ett stipendium utdelades. Enligt statuterna skall Christer Holgerssons stipendium tilldelas en klassiskt skolad dansör som under säsongen gått i pension. Detta stipendium gick i år till Jörgen Stövind vid Kungliga Baletten.
Dansportalens Cristian Hillbom gjorde 2017 en innehållsrik intervju med Roine Söderlundh, där han bland annat informerar om Billy-skolan, en utomordentligt lyckad lösning inför framförandena av musikalen Billy Elliot i Sverige. Intervjun publicerades 30 april 2017. Rekommenderas för läsning!
1944 skapade Jerome Robbins halvtimmeslånga baletten Fancy Free, om tre sjömän på permission i New York. Den byggdes snabbt ut till en helaftonsmusikal med titeln On the Town. 1949 gjordes musikalen om till en förträfflig film med samma namn, med koreografi av Gene Kelly. Det är musikalen som kommer att ha Skandinavienpremiär i Jönköping. Premiärdatum är 22 september.
Dmitry Zagrebin, premiärdansare i Kungliga Baletten, har tilldelats 2018 års Gallodier-stipendium.
Jurymotivering: ”Med sin extremt starka teknik och med en total närvaro i varje roll han kreerar, är Dmitry en ohotad stjärna på den manliga klassiska danshimlen. Handplockad från anrika Bolsjojteatern i Moskva och nyutnämnd premiärdansare vid Kungliga Baletten, är han den starka magnet som drar en ung publik till Operan och blir en förebild för den yngre generationen.”
I juryn ingår Anneli Alhanko, Marie-Louise Sylwander-Sid och Joakim Stephenson.
Stipendiet delas ut av Den Nordiska Första St Johannislogen – Svenska Frimurare Orden.
Peter Bohlin
21 maj 2018
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision