Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

En nyutnämnd glad premiärdansare Haruka Sassa omgiven av från vänster balettchef Nicolas Le Riche, prima ballerina Natalia Makarova och premiärdansare Dawid Kupinski. Foto Izabella Englund/Kungliga Operan

09 sep
2019

Haruka Sassa: En dröm att få dansa Giselle

STOCKHOLM: När applåderna som vällt in tystnar tar balettchefen Nicolas Le Riche till orda. På scenen står alla dansare som medverkat i Giselle samt den stora legendaren Natalia Makarova. Noggrant tackar han Makarova för hennes coaching av dansarna inför föreställningen.

Högtidligt fortsätter han genom att tillkännage att titeln som Premiärdansare* ges till Haruka Sassa. Rörd till tårar böjer Haruka på nacken för att tacka, hela hennes uppenbarelse utstrålar glädje och tacksamhet.

Haruka Sassa Fredrik Gille

Haruka Sassa i en vacker pose av Fredrik Gille (fotograf).

Några dagar innan nypremiären var hon mitt inne i repetitionerna helt ovetandes om utmärkelsen. Trots ett hektiskt schema tog hon sig tid att möta mig för ett samtal på Kungliga Operan.

Är Giselle en roll som du har sett fram emot att få göra?
Jag tror att det är varje ballerinas dröm att få dansa den här rollen och att få dansa huvudrollen på nypremiären är en ära. Det har varit en sådan fantastisk upplevelse att få arbeta med Natalia Makarova. Hon är tränad i Ryssland och har gett oss så mycket både gällande det tekniska och det artistiska. Allt hon säger är meningsfullt och logiskt. Ibland när jag inte får till det så finns hon där. Hon ser allt, det kan vara tufft men jag är så glad och hedrad.

Kan du ge exempel på när Makarovas ord har hjälpt dig?
Egentligen kommer det från hennes rörelser, hon behöver inte säga så mycket. Rörelserna förklarar mer än ord och jag lär mig mycket av att se henne. Hon var en stor prima ballerina, hennes dans med överkroppen är fantastiskt.

När Haruka och jag har kontakt efter nypremiären berättar hon att Makarova på premiärkvällen strax innan föreställningen sagt ”just concentrate and whatever happens, use it”. Haruka säger att det verkligen hjälpte henne att vara mer närvarande.

Makerova i Giselle Ph Jennie Walton

Natalia Makarova som Giselle. Foto Jennie Walton

Hur har du förberett dig för rollen som Giselle?
Jag har lyssnat till och sett andra dansare som dansat rollen. Det är inspirerande för det finns så många olika tolkningar och olika dansare. Jag vill hitta min egen Giselle och den senare delen av repetitionerna uppmuntrade Natalia mig till just detta, att utveckla min version. Det gav mig möjlighet att välja hur jag kan reagera i olika situationer.

Under genrepet idag kände jag lugn och kunde agera till hur de andra dansarna handlade, det var roligt. Dessutom fick jag en privat coaching av Clairmarie Osta – som är gift med min chef Nicolas Le Riche – och konstnärligt ansvarig för klassisk balett på Kungliga Svenska balettskolan. Det var fantastiskt att få höra om hennes tolkning och hon sa att hon gjort liknande saker som jag, när hon dansade sin första Giselle på Parisoperan.

Makerova och Mikhail B

Natalia Makarova och Mikhail Baryshnikov i Giselle. Foto Dina Makaroff

I första akten av Giselle så är du levande, oskuldsfull, förälskad och glad. I andra akten är du död. Är det svårt när ens roll förändras så mycket i en och samma föreställning?
Atmosfären på scenen hjälper. Första akten är svårare för mig, den är så livlig och det är mycket som händer samtidigt som jag behöver tänka på tekniken och stegen. Det måste se naturligt ut. Du kan inte förutse vad som kommer hända.

Naturligtvis vet jag vad som kommer hända eftersom att det är koreograferat men det gäller att vara närvarande. Min favoritscen är när Giselle blir galen. Det är så starkt och varje gång känns det annorlunda.

Är det skillnad på hur du förbereder dig inför en roll som Törnrosa gentemot Giselle?
Det är svårt att få till de tekniska bitarna i Törnrosa. Mycket är annorlunda. I Giselle strävar vi efter mer romantiska linjer och förlängningar. Det är inte höjden på benen som är det viktigaste. Det finns också andra saker som att i andra akten gestaltar jag ett spöke och då går det inte att röra sig som en människa. Natalja säger att det ska se ut som att vi går och springer på moln.

Först var det svårt för mig att få till känslan, men nu har det lossnat och efter en repetition sa Natalia att den syns och att jag nu kan börja improvisera med stegen. Det känns bra att höra, speciellt när det kommer ifrån henne. Men det är svårt att inte väsnas med tåskorna mot golvet. Ett spöke hörs inte. Under en repetition prövade jag att använda samma skor både på första och andra akten. Det var ett risktagande men det fungerar, skorna slits under första akten och låter därför inte lika mycket under andra.

Har du någon drömroll?
Jag skulle vilja göra Romeo och Julia, Onegin och även La Bayadère. Det är så vacker musik och kostym i den. Än så länge har jag inte haft chansen att dansa i någon av dem.

Vad är det i baletten som får dig att välja den varje dag?
Det har blivit mitt liv. Jag kan inte föreställa mig själv utan att dansa. Allt jag gör relaterar till dans. Om jag inte tycker om att göra något så väljer jag bort det. När jag tycker om något som balett, så går jag verkligen in för det: Jag är ganska svart eller vit på det sättet.

Ju svårare det blir desto mer vill jag jobba och försöka nå perfektion, vilket såklart är omöjligt. Jag tycker mycket om morgonklasserna, för mig är de en chans till att träna på min teknik därför gör jag alltid min egen uppvärmning innan klassen startar. Andra tar morgonklassen som en uppvärmning inför repetitionerna, vilket jag har full respekt för men jag älskar morgonklassen och känna att jag utvecklas. Jag tycker även om repetitionerna och föreställningarna, säger Haruka med ett skratt.

Giselle Haruka Sassa Dawid Kupinski

Haruka Sassa som Giselle och Dawid Kupinski som Albert. Foto Markus Gårder/Kungliga Operan

Hur skulle du beskriva dig själv som dansare?
Hungrig. Jag är alltid hungrig och nyfiken. Aldrig riktigt tillfredsställd. Jag tror att alla dansare känner liknande, att ständigt söka efter något som går att förbättra. Jag skulle säga att jag är mer dansant än en teknisk dansare.

Jag känner mig så hedrad med allt jag har just nu, att vi fått arbeta med Natalia, att ha Nicolas som chef, alla fantastiska dansare som är här för att coacha oss, jag är så tacksam. När jag yngre hade jag en video med Svansjön där Nathalie Nordquist dansade huvudrollen och nu delar jag loge med henne, kan du tänka dig, säger Haruka med ett leende.

* * *

Under nypremiären syns det att repetitionerna fallit väl ut. Harukas gestaltande av Giselle är trovärdig, dansant och berörande. Vid varje ögonblick hon är på scenen är hon närvarande och som publik går det att följa och tro på hennes förvandling från första till andra akten.

Alla dansares fyller sin funktion för att föra berättelsen vidare, men just ikväll lyser Harukas dansande allra klarast.

När vi för några dagar sedan innan vi skiljdes åt berättade hon att hon sovit dåligt. Att hon legat vaken för att gå igenom steg för steg och situation för situation i föreställningen. Jag hoppas Haruka Sassa fick sova gott och länge efter nypremiären. Det är hon väl värd.

*Premiärdansare är den högsta utnämningen för en dansare vid Kungliga Baletten. 1:a solistdansare, 2:a solistdansare och Dansare är nivåerna under.

Jenny Berkán
9 sep 201

* * *

Giselle Vitabergsparken

Giselle i Vitabergsparken var fullsatt! Foto MLW

Den 24 augusti visade Kungliga Operans balett, akt två av Giselle på Vita Bergsparkens utomhusscen, som en del i Parkteaterns dansvecka. Föreställningen föregicks av en mycket populär demonstration av tåskor, och hur de sköts och hanteras.

Efter en paus började dramatiken, då publiktrycket var extremt! Det var folk överallt, i trappor, på gångar och runt om hela teatern. Albin Flinkas, parkteaterns nye chef försökte på ett eminent sätt skingra den alltför talrika(!) publiken, ett nödvändigt ont för att tillstånden inte ska förloras på grund av brott mot säkerhetsreglerna.

Många fick alltså helt enkelt gå hem denna vackra sommarkväll, övriga hängde i träden, stod runt om och långt bakom läktarna. Det talades om cirka femtusen personer!

Föreställningen började med en demonstration av hur arbetet vid en repetition kan gå till, ledd av balettchefen Nicholas le Riche. Så följde kvällens clou, en redigerad version av Giselle akt II. Parken fylldes av trolsk romantik.

Vädret var underbart och evenemanget gratis, båda bidragande faktorer. Det är ändå värt att notera att Kungliga Operans balett lockar en så stor mängd åskådare! Operan rymmer 1200-max 1300 personer, som en jämförelse.

Marie Louise Waldenström


  • Remachine – Jefta van Dinther
    Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
    Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

  • Contemporary Dance GO
    Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
    Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

  • Julia Bengtsson Confidencen
    Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
    Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

  • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
    The Royal Ballet School Delights
    Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

  • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
    Ett barockt spectacle på Confidencen
    Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

  • Vivian Assal Koohnavard  1
    Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
    I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

  • Donizetti KSB
    Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
    Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

  • Terpichore
    Dans i Stockholm Early Music Festival
    I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

  • Tallinn Suite en Blanc
    Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
    Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

  •  Marie Larsson Sturdy
    Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
    På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

  • Manon 1
    Manon: An evening to treasure
    Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

  • En slags Berlin 
    Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
    I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

  • Peter Pan & Wendy
    Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
    Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

  • Grand Hotel GöteborgsOperan 
    Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
    Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

  • Virpi Pakkinen trio
    Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
    Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

  • ProDance 2023
    För dansens skull dansas Pro Dance galan
    Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

  • Julia & Romeo 1
    Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
    10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

  • Touched GO 1
    Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
    Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

  • OBK Mats Ek
    Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
    Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

  • PrixduNord2023
    Nordens största danstävling lockade 44 dansare
    Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

  • Affinity Operan
    Young choreographers en bra plattform för nya idéer
    En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

  • Defile Hommage a Patrick Dupond
    Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
    Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

  • Svansjön Helsingfors M Onne
    Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
    Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

  • Cacti Alexander Ekman 
    Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
    The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

  • AlexanderMockrichPDL2023
    Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
    Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

  • 12+ songs 1
    12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
    Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

  • Kungliga Baletten Cacti
    Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
    Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

  • Ecole de danse 1ere filles
    Stor uppvisning av École de Danse
    ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

  • Woo Mitsumori
    Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
    Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

  • Johannes Öhman
    ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
    Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil